Dodaj do ulubionych

klopot z niemowlakiem

09.03.07, 12:33
witam wszystkich po raz pierwszy :)
mam pytanie do bardziej doswiadczonych mam. co dac 2miesiecznemu niemowlakowi
na zatwardzenie? zaczelam go dokarmiac i zaczely sie klopoty. cos co jest do
dostania w tym kraju, oczywiscie.
wielkie dzieki. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 12:41
      2 miesieczniaka dokarmiasz?!?!?!?!! czym ?
      W tym wieku tylko mleko wystarczy - ewentualnie woda.

>cos co jest do
      > dostania w tym kraju, oczywiscie.

chemia chcesz go jeszcze szprycowac?

mam nadzieje, ze zartujesz...

Kinga
      • gypsi Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 13:11
        Kinga, po co ta napasc?
        Dziewczyna ma klopot, moze to pierwsze dziecko, moze nikt jej nie wytlumaczyl
        jak wazne jest karmienie piersia.
        Spusc troche z tonu, bo sie nieprzyjemnie zrobilo.
        Milego dnia:)
    • joodie Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 12:44
      czym karmisz i czym dokarmiasz??
    • gypsi Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 13:09
      Zatwardzenie to normalna reakcja na krowie mleko. Powiedz dlaczego dokarmiasz -
      sa jakies problemy z karmieniem piersia? Jesli tak, to warto jeszcze powalczyc i
      wczesniej byly watki na ten temat z mnostwem cennych rad - basiak jest
      wyspecjalizowana w tym temacie.
      Jesli nie da sie bez dokarmiania, to trudno. Czasem sie tak zdarza. Wtedy idz do
      GP, jest pare rzeczy na recepte ulatwiajacych wyproznienie, ale to naprawde
      ostatecznosc.
      Trzymaj sie, pozdrawiam:)
    • basiak6 Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 13:40
      Najlepiej zaczac od zrodla problemu, czyli dokarmiania. Jesli mozna nie
      dokarmiac (a zwykle mozna) to byloby najlepsze wyjscie, ale musialabys napisac
      wiecej w czym jest problem.
      • lisy77 Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 13:43
        Ja mialam taki problem jak moj maluch mial ok.miesiaca,nie karmilam piersia,
        midwife starsza doswiadczona kobieta dala mi taki przepis:45ml przegotowanej
        wody i 15 ml swiezo wycisnietego soku z pomaranczy, maly wypil tego naprawde
        malutko i od razu pomoglo.
        • eballieu Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 14:04
          Po trzech latach na forum:
          nie szukaj porad miedzy Polkami w Anglli.
          Idz do HV lub midwife.
          Bo reakcje beda podobne do tych Kingiolsz( jestem w szoku Kinga, stara
          bywalczyni forum, weteranka, zly dzien masz?), a to jest ci najmniej teraz
          potrzebne.
          Powodzenia.
          Wtedy HV lub midwife dokladnie wypyta, co masz na mysli mowiac zatwardzenie, a
          co masz na mysli mowiac "dokarmianie".
          • paola_k2 Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 14:39
            Dziewczyna poprosila o rade i mysle, ze krytyka jej jest nie na miejscu. Ze
            dokarmia to jej sprawa. Pewnie mieszanka bo nie sadze by 2 miesiecznemu
            niemowlakowi zaserwowala kotleta. Po zmienie na mieszanke zatwardzenie moze sie
            zdarzyc. Rady specjalistycznej nie udziele. Mojemu dziecku na twardsze kupy
            podawalam tylko przegotowana wode. Jesli zatrwardzenie jest powazne tylko
            polozna lub health visitor powinni udzielic konkretnej rady. Nie krytykujcie
            jej, ze nie karmi piersia. Jej wybor. Ja w takim razie powinnam zostac
            zlinczowana jako wyrodna matka, ktora karmila tylko przez 3 tygodnie.
    • pyza_uk Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 15:13
      To dokarmianie to prawdopodobnie karmienie mieszane - piers i formula? Tez to
      przerabialam, bo mialam malo pokarmu. Sprobuj zmienic formule - nie piszesz,
      czym dokarmiasz, ale moja polozna polecila mi aptamil i nie bylo problemu.
      Pomoc mozesz podajac wode gotowana, jak juz ktos wspomnial. Poza tym takie male
      dzidzie moga nie robic kupek i do 7 dni (jesli nie dluzej) i nie znaczy to ze
      sa chore. Najlepiej skontaktuj sie z GP, polozna lub HV, jesli jestes powaznie
      zaniepokojona.
    • an_ia7 Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 19:47
      dzieki za rady.
      kotleta dziecku nie podalam, chemii nie mam zamiaru mu podawac. Myslalam raczej
      o jakis herbatkach. Podobno rumianek dziala, ale slyszalam, ze powinna to byc
      specjalna herbatka dla niemowlat, bo zielsko moze uczulac. Dziwne, bo kiedys nie
      bylo i jak sadze, dzieci pily. Wode podalam, chyba troche lepiej. Karmie
      piersia, ale maly na wadze praktycznie nie przybiera (przez ostatnie 2 tyg tylko
      60 gram!!!) Moj health visitor kaze czekac kolejne 2 tyg. a wizyta u pediatry za
      6. Nabawilam sie rowniez zapalenia piersi, na ktorym zreszta moj GP sie nie
      poznal, wiec z jednej to juz na pewno maly sie nie naje. Dalam mu mleko
      modyfikowane Smn gold. w sumie to jego pierwszy inny posilek, moze jest w szoku
      i musi sie przyzwyczaic. dzieki.
      • pyza_uk Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 20:08
        Moja polozna odradzala ta formule mowiac, ze wiele maluchow ma po niej
        zaparcia... Choc byly na jej temat rowniez pozytywne opinie na tym forum. Zmien
        na aptamil lub cow gate - moze pomoze, na pewno nie zaszkodzi. Na piersi sposob
        babciowy - schlodzone liscie kapusty, niezastapione!
      • mama5plus Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 21:25
        Dalam mu mleko
        > modyfikowane Smn gold. w sumie to jego pierwszy inny posilek, moze jest w
        szoku
        > i musi sie przyzwyczaic. dzieki.

Przy wprowadzaniu nowych pokarmow, w tym rowniez mleka, norma ksiazkowa raczej
        jest wlasnie zaparcie czy twardszy stolec. Z czasem powinno sie unormowac. Co
        do karmienia jedna piersia... przy zapaleniu jak najbardziej powinnac podawac
        te piers, w ktorej jest zator. I czesciej niz te druga.
        Inaczej problem sobie poglebisz i moze sie naprawde zle skonczyc.
        Masaze prysznicem, oklady z kapusty i jak najczestsze przystawianie dziecka do
        tej piersi (oczywiscie do drugiej tez).

Moja kolezanka karmila synka tylko jedna od ktoregos tygodnia jego zycia,
        jednak tylko dlatego, ze zapalenie przeszlo w taki stan, ze trzeba bylo czyscic
        operacyjnie bo na sam antybiotyk bylo za pozno.
        Jej synek byl okazem zdrowia i bil rekordy wagowe w baby clinic (na tej jednej
        piersi wlasnie wykarmiony:)
        Ja zaliczylam 2 zapalenia, w tym jedno obylo sie bez antybiotyku, przy drugim
        musialam wziac.
        Za kazdym razem jednak karmilam dzieci i w czasie infekcji i po niej, bez
        problemu z obu piersi, wiec nie wiem co masz na mysli mowiac o karmieniu z
        jednej piersi.
        Przy sklonnosciach do zapalen ponoc profilaktycznie pomaga lecytyna.
        Duzo wody i przystawianie w odpowiedniej kolejnosci.
      • basiak6 Problem z karmieniem 10.03.07, 15:12
        Nikt nie pisze o dokarmianiu po to zeby krytykowac tylko zeby pomoc.
        Jesli dziecko tak slabo przybiera to ma bardzo widoczny problem ze ssaniem
        piersi, i zamiast dokarmiac czy dopajac warto sprobowac rozwiazac najpierw ten
        problem.
        Ja to dosc czesto widze bo niektore z was wiedza ze mam w tym temacie troche
        praktyki przez studia laktacyjne ktore robilam tutaj w UK.
        W ogromnej wiekszosci przypadkow poprawa techniki ssania, odstawienie smoczkow i
        butelek czyni cuda, normalnie nie ma powodow aby dziecko na piersi nie
        przybieralo, pokarm matki ma wiecej kalorii i tluszczu niz mieszanka.

Herbatek takim maluchom sie nie daje, bo oznacza to iz dostaja za malo mleka,
        nie mowiac o zasladzaniu dziecka. To ze w Polsce nadal sa w sprzedazy dla dzieci
        ponizej 4 mca to kwestia dziury prawnej a nie tego ze dzieciom te herbatki nie
        szkodza.

Ja bym na twoim miejscu poprosila o kontakt z lokalna breastfeeding counsellor,
        HV nie maja w tym kierunku zbytniej wiedzy, nie mowiac o braku doswiadczenia.
        Potrzebny jest specjalista, a u takiego malego dziecka problem latwo rozwiazac.

Chyba ze wolisz karmienie mieszane, wtedy tak jak dziewczyny pisza, moze to byc
        kwestia dobrania odpowiedniej mieszanki. Zalezy co chcesz robic.
    • carmelaxxx Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 20:00
      ja jestem w polsce ale synek od urodzenia mial klopt z kupkami i pomagaly:
      ciepla kapiel, masaz brzuszka i taka gimnastyka ze synek lezal na pleckach,
      nozki chwytalam w kolankach i na przemian raz jedna nozke raz druga a raczej
      kolanko do brzuszka delikatnie dociskajac (taki niby rowerek ) ta gimnastyka mu
      bardzo pomagala.
    • joodie Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 20:56
      aniu ja tez slyszalam ze po mleku sma moga byc zaparcia.Moze Aptamil(slyszalam
      ze jest lepszy( ja moja core dokarmialam po porodzie i kupki miala ok)?? Ja bym
      probowala piers podawac jak najwiecej jesli to mozliwe. Wiem ze masz problem z
      jedna piersia. maluszek przybiera malo, ale przybiera. Sa rozne sposoby na
      zatwardzenie jak woda z cukrem czy oliwa z oliwek,ale Twoje malenswo jest za
      male. Jedyne co to moze woda. Pozdrawiam:))))
    • kingaolsz przepraszam 09.03.07, 21:25
      Przepraszam autorke postu za moja wypowiedz i jej w sumie nieplanowana ostrosc.

Nieporozumienie wyszlo raczej z roznego pojmowania slowa "dokarmianie" dla
      mnie to zawsze bylo podawanie dodatkowych pokarmow stalych. Mieszanka nie byla
      w moim pojeciu dokarmianiem i wyobrazilam sobie , ze dziewczyna juz maluchowi
      podaje kaszki czy warzywa.
      No i pytanie "co mozna dostac na zaparcia" skojarzylo mi sie z lekami
      przeczyszczajacymi - stad moje ogromne zdziwienie i reakcja.

A ze zmeczona ostatno bywam chronicznie to i nie zastanowilam sie , ze ktos
      moze mowic o czyms innym.

PRZEPRASZAM NAJMOCNIEJ autorke i zycze wszystkiego dobrego
      Kinga
      • joodie Re: przepraszam 09.03.07, 22:32
        powiem szczerze, ze mnie tez sie skojarzylo ze mama dokarmia niemowle np.
        kaszka i nie wiedzialam za bardzo co doradzic:0 pozdrawiam
      • an_ia7 Re: przepraszam 10.03.07, 12:47
        ja sie wcale nie gniewam :)
        jestem nieswiadoma nazewnictwa i tak mi sie napisalo.
        pozdrawiam.
        a.
    • asiek1975 Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 23:26
      z doswiadczenia wiem, ze SMA powoduje zaparcia, dlatego tez polecam Ci Cow&Gate
      Premium lub Aptamil (zawieraja prebiotyki) a do tego mozna kupic PRObiotyki w
      kropelkach firmy infacol (tej samej co produkuje kropelki na kolki). Ja kupuje
      je w Asdzie ale mozna je dostac na pewno w Bootsie- bardzo polecam. POza tym
      przegotowana woda, tak jak pisaly dziewczyny i raczej nie podawalabym takiemu
      malenstwu do tego zadnych soczkow typu pomarancza, bo bardzo uczula. Masuj tez
      delikatnie brzuszek Maluszka okreznym ruchem, mysle, ze to tez moze pomoc.
      Powodzenia!
    • izabelski Re: klopot z niemowlakiem 09.03.07, 23:31
      poczytaj dyskusje na podobny temat (tzn o dziecku nie przybierajacym na wadze)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=53947512&v=2&s=0
      oraz ciag dalszy

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=56909014&a=56909014
      o ile pamietam bylo tam wiele swietnych porad
      powodzenia
    • an_ia7 dzieki 10.03.07, 12:52
      jeszcze raz dziekuje za rady. woda pomogla. a jesli maly nadal bedzie tak
      reagowal na to mleko, to oczywiscie je zmiemiy.
      a karmic z obu piersi niestety nie moge, bo to co mam to mastitis. znowu sie nie
      znam, myslalam, ze ropien i zapalenie to to samo.
      pozdrawiam.
      ania
      • mama5plus Re: dzieki 10.03.07, 15:09
        >a karmic z obu piersi niestety nie moge, bo to co mam to mastitis

Mastitis to zapalenie piersi.
        Nadal nie rozumiem dlaczego z tej piersi nie mozesz. Tez mialam mastitis.:)
        Kto powiedzial, ze karmic nie mozesz?
        Wrecz przeciwnie w/g wszelkich znanych mi zrodel.
        Powinno sie karmic jak najbardziej
        • gypsi Re: dzieki 10.03.07, 15:55
          Zgadza sie. Przystawiac i przystawiac. Czasami mamy mowia, ze dzieci niechetnie
          ssa z takiej piersi, ale warto nie zrazac sie i przystawiac.
          • ginger_bee Re: dzieki 10.03.07, 18:53
            ach link, ktory przeslala Izabelski polecam, bo faktycznie duzo tam dobrych
            rad, sama chcialam go przeslac ;) zatem powtarzac sie nie bede... a co do
            piersi, to czesto przystawiac a nie odwrotnie, przynajmniej tak mi radzono, tak
            robilam i pomoglo...
      • basiak6 Re: dzieki 10.03.07, 19:05
        An_ia, napisalam ci pare postow powyzej na ten temat.
        Jesli do tego masz mastitis, plus dziecko slabo przybiera, to nie dokarmianie
        jest sposobem na rozwiazanie problemu tylko totalna poprawa techniki ssania, bo
        twoje malenstwo wlasnie dlatego slabo przybiera, piersi sa slabo oprozniane bo
        nieefektywnie ssie, co miedzy innymi powoduje zatkane kanaliki i zapalenie.
        Przy mastitis jak najbardziej wrecz nalezy karmic, kto ci powiedzial ze masz nie
        karmic?
        Skontaktuj sie z breastfeeding counsellor, HV ci w tym temacie nie pomoze,
        jedyne co potrafia zalecic to dokarmianie bo maja niewielkie pojecie na temat
        karmienia.
        Ropien czyli breast abscess to cos innego, moze miec miejsce jako konsekwencja
        mastitis ale nie musi.

Szkoda byloby abys nie karmila piersia (jesli oczywiscie chcesz) z powodu ktory
        da sie naprawde szybko naprawic z odpowiednia pomoca.
        Oznacza to prace nad poprawa techniki ssania, odstawienie smoczkow do ssania i
        butelkowych bo niestety mocno psuja technike ssania.
        Napisz gdzie mieszkasz to pomoge ci znalesc breastfeeding counsellor lokalnie.
        • an_ia7 ? 11.03.07, 22:17
          to ja juz sama nie wiem co mam. Lekarz nazwal to mastitis i zakazal przystawiac.
          Z piersi leci ropa (na szczescie juz prawie minelo). A co do techniki ssania to
          sama nie wiem. Jakis czas temu wydawalo mi sie, ze mamy z tym problem, bo przy
          karmieniu bolalo. Spotkalam sie z breastfeeding councelor i babka nieco
          poprawila przystawianie ale ocenila, ze nie jest zle i maly ssie bardzo ladnie.
          Na dziaslach ma bialy nalot, lekarz dal mu cos do smarowania buzi a mi kremik.
          Poprawa niewielka, pewnie stad problemy. No i ryczy to moje dziecko non stop.
          Jak juz sie naje to zamiast spac traci energie na placz. Moze dlatego taki
          chudy. Jutro wybieram sie do baby cafe, niech jeszcze raz popatrza.
          dzieki za wszelka pomoc i pozdrawiam.
          ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka