o.lcia 17.02.09, 22:37 Czy sa tu mamy z problemem candidy lub pasozytow?jak sobie radzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azbestowestringi Re: candida lub pasozyty 19.02.09, 15:35 moje dzieci mialy candide - wytluklam flukonazolem Odpowiedz Link
o.lcia Re: candida lub pasozyty 19.02.09, 16:53 a skad to mialas?czy tu cos dostane na to?jak dlugo to trwalo? Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: candida lub pasozyty 19.02.09, 18:37 dostalam lek po zdiagnozowaniu problemu przez lekarza. ile co trwalo? Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: candida lub pasozyty 19.02.09, 20:38 :D leczenie trwalo 3 dni a przekonanie lekarza, zeby moze zbadal pod katem candidy trwalo okolo 5 miesiecy :D Odpowiedz Link
o.lcia Re: candida lub pasozyty 19.02.09, 21:42 tak dokladnie chodzilo o "tluczenie"!ja tez podejzewam u corki candide,a polski pediatra mysli o pasozytach.wlasnie jutro zaczynam odrobaczanie!az sie boje:( ao candide molestowalas GP czy specjaliste? U mnie pol roku trwalo zanim lekarz uwierzyl ze mala ma skaze bailkow i wyslal nas wkomcu na testy!pozdrawiam i dziekuje Odpowiedz Link
o.lcia Re: candida lub pasozyty 20.02.09, 16:42 na testy z krwi na co jest uczulona.a jest na mleko,gluten,pylki a teraz miala 4 skorne i dodatkowo na soje i jajko!!takze koszmar... a tu dieta przeciw grzybicza...co w takim razie dawac jej jesc???? dodam ze nie wszystko jeszcze chce jesc.daje jej olej z pestek dyni i czosnek do obiadkow,co jeszcze moge?pozdrawiam Odpowiedz Link
mama5plus Re: candida lub pasozyty 20.02.09, 17:53 o.lcia napisała: > na testy z krwi na co jest uczulona.a jest na mleko,gluten,pylki a > teraz miala 4 skorne i dodatkowo na soje i jajko!!takze koszmar... a > tu dieta przeciw grzybicza...co w takim razie dawac jej jesc???? Mleko i pochodne pewnie juz macie wyeliminowane. Cukier i slodycze nie sa do zycia niezbedny ( w malych ilosciach dobra opcja jest tez naturalny xylitol bo dodatkowo ma dzialanie antygrzybiczne. Maka biala, ziemniaki, produkty zawierajace drozdze Mozna zastapic razowa i piec chleb na zakwasie. Kofeiny dziecko nie ma pewnie wiec to tez odpada przy usuwaniu Ograniczenie (ale nie wyeliminowanie) czerwonego miesa, za to ryby sa swietne, straczkowe bodajze, warzywa, wodorosty, kasza jaglana. Sama dieta jednak trudno, dlatego woda o ph ponizej 7 pita w duzych ilosciach ( 6 szkl dziennie), ew dodatkowo zalkaizowana sokiem z cytryny neutralizuje lekko kwasny odczyn pokarmow. Odpowiedz Link
o.lcia Re: candida lub pasozyty 20.02.09, 21:44 dziekuje ci bardzo!wiele jej nie zostaje do jedzenia:( czerwonego miesa nie jemy,ryby wprowadzam wlasnie-nie jest zachwycona,chlebek czesto pieke.Kurczak odpada jest uczulona,zamierzam sprobowac z krolikiem...ale interesuje mnie ta woda....jaka to ma byc?moge ja gdzies kupic lub jakos obnizyc ph??? a slodyczy nie je,czasami rodzynki lub suszone sliwki i owoce,czy tez nie powinna?pozdrawiam Odpowiedz Link
mama5plus Re: candida lub pasozyty 19.02.09, 23:33 Mysle ze powinnas pomyslec o weryfikacji diety jesli grzybica powazna. Ja sie borykam z przerwami od 3 l ponad czyli od czasu powaznej infekcji i leczenia antybiotykowego. Kontroluje dieta ale czasem wychodzi. Lekarka mi przepisala flukonazol (czy jakis odpowiednik) Owszem byla poprawa ale na krotko. Dieta + citrosept, woda o odczynie zasadowym i wtedy jest spokoj. Dzieci maja wieksza zdolnosc regulowania sobie PH ( a raczej ich krew) niz dorosli wiec mzoe to latwiej pojdzie ale przerost drozdzowki to choroba cywilizacyjna - leki, zanieczyszczenia ( w tym woda) plus dieta ktora mocno zakwaszajaca organizm i kazdy ma szanse sie dorobic. Acha, ja swojej lekarki nie musialam przekonywac ;) Sama zasugerowala. Testow tez nie robila zadnych w tym kierunku. Byly po prostu objawy. Odpowiedz Link