Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

II Połowa lutego- Tux/Val Gardena/Val di Fassa ??

IP: *.chello.pl 25.11.04, 02:34
    Witam. Planujemy tygodniowy wyjazd w II połowie lutego- ostateczny wybór
    pozostał między tymi regionami, przejrzałem praktycznie całe forum, ale
    mętlik w głowie coraz większy. Może zatem coś doradzicie. Gdzie w tym czasie
    będzie mniejszy tłum (wiem wiem to nie jest zbyt dobry termin, niestety
    jedyny pasujący), jak jest z reguły z pogodą- szczególnie chodzi o Tux- z
    jedenej strony skyddad pisał że tux to raczej już na wiosnę i później, bo tak
    to zimnica strzaszna, z drugiej ktoś tam pisał że jeździ regularnie i zawsze
    słoneczko itp. Można więc zatem złapać nieco słońca i pojeździć w normalnej
    temperaturze? Nie jest to w sumie najważniejsze, ale zawsze milej... W końcu
    który region polecacie bardziej z czysto narciarskiego punktu widzenia?
    Chodzi mi raczej o własne wrażenia, bo techniczne info oczywiście w necie.

A może jeszcze ktoś ma namiar na jakiś apartament- 2 osobowy- do 500
    E/tydzień- tu liczę szczególnie na skyddada (Garni Ornella polecany kiedyś
    przez Ciebie niestety nie odpowiada na maile- może mają już komplet),
    oczywiście dostałem sporo ofert z netu z odpowiednich stron z
    zakwaterowaniem, no ale liczę też na Wasze doświadczenia.

Z góry dzięki, pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: kaktus Re: II Połowa lutego- Tux/Val Gardena/Val di Fass IP: *.chello.pl 25.11.04, 03:18
        Oczywiście nie chodzi mu tylko o sam lodowiec, ale cały region objęty
        tamtejszym skipassem.
        • atka5 Re: II Połowa lutego- Tux/Val Gardena/Val di Fass 25.11.04, 09:32
          Wybierz Tux. Druga połowa lutego to dobry termin, ładna pogoda jest bardzo
          prawdopodobna. I zobacz jakie masz możliwości w ramach jednego skipassa:
          lodowiec ca 125 km tras, rejon Penken - Rastkoggel - Eggalm 164 km (razem z
          Mayerhoffen), Zillertal Arena 160 km. Różnorodność ogromna, możliwość wyboru.
          Zawsze gdy pogoda nie jest idealna można jeździć niekoniecznie na lodowcu. Te
          wszystkie trasy są nie do przejeżdżenia w tydzień, ale warto wszędzie trochę
          pojeździć, jest dużo satysfakcji. Apartamentów w dolinie Tux jest b. dużo.
          Polecam Lanersbach lub Vordrlanersbach położone mniej więcej w środku doliny.
          Latwy dojazd wszędzie. Dużo miłych knajpek nie bardzo drogich, extra piwo.
          Dolina Tux uznawana jest za drugą po Trzech Dolinach pod względem możliwości i
          atrakcyjności.
          • skyddad Re: II Połowa lutego- Tux/Val Gardena/Val di Fass 25.11.04, 11:18
            Boje sie ,ze niedostaniesz miejsc.To jest czas szwedzki.Te ostanie dwa tygodnie
            lutego,Szwecja ma ferie zimowe.Na narty co roku wyjezdza do Alp I Dolomitoiw
            ponad 200 000 szwedow.Ludzie dokonuja rezerwacji w pazdzierniku.Takze zapomnij
            ten czas.Pzdr.Skyddad.
            • skyddad Re: II Połowa lutego- Tux/Val Gardena/Val di Fass 25.11.04, 11:22
              Witaj Kaktusie,
              Atka swietnie naswietlila sytuacje w Zillertal.Gdybys mial problemy z
              rerzerwacja to sie nie przejmuj i szukaj w Fugen.Jest to pierwsza miejscowosc w
              Zillertal.Tam sa dwa resorty Spiljoch i Hoch Fugen.Skipass jest wazny na cala
              doline oprocz TUX.pow wykupieniu dodatku bedzie wazny na wszysko.Zaczac od
              Fugen i w piatek skonczyc na TUX-ie.Arena jest cudowna.mankament ze ostanie dni
              bedzie troche jazdy samochodem.Pzdr.Skyddad
              • atka5 Re: II Połowa lutego- Tux/Val Gardena/Val di Fass 25.11.04, 12:55
                W tym terminie zazwyczaj jeździłam do Tuxu i przyznam, że nie spotkałam się ze
                Szwedami w znaczących ilościach. Jeśli będziesz miał kłopoty ze znalezieniem
                apartamentu mogę Ci podrzucić parę adresów z katalogu, który mam co roku
                przysyłany. Zazwyczaj jest w nim więcej adresów niż w necie. Nie bierzesz pod
                uwagę opcji pokój z łazienką i ze śniadaniem i obiadek w knajpce? Cenowo
                wychodzi mniej więcej na to samo.
                • Gość: kaktus Re IP: *.chello.pl 25.11.04, 23:23
                  Tak jak pisaliście, dosyć kiepsko, przynajmniej z tym co można znaleźć w
                  internecie. Sam bym wolał rezerwować w październiku, ale dopiero teraz się
                  dowiedziałem kiedy konkretnie mogę jechać, i tak dobrze że teraz a nie w
                  styczniu. Przychylam się chyba do Tuxu, znalazłem coś w Juns, możecie coś
                  napisać o tym miasteczku? co do opcji pokój + śniadanie przynajmniej z tego co
                  znalazłem nie wychodzi wiele taniej, w każdym razie nie tyle by starczyło na
                  tygodniowe stołowanie się w knajpkach. Wyjazd niestety trochę oszczędnościowy,
                  więc bierzemy jedzenie do lodówy samochodowej a trzeba to gdzieś jeszcze potem
                  przygotować:)- a więc apartament. Cóż, narty ważniejsze niż miejscowe specjały.
                  Jak wogóle ceny na miejscu w tym rejonie(piwko w knajpce itp)?
                  • Gość: kaktus Re: Re IP: *.chello.pl 25.11.04, 23:42
                    a, i czy można ufać austriackim trzem gwiazdkom, czy podchodzą oni do tego
                    dosyć dowolnie jak we Włoszech? Jakie macie doświadczenia?
                    • atka5 Re: Re 26.11.04, 08:33
                      Trzem gwiazdkom w Austrii możesz spokojnie zaufać.
                      Juns znam, mieszkam zwykle tam albo w Lanersbach.Juns to spokojna miejscowość
                      bez szaleństw. Dobre miejsce, bo mniej więcej w połowie drogi między
                      Hintertuxem i Finkenbergiem. Do wszystkich terenów, o których pisałam będzie
                      dobry dojazd. Dwie albo trzy knajpki. Ceny piwa Ci nie podam (nie pamiętam),
                      ale niezły obiadek + duże piwo ok. 16 euro.
                      Udanego wyjazdu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka