olenka_200
31.10.12, 12:10
Witajcie,
Czuję się lekko zagubiona i proszę was o radę. Jakieś 12 lat temu jeżdziłam na nartach (proste deski) a teraz odnawiam moją przygodę:-) w zeszłym roku udało mi się w końcu wybrać na stok i znowu zakochałam się w tym sporcie. W tym roku mam zamiar kupić buty i narty dla siebie, mężusia i synka. Doradzcie proszę coś odnośnie rozmarów etc? Bo w sklepach mam wrażenie, że próbują wcisnąc nam to co mają na stanie o fachowej poradzi już nie wspominając:-(
Mam 170 cm wzrostu, 60 kg, jazda rekreacyjna (w zeszłym roku jeżdziłam na Rossigniolach Saphair i byłam zadowolona), szukam nart wybaczających błędy, łatwych w prowadzeniu, tyle że jakiej długości powinny być? w przedziale 145-155? A co do butów to jestem straszliwym zmarzluchem i potrzebuję czegoś ciepłego, ale wiem że i tak muszę przymierzać... Jaki flex byście polecili? 60 czy wyższy? te z mniejszym wydają mi się za miekkie...
Synek ma 130 cm wzrostu, waży 24 kg. Myślimy o kupieniu mu nart używanych gdyż za rok i tak trzeba będzie je wymienić. I znowu jaka długość wybrać? na co zwracać uwagę przy zakupie nart używanych? to będzie jego pierwsza przygoda z dwoma deskami...
Mężuś jest nartami zafascynowany i chce kupić coś lekko na wyrost, bo zkałada że na pewno szybko wszystko opanuje. Ma 185 cm wzrostu i waży ok 87 kg. Buty z niskim ok 70 flexem sa zdecydowanie dla niego za miekkie. Jednak boję się że nie poradzi sobie z większym:-(
Znajdzie się dobra duszyczka i rozwieje swoją fachową radą moje rozterki?