justyna_be 01.03.07, 22:51 Jak tam Wiki? Dawno nic nie pisalas... Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotus76 Re: dorotus76 02.03.07, 21:41 Dzięki, Justynko, że pytasz:) Z Wiki juz dobrze - nie kaszle. Jestem teraz jeszcze 2 dni w PL z dziećmi i okazało się, że przypałetało sie zapalenie dróg moczowych...zawsze coś :(. Lekarz w PL mnie uprzedził, że to dość długie leczenie (przynajmniej takie sa standardy w Polsce), i zastanawiam sie, jak to leczą w UK. Oczywiscie badanie moczu koniecznie, a w Anglii czekałam na nie kilka dni, w końcu szybciej tu przyjechaliśmy (siostra bierze slub) i je zrobiliśmy. Wg GP była to zwykła wirusówka, z temp. 40 stopniową, dla mnie tez tak to wyglądało, ale lekarz zlecił na wszelki wypadek badanie moczu. Aaa, i nie dostała antybiotyku, na razie leczymy ja bez. Dziekuję jeszcze raz i pozdrawiam z Polski :) Odpowiedz Link
mama5plus Re: dorotus76 02.03.07, 22:02 > Lekarz w PL mnie uprzedził, że to dość długie leczenie (przynajmniej takie sa > standardy w Polsce), i zastanawiam sie, jak to leczą w UK. Moja Ella miala zap. drog moczowych pare lat temu i wlasnie na to pierwszy i jedyny antybiotyk. W badaniu wyszly bakterie wiec stad potrzeba przeleczenia antybiotykiem. Byl podany dopiero gdy przyszedl wynik. Trwalo to pare dni ale zeby cos wychodowac yto trzeba poczekac. Pozniej jeszcze miala usg i kontrolowane cisnienie. Lekarka tlumaczyla wtedy, ze u dzieci, jesli wyjda bakterie, trzeba leczyc antybiotykiem poniewaz nieleczone infekcje moga prowadzic do powaznych zmian w nerkach (blizn)i problemow w przyszlosci. Zwlaszcza gdy te infekcje mialy miejsce w pierwszych 2 latach zycia. Tez jest zwiazek miedzy infekcjami drog moczowych a nadcisnieniem u dzieci. Problem w tym, ze czesto te infekcje u malych dzieci przebiegaja bezobjawowo albo trudno je wychwycic wiec gdy juz jedna sie zdiagnozuje, usg ma wykluczyc ewentualne zmiany w nerkach bo ta jedna zwieksza prawdopodobienstwo, ze w przeszlosci byly inne (np w wyniku refluksu nerkowego) Na szczescie u nas nic nie wyszlo(na usg i cisnienie tez bylo OK). Przeleczylismy te infekcje(nie trwalo to wcale dlugo - tydzien czy 10 dni-juz nie pamietam), zrobilismy dodatkowe badanie i okresowo plus przy wszelkich podejrzanych bolach brzucha, pieczeniu, goreczce bez wyraznej przyczyny mamy zalecenie by oddawac mocz do sprawdzenia. U nas wystarczy wziac z przychodni pojemniczki i przyniesc nast. dnia przed 9ta. W kazdym razie lekarka kladla duzy nacisk na kontrolowanie ZUM-ow u dzieci ( i z tego co czytalam na wlasna reke, to wlasnie takie jest ogolne, chyba nowsze podejscie). Mnie zaskoczylo to usg i caly raban ale to co mowila, mialo rece i nogi dla mnie. Zreszta jestem tym bardziej w temacie bo synek siostry ma stwierdzony refluks i u nich (w Polsce) tez to tak wygladalo. Podobnie pisza dziewczyny na polskim forum. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: dorotus76 02.03.07, 22:28 Mamo5plus, mam nadzieję, że nasz GP okaże sie równie rozsądny jak Wasz i nie bedę sama musiała sugerować takich badań moczu, bo bardzo mi na nich zależy. Na razie nie dostaje antybiotyku, lecz bactrim, a w planach jest furagin. I oczywiscie od razu po przyjezdzie idę z nią do przychodni, na badania kontrolne. pozdrawiam Odpowiedz Link
justyna_be Re: dorotus76 02.03.07, 22:41 Czesc Dorota! Fajnie, ze mozecie odpoczywac w Polsce :). Co do zakazenia ukladu moczowego, to przed Wami rzeczywiscie dluga droga. Bactrim co prawda nie jest antybiotykiem, ale chemioterapeutykiem o silnym dzialaniu bakteriostatycznym (moze pamietasz z naszego dziecinstwa Biseptol?- to dokladnie to samo), wiec powinien spokojnie "dac rade" z bakteriami w moczu. Trzymajcie sie cieplo :) Justyna Odpowiedz Link
mama5plus Re: dorotus76 03.03.07, 12:04 dorotus76 napisała: > Mamo5plus, mam nadzieję, że nasz GP okaże sie równie rozsądny jak Wasz i nie > bedę sama musiała sugerować takich badań moczu, bo bardzo mi na nich zależy. Zeby kontrolowac, nie musisz miec skierowania. Wystarczy sie zaopatrzyc w pojemniczki z przychodni (w recepcji czy u nas w w-c sa wystawione) i, jak pisalam wyzej, przyniesc przed 9ta rano podpisany, z moczem. I za pare dni zadzwonic z pytaniem o wyniki. Odpowiedz Link