Dodaj do ulubionych

Pocenie się dziecka

27.05.06, 14:09
Moja 10 m-czna córeczka strasznie sie poci - ale to przeokropnie. Dziecko
śpi - główka mokra, dziecko zjada sobie posiłek - cała główka znowu
spocona... Chodzi mi tylko o główkę dziecka - czy wiecie jaka może być tego
przyczyna?
Obserwuj wątek
    • ewika-uk Re: Pocenie się dziecka 27.05.06, 14:47
      mojemu Kasperkowi tak sie pocila do ok roczku,a moze i dluzej..a do tego byl
      taki dziwny zapach...ale przeszlo z wiekiem,gdzies juz czytalam ze to wlasnie
      czesto wystepuje u dzieci,takze pewnie samo minie,pozdrawiam
    • robcio63 Re: Pocenie się dziecka 27.05.06, 18:07
      Nie strasze ale radziłabym poradzić sie lekarza, częste pocenie szczególnie
      główki niemowlaka moze być z przyczyny braku Vitaminy D3 w organiżmie w Plsce
      sie ją podaje maluchom szczególnie przy naturalnym karmieniu maleńkim ale i
      później też.Na ogół kropelka 1 x na dobę, zima 2. Braki moga powodować krzywicę,
      warto podpytać choćby telefonicznie i sie uspokoić.No i dmuchac na zimne.
      Pozdrawiam. Ania - mama 4 - budrysów.
      • joa33 Re: Pocenie się dziecka 27.05.06, 18:10
        Witam, pocenie sie glowki moze byc jednym z objawowo krzywicy - warto sie
        skonsultowac z lekarzem. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok. Zycze zdrowka dla
        Dzieciatka.
        Joa
    • mama5plus Re: Pocenie się dziecka 27.05.06, 18:11
      Moj synek ma teraz pon. 9 miesiecy i od ok. miesiaca tez sie poci przy spaniu.
      Spedza wiele czasu na zewnatrz wiec co jak co ale krzywicy nie podejrzewam ;)
      Pamietam, ze starsza piatka tez miala taki etap, zwlaszcza gdy sie cieplej na
      zewnatrz robilo i gdy wloski byly dluzsze.
    • mama5plus Re: Pocenie się dziecka 27.05.06, 18:41
      Tu jest troche na temat typowego, w ogromnej wiekszosci niezwiazanego z
      krzywica pocenia sie glowki.
      www.adopttongling.com/rickets_and_sweaty_heads.htm
      M in ciekawy ten fragment:

She had a very, very sweaty head, especially upon drinking her bottle. In fact,
      all 6 girls in our group (mostly 10-11 months old) also had sweaty heads.

Jesli masz obawy, powody by podejrzewac krzywice, jakeis dodatkowe objawy ew.
      to oczywiscie skonsultuj sie z lekarzem, ale pocenie sie glowki przy spaniu i
      karmieniu w miejscu gdzie skora styka sie z poduszka np. jest za zwyczaj czyms
      normalnym. Zwlaszcza o tej porze roku (chocby niezbyt cieplej ;) )
      • ewika-uk Re: Pocenie się dziecka 27.05.06, 18:51
        moj maly od urodzenia mial podawane D3,oczywiscie spacerki tez byly,krzywicy
        nie ma,a i tak sie bardzo pocil,minelo i jest ok
        • mak4701 Re: Pocenie się dziecka 27.05.06, 22:49
          Julia jak śpi to nie dość tego, że ma całą główkę mokrą to i poduszka też
          mokra. Chodzi mi np o karmienie na siedząco gdzie dziecko nie ma stycznośći z
          żadnym materiałem typu pościel np. Martwi mnie to troche ale tez i mocno wkurza
          bo boję sie ze sie przeziebi. W nocy nie nakrywam jej zadna kolderka bo cała
          jest mokra az po same stopy. Teraz jest przeziebiona i w nocy budzi mi sie z
          płaczem ze jest jej gorąco - boje sie otworzyc okno wiec właczam wiatrak który
          chociaz troszeczke zmieni temperature delikatnie na nieco chłodniejsza niz
          jest. Zastanawiam sie własnie nad przyczyna tego i nieukrywam ze
          zaniepokoiłyscie mnie. Mniejmy nadzieje ze jest tak jak napisała ewika-uk:)

Mama malutkiej Julci (16.08.2005)
          A to moje maleństwo które kocham nad życie
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=41840721&a=41840721
          • lol21ndm Re: Pocenie się dziecka 27.05.06, 23:08
            Moj Maly (prawie szesciolatek) tez od malego pocil sie glownie glowka - zwykle
            zaraz po zasnieciu. Troche pomagalo redukowanie grubosci przykrycia, choc nie
            zawsze. Lekarzom zawsze mowilam, ale nikt nie reagowal na to (tak w UK jak i w
            PL). Powiem, ze z wiekiem jest coraz lepiej - teraz juz rzadko sie tak poci - a
            przeciez bywalo dzien w dzien.
            Ten temat pojawia sie dosc czesto na forum o zdrowiu dziecka. Kiedys ktos
            sugerowal niedobor zelaza czy cos w tym stylu, ale juz niezbyt dobrze pamietam.
            Moze zajrzyj tam... chwilowo nie pamietam doslownie nazwy forum, ale moge
            sprawdzic jesli bedzie trzeba (- to chyba Zdrowe dziecko czy Zdrowie
            dziecka...).
          • mamumilu Re: Pocenie się dziecka 28.05.06, 22:20
            Mój synek pocił się dokładnie tak jak Twoja córeczka - ciągle mokra głowa, za
            nic nie można było go przykryć bo całe łożko od razu bylo mokre. Najgorzej było
            na dworze bo jak zasnął w wózku to był od razu cały mokry i w dodatku strasznie
            wrażliwy na wiatr. Spał do tego w pozycji z tylkiem do góry co również
            uniemozliwiało przykrycie go. Zaden lekarz nic nie stweirdzil - chodziłam z nim
            do homeopaty i okazało się że to taki charakterystyczny typ i niektórzy ludzie
            tak maja jak np osoby, które spią przykryte po same uszy a stopy mają wysunięte.
            Jak byś poszła do homeopaty to by była wielka wskazówka do tego jaki lek
            calościowy pasuje do córeczki - ale nie jest to objaw chorobowy tylko cecha
            charakterystyczna. Teraz moj młody ma ponad 3 lata i już aż tak sie nie poci
            chociaż często głowę ma mokrą - i do tego czasem taki strasznie kwaśny zapach
            (ale wtedy to juz wiem, że muszę dać mu jakis lek bo to objaw że coś się dzieje)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka