Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...help!

16.02.10, 22:17
    po przeczytaniu postu jeepwdyzlu o wrazeniach po pobycie w Val di
    Sole mam jeszcze wiecej rozeterek..
    po kilku pobytach w Val di Fassa i zjechaniu SellaRondy w tym roku
    poraz pierwszy wybieramy sie na druga strone Dolomitow,stad prosba o
    pomoc -jaka miejscowke wybrac? jestesmy mobilni i nie lubimy byc
    prez 6dni w jednym miejscu, a raczej "zwiedzac' na nartach zeby sie
    nudzilo jednoczesnie podziwiac widoki itd.. takze na pewno
    chcielibysmy sie przekonac jak jest i w Madonnie i ValdiSole i
    Pinzolo .. -czy jest to realne w 6dni? wahamy sie pomiedzy spaniem w
    CarisoloPinzolo, San Antonio di Mavignola (miedzy Pinzolo a Madonna-
    w samej Madonnie nie mamy nic w miare ok cenowo..) lub troche dalej
    w Cogolo di Pejo.
    doczytalam sie juz ze nie dostaniemy sie na nartach z Pinzolo do
    Madonny-na co meska czesc grupy sie nastawiala- a z kolei same
    Pinzolo to za malo na 6 dni... czy V.dSole jest dobrze polaczone z
    Madonna i innymi miejscowosciami, jak dlugo ewentualnie zajmowal by
    nam poranny dojazd autem z pejo do npMarillevy lub Folgaridy, lub
    odwrotnie z Pinzolo do Madonny? czy faktycznie jest tam dogo,
    tloczno i przereklamowane miejsce? krotko mowiac - co polecacie
    wybrac?
    bede wdzieczna ze wszelkie (nawet b.subiektywne) wpisy..
    pozdrawiam wszystkich milosnikow wloskich miejscowek ;)
    Obserwuj wątek
      • olllos Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 09:27
        podbijam - i prosze o wpisy, troche nas czas nagli z rezerwacja - i
        coraz wieksze rozterki - pinzolo czy cogolo di pejo?
        ktos byl - wrazenia?
        czy w pejo to juz praktycznie val di sole - czy trzeba tam jeszcze
        doszusowac?
        • ortodox Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 09:55
          Jazda z Pinzolo do Val di Sole autem nie ma większego sensu.
          Jeżeli Pinzolo, to dojazd do MdC i z tam dalej na nartach.
          Niesty, parkingi w MdC są płatne. Pejo, to już jest nieco dalej, ale gdybym miał wybierać, to chyba wybrałbym Pejo, nie Pinzolo. Nie z powodu miejscowych stoków, ale lepszej komunikacji z VdS.
          Moim zdaniem najlepiej zamieszkać w samej Dolinie Słońca ... a więc gdzieś pomiędzy Male, a Fucine. Nie czytałem jeszcze relacji Jeepa, więc nie wiem co napisał, ale w wolnej chwili przeczytam i odniosę się.
          pozdro.
        • zolviu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 09:59
          jak chcesz miec wygodnie to szukaj czegos w poblizu tego wyciagu posrodku strony
          zaznaczonego kółkiem

img.wakacje.pl/zdj/zdjecia_d/3200/z3263.jpg

po wciagnieciu na gore masz dostep na nartach i do folgaridy i marillevy i
          madonny a na dole bez zadnych wspinaczek bedziesz przemieszczac sie po reszcie
          osrodkow samochodem
          ja bedac tam mieszkalem w folgaridzie, do ktorej trzeba troche sie wspinac
          samochodem i w sumie glownie dlatego nie chcialo mi sie ruszac auta. ja bym
          obstawial cos przy glownej drodze
          • olllos Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 10:39
            hej i dziekuje za wpisy,
            generalnie jestesmy juz ograniczeni pomiedzy tym co mamy - czyli
            albo pejo albo piznolo.. nie chce juz od nowa chyba szukac nowych
            miejscowek w nowych miejscowosciach,
            wiem ze pejo -troche na uboczy nie w samej Val di Sole - ale
            orthodox- napisz prosze jak bardzo - tzn czy na nartach bez problemu
            sie tam dostaniemy, czy raczej kiepsko?
            odnosnie pinzolo - wiem ze wchodza w gre dojazdy autem do madonny, w
            jakiej cenie te parkingi? choc fakt to takie sobie rozwiazanie..
            • ortodox Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 12:41
              Na nartach z Pejo nigdzie się nie wydostaniesz. Ten osrodek nie jest połączony z innymi ośrodkami Tylko samochodem lub skibusem. Pejo to bardzo mały i kameralny ośrodek. Raczej na rozgrzewkę. Pinzolo jest lepszym ośrodkiem niż Pejo, ale wyrazy uwielbienia serwowane przez Jeepa, są moim zdaniem zdecydowanie przesadzone. Byłem tam co prawda ostatni raz 2 w 2007 i może coś się zmieniło na korzyść. Rzeczywiście jest pusto, bo jak zauważył Jeep wszyscy jadą do MdC.
              Dlaczego tam jadą? hmm ... cóż, chyba nie dlatego, że jest tam gorzej :) Tras w Pinzolo jest jednak niewiele i jak dla mnie góra na 1 dzień. Jednak niektórym się podoba: forum.gazeta.pl/forum/w,380,98712417,106254264,Re_jade_do_Pinzolo_prosze_o_rady.html
              Połączone tresy MdC, Marilevy i Folgaridy są zdecydowanie ciekawsze choć miejscami zatłoczone. Można znaleźć jednak wiele dobrych tras, które są ciekawe i niezatłoczone. Wszystko zależy od preferencji. Dojazd z Pinzolo do Andalo jest porównywalny z dojazdem na Passo Tonale. Nie wiem skąd u Jeepa takie różnice, bo zarówno długość drogi jest podobna, jak i sama droga. Moim zdaniem w obu przypadkach trzeba liczyć się z czasem dojazdu wyraźnie ponad 1h. Nie zgadzam się też z kiepską ocena samego passo Tonale, jako ośrodka narciarskiego. Rzeczywiście, główne centrum nie jest może imponujące i raczej nieciekawe. Jednak jest kilka tras godnych uwagi. Może nawet Jeep tam nie dotarł. Mam na myśli dwie skrajne przy wyciągu 92 i 93 oraz 80 i 81 ( na passo Tonale) Bardo dobre trasy i szybkie kanapy 92 i 93. Oczywiście Paradisso i całe Ponte di Legno, choć dojazd tam na nartach jest dość jest płaski i może nieco denerwować. W sumie jeden dzień, może być mało na te dwa połączone ośrodki. Spędziłem w Val di Solle 3 razy po 2 tygodnie i nie nudziłem się ani jednego dnia. Jednak większość czasu jeźiłem po terenach Marilevy-Folgaridy-MdC. Myślę,że i Ty nie będziesz się nudzić, bez względu na to gdzie zamieszkasz.
              pozdro.
              • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 13:05
                co do tego czy w Pinzolo jest 1 dzień jazdy czy 2 - można
                dyskutować...
                co do tras 92 i 93 - aż sprawdziłem na mapie - to skrajne na
                przełęczy przemytników..
                tak - są tu najlepsze - fakt
                ale czy bardzo dobre?
                a 80 i 81 sa po prostu długie (w skali tego ośrodka)

madonną wiekszość moich towarzyszy w eskapadzie jest zachwyconych -
                przyznaję
                Sam nie ukrywam pewnego rozczarowania.. Najlepiej - przekonać się
                samemu.
                W przyszłym roku - wracam na drugą stronę autostrady :-)
                jeep
                • ortodox Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 13:18
                  jeepwdyzlu napisał:

> co do tras 92 i 93 - aż sprawdziłem na mapie - to skrajne na
                  > przełęczy przemytników..
                  > tak - są tu najlepsze - fakt
                  > ale czy bardzo dobre?
                  ----------------------------
                  Oczywiście, zależy co kto lubi. Są szerokie, niezbyt długie ( swobodnie na raz) i o średnim aczkolwiek zróżnicowanym nachyleniu.
                  Taki lubię najbardziej. Świetnie nadają się do carvingu. Rzadko zdarza się, bym nie miał dosyć jakiejś trasy, a tam nie chciało mi się jechać dalej. Ten rząd wyciągów, który jest na wysokości hoteli mijam na skróty jak najszybciej.
                  ====================
                  > a 80 i 81 sa po prostu długie (w skali tego ośrodka)
                  -------------------------
                  Są długie i dość dobre, a jedyny problem to dość stare wolne kanapy.
                  Bardzo lubię te trasy.
                  Może więc jak skończą połączenie Pinzolo-MdC w przyszłym roku odwiedzę te tereny.
                  pozdro.
                  p.s.
                  Jeep, jak było ze śniegiem poza trasami. Może jakieś zdjęcia? ;)
                  • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 13:22
                    Śnieg był w madonnie i na passo
                    w pinzolo w miasteczku zero

zdjęcia - wyślę Ci pare na maila gazetowego (mam bzika polegającego
                    na niepokazywaniu moich produkcji :-)
                    ze skromności rzecz jasna :-)
                    jeep
      • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 10:32
        mieszkaj pomiędzy madonną a pinzolo, pejo jest za daleko i z boku
        kupi superskiramę
        proponuję:
        2 dni madonna
        2 dni pinzolo (tak, tak)
        (tu i tu bedziesz mieć góra 10 minut autem)
        1 dzień paganella
        1 dzień passo tonale ale zjedź niżej do pontedilegno
        pozdrawiam
        jeep
        • olllos Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 10:40
          hmm - czyli mowisz miedzy pinzolo a madonna? tez jakiejs wyjscie.
          pinzolo 2 dni- mi pewnie pasi, pytanie czy drugiego dnia nasi
          wytrawni panowie nie beda sie tam nudzic..?
          a do paganelli z pinzolo b.daleko? czy passo tonale jest rowniez
          dla "jezdzacych rekreacyjnie" czy raczej tych lubiacych wyzwania..?
          • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 10:47
            nawet dobrzy narciarze w piznolo zaczna się nudzic dopiero 3 dnia
            2 dni jest ok
            passo tonale - dla dobrych narciarzy jest nudne - dla
            poczatkujących - raj.... Trzeba się rozdzielić - zaparkujcie na
            przełęczy na ostatnim parkingum - lepsi zjadą w dół do
            pontedilegno...
            do madonny skibusem?
            parking kosztuje 4 euro....
            jeep
            • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 10:50
              do andalo (paganella) jedzie się z pinzolo/carisolo ok 50 minut...
              jeep
              • olllos Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 11:03
                serio serio 50min?
                bo faktycznie jak zerknelam na mape to troche wygalda daleko.. jesli
                50min to do przelkniecia- z zawsze poznamy nowe miejsce.. wlasnie o
                to chodzi ze w tych zachodnich dolomitach nie bylismy w ogole i
                chcielibysmy wyprobowac i marilleve i vdSole i pinzolo...
                a - i racja - zapomnialam o skibusach podobno 50m od hotelu;) -
                pytanie czy sie do nich upchniemy..;)
                • olllos Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 11:05
                  aa - zapomnialam - rozumiem ze skirama obejmuje jak najbardziej i
                  passo tonale i paganelle?
                  ps - jesli niedawno ktos byl to na 100 mozna skanowac fotke z ID?
                  tak sie boje ze zapomne ;)
                • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 11:06
                  skibusy jeżdzą duże - wielkie autobusy...
                  ale przecież nie jadą za darmo, a parking w MdC nie taki drogi...
                  jeep
                  • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 11:08
                    skirama nie obejmuje passo
                    chyba
                    my jezdzilśmy na SUPERskiramie
                    zwróc uwagę, bo tam jest wiele kombinacji
                    fotke do skipasa robia w kasie na miejscu
                    jeep
                    • jeepwdyzlu zdjęcie do skipasa 17.02.10, 11:10
                      to znaczy robia SKANUJĄC paszport czy dowodzik
                      :-)
                      jeep
                    • olllos skipass 17.02.10, 11:16
                      kurka - dzieki ze mi zwrociles na to uwage - nie rozgraniczalam
                      super i skiramy.. ale chyba mi chodzilo o superskirame (odpowiednik
                      dolomitysuper ski - czy tak?)w kazdym razie to za 6dniowe 218€..:/
                      jesli mozesz- napisz co obejmuje skirama? bo moze w takim razie
                      odpuscic sobie superskirame...
                      • jeepwdyzlu Re: skipass 17.02.10, 11:23
                        www.skirama.it/PL/pl-karnet-narciarski-dolomity/?s=136
                        wynika z tego
                        że superskirama (jaka miałem) daje pełną wolność jazdy we wszystkich
                        ośrodkach - bez ograniczeń
                        skirama - pozwala Ci jezdzic beaz ograniczeń w JEDNYM ośrodku, a w
                        pozostałych - po JEDNYM dniu..

Więc jeśli chcesz jezdzic dwa dni tu, dwa tam - musisz mieć
                        SUPERskiramę..
                        jeep
                        • olllos Re: skipass 17.02.10, 11:29
                          dzięki jeep - właśnie tu patrzyłam na ceny itp..
                          fakt i sluszna uwaga.. ale pytanie - jaka jest roznica w cenie - bo
                          tabelka w linku to ceny SUPERskiramy prawda?
                          czy juz na dobre osleplam i nie widze skiramy?
                          • jeepwdyzlu Re: skipass 17.02.10, 11:39
                            www.narty.pl/strony/ski-atlas/wlochy/osrodki-skirama-dolomiti/
                            znalazłem to
                            czyli jakieś 50 euro na osobe taniej....

Jednak radzę - bierze superskiramę
                            jeep
            • zolviu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 10:58
              wiadomo ze kazdemu pasuje co innego ale jak patrze na mape to z tego pinzolo i
              do ponte di legno i do paganelli jest po ponad 60 km w jedna strone. to mniej
              wiecej tak jakbym zamieszkal w polowie drogi miedzy wisłą a białką i jezdzil
              sobie 2 dni tu i 2 dni tu. moze i ktos tak robi, ale dla mnie to nie ma
              wiekszego sensu.
              mozna dojezdzac i po 100 km ale jakies wyciagi chcialbym miec na wyciagniecie
              reki bo jesli bedzie taki dzien ze nie bede chcial tluc sie samochodem czy
              skibusem to zebym mogl sobie spokojnie pojezdzic na miejscu. druga rzecz ze
              wasze propozycje z jezdzeniem dotycza chyba malych grup, bo ciezko moim zdaniem
              zgrac ilestam osob zeby wszyscy jezdzili np 8 godzin, bo np umowilismy sie ze
              powrot dopiero o 4tej. my jezdzimy wiekszymi grupami, jedni wstaja o 14stej,
              inni o 8mej juz czekaja pod wyciagiem. sa dzieci, ktore czasem maja ochote isc
              juz do apartamentu, czy tak jak w 3ch dolinach bywalo chwila przerwy zeby
              spokojnie usiasc na sedesie we wlasnym apartamencie a nie walic do dziury w
              plastiku ;) mysle ze jakis wyciag tuz pod domem jest najlepszym rozwiazaniem,
              obojetne czy chcecie "zwiedzac" czy nie
              • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 11:05
                prawda
                dlatego lepiej mieszkac w pinzolo - masz dobry ośrodek na
                wyciągnięcie ręki...
                do madonny - też góra kwadransik
                jazda na passo tonale - to trzeba rozważyć... Jednak ponad godzine
                bardzo krętymi drogami..
                do andalo juz lepiej - blizej i droga lepsza.
                jeep
      • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 11:42
        aha
        san antonio di mavignola to 200m szosy z 30 budynkami dookoła
        Carisolo/Pinzolo - to małe ale sympatyczne miasteczko.. Parę
        knajpek, sklepiki, bank, 2 supermarkety...
        jeep
        • olllos Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 11:56
          o jeep - widze ze jestes b.zorientowany!
          wielkie dzieki za te uwagi!skoro antonio tylko "tylko szosa" to
          faktycznie nie za fajnie.. ale pinzolo brzmi ok
          (a i za cennik skiramy - dziekuje pieknie! bedziemy myslec!)
          • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 12:09
            a tam zorientowany
            wróciłem stamtąd 2 dni temu i tyle
            przez antonio kilka razy przejechałem nawet nie zwalniając :-))
            jeep
            • olllos Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 14:50
              dzieki orthodox - za Twoj obiektywny wkład w dyskusję, a przede
              wszystkim za iinfo o Pejo - kurcze myslalam ze jest ono połączone z
              Vd.Sole,
              to w takim razie inny punkt do zamieszkania - co sądzicie - chyba
              ktoś wcześniej wspominał o tym hotelu (nie będę podawać żeby nie
              było reklamy) - ale adres ma:Via Madonna delle Nevi, 3 - 38025
              Folgarida - moze to jest w takim razie najlepsza miejscowka sposrod
              wszystkich - vs pejo / pinzolo itd ? tymbardziej, że rzekomo
              położony na 1400m i: "faces the splendid panorama of the Brenta
              Dolomites, only a few dozen meters from the ski slopes and the
              cablecar “Belvedere” " .. a Folgarida ma chyba dobre połączenia z
              całą resztą?
              • Gość: lelek Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he IP: 87.204.150.* 17.02.10, 15:38
                Folgarida ma chyba dobre połączenia z
                > całą resztą?
                Narciarskie to znam jedynie dobre z Marilevą i wąskie z Madonną (1
                wyciąg, na którym zwłaszcza pod koniec dnia robi się tłoczno i
                nerwowo).
                • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 15:43
                  folgarida to psia kupa
                  same hotele pod wyciagiem -bedziesz niewolnikiem jazdy w
                  MdC/Marileva/folgarida
                  te dwie ostatnie - to typowe kombinaty narciarskie
                  tłoczno, tanio, nieciekawie...
                  jeep
                  • ortodox Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 15:59
                    jeepwdyzlu napisał:

> folgarida to psia kupa
                    > same hotele pod wyciagiem -bedziesz niewolnikiem jazdy w
                    > MdC/Marileva/folgarida
                    -----------------------
                    • jeepwdyzlu Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 16:21
                      Pinzolo jest miłym miasteczkiem
                      w którym żyją ludzie
                      a nie tylko turyści
                      można iść na spacer
                      pogadać z tubylcem (a nie innym Polakiem)
                      zjeść prawdziwą pastę...

do andalo z pinzolo jest blisko (inną orti drogą niz myslisz) -
                      przez Vila Rendena, Saone, Tavodo

Wylądowanie w Folgaridzie - spowoduje jazdę głównie w MdC/Marilevie/F
                      Może dlatego jestem krytycznie usposobiony do tego pomysłu, z powodu
                      generalnego rozczarowania własnie tym miejscem...
                      jeep

• ortodox Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 15:46
                  Myślę, że z tych miejsc, o których pisałaś, Folgarida jest rzeczywiście najlepiej położona. Ma połączenie wyciągowo-trasowe z Marillevą ... a ty samym z MdC. Oczywiście, jest to wąskie połączenie jak pisze lelek, ale nie stanowi problemu i spoko można po całym połączonym regonie szusować. Masz też bliżej do Andalo i na passo Tonale, choć nadal jest to kawał drogi. Jeśli cenowo Ci to pasuje, to jest najlepsze miejsce.
                  pozdro.
                  • olllos Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he 17.02.10, 21:03
                    hmm.. kazde miejsce ma jakies plusy i minusy..
                    szczerze mówiąc to owszem fajne położenie pod wzgl.komunikacji ma
                    Folgarida - z drugiej strony absolutnie odpychające jest to, że
                    uchodzi za "konglomerat" przepełniony Polakami ..
                    hmm a dodatkowo te prawdziwe pasty i tubylcy w pinzolo..;)
                    cenowo wszędzie wychodzi bardzo porównywalnie albo tak samo,
                    pozdr.
                    • Gość: lelek Re: rozterki przed wyjazdem VdSole / pinzolo...he IP: *.chello.pl 17.02.10, 21:26
                      Aa, to jeszcze dodam, że w Folgaridzie są "aż" 2 (dwie!)
                      restauracje, bo - jak twierdzą - większosć turystów ma wykupione
                      wyżywienie w hotelach.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka