Dodaj do ulubionych

Co takiego jest w tym PARACETAMOLU???

16.10.06, 15:05
No własnie , zastanawiam sie nad tym.
Tak często polecany przez lekarzy w Anglii...
Wg wikipedii ma działanie przeciwbólowe i przeciwgoraczkowe. Nie działa
przeciwzapalnie.
O niebo lepszy były już ibuprofen, działa chociaż na stany zapalne.
Dlaczego oni tak często to przepisują? Na przeziebienia bezgoraczkowe też?
Wyjaśnijcie mi proszę, co takiego cudownego w nim jest.

serdeczne dzięki
Obserwuj wątek
    • paola_k2 Re: Co takiego jest w tym PARACETAMOLU??? 16.10.06, 15:27
      Mam wiele zastrzezen do tutejszych lekarzy, ale rzeczywiscie paracetamol jest
      jednym z najbezpieczniejszych, ogolniedostepnych lekow. Nie zawsze zasadne jest
      przepisywanie antybiotykow i silnych lekow, aczkolwiek bywa, ze sa niezbedne. Z
      wlasnego doswiadczenie wiem, ze paracetamol jest dobry na zbicie goraczki i
      wszelkiego typu bole (szczegolnie glowy). Co do stanow zapalnych, to nie wiem
      czy paracetamol pomaga.
      • azbestowestringi paola 16.10.06, 16:23
        paracetamol jest niesterydowym lekiem przeciwzapalnym wiec z definicji jest
        lekiem stosowanym w leczeniu stanow zapalnych :)
        • dorotus76 Re: paola 16.10.06, 16:41
          azbestowestringi napisała:

> paracetamol jest niesterydowym lekiem przeciwzapalnym wiec z definicji jest
          > lekiem stosowanym w leczeniu stanow zapalnych :)

Ale własnie chodzi mi o to, że nie ma działania przeciwzapalnego :)
          www.resmedica.pl/zdart3998.html
          Na czym polega wiec jego fenomen?
          • monisia98 Re: ibufen i nurofen 16.10.06, 17:15
            to te dwa maja w sobie skladnik przeciwzapalny nie paracetamol- moja pani
            doktor pediatra przepisywala mi wlasnie te dwa ze wzgledu na skladnik
            przeciwzaplany - zawsze tylko te dwa polecala - tego sie trzymam ...
            paracetamolu jako takiego nie stosuje - jak jest wysoka goraczka - bardzo
            wysoka podaje czopek - paracetamol nie byl w przypadku moich dzieci skuteczny.
            • monisia98 Re: ibufen i nurofen 16.10.06, 17:19
              vena-vita.pl/product_info.php?products_id=1298
              przeczytaj to moze ci cos wyjasni - ja powiem tak u nas nurofen dla dzieci
              podczas przyziebienia czy infekcji wirusowych sie calkowicie sprawdza
          • azbestowestringi Re: paola 16.10.06, 17:31
            moze chodzi o dzialanie przeciwbolowe?
            • mysz2006 Re: Paracetamol 16.10.06, 20:24
              paracetamol = panaceum
              • dorotus76 Re: Paracetamol 16.10.06, 20:27
                mysz2006 napisał:

> paracetamol = panaceum

Ale tak poważnie? Dają go na wszystko?
                • mysz2006 Re: Paracetamol 16.10.06, 20:49
                  no nie na wszystko, na cukrzyce daja insuline
                  • dorotus76 Re: Paracetamol 16.10.06, 20:57
                    mysz2006 napisał:

> no nie na wszystko, na cukrzyce daja insuline

:DDD
    • robcio63 Re: Co takiego jest w tym PARACETAMOLU??? 16.10.06, 23:13
      Drogie Dziewczyny,
      1- paracetamol nie działa przeciwzapalnie - zgadzam sie,
      2- od wielu lat bardzo szeroko stosowany na swiecie, podawany nawet maleństwom
      dzis juz nawet od 3 -go m-ca życia,
      3 - przyczyny ta napewno tez moda, która niestety działa też w przemysle
      farmaceutycznym,
      4 - wcale nie jest taki bez wad, z własnego doswiadczenia - przy bardzo duzych
      dawkach i długim okresie stosowania moze doprowadzic do tzw. nefropatii antygenu
      IgA tzn. po naszemu uszkodzenia kłębuszków nerkowych, więc radzę uważać.Przez
      bardzo długo leczełam bóle zębów paracetamolem (cholernie bałam sie stomatologa)
      i po jakims czasie zaczęłam siusiac krwia dosłowni po 640 - białka w krwi ,
      skierowano mnie na wszystkie mozliwe badania w Instytucie Nefrologii jeszcze w
      Warszawie gdzie wspaniała Pani doktor odkryła przyczyne bólu nerek po
      szczegółowym wywiadzie , krew była zawsze w moczu , gdy zaczynałam brać
      paracetamol w wiekszych dawkach a szereg szczegółowych badań nie potwierdziło
      jakiejkolwiek innej wady nerek czy innych przyczyn. Dlatego tez przestrzegam.
      5 - co do dzieci, a niektóre z Was moze mnie pamietaja gdy pisałam jeszcze z
      kraju ,że mam czterech budrysów - to na 3 z nich paracetamol przy bardzo
      wysokich goraczkach nie działa jedynie ibufen- farmaceutyczna nazwa -
      ibuprofenum.A przy dwóch moich chłopcach dostałam ostro w kość, przy byle
      infekcji goraczkowali do nawet 41 stopni, lądując często w szpitalu, gdzie
      musiałam sie wykłócac o chociazby pyralginę ( kawałek czopka)żeby im zbić
      temperaturę bo wczesniej działanie paraetamolu ulatywało w kosmos , a raztowałam
      ich okładami z mokrych pieluch, mrożąc butle do podawania soli fizjologiznej
      wkładane pod pachy i przy udach bo tez lubili gorączkowac tak i 10 dób, poprostu
      koszmar, swoje przeszłam.Dlatego bardzo proszę uwazajcie na siebie i maluchy a
      osmielam się radzic nie tylko ze wzgledu na spore juz doswiadczenie w zdrowym
      wychowywaniu baków ale i 17 letnia pracę w szpitalu dzieciecym ICZD w
      Miedzylesiu oraz na ginekologii i połoznictwie w "Zośce" w Warszawie.
      6- Jest tak wiele naturalnych sposobów aby zbic goraczke u dzieci , zreszta u
      starych tez ze zawsze warto spróbowac, a w razie co lepiej podac ibuprom.
      Pozdrawiam Ania.
    • kobina Re: Co takiego jest w tym PARACETAMOLU??? 17.10.06, 12:32
      Paracetamol jest z reguly przepisywany w pierwszej kolejnosci , jako jeden z
      bezpieczniejszych lekow(mniej skutkow ubocznych i zagrozen dla innych systemow
      zyciowych)Dlatego tez Gp bedzie na poczatku probowal leczenia bezpiecznym
      lekiem niz wywali recepte na silne leki przeciwbolowe /zapalne czy antybiotyki.
      Paracetamol jest lekiem glownie przeciwbolowym/przeciwgoraczkowym (nie ma jako
      tako dzialania przeciwzapalnego), oczywiscie w dlugotrwalych i nieograniczonych
      dawkach , nawet zwykly paracetamol moze spowodowac zwyrodnienie watraby czy
      niewydolnosc nerek. Jest jednak mniej szkodliwym lekiem niz Ibuprofen ,nalezacy
      do tzw. NSAID's(non-steroidal inflamatory drugs), ktory mimo iz mocnejszy a co
      za tym idzie ma lepsze wlasciwosci przeciw/bolowe , przeciw/goraczkowe jak
      rowniez przeciw/zapalne (stosowany glownie orzy bolach zwiazanych ze swoistym
      zapaleniem np. nerwobolach), ma jednak wieksze skutki uboczne.
      Ibuprofen,Naproxen czy Diclofenac stosuje sie ostrozne , szczegolnie u ludzi,
      dzieci z problemami nerek , jako , ze leki te pogarszaja funkcje nerek
      (stosowane w duzych ilosciach ).Z reguly u ludzi z problemami zoladkowymi ,
      typu wrzody , podraznienia sluzowki zoladka itp nie podaje sie tego typu
      lekow , ale od wszystkiego sa wyjatki. Sam Ibuprofen moze powodowac skutki
      uboczne typu bole zoladka ,niezyt sluzowki zol. zawroty glowy .
      Ogolna zasada jest taka , ze kazdy lek ma skutki uboczne i sortowanie i
      przepisywanie lekow kieruje sie wedlug zasady bezpiecznosci dla poszczegolnej
      osoby. Inna rzecz ,ze mozna zazywac kazdy lek , ale w ograniczeniu i w
      rozsadnych dawkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka