Dodaj do ulubionych

soup maker

02.09.20, 18:33
Dziewczyny, czy ktoras ma i moze polecic?
Zupe lubie jesienia i zima, robie sobie czasem, ale wygotowuje sobie na kosci dlugo i bawie sie z ta zupa troche ale doszlam do wniosku, ze bede potrzebowala czegos co mi szybko przygotuje na rano posilek, ktory bede mogla wziac do termosu do pracy, ewentualnie syn moze do szkoly jak bedzie mial ochote.
Moja szkola w ktorej pracuje nie bedzie serwowala cieplych posilkow ze wzgledu na koronawirusa, a ja zwsze cos sobie zamawialam w szkolnej stolowce , bo mi bylo tak wygodnie, kanapek nie lubie, wiec wymyslilam, ze moge brac zupe do pracy w termosie (dostep do mikrofalowki/lodowki tez moze byc utrudniony).
No wlasnie, patrze na necie, ale nie wiem wlasciwie na co zwrocic uwage, jesli ktoras ma i jest zadowolona to poleccie prosze.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: soup maker 02.09.20, 21:18
      Kocham zupy i tez mialam faze na urzadzenie, ale mi przeszlo bo wyszlo mi, ze zamiast wydac kase na kolejny gadzet, ktory mi dwa talerze zupy zrobi, wole zrobic gar (zwykle w wolnowarze tak jak Ty bawiac sie dlugo, czesto pieke warzywa zanim do wywaru dodam a tego i tak by sie nie dalo chyba zrobic w zupomaszynie), poporcjowac i zamrozic. Wyjac wieczorem, rano gotowe (jedyny "gadzet" to sistema soup bowl z wentylkiem do mikrofalowy) do michy/podgrzac i do termosu, do pracy, do zjedzenia. Gary i tak mam, blender i tak mam wiec u mnie stalo by i sie kurzylo raczej bo i tak moich ulubionych zup (np pomidory i papryka w piekarniku najpierw, potem zamienione w gesta gladka zupe, dyniowe i buraki tak samo) na szybko by sie nie dalo zrobic (tzn dalo by sie ale tylko na koncowce jak pieczone warzywa daje do wywary, troche pogotuje zeby sie smaki przegryzly i blenduje). Sorka za epistole, ktora na dodatek nie pomaga, ale jak kocham kuchenne zabawki, to ta jest dla mnie zupelnie zbedna.
      • yadrall Re: soup maker 02.09.20, 22:30
        Wetne sie w dyskusje.
        Mozesz napisac jak robisz te zupki? Tak lopatologicznie, krok po kroku?
        Uwielbiam zupy i chetnie sprobuje czegos innego :)
        • glasscraft Re: soup maker 03.09.20, 08:42
          Generalnie one wszystkie sa "na oko". Pomidory kroje (na cwiartki albo polowki - zalezy jakie duze), papryki - wycinam gniazda nasionowe i ktoje na kawalki, cebule tak samo, zabek czosnku, polewam oliwa, troche soli (czasami jak mam ochote na troche ostrzejsza zupe to posypie suszona papryczka czili) i do piekarnika (bez przykrycia). Temperatura tez na oko - jakies 180 stopni, czas tez na oko - jak warzywa sa miekkie/brzegi zaczynaja lapac (nie sa przypalone tylko przypieczone) wyciagam z pieca, i wszystko (wlaczajac soki z warzyw i oliewe w ktorej sie piekly) do gara z woda (dla mnie wystarczy tluszczyku z oliwy ale czasami tez dodaje kostke rosolowa, albo moja suszonke warzyw chociaz wole czysty pomidorowo-paprykowy smak), zagotuje, zyrafa zblenduje i, jezeli pomidory mialy duzo pestek, to przecieram przez sitko, doprawiam do smaku i jest. Dla mnie musi byc gesta (chociaz niekoniecznie tak, zeby lyzka w niej stala) wiec z iloscia wody trzeba uwazac. Jak mam za malo warzyw to dodaje troche czerwonej soczewicy przed zmiksowaniem (chociaz ona troche zmienia intensywnosc smaku pomidorow). Albo sama, albo z grzankami.

Robie tak samo tylko z pomidorow i tylko z papryki.

Butternut squash - to samo re pieczenie. Jezeli chce w wersji pseudo azjatyckiej, to posypuje czili do pieczenia i dodaje mleczko kokosowe do gotowania. W wersji "euro" - bez mleczka tylko wywar z warzyw.

W sezonie szparagowym mroze koncowki i jak sie uzbierze tyle, zeby warto bylo sie bawic, to robie na nich zupe, tylko na 100% trzeba przetrzec bo lykowate lodygi sa srednio przyjemnie nawet zmniksowane zyrafa.

Bez pieczenia - typowo pory i ziemniaki, podsmazam z cebula, dodaje wody (i albo tylko - tluszcz ze smazenia, albo kostka rosolowa* czy warzywna) i gotuje az wszystko miekkie, miksuje, troche smietanki (chociaz bez niej tez dobra - jezeli chcesz zamrozic to nie dodawaj smietany), przyprawiam.

*Kostki rosolowe imo sa dla ludzi, chociaz czasami robie wywar, redukuje i zamrazam w pojemniku na kostki lodowe.
          • yadrall Re: soup maker 03.09.20, 13:49
            Dziekuje pieknie!
            Bede probowac! Ja gotuje duzo zup,ale takich typowo polskich-jarzynowa, ogorkowa, krupnik itp.
            Z kostkami rosolowymi nie mam problemu,choc nie uzywam ich w nadmiarze,ale czasem fajnie poprawiaja smak potrawy.
            To poprosze jeszcze przepis na grzanki :)
            I pytanie do zupy z ziemiakow i pora-warzywa podsmazasz surowe i pozniej gotujesz?
            Mleczko kokosowe-szukac pod nazwa coconut milk?
            Dzieki sliczne!
            Ps. Moje pomidory az sie uginaja pod ciezarem owocoe,ale nadal wszystko zielone... zdarza dojrzec? Jak myslisz?
            Jutro bede eksperymentowac z pierwsza dynia spagetti! Zobacze czy nam zasmakuje. Myslisz,ze sos pieczarkowy bedzie ok?
            Za rok sprobuje posadzic butter nut squash, albo jakies inne dynie :)
            • glasscraft Re: soup maker 03.09.20, 14:13
              Grzanki to u mnie po prostu chleb pokrojony w kostke, troche masla (tak tak wiem, maslo to samo zuo) i zrumieniony na patelni. Albo jak mam lenia ale pamietam w czasie zakupow, to paczka croutons z supermarketu :-)

Ziemniako-porowa: tak, surowe warzywa (czyli por pokrojony w talarki, ziemniaki - tez surowe w kawalki, nie musza byc malutkie bo i tak sie w gotowaniu rozpadna i cebula), troche podsmazam, jak zaczna lapac kolor to dolewam wody i zaczynam gotowanie (pyrka sobie na malym ogniu), jak sie wszystko miekkie to miksuje.

Coconut milk, czasami jak otworzysz puszke to najpierw masz bardzo geste, prawie jak gesta smietana, a pod spodem woda kokosowa. Ja mieszam i daje cala puszke :-) bo smaku kokosa nigdy za wiele.

U mnie troche zielonych jeszcze jest, ale wiekszosc dojrzala i to blyskawicznie, jak mielismy glupie upaly pod w sierpniu, prawie sie gotowaly na krzaczkach. Zielone pomidory podobno (tak twiedzi net, ale sama nigdy nie probowalam, wiec nie wiem na ile to prawda) dojrzewaja jak sie je wlozy do papierowej torebki z jablkiem albo bananem. A moze z czesci zrob salatke na zime (w occie, nie wiem czy takie przetwory lubisz - jak je moge pochlaniac w kazdej ilosci).

Z pieczarkami powinno byc fajne, troche parmezanu na wierzch i bedzie pycha moim zdaniem.
              • ilonka45 Re: soup maker 03.09.20, 17:59
                Glasscraft mnie uprzedzila z zupa dyniowa :)
                Niestety nie doradze w sprawie kupna soup maker, nie widze powodu, za bardzo lubie gotowac :)
                Tak jak dziewczyny doradzily: gotujesz wywar z warzyw, czy kosci a potem na tym najrozniejsze zupy, dawno temu prowadzilam kafejke wegeteranska I odtad uzywam wywarow warzywnych, rozne wywary mozna kupic w Tesco za 1.50 bodajze, nawet z ryb, super zupa rybna wegierska wychodzi :) masz juz wywar I teraz jeden skladnik na zupe mozna na wiele sposobow wykorzystac, np dyniowa, jak juz Glasscraft napisala, z mleczkiem kokosowym, lub bez, ze smietanka lub smietana, jako dodatek rumienie (trzeba uwazac, zeby nie przypalic) pestki z dyni, posypuje zupe, z czerwonej soczewicy wychodzi polska zupa grochowa, posypana majerankiem I grzankami albo ostra nieco z dodatkiem chilli I posypana kolendra. Pomidorowa tez mozna na wiele sposobow, z bazylia po wlosku lub ze smietana I pietruszka po polsku, Nawet z korzenia pietruszki mozna zupe pyszna zrobic, w wywarze ugotuj pare korzeni, , na patelni podsmaz pokrojona cebule I I lzyke przyprawy curry (tylko przez chwile) dodac do zupy I blend, na koniec swieza kolendre I suszona cebule (crispy fried onions) Powodzenia w ekspermentach I smacznego
                • glasscraft Re: soup maker 03.09.20, 19:57
                  Jak robisz rybna wegierska?
                  • ilonka45 Re: soup maker 04.09.20, 00:01
                    Najlepiej kupić pare różnych ryb, karp jest podstawa, ugotować wywar z głów i ogonów i paru kawałków ryb, pokrojonej cebuli i paru łyżek papryki słodkiej i wędzonej, po ugotowaniu wyrzucić ości, głowy etc, resztę przetrzeć przez sito, dodać małe kawałki ( bez ości) ryb chili papryczkę i pare łyżeczek papryki w proszku, sól, ugotować ryby do miękkości, wersja balatonska😀 gotowana w kociołku nad ogniskiem. Trochę czasochłonne, ale naprawdę smaczne
                    • glasscraft Re: soup maker 04.09.20, 13:48
                      Brzmi fajnie, tylko u mnie raczej z karpiem bedzie cienko.
                      • ilonka45 Re: soup maker 04.09.20, 14:32
                        2-3 rozne rodzaje wystacza :) kup dorsza, pike, jesli maja, zamaist karpia pstraga, najlepiej cale ryby, bo wywar :) troche zabawy z tym, ale zupa pyszna, zaczelam sie nawet zastanawiac czy w sobote nie pojechac na Lewisham market, tam maja tanio takie resztki ryb, na wywar idealne :)
      • lucasa Re: soup maker 03.09.20, 23:07
        Glasscraft, a probowalas zupe z dni hokkaido? (Pieczone warzywa i z mlekiem kokosowym). Siostra robi w Polsce namietnie, kolor przecudny, smak jeszcze lepszy. Tyle, ze tutaj kosztuje majatek. Juz zastanawialam sie, czy nie sprowadzac w ilosciach hurtowych...
        • glasscraft Re: soup maker 04.09.20, 08:12
          Czy to taka niewielka z czerwona skora? Jezeli tak to mam nasiona I w planach na przyszly rok (plus do podziekenia sie w ramach forumowego klubu ogrodniczego 😇😇😇) ale sama nigdy nie gotowalam.
          • lucasa Re: soup maker 04.09.20, 15:27
            Tak, taka mala. Pozniej nam juz zwykla dyniowa zupa nie smakowala...

Moge wykupic udzialy w Twojej uprawie, dywidenda platna w naturze 🙃
            • glasscraft Re: soup maker 04.09.20, 15:58
              Abel and Cole mieli w zeszlym roku, ale nie pamietam ile kosztowala i na razie nie maja w aktualnej ofercie. Sprobuje wysiac w przyszlym roku (jakbys chciala uruchomic zielone palce :-) to zawsze jest w paczce wiecej nasion niz miejsca w ogrodku, wiec chetnie sie nasionami podziele).
              • lucasa Re: soup maker 04.09.20, 17:24
                U mnie w ogrodku glina a poza tym sluggi zzeraja wszystko co moga. Ktoregos roku zasadzilam ponad 100 slonecznikow - jeden cherlawy sie ostal, warzywa zjadaja calkowicie, zanim maja wiecej niz 10cm. Granulek juz nie sypie bo one pasa sie na granulkach. W tym roku mialam doniczki z pomidorami w domu, ale miejsce na parapecie jest ograniczone.

Ja kupilam gdzies w zeszlym roku za £3 czy £4 taka malutka.
                • glasscraft Re: soup maker 04.09.20, 17:32
                  U mnie tez glina wiec ja mam warzywniak w raised bed wypelnionych "normalna" ziemia. Slimaki zabijam przy pomocy nemaslug bo inaczenj nic by nie przezylo, Uzywam tez tego (drogie jak sie ma duzo roslin, ale dziala, moje fenkuly przezyly a glizdziochy siedzialy poza linia tego ustrojstwa i patrzyly glodne i zalosne) smile.amazon.co.uk/gp/product/B01BVEKZDK/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o08_s00?ie=UTF8&psc=1

Nie wiem ile jedna wazy dynia ma wagi, ale moze stad www.realfoods.co.uk/product/2643/organic-red-hokkaido-squash
                  • lucasa Re: soup maker 06.09.20, 21:37
                    Raised bed sama robilas czy mozna gdzies zamowic? My nie jestesmy DIY family. Od kolezanki dostalam buraczki, nie ma porownania (tez z tymi od bio cos tam). Wciagam sie w temat 😀 . Ogrodek malutki sie zastanawiam gdzie upchnac grzadke albo dwie) A w miedzyczasie zbieram slug'i (wielkosci pileczki do golfa 🤢)
                    • glasscraft Re: soup maker 07.09.20, 10:21
                      Moi ogrodnicy mi zrobili z "podkladow kolejowych" (w cudzyslowie, bo one byly zupelnie nowe i pociagu nie widzialy - z takich z odzysku bym nie robila, bo drewna jest bog wie jakim swinstwem nasaczone, zeby na kolei przetrwalo). Popatrz na amazonie na raised bed kits - jest do wyboru do koloru - drewniane, metalowe, plastikowe i w kazdym rozmiarze, jaki sie chce.
    • niyaa Re: soup maker 03.09.20, 09:55
      Soup maker nie mam bo mysle ze to zbyteczne mi gadzet i gdy ym chciala nosic zupe to bym sie skoncentrowana uwage na termosie zeby trzymaj ja ciepla, zas zupe ugotowalabym hurtem, pomrozila porcje itd.
      Jesli ktos lubi zupy to fb jest grupa zupomania Monika honory. Jest to co prawda program odchudzanie oparty na zupach jednak nawet jesli ktos nie w tym celu to mysle ze przepisy moga byc interesuje...
    • derka1 Re: soup maker 03.09.20, 21:39
      Super te Wasze zupowe pomysly. Ja tez jestem z zupowej frakcji, ale takich nigdy nie robilam. Sprobuje. Dzieki wielkie.
      • lucasa Re: soup maker 03.09.20, 23:15
        Z takich pomyslow jeszcze to w UK odkrylam pęczak (w domu u nas sie nie jadlo, wujek stosowal jako przynete na ryby 🙃). Do samych warzyw sypie garsc. Mam tez w zapasie kasze jeczmienna - sa rozne grubosci, tez dobra wychodzi.
        • ilonka45 Re: soup maker 03.09.20, 23:42
          Ja tez z peczaka sałatki różne robię, kuskus mi się przejadl😀
      • lucasa Re: soup maker 03.09.20, 23:20
        O, i sa jeszcze takie mieszanki, najczesciej jako "country soup mix" albo "stew mix". My lubimy (ja jeszcze dodaje sporo warzyw i czasami kawalek polskiej kielbasy mocno podsuszanej)

www.waitrose.com/ecom/products/waitrose-soup-mix/071824-36466-36467
    • lucasa Re: soup maker 03.09.20, 23:03
      Ja tez sie zastanawialam nad tym gadzetem, szczegolnie jak kolezanka przyniosla do pracy, wrzucila warzywa i zrobila nam zupe na lunch. I corka miala plany, ze bedzie zupe w termosie brala do collegu bo nie lubi chleba.

Ale ja, tak jak glascraft gotuje i tak wieksze ilosci w wolnowarze (na jesien/zime codziennie), na rosole, wiec soup maker bylby dla nas za maly. Corka poki co tez zrezygnowala z zup bo maja b krotka przerwe na lunch.

Sam pomysl mi sie podoba, wiec jak bedziemy tylko we dwojke yo moze do tego wroce...
    • wiwi1 Re: soup maker 06.09.20, 22:46
      No i prosze jaki zrobil sie sympatyczny watek:) Co prawda nie jestem madrzejsza jesli chodzi o soup makers ale za to ile fajnych przepisow na zupy, ogrodkowe DIY oraz przepisy na pozbycie sie slimakow:)
      Pozdrawiam:)
    • princesswhitewolf Re: soup maker 07.09.20, 10:43
      tzn ja mam i polecam NutriBullet RX bo toto robi Smoothies a takze zupy w 7 min.
      • princesswhitewolf Re: soup maker 07.09.20, 10:46
        dodam: gorace robi te zupy. i je mieli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka