Gość: toffik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 14:08 Jak oceniacie, gdzie w polskich górach są generalnie najmniejsze kolejki do wyciągów, a można się w miarę wyjeździć? Mam na myśli nasze "stacje narciarskie"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: els Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.04, 14:46 nie ma takich miejsc :(( szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 10:58 NIGDZIE !TO MARZENIA NA NAJBLIŻSZE LATA NIE DOSPEŁNIENIA!! Odpowiedz Link Zgłoś
pikus5 Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy 10.02.04, 13:46 to jest niedobrze postawione pytanie. Mysle, ze chodzi o to, zeby za jak najmniejsze pieniadze jak najlepiej pojezdzic. niektorzy przyjezdzaja na dzien an narty na pare zjadow i wrcaja do domu - wtedy karnety jednoprzejazdowe lub jakies magnetyczne. Dla nich czas czekania na jazde na nartach nie ma duzego znaczenia. natomiast dla ludzi, ktorzy chca duzo pojezdzic wazne jest, ile kosztuje karnet dzienny i jaka jest PRZEPUSTOWOSC wyciagu. wazne tez jaka gora. Wierchomla a Szczyrk - to nie to samo. Przepustowosc wyciagu to jego szybkosc razy ilosc (realna) ludzi jaka zabiera. Nie ma w Polsce (przepraszam w Tatrach i Beskidach) takich dobrych wyciagow o przepustowosci 3-5tys. ludzi na godzine zainstalowanych przy gorce o dlugosci trasy i przewyzszeniu akceptowalnym dla dobrego narciarza. to i gorsze przygotowanie tras powoduje, ze sporo ludzi jezdzi w Alpy. Przeliczenie tam kosztu jednego km jazdy w dol w porowaniu z Polska powoduje wlasnie takie decyzje. Niemierzalne jest przygotowanie stoku i inne extrasy. a ci, ktorzy uwazaja naszcyh wyjezdzajacych w Alpy za snobow po prostu tego nie rozumieja. PS. chyba nowe krzeslo na Gasienicowej jest bardzo przepustowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toffik Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 20:17 moim zdaniem sa miejsca, gdzie mozna sie najezdzic bez wzgledu na przepustowosc, ale zalezy to od terminu - w zeszlym roku zdarzylo mi sie w weekend jezdzic na Gubalowce bez żadnych kolejek. Było po prostu bardzo ciepło, chyba koniec marca i nikt się nie spodziewał, że na południowym stoku można jeszcze w ogóle jeździć. Tam się najeździłem, z tym, że śnieg był firnowaty. Podobną sytuację miałem też w zeszłym roku w Szklarskiej, również w marcu, o ile dobrze pamiętam. Z tym, że tutaj już były gorsze warunki, bo albo lód, albo przetopy. Na Gąsienicowej nigdy nie byłem, trochę odstraszają mnie mityczne kolejki w Kuźnicach, ale pewnie też jest tak, że znajdzie się jakiś sposób :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toffik Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 20:20 w tym roku myślałem o Czarnej Górze, ale trochę się boję po tym, co wyczytałem na forach Odpowiedz Link Zgłoś
pikus5 Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy 11.02.04, 12:08 mnie w moim poscie chodzilo o to, ze moze byc mala kolejka do wyciagu, a wyciag kiepski - wolny i pozornie sie najezdzisz, a gdzies tam w Europie nawet jak postoisz (to rzadkosc) w kolejce 5 minut, to i tak sie zajezdzisz na smierc, bo wyciag jest 2 razy szybszy. Co do Gasienicowej. Oba kotly w dni wolne od pracy+ferie to absolutny koszmar.Stanie w kolejce. Mozna sie zajezdzic na smierc w kotlach (wyniki rzedu 23 razy Goryczkowa sa realne)(23*2km=46km), ale to raczej trzeba mieszkac blisko, wybrac pogodny, wyzowy i bezwietrzny dzien w marcu-kwietniu, wyruszyc z Krakowa o 6.30, jeszcze zadzwonic do Kuznic o 7mej, czy na pewno wszytsko gra. oczywiscie to MUSI byc dzien powszedni. robie tak co roku i zawsze jest wspaniale!pzdr. PS. to jest super na 1 dzien. jezdzenie w kotlach kilka dni jest dosc nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskg1 Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy 11.02.04, 16:44 to zależy kiedy chcesz jechac i w jaki region polski. Ja mieszkam na sląsku wiec najwiecej moge powiedziec o beskidach. W tygodniu prawie na wszystkich stokach czekasz max.8 min (mysle ze to nie jest dużo), w weekendy jest znacznie gorzej. Choc ostatnio bylam w korbielowie na weekend i o dziwo, pojezdzilam sobie calkiem sporo. Polecam stoki: Soszow w wisle jawornik, na czantorii ulepszono trase czerwona (wprowadzono armatki w najbardziej newralgicznym miejscu)i oczywiscie w szczyrku (prosze korzystac bo nie wiadomo na jak dlugo podpisano ugode) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toffik Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 19:59 chyba sprobuje Wisle Soszow, nigdy nie bylem. W Szczyrku jakos nie mialem szczescia - albo kupa ludzi, albo warunki gorzej niz trudne. Zwykle jezdze do Korbielowa (bo z Warszawki w miare prosta droga), gdzie, jesli ma sie szczescie i rano sie wstanie, nie jest zle. Ale kiedy ostatnio przeczytalem, ze samochody parkowaly az do ronda (tak tak - do ronda), odebralo mi mowe. A co myslicie o Slowacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkey Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21.03.04, 03:51 Soszów? Trasy ok - jak na Polskę... Jakieś 1,5km, miłe nachylenia (do wyboru), ale... ORCZYK!!! To po prostu tragedia! Nigdy nie widziałem tak wielu ludzi wywracających się na orczyku!!! Lód i do końca dnia lód. PARKINGI!!! Ciężko wjechać, ciężko zaparkować, generalnie konieczne łańcuchy. I z takiego parkingu trzeba drałować 1km w butach narciarskich pod górę... (A na mapce tak fajnie wygląda jakby parking był tuż przy wyciągu - ha, ha, ha!) KOLEJKI!!! 30 minut. Nic nie dodam. A podsumowując: przed godziną wróciłem z regionu Bad Gastein w Austrii (4 ośrodki narciarskie) i spędziłem tydzień w warunkach nieporównanie lepszych (jak w ogóle można to porównywać?!!!)za pieniądze większe rzędu 10-20% od jakiegokolwiek wyjazdu na narty do Polski. A tam ciężko znaleźć trasę, która będzie miała AŻ/tylko 1,5km ;) NO COMMENTS. Pozdrawiam, Rafał. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy 21.03.04, 13:38 Rafal! Pamietasz te trase na Schlossalm z kolejki zjezdzasz do wyciagu na Hohe Scharte i pozniej zjazd w dol do stacji pierwszej Kitzstein jest to czerwona trasa o dlugosci 12km,udalo mi sie zjechac bez zatrzymania i odpoczynku szusem kontrolowanym,ale myslalem ze ducha wyzione to jedna z najdluzszych nartostrad w Alpach.Gdyby nie krecic to mozna po pierwsze sie zabic,a po drugie ustanowic na dole jakis rekord.Pamietam ,ze miesnie masowalem po tamtejszym pobycie przez miesiac. W Bad Hofgastein mozna znalesc kwatery u Bauerow za 400euro na tydzien dla 4 osob ,takie cale wlasne mieszkanko z TV lazienka kuchnia,tylko dalej od centrum,ale to nieprzeszkadza jak sie jest samochodem. W Bad Hofgastein jest rowniez Thermentempel czyli swiatynia ciepla.Wszystko od sauny do basenow na powietrzu. Natomiast dla chetnych do posurfowania po internecie jest za darmo sala komputerowa na Stubnerkorgel 2.246m w Bad Gastein.Swietny przerywnik zwiazany z jedzeniem obiadowym. Pzdr.Skyddad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkey Re: Bad Gastein IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21.03.04, 22:45 Trasa o której piszesz to połączona H1 i H2 - można nią zjechać także bezpośrednio do miasta. Trasa rzeczywiście długa, bardzo przyjemna i dodatkowo jedna z ładniejszych widokowo - to jeśli ktoś robi zdjęcia. Generalnie wszystkim polecam cały region - my mieszkaliśmy u Gruberów w apartamencie za 12,5E za osobodzień. Odpowiedz Link Zgłoś
pikus5 Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy 21.03.04, 19:22 Nie ma co porownywac takich osrdokow w Pl i A,czy I. Jest problem ile Ci daja kilometrow tras w skipasie i ile dziennie zrobisz kilometrow. innymi slowy, jak policzysz ile Cie kosztuje km (super) jazdy, to roznice sa co najmniej 10krotne. No a o jakosci tras, przygotowaniu i tloku nie ma co mowic. Zalezy, co kto lubi. Ale jak chcesz pojezdzic, to.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toffik Re: Gdzie w Polsce są najkrótsze kolejki,a trasy IP: 194.205.123.* 01.04.04, 12:26 Panowie, nie ma co porownywac Polski i alp. Wlasnie wrocilem ze Szwajcarii z regionu Scuol/Motta Naluns, blisko granicy z Austria - po prostu marcowa bajka. Takiej liczby super tras poza trasami dawno nie widzialem. Ale co z tego - przeciez na weekend tam z Warszawki nie pojade. Chyba jednak Beskidy sa relatywnie najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś