Dodaj do ulubionych

kurs angielskiego a opieka nad niemowlakiem

31.05.06, 16:53
Chciałam się Was zapytać dziewczyny, czy może po urodzeniu dzidziusia
chodziłyscie na jakis kurs, lub cos podobnego, chodzi mi o to czy da sie
pogodzic, wychowanie niemowlaczka, z chodzeniem 3razy w tygodniu na kurs
jezyka angielskiego, z kim zostawiałyscie maluszka. Czy jak karmi sie piersia
i maluszek zostaje powiedzmy wieczorkiem na 3godz z tatusiem, to nic nie
przeszkadza. Ponieważ mój angielski nie jest zbyt dobry, i chciałabym
kontynuowac moja nauke jezyka w szkole , zaraz po urodzeniu bobaska, jak to
sie ma w praktyce?
Obserwuj wątek
    • hanula Re: kurs angielskiego a opieka nad niemowlakiem 02.06.06, 00:15
      Ja chodziłam na basen, zostawiałam dziecko z babcią. Ale to było maks 1,5 godziny. Dziecko je mniej więcej co 3 godziny, więc gdybyś chciała na 3 godziny wyjść, musiałabyś albo karmić tuż przed wyjściem, a potem spieszyć się z powrotem, albo odciągać pokarm, albo na jeden posiłek dawać mleko modyfikowane. Pierwsze rozwiązanie to nerwówa, nie polecam. Drugie nie jest takie łatwe, jak się wydaje, bo nie jest tak łatwo odciągnąć wystarczającą ilość pokarmu, przynajmniej początkowo. Trzecie jest chyba najbardziej praktyczne. Nawet jeśli masz zamiar karmić piersią, to mleko modyfikowane raz dziennie nie zrobi dziecku krzywdy - oczywiście zakładając, że nie będzie alergikiem, ale tego w tej chwili nie przewidzisz.
      Generalnie rzecz biorąc myślę, że warto po urodzeniu dziecka mieć jakąś wymówkę, żeby wyrwać się na parę godzin z domu, inaczej człowiek dostaje na głowę. Ale radziłabym ci nie planować nic na pierwszy miesiąc po porodzie, daj sobie, mężowi i dziecku czas na oswojenie się z nową sytuacją. Szczególnie ty będziesz przez pierwsze tygodnie zmęczona i możesz bardzo emocjonalnie reagować na różne rzeczy, niektórym mamom bardzo trudno przychodzi rozstać się z noworodkiem nawet na godzinę - hormony szaleją po porodzie.
      • dorcia1982 Re: kurs angielskiego a opieka nad niemowlakiem 02.06.06, 12:31
        dzieki bardzo hanula za odpowiedz, no własnie tez tak myslałam że nie da rady
        na początku, pewnie nawet nie bede o tym myślała, ale chciałam sie Was juz mamy
        poradzic jak sobie dajecie rade z tego typu rzeczami. A mam pytanko jeszcze, od
        kiedy mozna z dzieckiem chodzic na basen, w jakim wieku moze zaczac , razem z
        nami chodzic pobrykać w wodzie, dzieki
        • hanula niemowlak na basenie 02.06.06, 12:34
          Różne są zalecenia: niektórzy mówią, że można od razu, inni, że trzeba poczekać, aż dziecko przejdzie podstawowe szczepienia (dziecko jest szczepione, kiedy ma dwa, trzy i cztery miesiące, o ile dobrze pamiętam).
    • effata Re: kurs angielskiego a opieka nad niemowlakiem 02.06.06, 14:08
      Ja poszłam na kurs ... tydzień po urodzeniu młodej. Nawet się wybierałam po
      pięciu dniach, ale kurs tego dnia był odwołany. Ale ja jestem z tych, co w
      miejscu usiedzieć nie mogą. Jeśli chodzi o hormony, to ja raczej miałam euforię
      poporodową (x3 - naprawdę, nigdy mnie depresja nie dopadła).
      Wyjście zajmowało mi właśnie ok. 3 godz. 2 razy w tygodniu. Jeśli chodzi o
      dziecię, to było uparte i ani nie chciało mleka odciąganego, ani sztucznego,
      ani żadnej butelki, ani smoczka. Pierwsze parę razów było trudne, ale nie
      tragiczne. Malutka była u taty na rękach, trochę spała, lubiła bujanie w
      foteliku samochodowym, trochę, owszem, pokrzyczała. Ale później się
      przyzwyczaiła (i łaskawie się zgadzała na kilka łyżeczek mleka).
      Dla mnie to było b. fajne, bo się mogłam wyrwać z domu. Dla młodej też, bo
      spędzała czas z tatą. Dla taty ... trochę go ręce bolały :)
      Piszę ci o tym, bo wiem że można. Ale czy polecam taki sposób?
      Tu sama musisz ocenić swoje możliwości i fizyczne i psychiczne. Nie ma co robić
      nic na siłę kosztem dziecka i siebie. Angielski nie zając - nie ucieknie.
      Najwyżej po półrocznej przerwie przysiądziesz i nadrobisz te paręnaście
      tygodni ;)
      Powodzenia
      --
      Don't guess.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka