sylwus34 19.01.19, 21:35 zrobił mi się na palcu od nogi. Może któraś z Was uporała się tu Anglii z czymś takim.? Czymże to zlikwidować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boo-boo Re: Zastrzał 19.01.19, 22:11 " Domowe sposoby na zastrzał i zanokcicę: moczenie palca w mydlinach z szarego mydła – przyspiesza „dojrzewanie” ropnia, łagodzi stan zapalny oraz obrzęk, ułatwia naturalny wypływ ropy „zaparzanie” palca – czyli moczenie palca we wrzątku przez sekundę i powtarzane tego zabiegu kilka razy dziennie w kilku seriach okłady z sody oczyszczonej moczenie palca w naparze z szałwii, która ma właściwości odkażające i przeciwbakteryjne" Dodam jeszcze- urynoterapia. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Zastrzał 19.01.19, 22:22 Ja bym zaczelam od wizyty u lekarza, ale to ja (na wszelki wypadek, zeby sobie amputacji nie zafundowac, plus sikanie sobie na noge - pardon boo-boo :-) do mnie nie przemawia :-D). Odpowiedz Link
boo-boo Re: Zastrzał 19.01.19, 23:21 Na stłuczenie, zwichnięcia i wszelkiego rodzaju spuchnięcia nic mi tak nie pomaga jak kompres z moczu. Nie napisze jeszcze na co pomaga bo mi i tak nie uwierzysz :D :D - chociaż opory miałam jak cholera przed pierwszym razem ale w akcie desperacji wypróbowałam. Z postu założycielki wątku wywnioskowałam, że chodzi o domowy sposób. Odpowiedz Link
sylwus34 Re: Zastrzał 20.01.19, 07:23 Właśnie nie tylko domowe sposoby. Kiedyś jako dziecko miałam to samo, żadne moczenia z mydłem, eukaliptus( fakt nie stosowałam urynoterapii😊) itp nie działały. Skończyło się interwencją chirurgiczną( wrośnięty paznokieć). I jestem ciekawa w jaki sposób tutaj jest to leczone. I czy możecie mi polecić coś bardziej skutecznego od domowych sposobów? Odpowiedz Link
boo-boo Re: Zastrzał 20.01.19, 14:07 " I jestem ciekawa w jaki sposób tutaj jest to leczone." No na to pytanie to już tylko GP odpowie albo musisz w necie poszukać na stronach NHS. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Zastrzał 20.01.19, 09:08 Boo-boo, ja nie mowie, ze nie wierze w domowe sposoby (wizja sikania na noge mnie rozsmieszyla, ale jezeli Tobie I komukolwiek innym pomaga, to mnie naprawde nic do tego), ale przy czyms co juz chyba jest zainfekowane I moze zaczac podchodzic ropa wolalabym profesjonalna pomoc, ktora - moim zdaniem - ma gwarantowany efekt niz probowanie roznych srodkow I moze ktorys pomoze. Wiec wlasnie poszlabym do lekarza, albo przynajmniej do apteki I poprosila po porade tam (przynajmniej w mojej w Tesco jest farmaceuta ktory nie jest tylko od podawania paczek tabletek z polki :-) - albo beda mieli cos cos pomoze, albo powiedza, zeby lepiej lekarz/pielegniarka na to popatrzyli. Odpowiedz Link
boo-boo Re: Zastrzał 20.01.19, 14:08 Ależ ja się z tym zgadzam. Po prostu myślałam, ze wizyta u GP jest oczywista. Odpowiedz Link
zurekgirl Re: Zastrzał 23.01.19, 14:25 Z podobnym problemem udalam sie do GP, ktory stwierdzil, ze mu to wyglada na wrosniety paznokiec i ze radzilby mi isc do chiropodist lub podiatrist. Ciecia w budzecie, wiec NHS nie zrobi nic, dopoki skarze sie tylko na bol i palec nie wymaga amputacji. Zeby nie bylo, bolalo jak diabli, ropa sie wylewala po nacisnieciu i narastala, palec czerwony i goracy. U podiatrysty kolejka na kilka dni, a ja myslalam, ze sie wsciekne. Z babcinych porad pomogly mi oklady z sody, moczenie w sodzie, zalewanie olejkiem z drzewa herbacianego, staralem sie lekko odgiac paznokiec i wpuszczac krople wszedzie. I samo przeszlo, paznokiec odrosl, ropa przestala narastac, do podiatrysty ostatecznie nie poszlam, bo juz po paru dniach bylo zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link
zurekgirl Re: Zastrzał 23.01.19, 14:28 Podiatrysty? Podiatry chyba. Przepraszam za glupie kalki. Sprawdzilam tez wlasnie, ze chiropodist to po prostu pedikurzysta. A myslalam, ze cos bardziej medycznego. Czlowiek sie cale zycie uczy. Odpowiedz Link
sylwus34 Re: Zastrzał 25.01.19, 07:48 Dzieki dziewczyny! Zurekgirl wlasnie takiego podejscia sie obawialam. Wiec poki co nie zaliczylam jeszcze NSH. Narazie uzylam masci z antybiotykiem(polskiej) i jest nieco lepiej. Mam nadzieje ze to pomoze. Odpowiedz Link