Dodaj do ulubionych

7 seater samochód

02.06.06, 21:22
Przyszłościowo myślimy o większym samochodzie. Zależy nam aby był on na 7
pasażerów. Myśleliśmy o Vauxhall Zafira no i Scenicu Grand ale sami jeszcze
nie wiemy. Jeżeli ktoś ma tego rodzaju samochód napiszcie proszę jaki, jak
wygląda zużycie paliwa i ubezpieczenie, słyszałam że ubezpieczenie jest
znacznie droższe dla takich samochodów niż takie które są na 5 osób ale
jeszcze się nie dowiadywałam w ubezpieczalni. Dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: 7 seater samochód 02.06.06, 22:17
      Ja mam Chryslera Voyagera , 7 osobowego, 2 litry silnik.
      Pali cos kolo 14 litrow na 100km. Za ubezpieczenie place tyle samo, co
      wczesniej za 5 osobowa Lagune (kombi). Mnie nie wychodzi nic drozej niz
      utrzymanie poprzednich aut (5-osobowych).

Ogolnie jestem bardzo zadowolona i polecam.

Kinga
    • izabelski Re: 7 seater samochód 02.06.06, 23:26
      mielismy Zafire przez 2 lata - diesel jest bardzo ekonomiczny
      ale oplat nie znam, bo to bylo samochod firmowy
    • wyspowamatka Re: 7 seater samochód 03.06.06, 07:20
      Zafira jest ekonomiczna ale mala. Jak naprawde chcialabys zapakowac 7 osob to
      czuliby sie jak szprotki w konserwie. Ale faktycznie jak bedzie to disel to
      malo pali ok 8 litrow. A co do Chryslera Voyagera o ktorym pisze kingaolsz , 7
      osobowego, 2 litry silnik, pali cos kolo 14 litrow na 100km. To faktycznie to
      zuzycie paliwa to koszmar.

Mysle ze Ford Galaxy z silnikiem disla to dobry wybor ta ostatnia wersja (nie
      ta wczesniejsza z przed 10 lat). Jest naprawde duzy ekonomiczny zgrabny i
      poreczny. Jest faktycznie troche drozszy niz zafira czy scenic ale warto sie
      zapozyczyc i kupic juz takie auto aby sluzylo dluzej i lepiej. W anglii nie
      warto kupowac czegos na troszke bo zawsze stracisz przy nastepnej szybkiej
      zmianie. A jednak przy wielodzietnej rodzinie chcac jechac na wakacje do zafiry
      lub scenica sie nie zapakujesz z dziecmi zabawkami i tobolkami.

Co do ubezpieczenia to znajaca rejestracje auta (mozesz spisac z przykladowego
      auta w komisie) mozesz za posrednictwem internetu wpisac swoje dane i auta w
      ankiete ubezpieczyciela i wyjdzie ci kwota ile to kosztuje.

Tu link:

www.churchill.com/site/Car_GetQuote.htm
      • kingaolsz Re: 7 seater samochód 03.06.06, 18:49
        Wyspowa, ale to moje 14 litrow na 100 to jezdzac po Londynie, a na trasie
        napewno schodzi do 10 litrow.

Kinga
    • bibba Re: 7 seater samochód 03.06.06, 14:31
      Gosia, my mamy ford galaxy, disel. polecam. jest duzy, bardzo ekonomiczny - na
      autostradzie zuzywa 1 galon na 52 mile, w miescie na 35 mil (jest z komputerem,
      wiem wszystko :)). siedzenia wygodne i nawet w drugim rzedzie gdzie sa 3 -
      normalnej szerokosci. wszystko sie przesuwa, przekreca itd. my naszym
      jechalismy do pl, na boze narodzenie, prezenty w ta i spowrotem, wlacznie z
      rowerkami od mikolaja, wiec gwarantuje ze jest pojemny, a jeszcz mozna roof
      rack sobie zamontowac przeciez. o ubezpieczenie zapytam meza jak sie obudzi -
      poszedl z chlopakami spac.
    • bibba Re: 7 seater samochód 03.06.06, 14:35
      maz mowi ubezpieczenie wynasi nas 300 funtow na rok, zuzycie - 6 litrow na
      100km, na autostradzie, i wiecej w miescie :)
    • poleczka2 Re: 7 seater samochód 03.06.06, 20:56
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na nowy nas nie stać, raczej roczny,
      dwuletni. Forda Galaxy jeszcze nie sprawdzałam, przejrzę lokalne oferty. Cieszę
      się, że ubezpieczenie nie jst wiele droższe ale i tak dowiem się szczegółów.
      Dzięki jeszcze raz.
      • wyspowamatka Re: 7 seater samochód 04.06.06, 07:25
        poleczka2 napisała:

> Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na nowy nas nie stać, raczej roczny,
        > dwuletni.

Co do kupowania nowych samochodow to ja jestem raczej przeciw. Przedewszystkim
        wlasnie z powodow finansowych. Jakiekolwiek auto w pierwszym roku traci od 30%
        do 50% wartosci. To jest jakies nie normalne. Tu w UK mozna kupic kilkuletnie 2-
        4 lata auta jak nowe i z gwarancja na nastepne dwa lata wiec nie warto
        przeplacac. Ale ja nie jestem specjalista w tej dziedzinie wiec moze mezczyzni
        widza cos tam wiecej za co warto zaplacic 50% wiecej za nowy. Raz mielismy
        zupelnie nowe auto prosto z salonu i po sprzedazy po dwuch latach starcilismy
        60% a auto znaczaco sie nie roznilo od nowego. Tak wiec nowym autom mowimy
        NIE! :-)))
        • aniaheasley Re: 7 seater samochód 04.06.06, 12:44
          W styczniu kupilismy roczna Toyote corolla verso 7 osobowa ale z tych
          mniejszych, nie tak jak np ogromna Privia. Roznica w cenie miedzy nowa a
          roczna byla pona £5tys. Jestesmy bardzo zadowoleni, zwlaszcza na dluzsze trasy
          jest super, dzieciakow nie ma - tylko widze w lusterku rozdziawione buzki,
          sluchawki na uszach i ogladaja dvd. Ostatnio bylismy w Eurodisney w 7 osob i
          tez nikt nie narzekal.

Co do ubezpieczenia to ja place £30 (!) wiecej niz za rozklekotanego 11
          letniego golfa. Ale to w duzej mierze zalezy od firmy ubezpieczeniowej, jaka
          oferte ma ci ochote zafundowac. Ja ubezpieczam moje samochody w Privelege od
          1997 wiec mam bardzo atrakcyjne znizki.
          • wyspowamatka Re: 7 seater samochód 04.06.06, 14:48
            aniaheasley napisała:

> W styczniu kupilismy roczna Toyote corolla verso 7 osobowa ale z tych
            > mniejszych, nie tak jak np ogromna Privia.

Tak,tak. Toyota verso jest super ale duzo drozsza niz galaxy i wydaje mi sie ze
            galaxy wiekszy jest ale toyota fajniejsza. Tak wiec wszystko zalezy od upodoban
            i srodkow na koncie. Co do spalania i danych technicznych to maz sprawdzal pod
            tym linkiem:

www.motofakty.pl/testy_i_porownania/dane_techniczne
    • poleczka2 Re: 7 seater samochód 04.06.06, 20:37
      Wiem coś też o tych spadkach wartości samochodu po roku. Naszego Scenica
      kupiliśmy (stary model) okazyjnie nowego jak nowy miał wejść na rynek, rok
      później jego wartość obniżyła się o 60%. Byliśmy w szoku.
      • vygotsky Re: 7 seater samochód 05.06.06, 16:10
        Za bardzo sie nie znam ale poniewaz tez myslimy o troche wiekszym samochodzie
        to maz zrobil rozeznanie i stanelo na Volkswagen Sharan, ponoc niezawodny ale
        moze sie myle.
        • bibba Re: 7 seater samochód 05.06.06, 16:17
          o to jeszcze dorzuce moje 3 grosze, obiecuje, ostatnie :))

VW Sharan, Ford Galaxy i Seat Alhambra to sa te same samochody! Maja wszystkie
          trzy silnik VW, ztstaly rozwiniete przy wspolpracy tych trzech marek.
          • wyspowamatka Re: 7 seater samochód 05.06.06, 20:26
            bibba napisała:
            > VW Sharan, Ford Galaxy i Seat Alhambra to sa te same samochody! Maja
            wszystkie
            > trzy silnik VW, ztstaly rozwiniete przy wspolpracy tych trzech marek.

A to ciekawe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka