Dodaj do ulubionych

Permanent residency

03.03.17, 21:57
Czy ktos moze mi powiedziec ile bank statements o pobieraniu child benefit wysylaliscie? Nie mam listu z hmr ale on line application zezwala na bank statements tylko nie wiem ile?
Obserwuj wątek
    • panixx Re: Permanent residency 03.03.17, 22:18
      Z kazdego roku 1 statement z tego samego m-ca ( ja tak wyslalam)
      • andgie Re: Permanent residency 03.03.17, 23:40
        Nie wysylalam. Za to wyslalam list , w ktorym kazano mi zwrocic nadplacony Child Tax Credit.
        • smallworld79 Re: Permanent residency 04.03.17, 09:02
          No ja wlasnie nie mam zadnego listu. Wiec musza byc bank statements
          • smallworld79 Re: Permanent residency 04.03.17, 13:50
            Bylam w banku. Nat west. Trzeba zamowic takie statements. Nic od reki. Czas oczekiwania 10 dni. Cholera musze czekac. I moga sie tylko 6 lat cofnac.
            • yadrall Re: Permanent residency 04.03.17, 15:28
              To trafilas na kogos niezbyt przyjaznego w banku,bo ja nie dalej jak tydzien temu bralam statement na miejscu-jedyny minus-na dokumencie bylo tylko moje nazwisko. Gdyby maz chcial tylko ze swojim nazwiskiem/imieniem to musialby sam isc do banku. Ew. mogli wyslac dokument poczta i wtedy bylyby oba nazwiska (joint account w Natwest)
              • smallworld79 Re: Permanent residency 04.03.17, 19:02
                Twierdzila pani ze to dlatego ze chce za 5 lat... nie da sie od reki
                • karolkowa1 Re: Permanent residency 04.03.17, 20:09
                  Nie lepiej zadzwonic do Child Benefit Office i poprosic o przeslanie listu od kiedy i w jakiej kwocie pobierasz ChB?
                  • karolajna83g Re: Permanent residency 11.03.17, 15:57
                    Ja niestety nie wyslalam CHB i chyba z tego powodu moja aplikacja zostala odrzucona- tzn glowna przyczyna jest: "We have not received any evidence to support your relationship to ...(syn) application".
                    Wysalam listy z tax credits, to najwidoczniej nie bylo wystarczajace. Poniewaz czas mnie goni, czy moge w nastepnej aplikacji wyslac list z Cafcass, w ktorym jest imie i nazwisko syna +list z Child Maintenance, w ktorym jest tylko jego imie i data urodzenia+ umowa najmu, w ktorej jest informacja, ze syn jest moim synem. Moge jeszcze wyslac akt chrztu. Czy to im wystarczy?

Kolejne pytanie- jak wysylam dokumenty do aplikacji o obywatelstwo- czy wysylam te wszystkie dokumenty do rezydentury + pozostale miesiace od otrzymania rezydentury do momentu zlozenia aplikacji o obywatelstwo i certyfikaty z angielskiego i z testu o UK?
                    • jahns Re: Permanent residency 11.03.17, 20:07
                      a najprostsza rzecz jaka mi przychodzi do glowy udowadniajaca ze syn Twoj jest Twoim synem to akt urodzenia dziecka, dolaczylas go? bo wtedy ciezko by chyba zeby napisali ze " we do not have any evidence"
                      co do drugiej czesci pytania to zawilw jak na moj tok myslenia pytasz i nie rozumiem😐
                      • karolajna83g Re: Permanent residency 11.03.17, 21:17
                        Mam polski pelen akt urodzenia lub angielski, skrocony, w ktorym nie ma danych rodzicow. To pewnie pozostaje mi dzwonic do chb....
                        Co do drugiego pytania, to chodzilo o to, czy jak np dostaje rezydenture w maju a w pazdzierniku skladam wniosek o obywatelstwo to czy za okres maj-pazdziernik tez dolaczam np rachunki, czy tylko te dokymenty jak do rezydentury. Plus oczywiscie testy z angielskiego.
                        • niyaa Re: Permanent residency 11.03.17, 21:24
                          a nie trzeb miec rezydentury rok zanim zlozy aie papiery o obywatelstwo?
                        • plain-vanilla Re: Permanent residency 11.03.17, 21:33
                          Ale jeśli dziecko jest urodzone w UK, to po co aplikujesz o kartę rezydentury dla niego? Chyba nie ma takiej potrzeby, jeśli będziesz chciała aplikować dla niego o rejestracje później.
                          Jeśli koniecznie chcesz, to nie prościej wziąć z urzędu pełen brytyjski odpis aktu urodzenia?
                          Dokumenty do obywatelstwa, to zobacz inny wątek, bo dziewczyny, które niedawno aplikowaly, pisaly, co trzeba dołączyć. Ja zrozumiałam, że znowu dokumenty za 5 lub 6 lat wstecz. Pamiętaj, że od nadania statusu rezydenta powinno minąć 12 miesięcy. Wcześniej nie powinnaś aplikować o naturalizacje. Oczywiście data wydania karty NIE jest równoznaczna data nabycia stalej rezydentury.
                          • claire_s Re: Permanent residency 11.03.17, 22:05
                            plain-vanilla napisała:
                            > Oczywiście data wydania karty NIE jest równoznaczna data nabycia stalej rezydentury.

teraz juz wszyscy dostaja list z data nabycia rezydentury
                            • plain-vanilla Re: Permanent residency 11.03.17, 23:12
                              Nie dla wszystkich, którzy się dziwią, czemu nie trzeba czekać 12 miesięcy, vide niyaa, jest to oczywiste.
                              • niyaa Re: Permanent residency 12.03.17, 00:10
                                wielokrotnie o tym odczekaniu pisalas i bylo to juz maglowane tyle razy ze dziwie sie ze jeszcze chce Ci sie pisac jak ktos zadaje takie pytania zamiast przyczytac to co juz opracowalas...
                                • plain-vanilla Re: Permanent residency 12.03.17, 00:42
                                  To do mnie? Chyba sama powinnaś czytać swoje pytania, bo wynika z twojej własnej wypowiedzi, że bez sensu je zadalas, skoro taka oczytana jesteś.
                                  • niyaa Re: Permanent residency 12.03.17, 08:57
                                    to nie bylo pytanie tylko stwierdzenie w formie pytajacej ,przyczytaj w kontekscie to zrozumiesz
                          • karolajna83g Re: Permanent residency 12.03.17, 14:16
                            Tez zylam w przekonaniu ze po rezydenturze czekam rok i potem skladam wniosek o naturalizacje, ale w ktoryms watku wyjasnilas mi, ze nie jest to wymagane bo rezydenture zdobywam np w 6tym roku pobytu i moge aplikowac o obywatelstwo np 2mce po otrzymaniu rezydentury, bo czas, jaki tu jestem liczy sie do obywatelstwa jak i rezydentury.
                            Syn tu urodzony ale nie po 5ciu latach mojego pobytu, dlatego dla niego tez wyrabiam rezydenture, bo nie nabyl jej automatycznie
                            • claire_s Re: Permanent residency 12.03.17, 15:46
                              karolajna83g napisała:
                              > Tez zylam w przekonaniu ze po rezydenturze czekam rok i potem skladam wniosek o
                              > naturalizacje, ale w ktoryms watku wyjasnilas mi, ze nie jest to wymagane bo
                              > rezydenture zdobywam np w 6tym roku pobytu i moge aplikowac o obywatelstwo np 2
                              > mce po otrzymaniu rezydentury, bo czas, jaki tu jestem liczy sie do obywatelstw
                              > a jak i rezydentury.

Nie do konca tak, przy aplikowaniu o obywatelstwo liczy sie data oficjalnego przyznania Ci PR, czyli data z listu, ktory przychodzi z PR. Jesli dostaniesz PR z mocno wsteczna data to OK, ale nie ma reguly, rownie dobrze mozesz dostac np listopad 2016 i wtedy bedziesz musiala czekac z aplikacja o obywatelstwo do listopada 2017. Albo probowac zmienic date w Home Office, jesli z dokumentow wynika, ze PR powinno miec wczesniejsza date. Przyznawane daty to loteria.
                            • claire_s Re: Permanent residency 12.03.17, 15:53
                              karolajna83g napisała:
                              > Syn tu urodzony ale nie po 5ciu latach mojego pobytu, dlatego dla niego tez wyr
                              > abiam rezydenture, bo nie nabyl jej automatycznie

syn nie potrzebuje PR, jak tylko Ty dostaniesz PR to mozesz go rejestrowac jako obywatela brytyskiego

Your parent has become a British citizen or settled since your birth
                              You can register to become a British citizen if you fulfil all of the criteria:
                              - you were born in the UK on or after 1 January 1983
                              - you’re under 18 when you apply
                              - one of your parents has become a British citizen or settled in the UK since you were born

www.gov.uk/register-british-citizen/born-in-uk-after-1983
                              • smallworld79 Re: Permanent residency 14.03.17, 19:39
                                A co z dzieckiem urodzonym w pl? W uk od przeszlo 7 lat... trzeba rezydenture?
                                • claire_s Re: Permanent residency 14.03.17, 22:44
                                  smallworld79 napisała:
                                  > A co z dzieckiem urodzonym w pl? W uk od przeszlo 7 lat... trzeba rezydenture?

nie trzeba. musisz udokumentowac przebywanie dziecka w uk ale dziecko nie musi miec dokumentu PR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka