Dodaj do ulubionych

heksagram 2 na 54

24.12.09, 22:35
Witam czy ktos moglby pomoc w interpretacji wyroczni. Chodzi oczywiscie o
sprawy milosne :) Jestem z pewnym mezczyzna i planujemy wspolna przyszlosc ale
pojawil sie ktos z dawnych lat kogo kochalam ale musialam odejsc a okazuje sie
ze ten ktos nadal mnie kocha i chce ze mna byc. Zapytalam wiec wyroczni czy
powinna z nim byc?
Wyszedl mi heksagram nr 2 ze zmienna linia 1, 2 i 4 Po przemianie wychodzi 54.
Nr 2 <<U samego początku rozwoju sprzyjająca jest nieugięta wytrwałość kobyły.
Powinnością szlachetnego człowieka jest działać, lecz jeśli wysunie się on ku
przodowi, to zbłądzi, jeśli zaś cofnie się do tyłu, to przysporzy sobie
rozkazodawcę.
Tutaj sprzyjającym jest znaleźć na północnym-wschodzie przyjaciela i na
południowym-zachodzie utracić przyjaciela.
Spokojna wytrwałość - ku szczęściu.>>
Nie za bardzo rozumiem :(
i np pierwsza zmienna <<na początku słaba linia.
Jeśli stąpasz po szronie, to znaczy, że i twardy lód jest blisko.>>
chyba nie wróży to zbyt dobrze i raczej nie radzi by pchac sie znow w ten zwiazek
ale np druga zmienna:
<<Słaba linia na drugim miejscu.
Płaski kwadrat jest ogromny.
Chociaż nie przygotowujesz się, nie będzie nic niepomyślnego.>>
a poźniej 4 :
<<Słaba linia na czwartym miejscu.
Zawiąż worek.
Ujmy to nie przyniesie, chwały nie będzie.>>
Rozumiem, że wyrocznia radzi, żeby raczej tą sprawę zamknąć ale jak tak zrobie
to wtedy jest heksagram 54 czyli dziewczyna wychodząca za mąż wiec zapomniec o
bylym ktorego jeszcze nosze w sercu i zwiazac sie trwale z obecnym? Tak radzi
wyrocznia?
Pomoze ktos? :)

Obserwuj wątek
    • transwizje Re: heksagram 2 na 54 25.12.09, 10:58
      ha, 2 radzi nie wykonywać żadnych ruchów i poddać się wpływom zewnętrznym. Nie pasuje zatem wcale do podjęcia tak wielkiej zmiany.
      Kobieta z 2 linii, już ustawiona na swoim polu, wszystko ma zaplanowane, lecz myśli o czymś w przyszłości (linia 1). Nie wróży to nic dobrego dla żadnej podjętej decyzji. Ochłodzenie uczuć musi nadejść i reakcja musi być bardzo chłodna, wręcz nieprzyjemna. Moim zdaniem na to, co chciałoby zaistnieć jako nowe, i nieprzemyślane. 4 linia dotyczy też zobowiązań, prawa, danego słowa, uczciwości. Jeśli zachowasz w sobie ten problem i przeczekasz możliwy kryzys, sprawa sama obumrze. Nie stracisz tego co masz, choć zachowasz w sobie żal.
      W 54 przeczytaj treść linii zmieniających się. Opisują one twoje przeżycia związane z byłym ukochanym i podjęte już zobowiązanie, a także daje wynik tego, co będzie.
      54 dotyczy zawarcia nowego związku po pierwszym, nieudanym (przeczytaj Orzeczenie do heksagramu w I-Cing z Mawangdui). I radzenia sobie z rozczarowaniem.

Pozdrawiam
      ES
      • kinga1111111 Re: heksagram 2 na 54 25.12.09, 22:55
        Dziękuje za pomoc :)
        Czyli wyrocznia podpowiada, żeby pozostawić sprawy jakimi są, a jeśli chodzi o
        byłego trzeba zachować chłodny dystans, nie podejmować decyzji pod wpływem
        impulsu, tylko przeczekać a wszystko ucichnie ale nie będzie to dla mnie do
        końca zadowalające bo "zachowasz w sobie żal"?
        Z obecnym mężczyzną jesteśmy zaręczeni, planujemy ślub choć do końca nie jestem
        tego pewna. Czy 54 (4) nie ostrzega przed tym właśnie? "Wracająca dziewczyna
        przekracza umówiony czas, i zwlekając wraca mając [jednak] czas." Czy chodzi tu
        o to by uniknąć tego małżeństwa?
        Właśnie przejrzeć na oczy 54 (2) i uświadomić sobie, że to jeszcze nie jest
        odpowiedni czas.
        Pytanie jednak dotyczyło byłego a nie obecnego więc czy ja dobrze to interpretuje?
    • jasnygrom Re: heksagram 2 na 54 31.12.09, 08:42
      :)
      kinga1111111 pisze:
      (...) Chodzi oczywiscie o sprawy milosne :) Jestem z pewnym mezczyzna i planujemy wspolna przyszlosc ale pojawil sie ktos z dawnych lat kogo kochalam ale musialam odejsc a okazuje sie ze ten ktos nadal mnie kocha i chce ze mna byc. Zapytalam wiec wyroczni czy powinna z nim byc? (...)
      --------
      Pewno nigdy nie zrozumiem kobiet. Jeśli mężczyzny, z którym teraz jesteś, nie kochasz, to po co planujesz z nim wspólną przyszłość? Poprzedniego kochałaś, ale musiałaś odejść - musiałaś, czy chciałaś?
      Nie patrz wyłącznie na to, czy ktoś chce być z Tobą, ale też na to, czy Ty chcesz być z nim. Przed zapytaniem wyroczni powinnaś zapytać swego serca. Ono wie najlepiej, jeśli jest prawdziwe uczucie. Jeśli go nie ma, to może lepiej się wstrzymać.
      Być może Księga opisuje Twój obecny stan.
      02 Biorczość (bierność?) - idziesz za impulsem chwili, co może doprowadzić do 54.
      54 Dziewczyna wychodząca za mąż (Kuei-Mei - dosłownie: "dziewczyna przechodząca na własność") - możesz zostać własnością (niewolnicą) własnych emocji, które będą Ci podpowiadać doraźne rozwiązania bez oglądania się na wyniki Twych działań. To może doprowadzić do chaosu w Twym życiu i miotania się, czego raczej byś nie chciała.
      Dwie pierwsze linie zmienne oznaczają, że zmiany w Twym stosunku do tej sprawy już zachodzą. Ochłoń z emocji, zanim coś podejmiesz. Spróbuj na dzień, dwa, zająć się czymś innym, a potem wróć do sprawy.

życzące wyraźniejszego głosu serca pozdro :) ryx
      • kinga1111111 Re: heksagram 2 na 54 04.01.10, 20:20
        Dzięki za radę :)
        Życie nie jest takie proste i nie wszystko jest czarne bądź białe.Prawie każda
        kobieta w pewnym wieku marzy o założeniu rodziny, dzieciach itp. Znalazłam
        idealnego partnera, który będzie świetnym mężem i ojcem a facet z którym byłam
        jest ode mnie kilka lat młodszy, jeszcze się uczy, nie pracuje. Odeszłam, bo
        czułam się przez niego zaniedbywana, zrozumiałam, że on jest za młody i jeszcze
        się nie wyszumiał a ja poważnie myślę o życiu. Mówi się,że "jeżeli coś kochasz
        puść to wolno. Jeśli wróci- jest twoje.Jeśli nie - nigdy twoje nie było..."
        Odeszłam choć go kochałam, zaraz potem jak na lekarstwo spotkałam obecnego
        chłopaka, nawet zapomniałam o byłym na jakiś czas ale uczucia wróciły. Pewnie
        nigdy nie przestałam go kochać. Chce o nim zapomnieć i być szczęśliwa z obecnym
        chłopakiem, założyć z nim rodzinę o której marze. Może z czasem przyjdzie i
        miłość. Z byłym nie mam przyszłości..
        Jak napisałeś 54 Dziewczyna wychodząca za mąż (Kuei-Mei - dosłownie:
        "dziewczyna przechodząca na własność") - możesz zostać własnością (niewolnicą)
        własnych emocji, które będą Ci podpowiadać doraźne rozwiązania bez oglądania się
        na wyniki Twych działań. To może doprowadzić do chaosu w Twym życiu i miotania
        się, czego raczej byś nie chciała." Właściwie to całe życie jestem niewolnica
        własnych emocji i ciągle wprowadzam chaos w moje życie. Pozwalam by emocje mną
        rządziły, nie potrafię ich ujarzmić. Dopiero gdy poznałam obecnego chłopaka
        trochę to się zmieniło, on sprowadził mnie na ziemnie. Mam konkretny cel i
        mocniej stąpam po ziemi choć czasem zdarza mi się zagubić tak jak to było ostatnio.
        Pozdrawiam

• transwizje Re: heksagram 2 na 54 05.01.10, 09:53
      Kingo, z jakiej wersji Księgi korzystasz? Chyba jej nie znam, albo nie pamiętam już.
      Cytat z komentarza, który dałaś: > 54 Dziewczyna wychodząca za mąż (Kuei-Mei - dosłownie:
      "dziewczyna przechodząca na własność") - możesz zostać własnością (niewolnicą)
      własnych emocji, które będą Ci podpowiadać doraźne rozwiązania bez oglądania się
      na wyniki Twych działań.">
      nie wydaje mi się zgodny z prawdziwym znaczeniem heksa.
      Niewolnica jest kobietą, czyli emocjonalnością. Zostaje wybrana świadomie przez mężczyznę, czyli coś/kogoś, kogo cechuje chłodna kalkulacja i rozsądek, znajomość życia. Zatem nie może być niewolnicą swoich emocji. Raczej emocje zostają uwięzione w klatce rozsądku i chłodnych faktów, rzeczywistości. Z rozsądku. W innym wypadku popadnie w biedę i zostanie rzucona na dno.
      Obie te cechy są dwiema stronami jednego medalu, czyli są też w tobie. 54 mówi o stłumieniu emocji, wyparciu ich, zepchnięciu na dalszy plan, rozczarowaniu nimi, i podjęciu się realizacji planów życiowych na zimno, lub z pewnym wewnętrznym smutkiem, który się dźwiga do końca w milczeniu. P. Orzeczenie do heksa.

Pozdrawiam, ES
      • kinga1111111 Re: heksagram 2 na 54 05.01.10, 11:37
        Transwizje, zacytowałam tylko wypowiedź jasnygrom więc jego należałoby o to
        spytac :) sama jestem ciekawa :)
        Twoja interpretacja bardzo trafiona. Dokładnie w takiej jestem teraz sytuacji.
        Zawsze byłam niepoprawną romantyczką i byłam pewna, że wyjdę za mąż z wielkiej
        miłości a tu życie taki numer mi wywinęło :)W pewnym wieku człowiek już zupełnie
        inaczej patrzy na życie ale nie ma co sie łamać i tak w gruncie rzeczy nie jest
        źle i nie ma co narzekać..
        Pozdrawiam :)
        • transwizje Re: heksagram 2 na 54 05.01.10, 15:27
          rzeczywiście, nie zauważyłam, że cytujesz Jasnogroma. ;-)
          Jasnygrom jest emocjonalnym Rakiem, znaczy zajął postawę pro-męską, anty-kobiecą i nie posłużył się czystym logicznym rozbiorem heksów. Takie naginanie interpretacji pod osobę na bazie życzeniowo-emocjonalno-wyobrażeniowego stosunku do niej czy to heksa, czy horoskopu, czy kart to przypadłość, z którą każdy się mierzy w pracy z wyroczniami. I jest to trudne. I nie zawsze się udaje zachować obiektywizm. '-)

pozdro
          ES
    • jasnygrom Re: heksagram 2 na 54 24.11.11, 21:50
      :)
      Która możliwość się spełniła, Kingo? Powracająca dziewczyna, czy Dziewczyna wychodząca za mąż?

życzące pomyślnych rozwiązań pozdro :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka