Dodaj do ulubionych

Polacy w Leamington Spa

15.12.08, 00:04
Atmosfera pomiędzy starą Polonią a młodą coraz gorsza.Mamy Polish
Centre lecz nie jest ono dla nas.Placy nie mają się gdzie spotykać.
Natomiast sale Polish Centre stoją puste i od jakiegoś czasu
wywieszone jest ogłoszeie o wynajmie ale komu ? Polacy nie mają
szansy na zagospodarownie ich , dlaczego?
Obserwuj wątek
    • mama-joli Re: Polacy w Leamington Spa 15.12.08, 11:59
      Ja i moi znajomi też dziwią się,że klub polski jest jakby nie dla
      polaków.Mój znajomy nawet miał pomysł na zagospodarowanie tego
      miejsca aby polacy mogli się spotykać nie tylko na mszy niedzielnej
      ale rozmowy z zarządcą spełzły na niczym.Mam 4 letnie dziecko i
      myślę że będę chciała aby uczyło się pisać i czytać w języku
      polskim.Wiem ,że istnieje u nas szkoła polska która w soboty uczy
      dzieci polskiego. Może młodzi ludzie zjednoczą się i powstanie
      odrębny klub polski skoro w obecnym nic się nie dzieje.Mam taką
      nadzieję.
      • rosemary_net Re: Polacy w Leamington Spa 29.01.09, 21:07
        Teraz otworzyła się nowa Polska szkoła Marii Konopnickiej.
        Może w końcu będzie porządne miejsce dla naszych dzieci, aby mogły się uczyć w
        bezpiecznym i przyjaznym miejscu.

• fra.cek Re: Polacy w Leamington Spa 29.01.09, 21:49
          Hej! mam synka ktory konczy 2 latka i szukam rodzin z Leamington z dziecmi w podobnym wieku do wspolnych zabaw:) moj e-mail: joanna.fracek@wp.pl
          • dot.com.net Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 00:21
            Teraz to już nietylko mamy konflikt młodej i starej Polonii w
            Leamington Spa. Teraz jest konflikt wśród młodej .Typowo polski
            obyczaj....
            • rosemary_net Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 20:43
              Zgadzam sie, ze to typowo polski obyczaj. Szok!!!
              A byliscie na tym zebraniu w niedziele? Co o tym myslicie? Bo dla
              mnie to ci ludzie zachowywali sie okropnie a szczegolnie ten pan co
              tak krzyczal.
              • dot.com.net Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 21:21
                Tak ja też tam byłem.I słyszałem jak krzyczał a wszyscy stali jak
                niemoty a największa to w tym płaszczyku przepasana jakimś sznurkiem
                czy paskiem. Zastanawiam się nad meritum tego spotkania, ponieważ
                wyglądało to jak jedna wielka kłótnia. Pytanie o co???
                • rosemary_net Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 21:32
                  No wlasnie, O co?
                  Przyszli z tamtej szkoly i zaczeli krzyczec, po co wogole tam
                  przyszli przeciez to bylo zebranie dla rodzicow z nowej szkoly.
                  Ni rozumiem po co sie tak wydzierali. Po za tym ja sie nie dziwie
                  tym nauczycielom, ze sie nie odzywali. Wedlug mnie zachowali sie
                  najlepiej jak mogli, mieli przekrzykiwac tych ludzi?? Po co??
                  Co ktorzy tak bardzo chcieli pojednania najbardziej sie wydzierali.
                  • 1_walbrzyszanin Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 21:54
                    Proste jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ..... Przyszły
                    jakieś dwie panie jedna piękniejsza od drugiej napalone na pieniądze
                    ludzi, którzy zarabiają 5.45/h . Mówiono coś o statucie ale nikt go
                    nie widział,mówiono o nauczycielach ale nikt ich nie zobaczył,
                    ponieważ żaden z nich się nie zaprezentował - widocznie się
                    wstydzili (może tego, że będą pracować za darmo). Spotkanie
                    przebiegało bardzo chaotycznie ,jakby nikt nad nim nie
                    panował.Jeżeli ta szkoła ma też tak być prowadzona to ja nie zapiszę
                    swojej córki, chyba że są inne powody dla których miałbym zmieni
                    zdanie.
                    • rosemary_net Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 22:07
                      zebranie bylo chaotyczne przez wrzeszczacych rodzicow. Ja widzialam
                      nauczycieli. Rozmawialam tez z tymi dwiema paniami i pokazaly mi
                      podpisane kontrakty. Wszyscy w tej szkole sa wolontariuszami i nie
                      beda zarabiac pieniedzy. I chwala im za to.
                      • 1_walbrzyszanin Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 22:17
                        Tą jedną z nich to nawet chyba znam.Chodziła do tego dwujęzycznego
                        ogólniaka w Wałbrzychu. Z niej to niezłe ziółko:(:(:(
                        No tak ale kto prowadził to zbranie rodzice- czy te dwie panie? Co
                        rozumiesz pod słówem "kontrakty"?
                        • rosemary_net Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 22:22
                          kontrakty o prace jako wolontarisze.
                          • pati.only Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 22:38
                            a kontrakty z rodzicami też będą podpisywane? Bo chciałabym mieć
                            pewność że szkoła będzie istniała.
                            • rosemary_net Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 22:45
                              Wiecie co, ja juz nie wiem o co w tym wszystkim chodzi?
                              Czy ktos moze mnie wtajemniczyc w szegoly??
                              • luteki-07 Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 22:51
                                Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi albo o pozycję, zazdrość lub
                                pieniądze.
                                • rosemary_net Re: Polacy w Leamington Spa 30.01.09, 22:58
                                  Powiedzcie mi czemu tych zajec nie bylo az przez dwa miesiace?
                                  Bo z tego co wiem to dlatego zostala zalozona nowa szkola.
                                • rade-k44 Re: Polacy w Leamington Spa 31.01.09, 00:26
                                  jaka pozycja? jaka zazdrosc??
                                  wydaje mi sie ze ci nowi wykazali sie zdrowym rozsadkiem ze odcieli sie od tego
                                  starego g... i zamiast to zmieniac stworzyli nowa szkole.
                                  przeciez ta stara ktos rozliczy i kto zaplaci podatki i kary??
                                  ja mam doplacac do dzicka swojego i placic za izy i jej przydupasow glupote??
                                  prosze panstwa
                                  a poza tym to kto tak na prawde zalozyl szkole?? no przeciez nie ta niemota iza
                                  bo ona po angielsku slowa nie powie nawet jakbyscia ja torturowali:)
                                  wszyscy wiedza ze prezes z polish centre to zalozyl i przez pomylke stery dal
                                  izie a ta jak wykozystala i szkole i was i dalej kaske ciagnie.

a jesli to nie prawda to prosze zeby sama poprosila macierz polska, council i
                                  revenue do skontrolowanie jej chlewiku.

zreszta prosic nie musi bo ja sam to zrobie za nia
                                  oczywiscie tylko po to zeby iza sie mogla oczyscic z zarzutow
                                  i jesli mi te instytucje przedstawia na papierze ze szkola jest prowadzona
                                  zgodnie z prawem i ze iza kasy nie bierze to z kwiatami do niej pojde i o
                                  wybaczenie poprosze
                                  i oczywiscie dziecko zaraz do niej zapisze i innych do tego namowie.
                                  ale jesli sie okaze, ze ona tu kreci prywate to niech bedzie pewna ze tak dlugo
                                  bede drazyl temat az nie poniesie konsekwencji prawnych i nas wszystkich
                                  rodzicow za to przeprosi.
                            • rade-k44 Re: Polacy w Leamington Spa 31.01.09, 00:15
                              z tego co wiem to w nowej szkole rodzice beda mieli duzo do powiedzenia, bo
                              szkola nie jest prywatna wlasnoscia dyrektora tak jak jest u izy. poza tym jak
                              sie chce przekrety robic to sie z tym do prasy nie idzie (a czytalem artykul w
                              gazecie o nowej szkole) tylko szkolke po cichu prowadzi jak izka.
                              ze niby ona taka biedna pokrzywdzona przez los a z was kase sciaga.
                              z tego co slyszalem to na otwarciu nowej szkoly bedzie prasa z leamington i
                              angielska radna miasta. hmm to chyba jakas przszlosc ma ta nowa szkola prawda?
                              a u izy? sam jestem ciekaw co revenue odpowie na moje zapytanie w sprawie
                              prywatnej szkoly pani izy??
                              jak szybko revenue zareaguje i jak szybko zamknie szkole razem z iza??
                              niech sobie pani sama odpowie
                        • tencomysli24 Re: Polacy w Leamington Spa 31.01.09, 15:27
                          he he he ale jedziesz na babke, az ci jad z pyska scieka. a co, chciales ja
                          poderwac a ona tobie kopa dala? wyluzuj stary i przestan pisac glupoty, bo z
                          ciebie .... a nie facet.
                          • tencomysli24 do walbrzyszanina 31.01.09, 15:30
                            tencomysli24 napisał:

> he he he ale jedziesz na babke, az ci jad z pyska scieka. a co, chciales ja
                            > poderwac a ona tobie kopa dala? wyluzuj stary i przestan pisac glupoty, bo z
                            > ciebie .... a nie facet.
                            sorki to nie bylo do ciebie radek, to bylo do walbrzyszanina
                    • rade-k44 Re: Polacy w Leamington Spa 31.01.09, 00:02
                      to czemu jak byles na tym zebraniu to nie zwrociles uwagi krzykacza zeby sie
                      zamkneli??
                      jezyka w buzi zabraklo??
                      czy moze sie przestraszyles meza izy??

co te dwie mialy zrobic??
                      same wywalic tego prostaka??
                      a moze razem z nim krzyczales i przeszkadzales??

chcesz sie wiecej o szkole dowiedziec, zobaczyc statut szkoly i kontrakty
                      nauczycieli czy aby na pewno za darmo robia??

to zrob to co ja i pojedz do tej roksany jutro i to sprawdz.

bo ja to sprawdze na pewno.

pytanie kto sprawdzi ize i jej szkole??
                      ja juz wiem:)
                      najpierw odwiedze revenue, zeby sprawdzila czy szkola zaplacila podatek od
                      pensji pani izy?
                      a pozniej council czy wie ze iza dalej uczy.

no jesli iza jest czysta to nie ma sie czego bac, prawda??

a jesli nie jest czysta to niech lepiej zwija interes i sie gdzies zaszyje bo
                      angielskie wladze sie nie bawia w takich przypadkach.

pozdrawiam pana

• agarem Radek 01.02.09, 13:20
                        rade-k44 napisał
                        > poza tym wszyscy slyszeli izy sciemy o tym ze ma przedszkole w
                        polsce.
                        > Sprawdzalem to osobiscie:) kolejna jej bujda

Czy moglbys to uscislic? To nie ma tego przedszkola?
                        I co z tymi rasistowskimi tekstami?

Radek troche tez agresywny jestes, widocznie cala ta sprawa niezle
                        ci zalazla za skore.
                        • rosemary_net Re: Radek 01.02.09, 15:13
                          Trudno żeby mu nie zalazła jak musiał dziecko do Coventry posłać.
                          Nie było szkoły przez dwa miesiące!!! I co? Nagle znaleźli sale?
                          Wiadomości się szybko rozchodzą. To nie pierwszy raz jak "Pan Wrzeszczący"
                          pokazał co potrafi. Już raz przerwał Mszę Św. i wlazł na ambonę żeby sobie
                          pokrzyczeć, a potem rzucił się z łapami na prezesa Polish Centre. A Wy się
                          dziwicie czemu jest konflikt??
                          dziwicie czemu jest konflikt pomiędzy starą a nową Polonią ?!, No ja się nie
                          dziwię wcale. Najpierw wyrzucili ich z Polish Centre potem z Bath Place teraz
                          tylko czekać kiedy ich z Sydni wyrzucą. Agresję to ja widzę po stronie Starej
                          Szkoły a nie nowej. A Wasze dzieci będą brały z nich przykład bo to my dorośli
                          jesteśmy wzorami dla naszych dzieci. Dowiedziałam się też, że Pani dyrektor
                          "starej szkoły" zamykała dzieci za karę w kaplicy pod kluczem - To jest Pedagog!!!
                          Śmiech na Sali!!! A o rasistowskich tekstach też słyszałam - jak to Pani
                          Dyrektor "Starej Szkoły" poszła do councilu i zaczęła wyzywać urzędnika, który
                          miał inny kolor skóry, od kolorowych. A jeżeli chodzi o postępowanie
                          dyscyplinarne to rzeczywiście takie było przeciwko Pani I. wszczęte przez County
                          Council. Bo nieprawdą Jest, ze to Pani I. założyła Polska Szkołę - Założył ją
                          Prezes Polish Centre i przekazał Pani I. rolę nauczyciela,(w tym czasie Pani I.
                          była zatrudniona przez Council) jako że w tym czasie była jedyną nauczycielką i
                          Lekcje były prowadzone w Polish Centre. Wszystko szło dobrze dopóki Pani I. nie
                          pokazała na co ją stać. I wtedy rozpoczęło się postępowanie dyscyplinarne, więc
                          Pani I. aby uniknąć konsekwencji porzuciła pracę I zarejestrowała w Macierzy
                          Nową Szkołę. Postępowanie zawieszono, ponieważ uznano, że Pani I. już nie
                          pracuje z dziećmi. Ale Pani I. po cichu prowadziła nowo założoną Szkołę. Z
                          prezesa Zrobiła Potwora a ludzie, jej w to uwierzyli, zrobiła z siebie wielką
                          ofiarę, no ale kto by tak nie zrobił żeby ratować swoją skórę. Tylko dziwi mnie
                          jedno Czy rodzice są aż tak ślepi? Aż takie mają klapki na oczach? Takich rzeczy
                          jakich się dowiedziałam w ostatnich dniach to jeszcze nigdy w życiu nie
                          słyszałam. Ale Wiem, że konfliktu pomiędzy starą a nową Polonią już nie ma Nowa
                          Szkoła współpracuje z Polish Centre i ma ich poparcie. Jednak można się było
                          dogadać.
                        • tencomysli24 Re: Radek 01.02.09, 15:15
                          jak rozumiem stara szkola rywalizuje z nowa. Ten facet, wlabrzyszanin jest chyba ze starej szkoly i bluzga na nowa. Juz chocby z tego powodu, nie dalbym dzieciaka do starej. Niech by tylko sprobowal tak traktowac mojego dzieciaka.
                          No i te gadki, tam niezle jaja musza sie dziac. Zycze powodzenia nowej szkole, oni brzmia jakos sensownie.
                          • agarem Re: Radek 01.02.09, 21:28
                            no ale za co bylo to postepowanie dyscyplinarne, ktos wie? Czy za te
                            rasistowskie teksty? Dobrze by wiedziec.
                            A mimo wszystkiego twierdze, ze stara polonia od poczatku nie byla
                            zbyt sklonna sie dogadac z nowymi przybyszami i abstrachuje tutaj od
                            tej calej afery ze szkola i ludzmi z tym zwiazanymi. Im sie to nie
                            spodobalo, ze takie fury nowych ludzi przyjezdza burzy stary system,
                            jest ich tyle. Ja niestety nie widze, ze bylby jakies zachety
                            wspolpracy, wszystko co sie tam dzieje, jest takie zasuszone, nowe
                            propozycje to jak o sciane i odpowiedz jest bo tak zawsze bylo wiec
                            po co cos zmieniac. Dlaczego mimo ze popiera nowa szkole, nie moga
                            udostepnic sutereny? Przeciez tam do niedawna byla szkola wiec jest
                            to odpowiednie pomieszczenie. A budynek nalezy do wspolnoty. Wiem my
                            go nie kupilismy to sie zgadza, ale za kilkadziesiat lat jak nie
                            bedzie ludzi zrzytych z tym i tak sie wszystko rozejdzie po kosciach.
                            • rosemary_net Re: Radek 01.02.09, 21:46
                              Ja nie uważam, żeby Polish Centre było odpowiednim miejscem na naukę dla dzieci
                              a już szczególnie tych małych, tam zupełnie nie ma na to warunków. Tak czy
                              inaczej konfliktu pomiędzy starą a nową Polonią już nie ma. Nasuwają się jednak
                              pewne pytania:
                              Dlaczego Polska Szkoła została wyrzucona z dwóch miejsc (Polish Centre i Bath
                              Place) ?
                              Dlaczego żaden prezes rady rodziców nie mógł się dogadać z Panią I.?
                              Dlaczego wszczęto postępowanie dyscyplinarne przeciwko Pani I.?
                              Dlaczego (około)połowa rodziców nie akceptowała Pani I. jako dyrektora?
                              Czy jest tak, że wszyscy nagle się uwzięli na Panią I.?
                              A może to Pani I. jest osobą z którą współpraca jest ciężka lub niemożliwa?
                              Dlaczego zajęć nie było aż przez dwa miesiące?
                              Dlaczego nauczyciele nie mieli CRB?
                              Mam wymieniać dalej....

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka