Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szwajcaria,połowa Grudnia-gdzie najlepiej??

10.08.11, 15:58
    Witam,
    na początek sezonu mam już zaklepane bilety do Genewy na 15.12.
    To znaczy 16.12 będę na stoku.
    Ponieważ nigdy, z małym wyjątkiem na Portes du Soleil, nie byłem na nartach w Szwajcarii mam prośbę o doradzenie fajnego miejsca.
    Możliwie blisko Genewy,taki aby był otwarty 16.12 i o w miarę dobrej historii śniegu w tym okresie roku.
    Rozważałem Nendaz (4 doliny) ,Crans Montana,Adelboden-Lenk.
    Co byście poradzili?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • jabolkn Re: Szwajcaria,połowa Grudnia-gdzie najlepiej?? 10.08.11, 16:20
        ron5 napisał:
        > Co byście poradzili?

biorąc pod uwagę obecny kurs franka szwajcarskiego to z Genewy
        najlepiej w Alpy Francuskie, np Flaine w Grand Massiv albo coś w Espace Diamant
        • ron5 Re: Szwajcaria,połowa Grudnia-gdzie najlepiej?? 10.08.11, 16:46
          Dziękuję ale chcę do Szwajcarii.
          W Grudniu frank będzie po 2,50 PLN a we Francji byłem.
          Tak poważnie Megeve lub Grand Massif oczywiście rozważam ale tez nie wiem jak tam moze być w połowie Grudnia ze śniegiem.
          Dlatego dalej proszę o informacje praktyczne o Szwajcarii,najbardziej kuszą mnie 4 doliny ale nie wiem gdzie tam szukać noclegu i nie jestem pewny czy w grudniu całość połączeń pomiedzy miejscowościami jest z reguły otwarta
          • jabolkn Re: Szwajcaria,połowa Grudnia-gdzie najlepiej?? 11.08.11, 12:52
            ron5 napisał:
            > Dlatego dalej proszę o informacje praktyczne o Szwajcarii,najbardziej kuszą mni
            > e 4 doliny ale nie wiem gdzie tam szukać noclegu i nie jestem pewny czy w grudn
            > iu całość połączeń pomiedzy miejscowościami jest z reguły otwarta

z wieloletnich doświadczeń w tym rejonie mogę powiedzieć
            że najlepsze w tym okresie będze Zermatt
          • Gość: Maciej Re: Szwajcaria,połowa Grudnia-gdzie najlepiej?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 10:02
            Zdecydowanie Zermatt. Z zależności od budżetu (kwatery w Zermatt są niemiłosiernie drogi, nawet przy normalnym kursie CHF), możesz poszukać mieszkania w Tasch. Nie przejmuj się kilkoma km odległości - dojazd z Tasch pociągiem jest prostszy i przyjemniejszy niż skibusem z Zermatt. Tylko karnet z transferem z Tasch jest nieco droższy.
            Zermatt to bez dwóch zdań rewelacyjne miejsce na narty - trasy długie, sensownie nachylone. Po prostu bajka. I jeszcze do tego gdyby frank był po 2 zł...
      • Gość: mac Re: Szwajcaria,połowa Grudnia-gdzie najlepiej?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.11, 12:32
        Kum b-a-n-i-t-a by doradził najlepiej, jako czlek bywały, ale o tej porze roku pewnie z Panem Prezesem surfuje na Hawajach...
        • ron5 Re: Szwajcaria,połowa Grudnia-gdzie najlepiej?? 13.08.11, 21:59
          Bardzo dziękuję za porady.Zermatt trochę bez zastanowienia się odrzucałem jako drogi i snobistyczny.Ale ,co bardzo ciekawe,są tam,w samym Zermatt noclegi nawet tańsze niż np w 4 dolinach.
          Czy możecie mi napisać jak wygląda parkowanie w Zermatt?Hotele,które roważam nie maja parkingów,domyslam się,że cermat jest wyłączone z ruchu aut.Dojadę tam około 2 w nocy ,czy z parkingu centralnego jaki tam pewnie jest jest daleko do centrum?pozdrawiam
          • skynews Re: 15.08.11, 02:27

Dojazd do Zermatt dla prywatnych pojazdów dozwolony jest tylko do Täsch (5 km przed
            Zermatt). Droga Täsch–Zermatt nie jest otwarta dla transportu publicznego.

Rozkład jazdy Zermatt Shuttle - ważny do 30.11.2011 ale później niewiele się zmienia odnośnie częstotliwości jazdy kolejki .

Za parking pod dachem się płaci: Tabela.
            Jak auto ma powyżej 2.3 m to musi na parking dla autobusów.

Transport bagażu:
            odprawa podobnie jak na lotniskach i dostarczenie pod wskazany adres hotelu lub korzystanie z wózków baggage trolley system, którymi wjeżdża się do pociągu.
            • ron5 Re: 15.08.11, 08:33
              Tak,już też poczytałem na stronie Zermatt.Bardzo fajnie ten ośrodek wygląda,na pewno tam będę chciał pojechać ale wydaje mi się,że bardziej racjonalne bedzie dojechać i nocować po włoskiej stronie,łatwiej się dostać i taniej.A zatem następnym razem i nie z lotniska z Genewy ale z Mediolanu.pozdrawiam
              • jabolkn Re: 15.08.11, 09:10
                ron5 napisał:

> łatwiej się dostać i taniej

bezpośrednio z lotniska w Genewie masz połączenie kolejowe
                z 1 przesiadką w Visp więc odpada problem parkowania samochodu
                • ron5 Re: 15.08.11, 09:34
                  Bardzo dziękuję,chciałbym kiedyś pojechać koleją w CH ,bo wypozyczenie auta jest najkosztowniejszą i najmniej sensowną częścią wydatków na wyjazdy,które sobie organizuję.
                  Niestety ze względów zawodowych mogę wylecieć z Berlina w Czwartek tak,że w Genewie jestem o 23.Powrót muszę mieć na poniedziałek wieczór lub wtorek rano wylot.Wtedy już,jak poczytałem rozkłady jazdy ciężko o pociąg o tej wieczornej porze,zauważyłem,że ok 23 przestają jeździć i zaczynają z powrotem wcześnie rano.Cóż Szwajcaria,kraj i ludzie uporządkowani,w nocy spią a nie tłuką się pociągami i słusznie.
                  Natomiast oczywiście,jak wygospodaruję więcej czasu to będę jeździł w CH pociągami bo zauważyłem,że dojeżdżają wysoko aż do ośrodkow narciarskich (i z pewnością są punktualne)pozdrawiam
                  • jabolkn Re: 15.08.11, 09:59
                    ron5 napisał:

> Niestety ze względów zawodowych mogę wylecieć z Berlina w Czwartek tak,że w Gen
                    > ewie jestem o 23

przenocuj w Genewie,
                    05:42 masz Eurocity do Brig - przesiadka i o 09:14 jesteś na dworcu
                    w Zermatt, bambetle wrzucasz do schowka, przechodzisz 100m, wsiadasz
                    do Gornergratbahn i najpóźniej o 10:15 zapinasz narty na 3100
                    • ron5 Re: 15.08.11, 10:19
                      Tak to by była opcja.Ale ponieważ mam juz auto zabukowane to tym razem będzie Nendaz i/lub Crans Montana lub Francja -z Genewy.
                      Natomiast Zermatt/Cervinia w marcu z lotniska w Mediolanie,po włoskiej stronie i auta i noclegi są dużo tańsze a dojazd z Malpensy do cervinii jest bardzo prosty.pozdrawiam
                      • jabolkn Re: 17.08.11, 09:00
                        ron5 napisał:

> ponieważ mam juz auto zabukowane to tym razem będzie N
                        > endaz i/lub Crans Montana

miejmy nadzieję że na początku grudnia spadnie w Wallis
                        odpowiednia ilość śniegu bo już przeżyłem tam takie sezony
                        że jeszcze na Sylwestra jeździło się tylko na trasach naśnieżanych
                        a tam gdzie nie było armat
                        i poza trasami potrzebne były narty żużlowe
              • skynews Re: 15.08.11, 12:55

To fantastyczne że już też poczytałeś na stronie Zermatt...zobacz jeszcze Zermatt_Skipass_26.11.2011 - 01.05.2012 i nie będziesz miał już więcej wątpliwości że bardziej racjonalne będzie
                dojechać i nocować po włoskiej stronie, łatwiej się dostać i taniej.
                • smir_noff Re: 15.08.11, 21:16
                  Bardzo ciekawy ten wątek o Zermatt, aż dreszcze przechodzą, jak się czyta i ogląda fotki.
                  Wydaje się, że opcja noclegu w Cervinii jest mniej kosztowna, w związku z tym mam pytanie.
                  Czy mieszkając po włoskiej stronie można spokojnie dojechać na nartach do najdalszych zakątków po szwajcarskiej stronie ( Rotchorn, Gornergrat, Stokhorn ), i wrócić na czas do Włoch ?

Pozdrawiam

• ron5 Re: 15.08.11, 22:59
                    Przy obecnym kursie chf różnica w cenie karnetów na korzyść Włoch jest zdecydowana.
                    Natomiast co do ostatniego pytania to sądząc po mapie i topografii tras myslę ,że można dojechać do najdalszych zakatków Zermatt i wrócić na włoską stronę.Tak też zamierzam robić kiedy uda mi się tam pojechać.pozdrawiam
                    • jabolkn Re: 16.08.11, 11:09
                      ron5 napisał:

> sądząc po mapie i topografii tras myslę ,
                      > że można dojechać do najdalszych zakatków Zermatt i wrócić na włoską stronę.
                      nie ma problemów chociaż już widziałem jak spóźnialscy dymali
                      z Trockner Steg na przełęcz
                      mieszkając w Zermatt przy dolnej stacji Sunnegga docieraliśmy bez
                      problemu do najdalszych włoskich zakątków Valtournenche - jedli pizze,
                      pili kapuczino i spokojnie wracali do domu, tak że w przeciwną stronę
                      nie powinno być problemów - zakładam że pogoda nie spłata figla
                      • Gość: Maciej Re: parking i pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 11:21
                        Co do parkingów w Zermatt - w Tasch jest mnóstwo małych prywatnych parkingów dużo tańszych od Materhorn Tasch Terminal. Za parking odkryty znajdziesz za ok. 6 CHF za dzień, a garaż poniżej 10 CHF za dzień. Właściciele oferowali również własny transport do Zermatt, nie wiem w jakich cenach.

Pogoda niestety w tym rejonie potrafi być kapryśna. Byłem 2 razy - za pierwszym razem połączenie Zermatt - Cervinia działało cały czas, za drugim razem na 6 dni pobytu połączenie działało tylko 2 dni - przez zakupem karnetu międzynarodowego warto się zapoznać z prognozą na najbliższy tydzień.

Warto wiedzieć, że do Cervinii można wrócić nie tylko przez Kleine Matterhorn (do wagonu często bywa kolejka), ale także dwoma piekielne długimi orczykami z Trockener Steg

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka