01.03.07, 22:51
Jak tam Wiki? Dawno nic nie pisalas...
Pozdrawiam
Justyna
Obserwuj wątek
    • dorotus76 Re: dorotus76 02.03.07, 21:41
      Dzięki, Justynko, że pytasz:)
      Z Wiki juz dobrze - nie kaszle.
      Jestem teraz jeszcze 2 dni w PL z dziećmi i okazało się, że przypałetało sie
      zapalenie dróg moczowych...zawsze coś :(.
      Lekarz w PL mnie uprzedził, że to dość długie leczenie (przynajmniej takie sa
      standardy w Polsce), i zastanawiam sie, jak to leczą w UK.
      Oczywiscie badanie moczu koniecznie, a w Anglii czekałam na nie kilka dni, w
      końcu szybciej tu przyjechaliśmy (siostra bierze slub) i je zrobiliśmy. Wg GP
      była to zwykła wirusówka, z temp. 40 stopniową, dla mnie tez tak to wyglądało,
      ale lekarz zlecił na wszelki wypadek badanie moczu.

Aaa, i nie dostała antybiotyku, na razie leczymy ja bez.
      Dziekuję jeszcze raz i pozdrawiam z Polski :)
      • mama5plus Re: dorotus76 02.03.07, 22:02
        > Lekarz w PL mnie uprzedził, że to dość długie leczenie (przynajmniej takie sa
        > standardy w Polsce), i zastanawiam sie, jak to leczą w UK.

Moja Ella miala zap. drog moczowych pare lat temu
        i wlasnie na to pierwszy i jedyny antybiotyk.
        W badaniu wyszly bakterie wiec stad potrzeba przeleczenia antybiotykiem.
        Byl podany dopiero gdy przyszedl wynik.
        Trwalo to pare dni ale zeby cos wychodowac yto trzeba poczekac.
        Pozniej jeszcze miala usg i kontrolowane cisnienie.
        Lekarka tlumaczyla wtedy, ze u dzieci, jesli wyjda bakterie, trzeba leczyc
        antybiotykiem poniewaz nieleczone infekcje moga prowadzic do powaznych
        zmian w nerkach (blizn)i problemow w przyszlosci.
        Zwlaszcza gdy te infekcje mialy miejsce w pierwszych 2 latach zycia.
        Tez jest zwiazek miedzy infekcjami drog moczowych a nadcisnieniem u dzieci.
        Problem w tym, ze czesto te infekcje u malych dzieci przebiegaja bezobjawowo
        albo trudno je wychwycic wiec gdy juz jedna sie zdiagnozuje, usg ma wykluczyc
        ewentualne zmiany w nerkach bo ta jedna zwieksza prawdopodobienstwo, ze w
        przeszlosci byly inne (np w wyniku refluksu nerkowego)
        Na szczescie u nas nic nie wyszlo(na usg i cisnienie tez bylo OK).
        Przeleczylismy te infekcje(nie trwalo to wcale dlugo - tydzien czy 10 dni-juz
        nie pamietam), zrobilismy dodatkowe badanie i okresowo plus przy wszelkich
        podejrzanych bolach brzucha, pieczeniu, goreczce bez wyraznej przyczyny mamy
        zalecenie by oddawac mocz do sprawdzenia.
        U nas wystarczy wziac z przychodni pojemniczki i przyniesc nast. dnia przed 9ta.
        W kazdym razie lekarka kladla duzy nacisk na kontrolowanie ZUM-ow u dzieci
        ( i z tego co czytalam na wlasna reke, to wlasnie takie jest ogolne, chyba
        nowsze podejscie). Mnie zaskoczylo to usg i caly raban ale to co mowila, mialo
        rece i nogi dla mnie. Zreszta jestem tym bardziej w temacie bo synek siostry ma
        stwierdzony refluks i u nich (w Polsce) tez to tak wygladalo.
        Podobnie pisza dziewczyny na polskim forum.
        • dorotus76 Re: dorotus76 02.03.07, 22:28
          Mamo5plus, mam nadzieję, że nasz GP okaże sie równie rozsądny jak Wasz i nie
          bedę sama musiała sugerować takich badań moczu, bo bardzo mi na nich zależy.
          Na razie nie dostaje antybiotyku, lecz bactrim, a w planach jest furagin.
          I oczywiscie od razu po przyjezdzie idę z nią do przychodni, na badania kontrolne.
          pozdrawiam
          • justyna_be Re: dorotus76 02.03.07, 22:41
            Czesc Dorota! Fajnie, ze mozecie odpoczywac w Polsce :).
            Co do zakazenia ukladu moczowego, to przed Wami rzeczywiscie dluga droga.
            Bactrim co prawda nie jest antybiotykiem, ale chemioterapeutykiem o silnym
            dzialaniu bakteriostatycznym (moze pamietasz z naszego dziecinstwa Biseptol?- to
            dokladnie to samo), wiec powinien spokojnie "dac rade" z bakteriami w moczu.
            Trzymajcie sie cieplo :)
            Justyna
          • mama5plus Re: dorotus76 03.03.07, 12:04
            dorotus76 napisała:

> Mamo5plus, mam nadzieję, że nasz GP okaże sie równie rozsądny jak Wasz i nie
            > bedę sama musiała sugerować takich badań moczu, bo bardzo mi na nich zależy.

Zeby kontrolowac, nie musisz miec skierowania.
            Wystarczy sie zaopatrzyc w pojemniczki z przychodni (w recepcji czy u nas w w-c
            sa wystawione) i, jak pisalam wyzej, przyniesc przed 9ta rano podpisany, z
            moczem.
            I za pare dni zadzwonic z pytaniem o wyniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka