Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kronplatz i +12 stopni C

15.01.11, 09:09
    Wybieram się a tydzień do Włoch (kroplatz) i pogoda tych rejonach pokazuj +10 a nawet dzisiaj +14 stopni. Pokrywa sniegu niby 150 cm. Może ktoś tam jest czy własnie wrócił i napisze parę słów, jak wygląda jazda na nartach w takich wrunkach- kasza??? zgodnie z prawami fizyki snieg powinien topić się w oczach. A jak jest naprawdę???
    Obserwuj wątek
      • ewangelizator_carvingu Re: Kronplatz i +12 stopni C 15.01.11, 10:48
        to jakas zbiorowa psychoza, znowu panika, warunki sa wyśmienite, 150cm wystarczy do wiosny

www.snow-forecast.com/resorts/KronplatzPlandeCorones/6day/top
        • Gość: Kasia Re: ewangelizator_carvingu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.01.11, 19:46
          "warunki sa wyśmienite,"

opierasz swoją wiedzę tylko na obserwacji strony internetowej?, czy masz jeszcze jakieś inne źródła informacji?
          • Gość: df Re: ewangelizator_carvingu IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.11, 20:40
            no właśnie ewangelizator, ja wolę opinie ludzi, którzy aktualnie jezdzą czy wrócili nad wspomnieniami i silnej wierze, na których Ty się chyba opierasz. Ja też bym chciała, aby były super warunki, ale chyba niestety tak nie jest
          • ewangelizator_carvingu Re: ewangelizator_carvingu 16.01.11, 00:11
            opieram swoja osądy na obserwacji prognoz pogody oraz doswiadczeniu, kiedys tez strasznie podniecałem sie prognozami pogody przed wyjazdem

byłem na Kronplatzu w terminie gdy ich strona pokazywała 20 stopni i było 50 cm śniegu, i było to słońce marcowe, przy ochłodzeniu warunki zmieniły sie z dnia na dzień

w tym momencie jest odwilż ale jest 150 cm śniegu i prognozy wskazuja na ochłodzenie

150 cm nie stopi sie w kilka dni, ratraki zrobią swoje i warunki na trasach będa dobre, poza trasami bedzie skorupa ale to juz taka przypadłość Dolomitów

ekspozycja Plan de Corones jest taka że góra i południowe stoki płyna bardzo łatwo, jednak Sylvester i Hermagor czy krotka ale fajna trasa spod Piz da Peres bedą twarde znacznie dłużej,
            • asiek25 Re: ewangelizator_carvingu 16.01.11, 00:49
              ewangelizator_carvingu napisała:

> opieram swoja osądy na obserwacji prognoz pogody oraz doswiadczeniu, kiedys tez
              > strasznie podniecałem sie prognozami pogody przed wyjazdem

Hmmm, nie wiem co masz na myśli, ale ja akurat się przekonałam, że jeśli prognoza pogody na stronie Kronplatz podaje, że na górze jest -3, to tak naprawdę jest +6. I to w cieniu.

> w tym momencie jest odwilż ale jest 150 cm śniegu
              > 150 cm nie stopi sie w kilka dni, ratraki zrobią swoje i warunki na trasach będ
              > a dobre, poza trasami bedzie skorupa ale to juz taka przypadłość Dolomitów

Z tym akurat mogę się zgodzić. Nie wiem dokładnie jaka jest grubość pokrywy śnieżnej, ale pod tym względem było ok. Zdarzały się co prawda jakieś przebicia, ale były tak nieliczne i tak niewielkie, że nie ma sobie czym zawracać głowy.
              Jednakże grubość pokrywy a jakoś śniegu to chyba dwie różne sprawy. A po tej kaszy, która aktualnie jest w Kronplatz ciężko się jeździ.

> ekspozycja Plan de Corones jest taka że góra i południowe stoki płyna bardzo ła
              > two, jednak Sylvester i Hermagor czy krotka ale fajna trasa spod Piz da Peres b
              > edą twarde znacznie dłużej,

Sylvester (1), Hernegg (4) oraz Pre da Peres (32 i 32R) to trasy czarne (tylko 32 to czerwona). Niewątpliwie są twarde dłużej z uwagi na dużo mniejsze nasłonecznienie w ciągu dnia, jednakże przede wszystkim dla bardziej wytrawnych i doświadczonych narciarzy. Ci o mniejszych umiejętnościach będą się męczyć na kaszy. Przynajmniej w chwili obecnej.
      • asiek25 Re: Kronplatz i +12 stopni C 15.01.11, 17:12
        Dziś w nocy wróciłam z Kronplatz.
        No niestety, nie było za fajnie. Ciepło, termometry w cieniu pokazywały 6-8 stopni w plusie, w słońcu mogło dochodzić nawet do +15. Pokrywa śniegu jest gruba, zresztą naśnieżarki też pracują. Ale jeździło się kiepsko - kasza robiła się już o 11 rano!! Przy niektórych kolejkach muldy mokrego śniegu były strasznie duże. Z południowych stoków znośne warunki panowały na trasie nr 6 i 20, ale tylko do stacji Alpen II, niżej była już masakra z mokrego śniegu. Dało się też jeździć bokiem po 28, ale tam z kolei stok był trochę oblodzony. Znośnie było na 32 (bo w cieniu), ale krótko. Generalnie na wszystkich mocno nasłonecznionych trasach śnieg był koszmarny :(((
        Nie wiem natomiast jakie były warunki na trasach północnych, czyli 1 do 4 przy kolejce Kronplatz I i II, bo to jeszcze nie na moje umiejętności. Ale te stoki nie były nasłonecznione, więc może było znośnie. Chociaż na samym dole przy kolejce śnieg się prawie rozpływał.

Przyznam, że jestem rozczarowana moim wyjazdem. W zeszłym roku pojechałam w drugiej połowie marca i była śniegowa bryndza. W tym roku celowo wybrałam styczeń licząc na lepszy śnieg. I też kicha :(((

Ale skoro jedziesz dopiero za tydzień to może coś się do tego czasu zmieni na lepsze...
        • ortodox Re: Kronplatz i +12 stopni C 16.01.11, 12:29
          Nie byłem w tym roku na Plan de Corones, ale tam jest rzeczywiście sporo stoków południowych i niżej może być dość mokro. Pamiętam podobną sytuacje sprzed chyba 4 lat. Było to pod koniec stycznia i wszystkie południowe stoki szybko rozpływały się. Oczywiście północne jak pisał ec powinny dobrze funkcjonować niezależnie od bieżącej temperatury. Na Waszym miejscu ruszyłbym jednak tyłki ;) i poszukał w Dolomitach innych ośrodków z bardziej płaskimi trasami o ekspozycji północnej jak choćby Cinque Torri. Dojazd wymaga nieco czasu, ale warto nieco wysilić się i mieć więcej zadowolenia.
          pozdro.
          • Gość: donpedro Re: Kronplatz i +12 stopni C IP: 109.115.183.* 17.01.11, 19:31
            Nie wiem jak Plan de Corones, ale dzis byly idealne warunki narciarskie w 3 Valli, doskonale przygotowane trasy. Tylko w najnizszych partiach w poludnie snieg robil sie troche mokry, mimo to jazda extra, bez porownania do tej tragikomicznej kaszanki co byla w Austrii kilka dni temu. Tej zimy calkowicie padl mit jakoby Austriacy potrafili perfekcyjnie przygotowac trasy.
            • ewangelizator_carvingu Re: Kronplatz i +12 stopni C 18.01.11, 14:13
              zauwaz jednak ze Dolomity miały na starcie półtora metra, a Alpy Salzburskie 0,5 metra

łatwiej jest utrzymac trasy gdy jest śnieg ;)

poza tym generalizujesz wkładajac do jednego worka cala Austrię, warunki w Tyrolu były tez całkiem niezle ,

kolega wrócił w niedziele z Hochkonig i twierdzi ze pojeździł nawet w czwartek i piątek, fakt ze on by jeździł nawet po trawie
              • Gość: donpedro Re: Kronplatz i +12 stopni C IP: 109.113.192.* 18.01.11, 19:28
                Nie generalizuje, w Alpach Salzburskich egzamin zdal jedynie Schladming, pomimo plusowych temperatur +6 i malych wysokosci dolnych stacji 700-800 m trasy byly prawie idealnie przygotowane, wiec jesli sie chce i potrafi to jednak mozna nawet w trudnych warunkach. Jako tako Flachau a w pozostalych osrodkach byla totalna porazka. Jak to jest, ze w Dolomiach przy +10 trasy sa idealnie przygotowane i da sie pojezdzic nawet po 15 bez muld (moze z wyjatkiem Plan de Corones, ale to patelnia), a w Austrii przy +6 totalna klapa, od 11 metrowe muldy na trasach.
      • Gość: Bartek Re: Kronplatz i +12 stopni C IP: *.61-88-b.business.telecomitalia.it 18.01.11, 22:10
        Akurat jestem nie na Kronplatz ale w Alta Badia wiec blisko i wysokosci podobne. po poludniu na nizszych stokach jest tak sobie. Fakt ze cieplo ale z tym 12 to przesada. jest plus 6 w poludnie ale to max poza tym to styczen slonce nisko, noce chlodne od czwartku ma byc raczej 12 na minusie i troche nowego sniegu.
        udanego wyjazdu
        • Gość: ec Re: Kronplatz i +12 stopni C IP: 194.169.228.* 18.01.11, 23:05
          to w Arabbie pojeździsz ;)

pozdro
          ec
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka