Dodaj do ulubionych

dofinansowanie dla studenta part time?

01.07.09, 13:31
zaczynam od wrzesnia nauke na 3 kursach part time. Wprawdzie place za nie
groszowki ale czasowo beda dosyc rozpiete ( ok 12 godz tygodniowo razem) a i
dojazdy do collegu sporo mi zajma i nie wyrobie sie aby isc do pracy, wiec
stad moje pytanie, czy moge sie starac o jakies dofinansowanie?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: dofinansowanie dla studenta part time? 01.07.09, 13:55
      Nie wiem jak z kursami, zwlaszcza jesli sie robi kilka na raz, ale moze tu
      znajdziesz informacje:

www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/index.htm
      ja studiuje part-time, ale na uniwerku i to jest jeden kierunek i zwracane mam
      100% kosztow kursu, plus pieniadze na wydatki ( ksiazki, bilety, tonery, papier
      itp) i jeszcze dostalam bilet komunikacji studencki, na ktory mam znizki ( ale
      tylko na pewne rodzaje biletow).
      • kingaolsz Re: dofinansowanie dla studenta part time? 01.07.09, 13:57
        tu jest cos konkretniejszego o dofinansowaniu kursow:

www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/Applyingforthefirsttime/DG_171530
      • carmelaxxx Re: dofinansowanie dla studenta part time? 01.07.09, 14:12
        kinga ale kto ci zwraca koszty kursow? do kogo piszesz w tej sprawie?
        pytam bo teraz zaczynam kyrsy za ktore placilam przyslowiowego funcika ale potem
        zaczynam kurs ktory jak dla mnie jest kosztowny bo ponad 700 L i zaczynam sie
        martwic jak zorganizowac kase na niego.
        • kingaolsz Re: dofinansowanie dla studenta part time? 01.07.09, 18:29
          Zaczelam sama placic a pozniej zgodnie ze wskazowkami na stronie, ktora Cip
          odalam wypelnilam formularz PTG1 bodajze i zanioslam z gora dokumentow do mojego
          councilu. Oni przyznali czesc pieniedzy na oplate za studia plus "course grant".
          Pozniej dostalam list z uniwerku, ze oni tez maja fundusz, ktorego srodki moga
          usupelnic to czego council nie dal - wiec dostalam reszte i pieniadze na ksiazki
          itp.

Nie wiem jak to jest dokladnie z kursami i jesli robi sie wiecej niz jeden , to
          juz musisz sama sprawdzic. Moze w szkole cos podpowiedza - u nas chetnie
          udzielaja wskazowek. Poza tym jesli bierzesz jakies zasilki to tez wieksza
          szansa na pomoc.

Wczytaj sie w ta strone, bo najwiecej tam znalazlam informacji i spytaj sie w
          swojej szkole.
          • carmelaxxx Re: dofinansowanie dla studenta part time? 01.07.09, 18:37
            oki dzieki teraz juz mniej wiecej wiem przynajmniej jak zorganizowac platnosc w
            przyszlosci za kurs :)znalazlam formularz na tej stronie i tam oferuja jakas
            tez pomoc ale jeszcze nie ma formy na nowy rok akademicki.
    • not-easy dołącze sie pytaniem 02.07.09, 01:55
      Jestem w Angli 2,5 roku. Odkad tutaj jestem cały czas robilam Esol
      ktory opłacałam za ostatni kurs zaplacilam prawie 1000 funtów. Teraz
      chce przejsc na full time kurs za ktory zaplace znowu ponad 1000
      funtow ale to juz nie esol tylko normalny kurs. Plus dojazdy itp. Nie
      za bardzo dam rade pracujac na part oplacac to.

Czy jest jakas szansa na dofinasowanie? ps. Nigdy nie rejestrowalam
      sie w Home office :( Niestety, nie wiedzialam,ze trzeba.Ostatnio ktos
      mi o tym wspomnial.
      • carmelaxxx Re: dołącze sie pytaniem 02.07.09, 11:34
        idz do councilu, wychodzi na to ze tam sie wszytko dowiesz, ja zapsiujac sie na
        kursy ktore place np 5 L (bo mamy tax credit) nie muialam okazywac certyfikatu z
        home office, ba, nawet paszportu mojego na oczy nie widzieli.
        Zarejetruj ie w home office to ci bankowo bedzie potrzebne jak nie teraz to w
        przyzloci !
      • kingaolsz Re: dołącze sie pytaniem 02.07.09, 11:40
        Zeby sie kwalifikowac na wiekszosc pomocy trzeba miec przemieszkane 3 lata w UK.
        WRS by Ci sie przydal jako dowod, ze tu mieszkalas. Ja musialam przedstawiac
        wszystkie dokumenty, paszporty rodziny, akt urodzenia, akt slubu, zaswiadczenie
        o otrzymywaniu Child Benefit i mase innych. Nie chcieli jako dowodu uznac
        wyciagow bankowych i innych korespondencji mniej oficjalnych.

Swoja droga jesli pracujesz i nie masz WRS to pracujesz nielegalnie i ten czas
        pracy nigdzie Ci sie nie bedzie liczyl pozniej. Nadrob to teraz, z tego co wiem
        nie karza za to jesli zglosisz sie, ze chcesz sie teraz zarejestrowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka