Dodaj do ulubionych

Pytanie kulinarne - schabowy

13.05.24, 21:08
Drogie Panie, wkrotce musze blysnac schabowym. I pytanie mam o rodzaj miesa - ktory schab najlepszy? - "medalion", "stek", czy ten "z koscia"? Taki mam wybor w nablizszym sklepie. Nie znam sie na schabowych, wiec chcialabym chociaz ograniczyc stres zwiazany z decyzja odnosnie podstawowego produktu. Dzieki wielkie za pomoc.

Gdybyscie, przy okazji, mialy rowniez dobre rady, ktore pozwolilyby mi wspiac sie na absolutne schabowe wyzyny, bylabym wdzieczna. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • andgie Re: Pytanie kulinarne - schabowy 13.05.24, 23:55
      Pork loins albo pork chops są najlepsze.
      • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 09:59
        andgie napisała:

> Pork loins albo pork chops są najlepsze.

Dziekuje. Pork loins to wiem, tylko ze w najblizszym spozywczym wystepuja w formie medalionow albo stekow i stad moje mentalne rozterki - bo nie wiem, ktore lepsze.
        • glasscraft Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 11:28
          Ja bym powiedziala, ze medaliony, bo steki raczej beda bardziej tluste (poprzerastane).
          • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 15:32
            glasscraft napisała:

> Ja bym powiedziala, ze medaliony, bo steki raczej beda bardziej tluste (poprzer
            > astane).
            >

Dzieki! Takich porad potrzebuje :-)
    • niyaa Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 12:45
      Gdzie Ty mieszkasz ? Że też nie ma polskiego sklepu ze schabem 🤣🤣🤣?
      • niyaa Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 12:49
        … polskim młodym ziemniakiem, koperkiem, wodą Muszynianka 🤣 no i bułka tarta -oczywiście 🤣 ogórek na mizerię , no bo jak schabowy to mizeria musi być ! 😂
        • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 15:36
          niyaa napisał(a):

> … polskim młodym ziemniakiem, koperkiem, wodą Muszynianka 🤣 no i bułka tarta -
          > oczywiście 🤣 ogórek na mizerię , no bo jak schabowy to mizeria musi być ! 😂

Gosc nie je ogorkow. Zastanawiam sie, czy go nie odprosic - taki afront! ;-) :-)
          • glasscraft Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 19:13
            Daj mu mloda kapuste w takim razie (albo oszukana mloda - spiczasta zupelnie niepatriotycznie-nie-mam-zielonego-pojecia-skad jest w Tesco caly rok na okragla) z koperkiem.
            • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 20:35
              glasscraft napisała:

> Daj mu mloda kapuste w takim razie (albo oszukana mloda - spiczasta zupelnie ni
              > epatriotycznie-nie-mam-zielonego-pojecia-skad jest w Tesco caly rok na okragla)
              > z koperkiem.
              >

To jeszcze poprosze o jakis prosty przepis, co z ta kapusta nalezy zrobic. Zeby nie bylo - karmie moja rodzine, ale niestety rzadko postacia schabowo-kapusciana, stad ta niewiedza ;-).
              • niyaa Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 21:10
                Może marchewka zasmażana można kupić w słoiku albo kultowa Polska sałatka „szwedzka” w słoiku 🤣
                • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 15.05.24, 00:07
                  niyaa napisał(a):

> Może marchewka zasmażana można kupić w słoiku albo kultowa Polska sałatka „szwe
                  > dzka” w słoiku 🤣

Nie bede losu prowokowac...
                • ilonka45 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 15.05.24, 16:52
                  Czego ci Polacy nie wymyślą😀 w Szwecji nigdy z taką sałatką się nie spotkałam, barszcz ukraiński inny niż w Polsce nazwany tak, o rybie po grecku nie wspomnę 😀
              • glasscraft Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 22:21
                Tne na paski, troche zgniote w dloniach i do garnka z nieduza iloscia wody, sol do smaku, na malym ogniu poddusze do miekkosci. Dodaje troszke maki (nie odlewam wody, bo zaczynam z niewielka iloscia, tyle zeby kapusta sie nie przypalila i sama tez pusci, wiec chce ten "sos" zatrzymac) zeby zagescic i duzo posiekanego koperku. Czasami robie zasmazke (maka z ciutka masla, razem na patelni, i dopiero wtedy do kapusty, bo maka z tluszczem nie robi mi grudek w kapuscie. A jak mam lenia to daje maslo do tego samego garnka co kapusta i make na to tylko wtedy musi sie troche w tym garnku podgotowac, zeby surowa maka nie smakowalo).
                • glasscraft Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 22:31
                  No i dla mnie obowiazkowo mlode ziemniaki, z wody, ciut masla i koperek (w koperku i kapusta i ziemniaki i mizeria musza plywac, bo inaczej sie nie liczy). Jestem zdecydowanie schaboszczako-zerca, malzonek tez go z "mloda kapusta" nie odmowi, wiec nie musze sie z nalogiem ukrywac :-P (tylko u niego nie moze nic kolo koperku siedziec, bo jak wiadomo - dla tubylca koperek to trucizna, no i mizeria moze nie istniec, bo ogorek ze smietana to wynalazek szatana).
                  • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 23:51
                    glasscraft napisała:

> No i dla mnie obowiazkowo mlode ziemniaki, z wody, ciut masla i koperek (w kope
                    > rku i kapusta i ziemniaki i mizeria musza plywac, bo inaczej sie nie liczy). Je
                    > stem zdecydowanie schaboszczako-zerca, malzonek tez go z "mloda kapusta" nie o
                    > dmowi, wiec nie musze sie z nalogiem ukrywac :-P (tylko u niego nie moze nic ko
                    > lo koperku siedziec, bo jak wiadomo - dla tubylca koperek to trucizna, no i miz
                    > eria moze nie istniec, bo ogorek ze smietana to wynalazek szatana).
                    >

Tak, tak wlasnie na ogorki reaguje gosc. Ewidentnie nienawisc do mizerii maja w genach :-).
                • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 23:49
                  glasscraft napisała:

> Tne na paski, troche zgniote w dloniach i do garnka z nieduza iloscia wody, sol
                  > do smaku, na malym ogniu poddusze do miekkosci. Dodaje troszke maki (nie odlew
                  > am wody, bo zaczynam z niewielka iloscia, tyle zeby kapusta sie nie przypalila
                  > i sama tez pusci, wiec chce ten "sos" zatrzymac) zeby zagescic i duzo posiekane
                  > go koperku. Czasami robie zasmazke (maka z ciutka masla, razem na patelni, i do
                  > piero wtedy do kapusty, bo maka z tluszczem nie robi mi grudek w kapuscie. A ja
                  > k mam lenia to daje maslo do tego samego garnka co kapusta i make na to tylko w
                  > tedy musi sie troche w tym garnku podgotowac, zeby surowa maka nie smakowalo).
                  >

Dziekuje. Czyta sie smacznie, wiec na pewno i tak smakuje. Chetnie zrobie i bez "gosciowego" wplywu, tylko dla siebie.
                  • niyaa Re: Pytanie kulinarne - schabowy 15.05.24, 22:16
                    Wynalazek szatana/ skaza genetyczna ale mizerie podać trzeba! Nie zje to jego strata ale choć zobaczyć musi! Bo schabowy bez mizerii to jak orzeł bez korony 🤣🤣

Jajca sobie robię w tym wątku, mam nadzieję że czytacie jak należy- z przymróżeniem oka.
      • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 15:33
        niyaa napisał(a):

> Gdzie Ty mieszkasz ? Że też nie ma polskiego sklepu ze schabem 🤣🤣🤣?

Myslalam, ze moze uda mi sie bez wizyty w polskim sklepie :-)
        • niyaa Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 16:04
          To grzech! Schabowy z PL sklepu. Mizeria podana do schabowego musi być.

Gość ogórków może sobie nie jeść w domu a w gościach się je co podano.

Taka polska tradycja 🤣 i nawet nie myśl o zakupie mięsa gdzie indziej niż w Polaku!

Kropka 🤣🤣🤣🤣
          • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 18:06
            niyaa napisał(a):

> To grzech! Schabowy z PL sklepu. Mizeria podana do schabowego musi być.
            >
            > Gość ogórków może sobie nie jeść w domu a w gościach się je co podano.
            >
            > Taka polska tradycja 🤣 i nawet nie myśl o zakupie mięsa gdzie indziej niż w Po
            > laku!
            >
            > Kropka 🤣🤣🤣🤣

Skoro tak po polsku to nie zadna kropka, tylko Amen ;-) :-). A schab, masz racje, kupie w odpowiednim narodowosciowo lokalu spozywczym :-)
            • niyaa Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 18:13
              Alleluja! Chała panu! Poszłaś po rozum do głowy 🤣🤣🤣🤣
              • niyaa Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 18:14
                Jednak Bóg Cię nie opuścił 🤣🤣🤣
              • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 18:23
                niyaa napisał(a):

> Alleluja! Chała panu! Poszłaś po rozum do głowy 🤣🤣🤣🤣

Presja grupy oraz argumentow :-).
                • niyaa Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 18:40
                  A myślałam że chce wspięcia się na Wyżyny schabowe 🤣 powodzenia!
            • ta_ruda Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 18:51
              Ale polskie sklepy ( ztego co wiem, ale może moje źródła sie mylą) w UK mięso mają od lokalnych brytyjskich dostawców.

derka1 napisała:

> Skoro tak po polsku to nie zadna kropka, tylko Amen ;-) :-). A schab, masz rac
              > je, kupie w odpowiednim narodowosciowo lokalu spozywczym :-)
              • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 20:37
                ta_ruda napisała:

> Ale polskie sklepy ( ztego co wiem, ale może moje źródła sie mylą) w UK mięso
                > mają od lokalnych brytyjskich dostawców.
                >

No cos Ty?! Wlasnie runal moj geograficzno-gastronomiczny swiat :-).
                • niyaa Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 21:11
                  Z PL sklepu to błogosławione 🤣 nie wiem skąd je biorą grunt że z PL sklepu 🤣🤣🤣
    • ilonka45 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 22:32
      Schabowy “rozbijasz” tluczkiem i obtaczasz w mące z solą, jajku i na koniec w bułce tartej lub panko i odstawiasz do lodówki na pół godziny. Smażysz na średnio rozgrzanym tłuszczu, kapustę sweetheart kroisz drobno, podsmażasz cebulę, wrzucasz kapustę, pomidory z puszki i koperek, gotujesz na małym ogniu z ok pół godziny, solisz, pieprzysz :) i ugotowane ziemniaki młode posypujesz koperkiem, szczypiorkiem etc i wiórkami masła. Do kapusty możesz dodać łyżkę śmietany. Mam nadzieję, że się obiad uda😀
      • derka1 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 14.05.24, 23:53
        ilonka45 napisała:

> Schabowy “rozbijasz” tluczkiem i obtaczasz w mące z solą, jajku i na koniec w b
        > ułce tartej lub panko i odstawiasz do lodówki na pół godziny. Smażysz na średni
        > o rozgrzanym tłuszczu, kapustę sweetheart kroisz drobno, podsmażasz cebulę, wrz
        > ucasz kapustę, pomidory z puszki i koperek, gotujesz na małym ogniu z ok pół go
        > dziny, solisz, pieprzysz :) i ugotowane ziemniaki młode posypujesz koperkiem, s
        > zczypiorkiem etc i wiórkami masła. Do kapusty możesz dodać łyżkę śmietany. Mam
        > nadzieję, że się obiad uda😀

Bardzo dziekuje. Czy tez jestes z z frakcji "smalcowej"? Podobno tylko wtedy smakuje, jak powininno.
        • ilonka45 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 15.05.24, 16:47
          Rozumiem o co chodzi z tym smalcem, tak naprawdę jestem samoukiem, u mnie w domu nikt nie gotował specjalnie😀 Masz rację co do smaku, wiem, że w Polsce i na Wehrzech smażono na nim wszystko 😀
          • ilonka45 Re: Pytanie kulinarne - schabowy 16.05.24, 14:42
            Smalcu 😀 ponoć smakuje lepiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka