Dodaj do ulubionych

Problem ze stopami- pomocy!

02.05.18, 23:17
Jak królik z kapelusza wyskoczył problem- mój nastolatek zaczał kuleć, krzywo chodzić i generalnie odczuwac bóle stopy. Jako nastolatek rasowy długo zwlekał zanim uprzejmie mnie poinformował, że coś jest nie tak. Jak w końcu sie przyznał co sie dzieje z jego nogami, zwłaszcza tą jedną to kupiłam bilet do Polski, odwiedziłam ortopede i wpadłam w histerię, bo mnie oświecono, ze problem istniał od dawna a ja, matka na pewno musiałam widziec i zlekcewazyłam. Nie ma co juz w tej chwili się kajać tylko trzeba działać. Generalnie wg zdjęć i badania noga nadaje się do operacji itp. Stan wg lekarza bardzo poważny.
Pomijając opór nastolatka do męczących ćwiczeń szukam ortopedy i fizjoterapeuty w Watford i okolicach.
Prosze jesli macie jakieś namiary, to podajcie, może być na priva.
Obserwuj wątek
    • yuka12 Re: Problem ze stopami- pomocy! 03.05.18, 09:31
      Kalpa, nie znam nikogo takiego, ale w kwestii zaniedbania nog sama mam doswiadczenie ze soba. Tez zwlekalam z wizyta u lekarza, problem narastal i chociaz mialam leczenie i fizjo i nawet mam specjalne wkladki, to wciaz czasem mam klopoty. Stara a glupia. Wiec nie przejmuj sie gadaniem lekarza.
    • polkawuk Re: Problem ze stopami- pomocy! 03.05.18, 09:38
      Kalpa, czy byłaś u lekarza tutaj? Zwykle to gp kieruje do fizykoterapeuty. Weź zdjęcia z Polski i pokaż gp, powiedz że chcesz usłyszeć opinię ortopedy, szczególnie jeśli w grę może wchodzić operacja. Ja rozumiem, że polecialaś do Polski, bo tam pewnie prywatnie poszłaś od razu, ale czy próbowałaś iść tu?
      • yadrall Re: Problem ze stopami- pomocy! 03.05.18, 12:05
        Spokojnie! Idz do gp,ale sa znaczne szanse,ze Ci dziecko ozdrowia i zadnej operacji robic nie beda chcieli. Tak czy siak-najpierw GP,a jak bedziesz miec szaczescie to Cie skieruja do ortopedy (aczkolwiek ten tez ma moc uzdrawiania).
        • yuka12 Re: Problem ze stopami- pomocy! 03.05.18, 14:36
          Hle hle cudowna uzdrawiajaca moc paracetamolu :).
          • yadrall Re: Problem ze stopami- pomocy! 03.05.18, 18:21
            Nawet paracetamolu nie dadza!
    • yuka12 Re: Problem ze stopami- pomocy! 03.05.18, 11:22
      U mnie do fizjo mozna zrobic self referral- wystarczy przejsc sie do rejestracji na oddziale w szpitalu. Sprobuj u siebie. Poza tym mnie na 1 wizyte skierowal gp.
    • yumemi Re: Problem ze stopami- pomocy! 03.05.18, 23:24
      Ja tez według ortopedy miałam mieć operacje kolana - okazało się ze praca z dobrym fizjoterapeuta wystarczy. Idz do GP po skierowanie i po dodatkowa opinie.
      • robak.rawback Re: Problem ze stopami- pomocy! 04.05.18, 02:07
        ale co mu jest? jaka diagnoza? kompletnie nie wiadomo co ci radzic - czy ja jakis post przegapilam w ktorym mowisz o co dokladnie chodzi??

idz na pare wizyt nim sie zdecydujesz na operacje. dobrze do polsi jechac bo mozna soebi odrazu rznych badan po robic etc prywatnie i taniej niz prywatnie w uk. ale tez trzeba uwazac bo ortopedzi / chirurdzy to maja w zwyczaju tylko ciac, co widza to chca ciac usuwac albo wycinac. wielu ma klapki na oczy jak kon. i tez potrafia sie albo pomylic albo nie wysluchac co pacjent do nich mowi i lekcewazyc rozne rzeczy, a potem diagnoze dobra masz w koncu jak pochodzisz do wielu roznych ortopedow ale tez do osteopatow. wiec sie tez do osteopaty przejdz.
        nie maja czesto pojecia po co czlowiekowi fizjoterapeuta, albo maja i udaja ze nie wiedza. nie wiem co gorsze, ale jednakowo przerazajace. wiec im trzeba strasznie na rece patrzec. chyba ze na pewno wiesz ze fizjoterapia u dobrych fizjoterapeutow nie pomoze, to wtedy sie decyduj moze.

ale najpierw - idz na facebook i polski i angielski etc i normalne zwykle fora interntowe, jest pelno grup w/g przypadlosci i choroby, i sporo sobie poczytaj co mowia pacjenci na temat roznych rzeczy. co im sie dzieje, jakie diagnzy i mozliwosci leczenia, ewentualnie operacje, i co sie dzieje po operacji, jak dlugo rekonwalescencja, jakie fizjoterapie trzeba robic, czycos mozna zrobic przed operacja zeby wzmocnic jakas czesc nogi czy co tam mu dolega. bo ja nie wiem co mu jest - moze ma biodro skrzywione albo cos go boli w ramieniu i krzywo chodzi a efekt jest na stopie. rozne dziwne rzeczy sie dzieja.

na spokojnie przeczytaj. jak go cos boli w jednym miejscu to nie znaczy ze powodem nie jest cos zupeklnie innego w zupelnie innej czesci organizmu. do dobrego izjoterapeuty albo paru fizjoterapeutow sie udaj po porade, tylko sie dowiedz ile wizyta czy jest one-to-one a nie dziesiec pacjentow na raz.
        tak samo fizjoterapeuta niech ci dokladnie powie co bedzie robic etc bo oni maja tendencje o robienia jakichs cudow niewidow nie uprzedzajac cie najpierw, wiec nagle potrafia cos skrecic wykrecic etc a potem ci bedie strzykac w tylku do konca zycia. wiec im tez trzeba na rece patrzec.
        ale gneralnie dobry fizjo potrafi sporo zdzialac, moze jakies tkanki miekkie gdzies porozciagac, jakies miesnie wzmocnic zeby inna czesc cial odciazyc - nie wiem - strzelam w ciemno.
        • robak.rawback Re: Problem ze stopami- pomocy! 04.05.18, 02:16
          jeszcze dodam ze nie tylko chirurdzy sa chetni do ciecia, szczegolnie prywatnie, jak im sie za to kasiorke placi, oni nawet sa w stanie (udac?? ze nie widza ze pacjent sie z jakiegos powodu nie nadaje do operacji albo chwilowo albo wogole, i nadal zachecic do operacji, najlepiej to juz natychmiast.)
          jak wiecej cos powiesz o co chodzi to dodam cos wiecej, bo nie chce tak bez sensu truc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka