Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

4 Valli i okolice - relacja live

09.12.13, 06:59
    po dlugim namysle grudzien postanowilem spedzic w izolacji ;) ;) ;)
    ale nie w sensie odosobnienia bron boze :p bo towarzystwo mam przednie :) lecz w miejscowosci isolaccia ktora wraz z bormio i st. catarina valfurva stanowi region 4 valli
    poniewaz ilosc tras w tym terenie nie powala na kolana - ok. 90 km - wyposazylem sie w karnet alta valtellina ( i nie zawaham sie go uzyc ;) ) obejmujacy jeszcze livigno i dajacy 50% znizki w ulubionym ostatnimi czasy regionie starucha czyli - jakby to on napisal - swietym maurycym
    pogode mam wymarzona, caly tydzien full lampa, brak wiatru, no mozna by sie przyczepic do temperatury ktora w dolinie ma byc na lekkich plusach ale warunki sa wysmienite
    Obserwuj wątek
      • jabolkn Re: 4 Valli i okolice - relacja live 09.12.13, 07:51
        zolviu napisał:
        > pogode mam wymarzona, caly tydzien full lampa, brak wiatru, no mozna by sie prz

powodzenia i czekam na foty
        • rpodolak Re: 4 Valli i okolice - relacja live 09.12.13, 07:57
          powodzenia - koniecznie Deborah Compagnoni w Santa Caterinie i Termy w Bormio
          pzdr
          ps. ja też juz przebieram nogami wyjazd w sobotę 14 ;-)
      • zolviu Re: 4 Valli i okolice - relacja live 10.12.13, 21:55
        niestety mimo szczerych checi nie ma kiedy napisac nawet kilku zdan takze z relacji live niestety na razie nici. pstrykam zdjecia, objezdzam okolice. warunki tak jak napisalem wspanialem, sporo wyciagow i tras chodzi. mam juz za soba st.caterine, bormio i dzis st. moritz, to ostatnie to jedno z najfajniejszych miejsc w jakich bylem, jestem pod wielkim wrazeniem
        prognozy dalej pomyslne, do konca tygodnia full lampa, kto ma ochote pojezdzic smialo mozna sie wybierac na nastepny tydzien. na trasach pustki, sami dobrze jezdzacy, zyc nie umierac :)

w ogole nie moge nic napisac na forum, wyskakuje mi jakas blokada antyspamowa i musze robic sobie proxy zeby to wyslac co napisalem...
        • ron5 Re: 4 Valli i okolice - relacja live 11.12.13, 05:53
          A czy sniegu jest dosyć bo jak patrzyłem to nie było duzo opadów.Chciałbym pojechać w tamte okolice 05.01.14 ,do Aprica ,ale trochę się waham,właśnie ze względu na śnieg.Miłej jazdy życzę.
          • zolviu Re: 4 Valli i okolice - relacja live 11.12.13, 07:41
            w livigno, st. moritz i st. caterina staly snieg lezy na dole. bormio, isollacia - zielone łąki, w bormio dół stelvio zamkniety, poza tym ok, trasy przygotowane dobrze. jak wrzuce fotki sam zobaczysz. najwazniejsze chyba ze temperatury sa w miare wiec caly czas dosniezaja gdzie brakuje. jesli chodzi o styczen to chyba nie masz sie czego obawiac, po feriach noworocznych wszystko powinno byc przygotowane na tip-top
            ja dzis smigam do livigno. poprzednio bylem tam 9 latek temu na wiosennym freeski. nie wywarlo na mnie zbyt dobrego wrazenia, zobaczymy jak bedzie teraz
            • jabolkn Re: 4 Valli i okolice - relacja live 11.12.13, 09:28
              zolviu napisał:

> w livigno, st. moritz i st. caterina staly snieg lezy na dole. bormio, isollaci
              > a - zielone łąki, w bormio dół stelvio zamkniety, poza tym ok, trasy przygotowa

dzieki - czekamy na foty
              bez Ciebie to chyba juz natym forum nie byloby zadnej relacji
              a jedynie reklamy i pitolenie o marysinej pupie
      • zolviu jak najtaniej... 15.12.13, 10:24
        no dobra, relacja online nie wyszla. jestem juz w domu, w najblizszym czasie powrzucam zdjecia, napisze moje wrazenia z poszczegolnych miejsc. kilka informacji o kosztach

tak naprawde ten wyjazd byl troche przez wote ;) i jego wątek "jak najtaniej". zaczalem przegladac oferty gdzie mozna pojezdzic najtaniej i wyszlo mi ze procz val di sole i okolic (którego nie chcialem w tym sezonie) najtansze oferty sa z 4 valli a szczegolnie ze stacjonowaniem w st. caterina lub isolaccia. poniewaz st. caterina lezy najdalej od centrum regionu (20 km za bormio) a isolaccia pomiedzy bormio a livigno wybrałem isolaccie. ceny faktycznie sa szałowe. dla 6 osob dostalem 2 dobrze wyposazone czteroosobe apartamenty w centrum miejscowosci, rzut kamieniem od przystanku skibusa za 150 euro/osoba, w tej cenie procz zakwaterowania, zuzycia mediow, sprzatania i podatku zawieral sie tygodniowy karnet 4 valli. tak jak pisalem wczesniej chcialem "mocniejszy" karnet wiec wzielismy alta valtelline. wyszlo to razem z zakwaterowaniem 190 euro od osoby
        co do taniosci to w livigno przez ktore przejezdza sie jadac do 4 valli (mozna jeszcze od strony tonale ale dla mnie ta droga byla dluzsza i nie bralem jej pod uwage) na pierwszej z brzegu stacji tankowalismy sie po 1,03 euro/litr diesla. zeby nie bylo tak slodko to przejazd w dwie strony tunelem od szwajcarii to koszt 35 euro w weekend/ 30 euro w tygodniu wiec niweluje on niska cene paliwa. o tanich alkoholach jako sportowiec ;) nie bede pisal - moge powiedziec tyle ze SĄ ;) i to dobre ;p

skibusy i autobusy lokalne sa wszystkie na karnet. kierowcy sprawdzali za kazdym razem jakie karnety mamy bo darmowe autobusy sa w obrebie dzialania karnetu czyli majac karnet 4 valli musielibysmy placic za przejazd np do livigno. przemieszczanie sie busami wyglada "w miare", jesli kogos to interesuje bardziej szczegolowo to niech pyta bo jest pare patentow na zaoszczedzenie czasu. samochodem jechalismy tylko raz do bormio (na parkingu pod gondolka informacja ze kosztuje 8 euro, ale nikt nie kasowal i wszystkie auta staly darmo) i st. moritz (w celerinie tez przy wjezdzie info o platnym parkingu ale tez nikt nie placil, na corvatsch pod gondolka parking podziemny, chyba 4 chf za godzine i pierwsze pol godziny czy godzina gratis) zeby dostac sie do st.moritz od wloskiej strony trzeba przejechac tunelem, tak jak pisalem wyzej koszt w tygodniu 30 e, w weekend 35 e w dwie strony. karnety w st. moritz po pokazaniu karnetu alta valtellina sa za 50% ceny, mozna placic w euro ale wydaja we frankach wiec chyba wygodniej kartą. mimo placenia karta i tak zostaniecie uszczesliwieni frankami - dzienny karnet na cale st.moritz (juz ze znizka) kosztowal nas 40 euro/osoba, z tym ze po oddaniu karnetu na koniec dnia zwracali po 10 chf kaucji za kazdy.
        poza tym ceny we wloszech na stokach w miare, w szwajcarii za to na covatsch pod nizsza kanapa w barze browar 8 chf, rzucil mi sie w oczy hamburger za 20 chf - to juz takie ceny raczej dla skynewsa, ja nie probowalem ;)
        • jabolkn Re: jak najtaniej... 15.12.13, 11:24
          dobrze ze napisales o tych noclegach
          bo juz myslalem ze spales w aucie :-)
        • skynews Re: jak najtaniej... 19.12.13, 22:50

zolviu napisał:
          "poza tym ceny we wloszech na stokach w miare, w szwajcarii za to na covatsch pod nizsza kanapa w barze browar 8 chf, rzucil mi sie w oczy hamburger za 20 chf - to juz takie ceny raczej dla skynewsa, ja nie probowalem ;)"

protestuje...
          hamburgerów nie jadam, znaczy się byle co do ust nie wkładam a jak już browar to żywiec
          albo niemiecki a nie jakiś produkowany w Chinach heineken albo carlsberg pomijając to
          że w Italii to w ogóle trudno jest dostać dobre piwo...
          i pomijając że "skynewsa" się nie odmienia ;)

a zdjęcia super...tylko ludzi znowu nie widać
      • zolviu Santa Caterina Valfurva 16.12.13, 21:39
        mapka

skimaps.skiforum.it/skimaps/albums/userpics/10003/skimap-medium_SantaCaterinaValfurva%28AltaValtellina%29.jpg
        35 km tras, z opisu wynika ze 6% niebieskich, 77% czerwonych i 17% czarnych lecz wg moich subiektywnych odczuc wiekszosc tras latwa, chyba najbardziej przyjazny poczatkujacym osrodek z odwiedzonych podczas tego wyjazdu. dla potrzebujacych czegos mocniejszego swietna fisowska trasa pod gondolka. chyba najmniej ludzi i najlepiej przygotowane trasy, swietne warunki sniegowe. dojazd z isolacci troche klopotliwy bo w bormio przesiadka - w pierwsza strone trafilismy tak ze ten sam autokar jechal dalej po 5 minutach przerwy ale z powrotem czekanie w bormio trwalo prawie godzine. osrodek napewno wart jednego dnia, zaryzykowalbym nawet twierdzenie ze jak ktos nie chce "swiata zdobywac" tylko w spokoju pojezdzic wart jest i kilku dni, generalnie polecam
        • zolviu zdjęcia - Santa Caterina Valfurva 17.12.13, 08:42
          fotoforum.gazeta.pl/a/73852.html
          • jabolkn Re: zdjęcia - Santa Caterina Valfurva 20.12.13, 10:31
            zolviu napisał:

> fotoforum.gazeta.pl/a/73852.html
            >

jednym slowem b-a-j-k-a

na przyszly rok zostawiam sobie kilka dni urlopu
            na grudzien i jade z Toba :-)
      • zolviu Bormio 22.12.13, 08:55
        mapka:

winterfun.com.pl/img/bormio/017.jpg

świetne miejsce! napewno warte conajmniej dnia. ostatniego dnia majac wybor ze wszystkich miejsc wrocilem wlasnie tam. jak dla mnie najlepszy teren po wloskiej stronie. niedaleko od livigno w ktorym w tym samym czasie tłumy - a tu pustki. zaluje bo dół stelvio był zamkniety, otwarta byla tylko do najnizszego krzesla, caly tydzien probowali sniezyc zieloną łąke na dole - w koncu za tydzien ma byc tam puchar swiata - ale kiepsko to wygladalo. cala dolina zielona i ani grama sniegu ale powyzej bormio 2000 warunki dobre, trasy przygotowane super. dojazd z isolacci (kolo 8 kilometrow chyba) busem troche klopotliwy bo dojezdza on na dworzec, trzeba przemiescic sie na druga strone ulicy i grzecznie poczekac na lokalny skibus ktory jezdzil chyba co 20 minut.
        osrodek w mojej ocenie nieco trudniejszy od st. caterina. tras nie ma za duzo i nie sa jakies mega dlugie ale te co sa trzymaja najwyzszy standard. gora jakos przypominala mi poczatek saslonga w val gardenie, pod wyciagiem stromo a po lewo ogromny kocioł, cały wyratrakowany ktory mozna przejechac na 1000 sposobow. generalnie mozna najezdzic sie po pachy jak i w st.caterinie
        • zolviu zdjęcia Bormio 22.12.13, 08:57
          fotoforum.gazeta.pl/a/73857.html
      • zolviu Livigno 16.01.14, 14:21
        bylem bardzo ale to bardzo ciekawy mojego powrotu w to miejsce, poprzednio bylem tam 9 lat temu. z perspektywy czasu wychodziło mi że to jedno ze słabszych miejsc ktore odwiedzilem, ciekawy bylem czy bogatszy w doswiadczenia po drugiej wizycie zmienie jakos zdanie.
        pierwsze wraznie? miasteczko jest ładne - przyznaje to bez bicia, pieknie wykonczone domki, roznorakie "bajery" na rondach i placach - typu zamarznieta fontanna czy rzezbione bloki lodu. blokowiska francuskie z pazdzierzowymi apartamentami niech sie schowaja. jedno rzucalo sie od razu w oczy - pozostale miejsca objezdzone podczas tego wyjazdu byly PUSTE - tu wrecz przeciwnie, miasto tętniło życiem.
        pierwszy dzien - mottolino - wysiedlismy juz w trepalle - bez sensu tluc sie autokarem dalej. biore mapke - duze opisy po polsku - male po angielsku. eh mysle trafilem taka - patrze - wszystkie wylozone sa takie same. ten pierwszy dzien mnie zalamal - poza tym ze w infrastrukturze przez te 9 lat nie zmienilo sie NIC, trasy poprzecierane, wylodzone a najgorsze (czego bardzo ale to bardzo nie lubie) stada "narciarzy" mijajace mnie na duzych predkosciach na centymetry - sprawiajacy wraznie ze to narty nimi kieruja a nie oni nartami. po jezdzie dzien wczesniej w st.moritz prawie pustym i z samymi dobrze jezdzacymi przeskok niesamowity. jedyny jezyk jaki slyszalem to polski. te gory sa naprawde fajne, skrajne z lewej czarno-czerwone trasy super, szerokie zjazdy łącznie z tym na sam dół po lewej stronie bardzo przyjemne. co z tego - w ogole nie czuc tam alpejskiego klimatu. czułem się jakbym na pstryk teleportował sie do wisly, bialki czy jakiegos innego naszego "top-resortu" . niestety, sposob bycia naszej nacji jest wyjatkowo glosny i uciazliwy dla otoczenia. ogolnie dzien do dupy - mimo pieknej pogody i otwartej wiekszosci tras...
        • zolviu Re: Livigno 16.01.14, 14:35
          drugi dzien - carosello - spodziewalem sie ze bedzie rownie beznadziejnie i zdziwilem sie na plus. trasy w duzo lepszym stanie, cala infrastruktura od strony jeziora - nowa. ludzi tyle samo i taka sama "husaria" jak dzien wczesniej ale zdazylem sie chyba przyzwyczaic. na federii (najfaniejszej wg mnie po tej stronie i niestety nie tylko wg mnie) na dole muldy i ciagle kolejki do kolejki. oczywiscie nikt nie stoi w kolejce tylko kazdy z usmiechem podjezdza z boku "na wkreta". deptanie innym po nartach, darcie mordy, kamikadze boski wiatr na muldach - mila swojska POLSKA atmosfera. NIGDY WIĘCEJ, chocby za darmo miało byc!!!
          na wszelki wypadek zaznacze ze oba moje wyjazdy byly w terminach freeski (pierwszy wiosenne, drugi grudniowe). nie wiem, moze faktycznie poza tymi terminami jest tam normalnie jak niektorzy tu przekonywali? chociaz szczerze watpie, amatorzy jazdy "na gazie" pewnie stacjonuja tam caly sezon... zreszta - w grudniu jezdze praktycznie co roku - i nawet w osławionym val di sole nie spotkałem takiego bydła (sorry) jak tutaj.
          • zolviu zdjęcia Livigno 16.01.14, 14:37
            zdjęcia mottolino

fotoforum.gazeta.pl/a/73892.html

zdjęcia carosello

fotoforum.gazeta.pl/a/74016.html
            • jabolkn Re: zdjęcia Livigno 16.01.14, 14:58
              zolviu napisał:

> zdjęcia mottolino
              > zdjęcia carosello

pieknie zolviu
              to nowy wyjazd czy jeszcze ten grudniowy ?

(ps. wpadnij czasami na KN :-)
              • zolviu Re: zdjęcia Livigno 18.01.14, 12:05
                zdjęcia są z grudniowego wyjazdu, nie mogłem się zebrać żeby je wrzucić - zostały jeszcze z najlepszego wg mnie st.moritz, dorzuce jakoś po niedzieli i to zamknie temat

wyjazd feryjny mi odpadł bo córa rękę złamała prze swietami, wszystko juz ok niby ale moj plan max na ten sezon to jeszcze jeden wyjazd po polowie marca najprawdopodobniej ale nie wiadomo czy i to sie uda. dziś za to "odpalilem" "stok" za domem :) i dzieciaki pierwszy raz zalozyly narty w tym sezonie. swietny jest dzis snieg - przejezdzam prawie caly ogrod, z 10 metrow dalej niz zazwyczaj ;) mial dzis u mnie caly dzien padac deszcz to nie chcialo mi sie wczesniej na darmo udeptywac - bo to jest z godzina roboty conajmniej. no ale wstalem rano, patrze, nie pada, od jutra ma byc konkretny mroz, to pare dni nam górka moze posluzy. smieszna ta jazda, max 3 skrety :p ale zawsze to jakis ruch a dla dzieciakow frajda
                zajrze, zajrze, ostatnio nawet i tu nie zagladalem ale juz sie poprawiam ;)
          • sylwina76 Re: Livigno 18.01.14, 00:05
            zolviu napisał:
            > - mila swojska POLSKA atmosfera. NIGDY WIĘCEJ, chocby za darmo miało byc!!!
            > na wszelki wypadek zaznacze ze oba moje wyjazdy byly w terminach freeski (pierw
            > szy wiosenne, drugi grudniowe). nie wiem, moze faktycznie poza tymi terminami j
            > est tam normalnie jak niektorzy tu przekonywali? chociaz szczerze watpie, amato
            > rzy jazdy "na gazie" pewnie stacjonuja tam caly sezon... zreszta - w grudniu je
            > zdze praktycznie co roku - i nawet w osławionym val di sole nie spotkałem takie
            > go bydła (sorry) jak tutaj.

Ja do Livigno jeżdżę zazwyczaj w połowie stycznia, jest na pewno "bardziej normalnie" :) - ale strefa wolnocłowa przecież est cały rok. Co do amatorów jazdy na gazie - to największych spotkałam niestety (jak do tej pory) w Mayrhofen - Zillertal a nie byłam w okresie freeski. Radaków malo, ale "pod wpływem" tak dużo, że aż strach :)
      • zolviu St.Moritz 23.08.14, 08:42
        jesień przyszła ;)
        zebrałem się i dorzuciłem resztę zdjęć czyli st.moritz
        bezapelacyjnie najlepsze miejsce z calego wyjazdu, high level alpejski, IMO corvgilla duzo fajniejsza ale polowa corvatsch byla jeszcze zamknieta wiec pewnie nie jestem obiektywny. na zdjeciach widac m.in. przygotowywanie trasy na puchar swiata ktory odbywal sie za kilka dni. jak pisalem wczesniej dla tych ktorzy maja karnety z livigno karnet jest za pol ceny - i tak drogo :/ ale warto
        • jabolkn Re: St.Moritz 25.08.14, 13:50
          zolviu napisał:

> warto

i to przynajmniej na caly tydzien
          dzieki za foty i zapraszam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka