Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ???

07.02.05, 17:06
    Kilka lat temu (chyba ok.6-7 lat temu) mój brat kupił buty Nordiki ogrzewane.
    Ogrzewanie polegało na tym, że z tył buta była wmontowana bateria, która
    zasilała obwód który przpuszczał słby prąd przez stopę i w ten sposób
    ogrzewał nią (przynajmniej tak mi się wydaje, że to tak działało).
    Dodam, że były to buty starego typu tzw.tyłowłazy.

Czy ktoś słyszał o ogrzewanych butach narciarskich nowego typu (nie
    tyłowłazy). Szukałem na sieci ale nie zanalzałem nic poza technologiami
    pozwalającymi przystosowywać kształt wkładki buta do nogi po podgrzaniu.

Prosze o pomoc bo moja dziewczyna jest strasznym zmarźluchem
    i w zwykłych butach po godzinie musi rozgrzewać stopy.

Piotrek
    Obserwuj wątek
      • Gość: afilipinka Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? IP: 213.155.167.* 07.02.05, 22:51
        atomic zrobil takie buty
        • Gość: mickey Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 08:34
          Ostatnio słyszałem w sklepie, że więcej firm wypuszczało takie buty.
          Jednak przedawca odradzał - zdecydowana większość współczesnych butów ma
          wkładki dopasowujące się do kształtu stopy formowane na gorąco i powtórne
          ich ogrzewanie może odkształić wkładkę tak, że już nie będzie dopasowana.
          Podobno(sam nie mam takich butów) nawet nie wolno ich suszyć przy kaloryferze.
          (w co zresztą łatwo uwierzyć).
      • marekatlanta71 Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? 15.02.05, 13:25
        Najtanszym rozwiazaniem jest takie cos:
        www.warmhandsnow.com/store/warmers.shtml
        dziala swietnie, przetestowane.

Mozna tez kupic zestawy do ogrzewania buta skladajace sie z wkladki +
        pojemniczka z akumulatorami, ale wg. opinii znajomych sa one dosc kiepskie.
        Pasuja do kazdego buta, mocuje sie akumulatorki na tyle. Niestety dosc kosztowna
        zabawka...
      • Gość: ian Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? IP: *.net81-66-145.noos.fr 15.02.05, 13:49
        to chyba pomysly rodem z lat 70- tych, wtedy wymyslali np gogle ogrzewane na
        baterie(znajomy ma takie, wiec jak je ubiera robimy sobie z niego jaja po
        pachy). Radze zobaczyc model butow z warstwa aluminium (napewno Salomon ma
        takie modele), idealna oslona termiczna.
        Albo po prostu zabrac sie do problemu od podstaw : wizyta u specjalisty od
        krazenia krwi, wiem cos na ten temat bo tez mam takiego zmarzlucha.

pozdro
        • staruch5 Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? 15.02.05, 16:00
          mysle, ze wtej sp[rawie jest jakies nieporozumienie.

1. Zdrowy czlowiek nie marznie w butach narciarskich.

2. Zeby uczuc jakies cieplo od "ogrzewaniego buta narciarskiego" potrzeba moim
          zdaniem przynajmniej 40-50W na but. To jest odpowiednik sredniej poduszki
          elektrycznej.
          Jezeli to ma dzialac np. przez 5h to energia jaka musi byc wydzielona wynosi
          250Wh.
          Zalozmy 100% sprawnosc ukladu. Ile potrzeba akumulatorow?
          Dostepne 1.2V akumulatorki NimH maja chyba 2000 mAh. jeden taki ma w sobie
          energie 2.4 Wh. A wiec, zeby takie ogrzewanie dzialalo potrzeba by jakies 100
          takich akumulatorkow.
          No comments...
          PS. jezeli by to mialo dzialac, to warto zmniejszyc straty ciepla przez
          ekranowanie buta np. folia aluminiowa.
          • wote Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? 15.02.05, 21:40
            Takie buty zwiększyłyby ilość jazdy w moim przypadku o jakieś 20%. Z reguły
            tracimy ten czas na ogrzewanie zmarźlucha, którym jest moja połowa. To samo
            poproszę na dłonie :)

Pozdrawiam serdecznie.

• staruch5 Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? 15.02.05, 22:16
              gdyby problem byl powszechny mozna by ladowac akumumlatroki (w czasie wyjazdu)
              na wyciagach krzeselkowych, gondolkach i linowkach. Smiesznie by sie jezdzilo.
              Szybko w dol; potem w gore, podlaczenie do pradu i ladowanie akumulatorow.
              Moja polowa tez marznie, ale ogolnie. Kobiety sa jkos inaczej skonstruowane. W
              tym roku bardzo pomogla polyestrowa bielizna.
              • marekatlanta71 Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? 15.02.05, 23:32
                Te wkladki do ktorych link podalem dzialaja 100 razy lepiej niz wszelkie
                akumulatory itp. :)
          • marekatlanta71 Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? 15.02.05, 23:35
            staruch5 napisał:
            > 1. Zdrowy czlowiek nie marznie w butach narciarskich.

Nie zgadzam sie. Jak masz -40 stopni celsiusza na zewnatrz to zadne buty nie
            zabezpiecza stopy przed zmarznieciem. Dodatkowe ogrzewanie jest niezbedne. Sa
            tez rozwiazania w postaci "futerek" na buty, ale wyglada to brzydko a i
            skutecznosc jest kiepska.
            • staruch5 Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? 16.02.05, 07:22
              nie wiem, czemu napisales -40C. Jeszcze mi sie tyle nie zdarzylo i w
              europejskich gorach sie nie zdarza. Jezdzilem do -20C i nie mialem problemow.
              Mysle, ze jak komus marznie noga w normalnych temperaturach (-5C do -10C), to
              znaczy, ze za bardzo zapial buta lub ma niewydolnosc krazenia.
              • marekatlanta71 Re: BUTY NARCIARSKIE OGRZEWANE ??? 16.02.05, 07:43
                Podobno wieczorem w chlodny dzien na Whistler/Blackcomb w Kanadzie -40 C to
                normalka :) Mi sie jeszcze jezdzenie w takich warunkach nie zdarzylo, najgorsze
                co bylo to -25 C i w takich warunkach zadno ogrzewanie butow nie bylo potrzebne.
                Dobre buty + skarpety + odpowienie zapiecie buta (tu masz racje) przy takich
                temperaturach jest wystarczajace. Ale jezeli za rok wybiore sie na Whistler, to
                mam w planach zakup tych podgrzewaczy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka