Dodaj do ulubionych

Reception class dla 4 latka?

03.09.09, 16:54
Od rana szukam jak to bedzie z moim 3latkie,ktory 10 pazdziernika
bedzie mial juz 4 latka...Teraz chodzi na 2,5 godziny dziennie do
przedszkola. Znalazlam informacje, ze po ukonczeniu 4 roku zycia
mozna dziecko zapisac do reception class przy primary school, w
ktorej zajecia sa od 9.00-15.00(nieodplatne).
Jak jest w rzeczywistosci? Dowiadywac sie najlepiej bezposrednio w
placowkach przy szkolach? Czy jest to jakos uregulowane? Z gory
dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • dorotus76 Re: Reception class dla 4 latka? 03.09.09, 17:14
      Moja Pola dzis poszła do 1 reception, 4 latka kończy 21 września, czyli za 3
      tygodnie. Musisz zapisac dziecko do najblizszej szkoły, gdzie są reception
      class. Nie wiem, czy już przyjmą go od teraz, czy od semestru zimowego, decyduje
      data urodzenia (u Poli od września przyszło 9 nowych dzieci, a od stycznia
      przychodzi nowych 11). Tylko nie wiem, jak to będzie z miejscem, to na pewno
      zalezy - my Polę zapisaliśmy już do szkoły po przyjezdzie do UK, czyli 3 lata
      temu... Ale z kolei Wiki przyjęli od razu jak przyjechaliśmy, wtedy poszła od
      razu do 2 reception. I reception jest jak szkoła, nieodpłatnie, od 9-15 codziennie.
      pozdrawiam
      pozdrawiam :)
      • szczur.w.sosie Re: Reception class dla 4 latka? 03.09.09, 17:26
        To są reception 1 i 2? Myślałam że Nursery czyli F1 i Reception czyli F2. Mój
        syn skończył w styczniu 4 lata a od września rozpoczął F2 tzn reception.
        W Szkocji jest jeszcze inaczej, tam full time rozpoczyna się po ukończniu 5
        roku, wcześniej 2 lata nursery po 2 godz. dziennie. No i 7 lat szkoły podstawowej.
        • dorotus76 Re: Reception class dla 4 latka? 03.09.09, 17:29
          My mieszkamy w Walii. Tutaj mamy 1 i 2 reception (przy szkole)i od lat 4, a
          potem jest 1 klasa w szkole.
        • 3-mamuska Re: Reception class dla 4 latka? 06.09.09, 23:02
          moja corka we wrzesniu skonczyla 3 latka od pazdziernika poszla do Nursery na
          2.5 godziny, chodzila tam 2 lata,wlasnie z tego powodu ze zaczynajc szkole 4
          wrzesnia nie miala pelnych 4 lat.Reception class poszla jak miala prawie 5
          poszla 6 wrzesnia a 9 wrzesnia konczya 5 lat.od jutra idzie do year one a 9
          wrzesnia skonczy 6 lat.natomiast syn mojej siostry w lipcu skonczyl 4 latka i we
          wrzesniu poszedl do Reception class.
    • bebe52 a gdzie się udać żeby zapisać dziecko 03.09.09, 18:21
      do primary school bezpośrednio do wybranej placówki czy gdzieś indziej i jak to
      się odbywa oraz jakie dokumenty są potrzebne przy zapisie do zwykłej primary a
      do katolickiej primary school.

Za odpowiedzi z góry dziękuję
      • igooska Re: a gdzie się udać żeby zapisać dziecko 03.09.09, 18:48
        Ja zapisywałam przez council tzn dokumenty mi przysłali i wybrałam 2
        szkoły:jedna to katolicka o rzut beretem a 2 to zwykła trochę dalej.Do tej
        katolickiej wypisałam ze jesteśmy katolikami i mieszkamy blisko i nas
        przyjęli.Wiem ze można tez bezposrednio w szkole zapisać.W katolickiej
        wystarczyło akt urodzenia i mieliśmy kartkę od proboszcza z Pl ze dziecko
        ochrzczone.
        • dorotus76 Re: a gdzie się udać żeby zapisać dziecko 03.09.09, 19:06
          Ja bezp. w szkole, żadnen dokument nie był potrzebny.
    • leyla76 Re: Reception class dla 4 latka? 06.09.09, 14:23
      widze ze wszedzie jest inaczej. moj maly skonczyl 4 lata w lipcu i od wrzesnia
      zaczyna reception. w naszej szkole jest tak ze dziecko musi miec skonczone 4
      latka przed pierwszym wrzesnia, wtedy moze zaczac reception, u nas mowia na to
      fundation stage. jezeli dziecko ma urodziny po pierwszym wrzesnia wtedy niestety
      musi czekac do przyszlego roku, z tym ze dzieci urodzone przed nowym rokiem
      zaczynaja od razu full time, dzieci urodzone po nowym roku przez pierwsze 2
      miesiace chodza part time czyli tylko do lunch time.mowiac jasniej w klasie beda
      dzieci urodzone po pierwszym wrzesnia 2004 roku do 31 grudznia 2004 i te
      zaczynaja full time, dzieci urodzone od 1 stycznia do 31 sierpnia 2005 roku
      zaczynaja part time.
      • joan2705 Re: Reception class dla 4 latka? 09.09.09, 23:46
        W Manchesterze jest jeszcze inaczej. Moj syn, ktory w czerwcu tego roku skonczyl trzy lata wlasnie dzis zaczal chodzic do nursery przy primary school. Przez pierwsze dwa, trzy tygodnie bedzie przychodzil na 2,5 godziny dziennie, a potem w zaleznosci od tego jak szybko sie zaaklimatyzuje na full time od 9.00 do 15.15,nieodplatnie. W przyszlym roku od wrzesnia jako czterolatek zacznie uczeszczac do reception class.
        • igooska Re: Reception class dla 4 latka? 10.09.09, 17:44
          Musze się doinformować jak to jest.Moj 3 skończy dopiero za 2 tyg i zacznie od
          zimowego semestru czyli od stycznia.Ale tylko 2,5 godz do czasu reception
          class.I zastanawiam się czy reception zacznie tez od zimowego,czyli semestr po
          urodzinach czy we wrześniu ?A szkoła kiedy?Bo wychodzi na to ze nie wszędzie
          jest jednakowo.
          • dag_dag Re: Reception class dla 4 latka? 12.09.09, 22:06
            Dokładnie - nie wszędzie jest jednakowo, samemu trzeba sprawdzić, najlepiej w
            wybranej placówce.
            • rene41 Re: Reception class dla 4 latka? 14.09.09, 15:28
              Osiwieje chyba z tym i szkołami juz w polsce mi sie to bardziej podoba jest 1 regulamin i wszyscy chodza ientycznie . A tu kazdy chodzi jak chce :(

Moja corka skonczyła 4l w czerwcu wczesniej słyszałam ze powinna isc od wrzesnia a w naszej szkole ma isc dopiero od stycznia :(
              • karolkowa1 Re: Reception class dla 4 latka? 14.09.09, 15:48
                Zasady sa takie:
                tinyurl.com/2cs9br

Jak skonczyla 4 lata w czerwcu to powinni ja przyjac teraz od
                wrzesnia do reception.Moze sie spozniliscie z zapisem?Kolezanki
                corka skonczyla 3 lata w czerwcu i od wrzesnia chodzi do Nursery na
                2,5 godz. dziennie.

--

"Szczęśliwy ten, kto dostrzega swe błędy i stara się je bezustannie
                odszukiwać: taki człowiek osiągnie doskonałość".
                - Mikołaj Gogol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka