Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Igrzyska bogatych

09.02.02, 16:43
    Oglądając w nocy otwarcie zimowych igrzysk olimpijskich nie mogłem oprzeć się
    smutnej refleksji, ile za te pieniądze ( w zasadzie wyrzucone w błoto) głodnych
    dzieci można by było nakarmić i chorych wyleczyć:(
    Coraz trudniej mi już się dziwić, że biedni tego świata nie lubią (delikatnie
    mówiąc) Amerykanów!
    A poza tym panowie Szaranowicz i Szpakowski byli bezkonkurencyjni. Te ich
    komentarze i tłumaczenia wprost powalają z nóg. Dobrze, że leżałem w łóżku:)
    Aż strach się bać co będzie dalej!
    Cieszę się na konkurencje narciarskie, zwłaszcza narciarstwo alpejskie,
    snowboard i skoki, choc wątpię żeby Małysz wygrał:)
    Pzdr:)

Obserwuj wątek
      • joanna.jablonska Re: Igrzyska bogatych 11.02.02, 17:06
        Trudno nie zgodzić się z taką refleksją. Jednak wszystko ma swoją oprawę, a
        Igrzyska to wielkie wydarzenie. Myślę, że wartości, które promują, m.in. fair
        play, z całą pewnością przyczynić się mogą do właściwego wychowania dzieci i
        młodzieży. Może to w jakimś stopniu wynagrodzi i w pewnym
        stopniu "usprawiedliwi" wydawanie pieniędzy na oprawę. Jestem zwolenniczką
        teorii, że sport jest doskonałym "antidotum" na agresję czy apatię społeczną
        dorastającego pokolenia, pokierowany we właściwy sposób może zapobiegać
        rozprzestrzenianiu się narkomanii, może stać się hobby, sposobem życia i
        wychowywania. Ważne tylko kto i jak tym pokieruje i na jakie aspekty sportu
        zwróci uwagę.
        • fibin Re: Igrzyska bogatych 12.02.02, 09:53
          Bardzo ładnie i mądrze Pani to napisała:)
          Staram się wychowywać swojego syna właśnie w taki sposób: życie jest piękne bez
          alkoholu, papierosów i innych narkotyków, a sport jest wspaniałym srodkiem do
          samorealizacji, zdrowia i szczęścia! I robię nie tylko słowami, ale głównie
          przykładem:) Razem jeździmy na nartach (syna na desce), żeglujemy, chodzimy po
          górach, gramy w tenisa ziemnego i stołowego, jeździmy na skuterze itd, itp...
          Pzdr:)
      • sylwestro Re: Igrzyska bogatych 13.02.02, 16:05
        Nie zapomnijcie że te piniądze nie zostały wyrzucone w błoto, jak twierdzi
        fibin. Dzięki tym pieniądzom kilkaset (kilka tysięcy?) osób miało pracę przez
        ładnych parę miesięcy przy przygotowywaniu tej imprezy. Te pieniądze zostały
        wydane na ich zarobki, dzięki temu ci ludzie będą mieli za co posłać dzieci do
        szkoły i nakarmić swoje rodziny.
        Fibin, czasy gdy państwo wszystko rozdawało dla biednych i ubogich i rówanło
        wszystko "w dół" już mineły. I nie muszę Ci chyba przypominać, że źle to się
        skończyło.
        A poza tym ludzie, którzy zarobią na swoje pieniądze sami, bardziej je szanują,
        niż te dane im "za darmo".
        • fibin Re: Igrzyska bogatych 14.02.02, 09:33
          A kto mówi żeby dawać komuś coś za darmo? Zawsze uważałem, ze ludziom należy
          dawać wędkę, a nie rybę:)
          Bardzo boli mnie to co się dzieje na świecie. Bogaci się bogacą, a biedni
          biednieją. I czuję straszną bezradność:( Przynajmniej ci bogaci mogliby się tak
          bardzo nie afiszować z tym swoim bogactwem. Pzdr:)
          PS Coś czułem, że Adaś nie wygra, ale i tak był super! Wielkie brawa, a Simon
          Czarodziej był poza zasięgiem wszystkich:)
          • sylwestro Re: Igrzyska bogatych 14.02.02, 14:38
            Właśnie tą wędką mogłaby być praca przy Igrzyskach. Może nie przy projektowaniu
            i planowaniu imprezy, ale na pewno potrzebują tam wielu ludzi z obsługi, którzy
            wcale nie muszą być wykwalifikowani.
      • coloradosky Re: Igrzyska bogatych 16.02.02, 18:17
        Owszem zgadzam sie z Wami ale... Dzisiejszy swiat nie jest bez wad i swiat
        nigdy nie byl idealny bo zawsze byli biedni i zawsze beda. Biedny zawsze bedzie
        biednym jesli da mu sie rybe. Ale jak juz ktos tutaj napisal jesli dostanie
        wedke to nie bedzie musial prosic o jalmuzne. Igrzyska Olimpijskie to nie jest
        mecz pilkarski :) Wiec aby zorganizowac taka impreze trzeba wydac dziesiatki
        milionow dolarow. W dzisiejszych czasach sama ochrona i security to nie male
        piwo. Z tego tez powodu impreza taka jest organizowana tylko przez bogatych ale
        prosze pamietac, ze nie jest ona tylko DLA bogatych bo pojechali na Olimpiade
        nawet sportowcy z biednych krajow. I chociaz moze nie przywiaza medali, mieli
        okazje reprezentowac ich kraj i dumnie niesc swoja flage przy otwarciu. Przy
        obsludze igrzysk nie tylko wydano pieniadze, pracuje tam tysiace ochotnikow,
        ktorzy nie dosaja wyplaty za swoja prace. Firmy takie jak NBC wydaly dziesiatki
        milionow na prawa transmisji. Czy obowiazuja tu wiec prawa ekonomiczne- tak bez
        watpienia, ale taki jest ten swiat. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka