Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Długość nart...

31.10.12, 12:10
    Witajcie,

Czuję się lekko zagubiona i proszę was o radę. Jakieś 12 lat temu jeżdziłam na nartach (proste deski) a teraz odnawiam moją przygodę:-) w zeszłym roku udało mi się w końcu wybrać na stok i znowu zakochałam się w tym sporcie. W tym roku mam zamiar kupić buty i narty dla siebie, mężusia i synka. Doradzcie proszę coś odnośnie rozmarów etc? Bo w sklepach mam wrażenie, że próbują wcisnąc nam to co mają na stanie o fachowej poradzi już nie wspominając:-(
    Mam 170 cm wzrostu, 60 kg, jazda rekreacyjna (w zeszłym roku jeżdziłam na Rossigniolach Saphair i byłam zadowolona), szukam nart wybaczających błędy, łatwych w prowadzeniu, tyle że jakiej długości powinny być? w przedziale 145-155? A co do butów to jestem straszliwym zmarzluchem i potrzebuję czegoś ciepłego, ale wiem że i tak muszę przymierzać... Jaki flex byście polecili? 60 czy wyższy? te z mniejszym wydają mi się za miekkie...
    Synek ma 130 cm wzrostu, waży 24 kg. Myślimy o kupieniu mu nart używanych gdyż za rok i tak trzeba będzie je wymienić. I znowu jaka długość wybrać? na co zwracać uwagę przy zakupie nart używanych? to będzie jego pierwsza przygoda z dwoma deskami...
    Mężuś jest nartami zafascynowany i chce kupić coś lekko na wyrost, bo zkałada że na pewno szybko wszystko opanuje. Ma 185 cm wzrostu i waży ok 87 kg. Buty z niskim ok 70 flexem sa zdecydowanie dla niego za miekkie. Jednak boję się że nie poradzi sobie z większym:-(

Znajdzie się dobra duszyczka i rozwieje swoją fachową radą moje rozterki?
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Długość nart... 31.10.12, 14:28
        Myślę, że możesz jednak zaufać sprzedawcom. W przeciwieństwie do użytkowników forum nie są do końca anonimowi i trochę im powinno zależeć. Dla pewności popytaj w kilku sklepach o tę samą rzecz i wypośrodkuj opinie.
        Co do długości, to nie jest ona aż tak super ważna, ale przy wzroście 160 rozsądny przedział długości to 140-150cm ... czyli gdzieś między brodą a nosem. Flexem butów nie przejmuj się absolutnie. Przy amatorskim i okazjonalnym uprawianiu narciarstwa nie ma to żadnego znaczenia, w przeciwieństwie do wygody i koloru. W początkowej fazie szkolenia, której większość amatorów nigdy nie kończy lepsze są buty zdecydowanie zbyt miękkie niż odrobinę zbyt twarde. Pamiętaj także, że na mrozie sztywność buta będzie wyraźnie większa niż w sklepie ( w temp. pokojowej ). Skoncentruj się więc na wygodzie i właściwym dopasowaniu butów.
        powodzenia
        • Gość: tanova Re: Długość nart... IP: *.ipartner.com.pl 31.10.12, 20:17
          Ale Olenka ma 170cm wzrostu, więc narty 140-150cm będą za krótkie. Generalnie jednak zasada ortodoxa, że czubek nart powinien znajdować się między brodą a nosem powinna się sprawdzić. Dla początkującego dziecka więc ok. 10 cm krótsze niż wzrost, dla dorosłych może być trochę więcej. Narty carvingowe mocniej taliowane i miękkie bardziej "wybaczają błędy". Buty mierz, próbuj, ruszaj stopą i nie śpiesz się z decyzją. Powinny dobrze przylegać, więc nie za luźne, ale i nie za twarde - nie ma nic gorszego niż niewygodne buty narciarskie, a na marznięcie pomogą ciepłe skarpety (ja nawet czasem zakładam jeszcze rajstopy pod bieliznę narciarską).
          Przy zakupie nart używanych warto zwrócić uwagę na stan ślizgów - czy nie ma bardzo dużych ubytków i krawędzi - czy nie poszarpane i nie spiłowane na maxa. Czy mają wiązania juniorskie (siła wypięcia od 1 do ok.5), ostrożnie z kupowaniem sprzętu z demobilu wypożyczalni - często jest mocno wyeksploatowany.
          Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów
          • ortodox Re: Długość nart... 31.10.12, 22:53
            Gość portalu: tanova napisał(a):

> Ale Olenka ma 170cm wzrostu, więc narty 140-150cm będą za krótkie.
            -----------------
            Sorry, nie wiem skąd wziąłem te 160 cm :)))
            Masz oczywiście rację i w takim razie należy dodać do tego zakresu ok 10 cm.
            pozdro.
            • maciekww Re: Długość nart... 13.02.14, 13:28
              wystarczy wyguglowac i nic więcej nie trzeba mówić... menstream.pl/forma/fitness/jak-dobrac-odpowiednia-dlugosc-nart,0,730098.html?rfguidfo
      • Gość: tzn. tak Re: Długość nart... IP: *.dsl.bell.ca 21.02.14, 05:24
        Jesli chcesz jezdzic bezpiecznie i robic postepu to nary allround taki mniej wycieta i dluzsze tak pomiecy usami a jakies 5-15 ponad wzrostt. Ltwiej sie czegos nauczyc, latwiej w trudniejszych warunka. tip

Jka chcesz paradowac przy wyciagach i jezdzic na plaskich stokach to cokolwiek co ci doradza.

Twardosc buta jest potrzebna do kotrli narty, but mieki mala kontrola a wiec latwe warumiki i latwe sniegi z+ zero postepu.
      • Gość: Wiktor81 Re: Długość nart... IP: *.gli.3s.pl 21.02.14, 11:58
        jeśli jesteś kompletnie zielona w temacie to często może się tak zdarzyć, że w sklepie masz wrażenie, że chcą Ci coś wcisnąć. online możesz skonsultować się z obsługą w snowshopie - opowiedzieć jak jeździsz itd - powiedzą co jest dla Ciebie odpowiednie a wybierzesz sobie sama.
        • jabolkn Re: Długość nart... 21.02.14, 14:20
          Gość portalu: Wiktor81 napisał(a):

> online możesz skonsultować się z obsługą w snowshopie - opowiedzieć jak jeździsz itd -
          > powiedzą co jest dla Ciebie odpowiednie

jakie to proste i genialne - dzeki
          • Gość: Wiktor81 Re: Długość nart... IP: *.gli.3s.pl 24.02.14, 10:36
            hehe nie ma za co :)
            genialne w swojej prostocie no nie?
            a wybór w snowshopie duży więc nie powinno być problemu i będziesz miał w czym wybierać :)
      • fredoo Re: Długość nart... 10.03.14, 13:13
        Nie daj sobie wcisnąć drogiego sprzętu. Generalnie im narty droższe tym bardziej wymagające i ciężkie. Lepiej kupić za 500-600 zł i zmienić na cos lepszego jak zajdzie potrzeba.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka