07.03.18, 18:28
Czesc!
Postanowilam starac sie o brytyjskie obywatelstwo dla mnie i mojego dziecka urodzonego przed okresem 5ciu lat bycia w UK.
W zeszlym roku otrzymalam PR dla mnie i dla dziecka. Date of issue: 3lipiec 2017. W liscie od HO jest napisane, iz na podstawie przeslanych dokumentow, data, z ktora otrzymalam rezydenture to 6 czerwiec 2015. Czy w tym momencie moge juz aplikowac o obywatelstwo, czy liczy sie data wydania PR (3lipiec 2017)?

Czy dobrze rozumiem, ze:
1. Musze wypelnic forme AN dla siebie i MN1 dla dziecka
2. Wysylam tylko swoj paszport i dziecka a paszportu ojca nie musze wysylac?
3. Oplata, ktora musze wyslac to 2255f
4. Musze zdac Life in the Uk oraz znac jez ang na odpowiednim poziomie?

Dziekuje
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: AN i MN1 07.03.18, 20:07
      Dziecko urodziło się w UK?
      Jeśli tak, a ty masz kartę PR, to aplikuj najpierw MN1 dla dziecka. My dostaliśmy odpowiedz bardzo szybko. W tym czasie ogarniesz swój egzamin językowy i aplikujesz w drugiej kolejności dla siebie. Na formularzu MN1 powinni oboje rodzice podpisać zgodę.
      Do tej pory było tak, że dzieci urodzone w UK miały prawo do rejestracji, jak tylko rodzic aplikujący osiągnął status settled. Nie pamiętam, jaki status ma mieć drugi rodzic. Pewnie wszystko w MN1 wyczytasz z formularza i Guide MN1.
      • alannda Re: AN i MN1 07.03.18, 21:14
        Wystarczy zeby jeden z rodzicow byl settled.
        • karolajna83g Re: AN i MN1 07.03.18, 21:26
          Ok, czyli musze zostawic puste miejsce. Dzieki
      • karolajna83g Re: AN i MN1 07.03.18, 21:22
        Dzieki. Bardzo dobra sugestia..sama nie wpadalbym na to, bo myslalam, ze dziecko musi aplikowac z rodzicem...nie doczytalam tego.
        Jaka date mam wpisac na MN1, jesli list byl adresowany na mnie- 'Date you acquired PRS' czy date of issue?
        DOI jest tylko w tej ksaizeczce, czyli jest wystawione z data 3 lipiec 2017 a to by oznaczalo,ze musze czekac 12 miesiecy.

Jestem zakrecona jak sloik na zime.
        • karolajna83g Re: AN i MN1 07.03.18, 21:25
          Jeszcze jedno- tylko ja i syn mamy PR, nie mieszkamy z ojcem dziecka, nie znamy jego numeru telefonu...
          • alannda Re: AN i MN1 08.03.18, 09:28
            karolajna83g napisała:

> Jeszcze jedno- tylko ja i syn mamy PR, nie mieszkamy z ojcem dziecka, nie znamy
            > jego numeru telefonu...

Z prawnego punktu widzenia nie potrzebujesz zgody ojca na rejestracje dziecka. Wpisz tylko jego dane i tam na koncu jest takie okienko gdzie trzeba wyjasnic dlaczego tylko jeden z rodzicow podpisal. Ja napisalam ze rodzice sa po rozwodzie i dziecko zgodnie z wyrokiem sadu mieszka ze mna. Adres podalam nieaktualny, bo nie podal mi nowego, wyjasnilam ze to jest jedyny adres jaki znam. Mam nadzieje ze to wystarczy (jeszcze czekam na odpowiedz) i nie trafi mi sie jakis nadgorliwy caseworker ktory wpadnie na pomysl zeby sie z nim skontaktowac, bo na bank powie ze sie nie zgadza, nie bo nie;-)
        • plain-vanilla Re: AN i MN1 08.03.18, 00:09
          Dzieci urodzone w UK nie muszą w ogóle posiadać PR. Niepotrzebnie aplikowalas o ten dokument dla dziecka.
          Z resztą powinnaś sobie poradzić sama przy pomocy Guide MN1.
          Jeśli z ojcem nie ma kontaktu, to gdzieś to się podaje w formularzu lub dołącza list wyjaśniać dla case worker.
        • alannda Re: AN i MN1 08.03.18, 09:35
          karolajna83g napisała:

> Jaka date mam wpisac na MN1, jesli list byl adresowany na mnie- 'Date you acqui
          > red PRS' czy date of issue?
          > DOI jest tylko w tej ksaizeczce, czyli jest wystawione z data 3 lipiec 2017 a t
          > o by oznaczalo,ze musze czekac 12 miesiecy.
          >
          > Jestem zakrecona jak sloik na zime.

Wydaje mi sie ze nie musisz nic wpisywac bo dziecko urodzilo sie w UK. Jesli masz mozliwosc zdobyc dane referees (imie, nazwisko, date urodzenia, numer paszportu) to polecam aplikacje online, wyswietlaja sie tylko te okienka ktore trzeba wypelnic na podstawie twojej sytuacji. Formularz papierowy jest dla wszystkich mozliwych kombinacji wiec nie trzeba wszystkiego wypelniac, ale niestety nie jest to zawsze oczywiste co trzeba a co nie. Ja zaczelam aplikacje online ale poleglam na datach urodzenia i numarach paszportow referees, nie mialam czasu latac do szkoly i wypytywac nauczycielki wiec dalam sobie spokoj i wypelnilam paierowa wersje i tylko poslalam do szkoly do uzupelnienia.
      • kolorowadrukareczka Re: AN i MN1 09.03.18, 09:17
        Napewno dziecko ma prawo do rejestracji jak tylko rodzic osiągnął status settled? Nie ma tu znaczenia, że rodzic osiągnął status już po urodzeniu dziecka? Np dziecko urodzone rok po przyjeździe do Uk a rodzic osiąga status jak dziecko ma już np 6 lat?
        • alannda Re: AN i MN1 09.03.18, 10:08
          kolorowadrukareczka napisała:

> Napewno dziecko ma prawo do rejestracji jak tylko rodzic osiągnął status settle
          > d? Nie ma tu znaczenia, że rodzic osiągnął status już po urodzeniu dziecka? Np
          > dziecko urodzone rok po przyjeździe do Uk a rodzic osiąga status jak dziecko ma
          > już np 6 lat?

Na pewno
          • plain-vanilla Re: AN i MN1 09.03.18, 13:40
            Potwierdzam. Syn urodzony po 2 latach pobytu w UK. Zarejestrowany MN1 w wieku 4 lat. Dotyczy dzieci urodzonych w UK.

Jeśli dziecko urodziło się w Pl, to musi aplikować jeden rodzic (lub mieć już paszport brytyjski) a drugi status settled.
    • sylaluk1 Re: AN i MN1 08.03.18, 00:51
      Nie musisz juz czekać bo masz nadany status rezydenta w 2015. Zdaj teraz tylko Life in the Uk test i językowy i możesz składać aplikacje.Nam decyzje o naturalizacji wydali po 2 m-cach, ceremonia nadania po kolejnych 2 m-cach wiec w sumie 4 m-e i wszystko było załatwione.powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka