Dodaj do ulubionych

I-Ching o zaćmieniu słońca

29.03.06, 19:14
Dzisiaj, tj. 29.III.2006 roku miało miejsce zaćmienie słońca. Chyba nie
widoczne gołym okiem, już choćby z racji zachmurzenia, ale rozpoczęło się nad
Polską, Warszawą o godz. 11.54. Astrologicznie rzecz nazywając: był to nów
Księżyca na 8 stopniu znaku Barana, blisko węzła księżycowego nazywanego
Głową Smoka.
Baran jest znakiem Ognia, mechanizmów obdarzonych silnikiem, żołnierzy,
wojny, konfliktu.

Obliczmy heksagram tego momentu.
Górny trigram to 29+3+2006=2038:8=254 i 6 reszty. Czyli trigram 6. Lśnienie.
Dolny: 11+54=65:8=8 i 1 reszty. Czyli trigram 1. Twórczość.
Linia zmienna: 2038+65=2103:6=350 i 3 reszty. Czyli trzecia linia.

Otrzymaliśmy heksagram 14. Wielkie Posiadanie. Człowiek wyruszający swoim
wozem, ma coś do ofiarowania, ale także zyskania czegoś w zamian.
3 linia brzmi: Książę składa to Synowi Niebios w ofierze. Mały człowiek tego
nie potrafi.

Po Przemianie otrzymujemy heksagram 38. Opozycja (Przeciwieństwo). 3 linia
(przyczyna zmiany) brzmi:
Widać wóz targnięty do tyłu, Woły zatrzymane, Włosy i nos ucięte człowiekowi,
Niedobry początek, ale koniec dobry.

...

Lubię obserwować rzeczywistość i uczyć się czytać znaki Księgi dziejące się
jak Żywe Pismo Boga.
Co takiego dzisiaj się zdarzyło?
Nasz polski Książę (prezydent) obdarował wielkie mnóstwo osób cierpiących z
powodu wywózki na Sybir (tu też działa symbol wozu) w czasie II wojny
orderami. Wśród nich na liście przemknęło się dziwnym trafem (zaćmienie
świateł, czy też umysłu nazywane jest w astrologii dotknięciem chaosu)
nazwisko byłego prezydenta Generała. Już po podpisaniu listy wynikła afera,
kto i dlaczego. Przecież to co należne jest Synowi Niebios nie może się
dostać małemu człowiekowi!
Oto wóz z podarunkami został targnięty do tyłu, osoba Powożącego oszkalowana.
Trzeba znaleźć winnego. 3 linia jest linią urzędnika, w tym wypadku
nieposłusznego zapewne, nadgorliwego (linia ciągła to Jang, a władcą
heksagramu 14 jest jedyna w heksagramie linia przerywana, Jin, czyli widzimy
aktywnego i samowolnego podwładnego szefa o charakterze łagodnym, biorczym,
nieświadomego wszelkich niuansów podejmowanej przez siebie decyzji).

A co u was? Ciekawe co się wydarzyło... W końcu to kosmiczne zjawisko miało
wpływ na każdego człowieka, nie tylko "Księcia" w państwie... Chętnie
posłucham.

U mnie: wsiadłam w samochód, aby załatwić ważne sprawy w urzędzie pocztowym.
W drodze powrotnej zerwał się pasek alternatora. Wóz stoi teraz targnięty do
tyłu na podwórzu i czeka na obiecane "dobre zakończenie".
---
www.astrowyrocznia.republika.pl
www.tareau.republika.pl
Obserwuj wątek
    • all2 Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 29.03.06, 21:19
      Przede wszystkim witam, bo piszę tu po raz pierwszy. Na początek trochę wazeliny: interpretacje heksagramów z Twojej strony stały się moimi ulubionymi i odkąd je odkryłam, w kąt poszedł Wesołowski, a także Wilhelm i Legge, których na przemian używałam wcześniej. Twoje przemawiają do mnie najbardziej.

Ale do rzeczy: do napisania skłoniła mnie Twoja przygoda z samochodem. U mnie był to rower mojego syna. Chciał pojeździć, po raz pierwszy po zimie. Wyciągnęliśmy rower i okazało się, że z tylnego koła schodzi powietrze i nie daje się dopompować. Koło zostało odkręcone i czeka w garażu, bo nie mam go czym dowieźć do naprawy - samochód zostawiłam wczoraj w warsztacie i miał być do odebrania na dzisiaj, ale okazało się, że nie był. Tak więc oboje też jesteśmy teraz targnięci do tyłu :)
      Astrologicznie - mój syn ma opoz Mars-Saturn na osi IC-MC o 4 stopnie od zaćmienia, a jego Merkury tworzy półkrzyż do tej opozycji. Moje Słońce jest w kwadraturze do zaćmienia.
      • transwizje Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 30.03.06, 21:52
        Alu, dzięki za pochwały. Są bardzo miłe. Słyszę je nie pierwszy raz, więc chyba
        coś w tym jest. Ale wiem, że niekoniecznie jestem bezbłędnym mistrzem od
        rozumienia I-Chingu. Miewam przebłyski, a mój talent polega na umiejętności
        wczucia się w symbole i wyciągnięcia z nich ukrytej treści. Te komentarze
        zrobiłam dość dawno i pewnie mogłabym je teraz nieco urozmaicić, albo dodać
        więcej szczegółów w sprawie trigramów (moja ostatnia fascynacja). To źródło
        niesamowitej wiedzy, którą samo odczytywanie orzeczeń nie daje rady uruchomić w
        umyśle. Trzeba w medytacji. Na forum bywa jeden osobnik, który potrafi
        podkręcić mi wibracje w tych kwestiach, ciekawe, czy go wyczaisz.

Co do wydarzeń na zaćmieniu, rzeczywiście ja i druga osoba, kierująca
        samochodem również mamy podłączenie do 8 st. Barana, przez kwadraturę do Słońc,
        a ona jeszcze całe zaćmienie na Ascendencie.

---
        www.tareau.republika.pl
    • zaden1 Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 30.03.06, 02:54
      pytasz co sie zdarzyło u innych ?,
      skorzystałam z podanego przelicznika /nadal mam problem z linia zmienną,
      gdzie ja i jak odczytywać/ równocześnie będzie to sprawdzian przelicznika :)
      lubię przeliczniki:)
      po kolei :
      całej rodzinie zaćmienie Słonca siadło na planetach i innych miejscach
      horoskopu co uświadomiłam sobie dopiero w godzinach wieczornych.
      rano w dniu zacmienia 10:03
      trigram górny - Radosc/Jeziora/
      trigram dolny-Trwanie w spokoju /Góra/
      linia zmienna 3
      chwila zawiera informacje m.in o zdrowiu i bólach glowy .
      Jesli zechcesz to napiszesz co odczytałas relacja matka dorosłe dziecko .

okolo 16:00 odbyła sie rozmowa z moja matka , niestety dokładnie godziny nie
      zanotowałam , dotyczyła m.in,zdrowia

w między czasie ,okolo południa , juz trwało zaćmienie ,dotarło do mnie
      dlaczego od około tygodnia/ lub nawet wcześniej / pali mi sie czerwona lampka
      że może matka nie powina udać się w podróż tam gdzie zamierza ,w celach
      zdrowotnych.Przypomina sie mi sie wizja ze snu sprzed lat.
      około 18:00 rozmowa z siostrą, z góry wiem jaki będzie przebieg rozmowy ale
      dla spokoju sprawy dzwonię .
      Po rozmowie , wpisuje w program astrologiczny tranzyt na dany dzien plus
      natal matki , widze ze cos na rzeczy jest , bo układ niekorzystny m. in. na
      podróz , owszem możliwa jest podróz ale raczej po Wielkanocy /w trakcie rozmowy
      z siotra uwazamy ze to byłoby najlepsze, ale matka kobieta samodzielna ,
      decyduje zazwyczaj sama o swoich sprawach / tak to interpretuje , mając ciagle
      w pamięcie obraz ze snu . . około 1:00 z minutami wchodze na Forym I Cing i
      widze ...ho ho ho :) że równiez dzieje sie zgodnie z moimi przewidywaniami,
      choc to nie bylo takie trudne :)
      więc 0 2:13 . 30 .03 br . ponownie korzystam z przelicznika . w domysle
      mam /nie Lenina .../tylko sen , wyjazd matki , interpretacje horoskopu plus
      tranzyty, oraz odpowiedz na Twoje pytanie co sie u Was wydarzyło ...
      No tak ta rodzinka ma ze zacmienia szlo po planetach,AS i innych ważnych
      miejscach horoskopu, gdy to widze teraz spisane- nie takie trudne do
      odganięcia na jakich planetch siadło zaćmienie Słońca rodzince. Nie byłam w
      kontakcie tel . @ i innym z jeszcze jednym członkiem rodziny, któremu zacmienie
      siadło na planatech, przebywa na dalekim kontynencie
      I mamy następne pytanie, jak to sie zakończy wedle reguł trwania zacmienia
      Słońca . Pozdrawiam :)
      • transwizje Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 30.03.06, 11:51
        Jak się skończy? Przełamaniem Opozycji z zewnątrz. Przynajmniej tak wynika z
        ogólnego heksagramu.
        U mnie już się fajnie dzieje, bo mechanik sam zadzwonił i zadeklarował się, że
        wpadnie z nowym paskiem alternatora i go wymieni.
        ---
        www.tareau.republika.pl
        • zaden1 Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 30.03.06, 15:19
          Brzmi opytmistycznie , zarówno u Ciebie jak i dla mnie . Pozdrawiam:)
        • zaden1 Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 30.03.06, 15:38
          PO otrzymaniu Twojej odpowiedzi , postawiłam pytanie , jaki ja mam wniosek
          wyciagnac zPrzełamania Opozycji z zewnątrz: dało to
          Górny trigram :
          Biorczośc (ziemia)
          Dolny Trigram:
          Lgnięcie (Jasnośc)
          oraz linie zmienna :2
          nie wiem czy moje zrozumiemie jest słuszne, wychodzi ze to ja musze sie
          sprawa matki zająć jako sługa , średnia córka (dosłownie w zyciu jestem
          srednia córką )spełniająca swój obowiązek a nagroda mnie nie minie?.
          • transwizje Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 31.03.06, 13:51
            Przyznam, że pytania, które zadajesz Księdze wydają mi się pokrętne, nie
            proste. Obawiam się, że Księga może odpowiadać równie pokrętnie, nie wprost. Z
            tego tylko chaos się w umyśle robi, żadnej jasnej odpowiedzi, którą można by
            kontemplować i obserwować w rzeczywistości.

Parę rzeczy, ważnych dla początkujących uczniów Księgi, napisałam dla ciebie
            pod innymi wątkami. Przede wszystkim liczy się jakość naszej medytacji w chwili
            zadawania pytania.
            Tu astrologia jest jedynie przeszkodą.
            O ile bowiem oblicza się teraz horoskop jednym kliknięciem i analizuje coraz
            szybciej, powierzchowniej, przy użyciu racjonalnej wiedzy i skojarzeń, a
            dopiero potem można go rozważać w pogłębiony sposób, czasem długo, to
            konsultacja z Księgą I-Cing wymaga takiego skupienia PRZED, aby uzyskać
            miarodajne orzeczenie.
            Księga uczy stanu wyciszenia emocji i umysłu, osiągania spokoju i wiary, potem
            uczy widzieć sytuację w sposób zaskakująco rozbudowany i osadzony w
            rzeczywistości (inaczej, niż w abstrakcyjnej astrologii).
            Przypuszczam zatem, że odpowiedź, którą uzyskałaś przepowiada ci treść mojej
            odpowiedzi dla ciebie.
            Heksagram 11 (który wychodzi po przemianie) Pokój, jeśli mówi o jakiejś
            nagrodzie, to nagrodzie spokoju i wyciszenia, pogodzenia się z płynącym czasem
            i oczekiwania spełnienia się rzeczy z pełnym zrozumieniem ich sensu.
            Przedtem jednak, czyli teraz pokazuje 36 heksagram, Gasnące Słońce. To
            niepokój, stan kryzysu, bezradności, klęski, bólu i konieczności pogodzenia się
            z cierpieniem.
            ---
            www.tareau.republika.pl
            • zaden1 Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 31.03.06, 15:47
              Przyznam, że pytania, które zadajesz Księdze wydają mi się pokrętne, nie
              proste. Obawiam się, że Księga może odpowiadać równie pokrętnie, nie wprost. Z
              tego tylko chaos się w umyśle robi, żadnej jasnej odpowiedzi, którą można by
              kontemplować i obserwować w rzeczywistości.

Drogie Transwizje ( bo chyba nie droga Transwizjo;)
              zawsze ceniłam i cenie sposób w jaki potrafisz sprowadzac człowieka na
              ziemie :)

„ Heksagram 11 (który wychodzi po przemianie) Pokój, jeśli mówi o jakiejś
              nagrodzie, to nagrodzie spokoju i wyciszenia, pogodzenia się z płynącym czasem
              i oczekiwania spełnienia się rzeczy z pełnym zrozumieniem ich sensu.
              Przedtem jednak, czyli teraz pokazuje 36 heksagram, Gasnące Słońce. To
              niepokój, stan kryzysu, bezradności, klęski, bólu i konieczności pogodzenia się
              z cierpieniem. „

Być może sposób zadawania pytań odbiega od zasad I Cing ale odpowiedzi są
              bardzo precyzyjne a Heksagram 36 powiedział mi bardzo dużo , być może dlatego
              ze sporo było medytacji na ten temat ,pytanie nieudolne ale nie pokrętne .

widze ze jednak kajet i ołówek czyli stara metoda oblicznia ... Dzieki
              wielkie .:)

• transwizje Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 31.03.06, 18:53
                Mam nadzieję, że się nie przejmujesz moimi reakcjami. Zawsze liczy się dla mnie
                istota sprawy. :) Teraz pomyślałam sobie... Gasnące Światło to przecież
                zaćmienie. 2 linia opowiada o jego przebiegu w twoim przypadku i w heksagramie
                Po Przemianie o jego skutkach. :)
                ---
                www.tareau.republika.pl
                • zaden1 Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 31.03.06, 19:55
                  Wszystko ok:)
    • anahella Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 31.03.06, 02:42
      Widzialam zacmmienie - w Warszawie pomimo chmur widac bylo wygryziona przez
      Ksiezyc tarcze Slonca. Chmury nie tylko nie przeszkadzaly, ale dzieki nim mozna
      bylo patrzec w niebo bez ochron.

Nie sadzilam ze bedzie to zjawisko widoczne, ale w pewnej chwili stwierdzilam,
      ze musze wyjsc. Musialam byc chyba blada, bo zwolnilam sie na 20 minut u mojej
      kierowniczki slowami "musze sie przejsc bo padne" i poszlam sobie pokluczyc
      miedzy blokami. Wracajac zobaczylam zacmienie.

Ale zacmilo mnie dopiero wieczorem, spotkalam sie ze znajomymi z poprzedniej
      pracy, okazja byla niezbyt wesola, bo wyrzucono z tej firmy fajnego kolege i
      chcial sie pozegnac z zespolem. Mnie stamtad wyrzucili kilka lat wczesniej w
      podobny - niesmaczny - sposob.

Zacmienie glownie dotyczylo mojego portfela i umyslu, natomiast restauracja,
      ktora serwuje drinki o nazwie "terminator" odbiera to chyba jako udany finansowo
      wieczor;)
      • transwizje Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 31.03.06, 13:35
        No, restauracja również leży w gestii 14 heksagramu. :) Pewnie koledze
        powiedzie się w innej pracy, którą za jakiś czas znajdzie.
        U mnie w porzo. Pasek alternatora wymieniony, mechanik sam z własnej woli
        zadzwonił, przyjechał, zmienił go i nawet złotówki za to nie wziął.

Jednak co do najbardziej archetypicznej sytuacji na szczytach władzy, która
        miała u nas miejsce, można by jeszcze pospekulować w szczegółach.
        Treść 3 linii zmiennej heksagramu Po Przemianie, czyli 38. Przeciwieństwa
        opowiada o przyczynach z przeszłości, które doprowadziły do złamania się 3 linii
        w heksagramie 14. Wielkie Posiadanie.
        Cała historia o targniętym do tyłu wozie, oszkalowaniu i końcowym
        zadośćuczynieniu pasuje do byłego prezydenta Generała. Miał dostać po latach i
        tułaczce sybirskiej odznaczenie, mimo, że woły nie chcą już ciągnąć jego wozu,
        a osoba jest sponiewierana.
        Teraz wchodzi analiza treści 3 linii 14 heksagramu.
        Książę nie jest najwyższą rangą osobą w państwie I-Ching, lecz Księga używa
        tego tytułu, gdy chodzi o sprawy prestiżowo-honorowe, a nie wydawanie rozkazów.
        A zatem nowy prezydent miał dać Synowi Niebios w ofierze za jego zasługi
        odznaczenia honorowe.
        Syn Niebios... Niebiosa w Księdze to także wódz, przywódca, i smok, osoba
        potężna i działająca twórczo i zwycięsko w trudnych czasach. Pod azjatyckiego
        smoka można podpiąć Związek Radziecki, który w tamtych czasach rozprzestrzenił
        się w kierunku zachodu (trigram 1. Niebo ma odniesienie do kierunku pn-zach) i
        dał władzę swojemu człowiekowi. Dlatego Generała można za Księgą uznać Synem
        Niebios, czyli Synem Smoka.
        A jednak Księga wspomina lakoniecznie: "Mały człowiek tego nie potrafi". Czyżby
        chodziło o niskiego wzrostem nowego prezydenta? Który nie dość, że w czasach
        Syna Smoka był mały, to nigdy zapewne nie poradziłby sobie w smoczej roli. Nie
        wnikam w moralną ocenę reakcji "małego człowieka", który na stanowisku Księcia
        nie potrafi wyzbyć się małostkowych uprzedzeń, a winę zwala na "małego
        urzędnika" (3 linia ma odniesienie do stanowiska urzędnika w państwie). Bo i to
        można, jak widać odczytać z wyroczni.

---
        www.tareau.republika.pl
        • limetka77 Re: I-Ching o zaćmieniu słońca 31.03.06, 14:03
          Razem ze znajomymi z pracy oglądaliśmy zaćmienie w Olsztynie przez stare
          dyskietki :) Pogoda była niezła i widać było to tak, jakby ktoś ułamał
          lubwygryzł kawałek Słońca :) Zaraz potem kolega "wyruszył swoim wozem" po różne
          materiały biurowe, mając do zaoferowania coś w zamian - kasę :) (tu zapewne
          nieco naciągam ;))Następnie całą ekipę z firmy obiegła wiadomość, że
          szefostwo, którego od dwóch tygodni nie ma w kraju, właśnie wraca, szybciej niż
          się spodziewaliśmy - byliśmy więc nieźle "targnięci do tyłu" jeśli chodzi o
          nastroje :> Na szczęście okazało się, że to fałszywy alarm :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka