Dodaj do ulubionych

Tax credit dopiero po 12 m-cach?

24.11.06, 14:16
Czy dodatek working tax credit przysługuje osobom zatrudnionym i pracującym
nieprzerwanie 12 miesięcy , czy już na samym poczAtku pracy?
Obserwuj wątek
    • dorotus76 Re: Tax credit dopiero po 12 m-cach? 24.11.06, 14:37
      "Working Tax Credit is for people who are employed or self-employed (either on
      their own or in a partnership), who
      usually work 16 hours or more a week
      are paid for that work, and
      expect to work for at least 4 weeks"

Czyli po 4 tygodniach pracy.
      pzdr
    • pati.zop78 Re: Tax credit dopiero po 12 m-cach? 24.11.06, 22:13
      ze strony:
      press.homeoffice.gov.uk/press-releases/Regulations_Laid_For_Workers_Reg?version=1
      'From 1 May anyone from the eight accession countries will have to apply to the
      Home Office to register when they take a job.
      ...
      When they are working here legally they are entitled to workers’ benefits in
      line with existing EEA nationals but when they are not working they have to
      support themselves without access to benefits or public housing. After 12 months
      in continuous legal employment they can work here without restriction and access
      work-seeking benefits if necessary.'
      • dorotus76 Re: Tax credit dopiero po 12 m-cach? 24.11.06, 22:50
        Pati.zop, chyba ten artykuł nie wygląda na aktualny, ma datę na marzec 2004.
        Jest tam również napisane, że pierwsza rejestracja w home office kosztuje 50
        funtów, a z tego co mi wiadomo, to już wzrosła do 70.
        Moze odnośnie taxów tez coś się zmieniło...
        • dorotus76 Re: Tax credit dopiero po 12 m-cach? 24.11.06, 22:53
          A work-seeking benefits to zdaje mi się zasiłek dla poszukujacych pracy, a to
          cos innego niż tax credity.
          pzdr
          • dorotus76 Re: Tax credit dopiero po 12 m-cach? 25.11.06, 00:05
            No i jeszcze raz tu wracam, bo te 4 tyg. to w sumie wydaja mi sie takie
            nierealne:)
            Juz bardziej jestem skłonna podpisać sie po uzyskaniu rezydentury podatkowej,
            czyli po 183 dniach pracy...ale nie mam juz siły googlować :)
            Ide spać. Dobranoc :)
          • pati.zop78 Re: Tax credit dopiero po 12 m-cach? 25.11.06, 00:36
            dane nadal aktualne.
            ja nie zaprzeczylam temu co ty napisalas. info na stronach job centre czy dwp
            nie zawsze jest pelne bo nieuwzglednia statusu osoby pracujacej. np. warunek
            ktory opisalas wczesniej nie dotyczy np osob na wizie studenckiej. oni nie maja
            prawa do tax credits.
            w linku ktory wkleilam jest napisane, ze osoby z nowych krajow czlonkowskich EEA
            pracujace w UK maja takie same prawa jak osoby z pozostalych krajow UE czyli min
            moga sie ubiegac o tax credits. jesli natomiast tu nie pracuja, nie maja pelnych
            praw.
    • olimpia_b81 Re: Tax credit dopiero po 12 m-cach? 25.11.06, 13:18
      dzis dostalam ctc i wtc, ja nigdy tu nie pracowalam , maz nie zarejestrowany jeszcze w home office.jestemy tu rok, skladalismy 5 miesiecy temu wniosek.
      • pati.zop78 Re: Tax credit dopiero po 12 m-cach? 25.11.06, 15:29
        WTC przyznawany jest tylko w przypadku gdy obie osoby pracuja. moglas dostac
        jedynie CTC.
        jesli twoj maz od roku nie zarejestrowal sie w HO to pracuje nielegalnie a jego
        pracodawcy grozi kara £5,000.
        • olimpia_b81 Re: Tax credit dopiero po 12 m-cach? 25.11.06, 21:07
          umiem czytac i wiem co dostalam.
          rejestracje juz wyslal.
          • dorotus76 Do Olimpii 25.11.06, 22:08
            Olimpia, to moze mi poradzisz?
            Ja nie pracuje tylko mąż.
            Aplikacje o WTC i ChTC składa sie za jednym zamachem.
            ChTC dostaniemy, bo ja do tego nie musze pracować.
            Ale tam się wpisuje też męża do WTC. Czy on dostanie WTC na siebie, czy jeśli
            składamy jako para, to OBOJE musimy pracować, i wtedy w ogóle nie wypełniac o
            WTC dla niego?
            Juz sie sama zamotałam:)
            Jeśli ty nie pracujesz to Twojemu mężowi przyznali WTC?

mam nadzieję, że mnie zrozumiałaś:)
            • olimpia_b81 Re: Do Olimpii 25.11.06, 22:27
              wiec tak-wypelnilismy o WTC i CHC(szczerze mowiac nigdy nigdzie nie znalazlam wzminaki ze do WTC oboje musza pracowac, dlatego wypelnialam caly wniosek), ja nie mialam nawet NIN, wiec dzwonilam tam stale, w koncu umowili mnie na rozmowe o NIN, przyznali mi, zadzwonilam tam , podalam moj NIN i po 3-4 tyg mam pieniazki na koncie:))
              poza tym na formularzu o WTC (str 8) masz ze jest to zasilek dla ludzi pracujacych, zamierzajacych zaczac prace w ciagu 4 tyg LUB powyzej 16 lat i posiadajacych min 1 dziecko i pracujacy conajmniej 16 h tygodniowo.
              • olimpia_b81 Re: Do Olimpii 25.11.06, 22:28
                chodzilo mi str 8 tego dodatkowego formularza z opisem jak to dziala, taki zielony:)
                • dorotus76 Re: Do Olimpii 25.11.06, 22:34
                  Dzieki :)))
              • olimpia_b81 Re: Do Olimpii 25.11.06, 22:35
                poza tym na formularzu o WTC (str 8) masz ze jest to zasilek dla ludzi pracujacych, zamierzajacych zaczac prace w ciagu 4 tyg LUB
                powyzej 16 lat i posiadajacych min 1 dziecko i pracujacy conajmniej 16 h tygodniowo.

zle napisalam nie ma ze LUB tylko I ale nigdze nie ma wzmianki ze oboje musza pracowac.
                ale sie motam ale mam nadzieje ze mnie zrozumialas, przeziebiona jestem lekko:))jak cos jeszcze to pytaj.
                • pati.zop78 Re: Do Olimpii 25.11.06, 23:56
                  sprawdzilam na stronie IR. czesciowo masz racje. dla par liczy sie laczna suma
                  godzin. zwracam honor.
                  nie zgadzam sie natomiast z fragmentem gdzie piszesz o podjeciu pracy w ciagu 4
                  tygodni. w wersji angielskiej jest
                  'Working Tax Credit is for people who are employed or self-employed (either on
                  their own or in a partnership), who

* usually work 16 hours or more a week
                  * are paid for that work, and
                  * EXPECT TO WORK FOR AT LEAST 4 WEEKS'

czyz nie?
                  • olimpia_b81 Re: Do Olimpii 26.11.06, 00:02
                    racja, zwracam honor. zakrecona jestem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka