05.10.23, 13:16
1. termin końcowy rejestracji do wyborów upływa 10 października
www.gov.pl/web/wielkabrytania/e-wybory--zarejestruj-sie-w-spisie-wyborcow-za-granica2
2. w wielu komisjach wyborczych zgłaszane są duże ilości chętnych i - na razie - ostrzegają, że w tych komisjach można się spodziewać długich kolejek. Być może, po przekroczeniu pewnej liczby zgłoszeń, przestaną przyjmować nowe zgłoszenia do tych komisji.
3. nie jest dla mnie jasne, czy rejestracja jest OBOWIĄZKOWA, tzn. czy osobie niezarejestrowanej odmówią prawa do głosowania, na stronie powyżej używa się okrągłych, ale niejednoznacznych słów dot. ew. obowiązku (służąca wyborcom, będzie możliwe, przy rejestracji na wybory musisz podać dane).
Tak, czy inaczej, rozsądnie byłoby się zarejestrować, niż kopać się z koniem w dniu wyborów (a ewentualne odwołania można będzie wysyłać na Berdyczów ;)
Lista komisji wyborczych po podaniu kraju zamieszkania:
ewybory.msz.gov.pl/nowa-rejestracja
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: wybory 05.10.23, 13:38
      Tekst linku

"Kto może głosować za granicą?
      Za granicą może głosować wyborca przebywający w dniu wyborów za granicą, który jest ujęty w spisie wyborców sporządzanym przez danego konsula. W obwodzie głosowania za granicą może także zagłosować wyborca na podstawie zaświadczenia o prawie do głosowania.

Żeby zagłosować za granicą, musisz złożyć do danego konsula (w Wlk. Brytanii do konsula w: Belfaście, Edynburgu, Londynie lub Manchesterze) wniosek o ujęcie w spisie wyborców."
      • wybior Re: wybory 11.10.23, 18:22
        A, dzięki! (reading comprehension ;)
    • wiwi1 Re: wybory 08.10.23, 19:41
      No wiec probuje sie zarejestrowac, za pierwszym razem sesja wygasla jak probowalam wpisac dane, nie zajelo mi to jakos bardzo dlugo. Za kolejnymi razami pojawia sie okienko z trescia: "jestes zarejestrowana w komisji "takiej a takiej" czy chcesz zmienic adres komisji. Wciskam nie, i system wraca do poczatku rejestracji. Zadnego maila potwierdzajacego rejestracje nie dostalam, wiec nie wiem czy jestem zarejestrowana czy nie. sprobowalam drugi raz i zrobilo sie dokladnie tak samo. Czy ktos probiwal sie rejestrowac i moze mi powiedziec czy u was tez to tak wygladalo? dostalyscie jakies potwierdzenie?
      • botu Re: wybory 09.10.23, 12:03
        Ja się rejestrowałam 2 tygodnie temu, więc jeszcze nie było tam dużego naporu.

Oba emaile "Potwierdzenie złożenia wniosku o wpisanie do spisu wyborców za granicą" i "Informacja o akceptacji zgłoszenia do spisu wyborców za granicą" przyszły natychmiast.
        • wiwi1 Re: wybory 09.10.23, 20:58
          Dostalam potwierdzenie dopiero dzisiaj po poludniu z adnotacja, ze w mojej wybranej komisji jest zarejestrowanyh bardzo duzo ludzi i ze beda duze kolejki. Ucieszylam sie bo myslalam, ze jednak ta rejestracja nie przeszla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka