Gość: Maciek IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.02.05, 19:22 Witam. W końcu zmieniam deski na carvingi i zgłupiałem. Jaką mam dobrać długość wzrost/kg - 180 / 86. z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: Długość nart IP: 195.205.180.* 19.02.05, 21:10 kupilam carvingi w tym roku, pani mi doradzila w sklepie, zeby kupic 10 cm mniej niz wzrost, ze to juz nie standarty sprzed kilkinastu i kilku lat - do wyciagnietej kostki dloni; powiem szczerze - jestem niesamowicie zadowolona i nie zamienilabym ich na dluzsze, komfort jazdy jest niesamowity - przedtem mialam narty (zwykle), dluzsze o 20 cm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iasio Re: Długość nart IP: *.net81-66-145.noos.fr 19.02.05, 22:45 Macku, jest niezawodna zasada : jak karwingi, to na h...j krotsze od twojego wzrostu. Obliczenia pozostawiam juz tobie. Udanego wyboru nart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazio Re: Długość nart IP: *.qc.sympatico.ca 20.02.05, 08:17 Poczytaj moje poprzednie posty. Moz ci to cos rojasni i nie przesadzisz z ta krotkoscia. Kazio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: Długość nart IP: *.fornfyndet.se 20.02.05, 12:51 Maciek, Najlepiej jak przetestujesz osobiscie ,pamietaj im krotsze bedziesz oszczedzal stawy. Przy wzroscie 180cm gleboko taliowany Carving max 155cm do 160cm.To musisz dobrac doswiadczalnie.To samo z twardoscia narty miedzy 9 a 11.W tych przedzialach testowac najwyzej zejdziesz nizej lub wejdziesz wyzej. Kazdy czlowiek jest inny i trudno doradzic wedlug tabeli. Pzdr.Skyddad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubagr Re: Długość nart IP: *.155.93.205.Dial1.Baltimore1.Level3.net 20.02.05, 15:05 o ile dobrze zrozumialem skydadd'a to mowisz ze im lkrotsze tym bardzoiej oszczedzasz stawy: NIC PODOBNEGO!!!!!!!!!!!!! jest wrecz przeciwnie: im krotszy skret tym wieksze przeciazenia (odwrotnie proporcjonalnie do kwadratu promienia skretu basic physics). jedna z metod zapobiegania zmianom zwyrodnieniowym stawu kolanowego i biodra jest zmiana nart na wiekszy promien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: Długość nart IP: *.fornfyndet.se 20.02.05, 15:36 Kubagr, moze masz racje,dawniej jezdzilem na dlugich nartach i zaczolem miec propblemy, od kiedy wskoczylem na carvingi ale takie 170cm bylo lepiej ale nie to dopiero jak wskoczylem w twarde atomici SL11 ale te prawdziwe po zawodniku o dlugosci 157cm odzylem.(jako ciekawoistka zawodnik mial 2m wzrostu i fabryka robila pod niego)ijezdze jak mlodzieniaszek mimo 62lat juz pozamna.Na nich mozesz robic co chcesz,krotko dlugo,nawet downhill uprzednio przestawiajac wiazania w pozycje speed.Normalnie jezdze w pozycji allround,mozna tez nastawic na extreem. Naprawde jestem zadowolony z tych desek.Kolega kupil tez SL11 w sklepie to zupelnie inne deski.Za glowe sie zlapal jaka jest roznica miedzy zawodniczymi a handlowymi. Narty zawodnicze sa cholernie ciezkie osobiscie jestem chlopem nie od parady, kiedys cwiczylem ciezary,na starosc ta sila zostala.Dlatego takie narty naprawde przypasowaly mnie jak ulal.Normalne to sie wyginaly przyzwrotach na lewa strone,nawet moje stare kevlarowo-carbonowe Dynamity,ale te titanowe trzymaja. Pzdr.Skyddad. P.S Uwazam ze najlepsze dobieranie nart jest ,metoda pasowania na stoku i jazda probna.Te wszystkie formulki to dobre do opracowan naukowych ale w zyciu niestety co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazio Re: Długość nart IP: *.sympatico.ca 20.02.05, 16:08 nareszcie cos sesownego nafroum. Graruluje, przciez to oczywista prawda w ktora tak trudo uwierzyc . przeciez wystarczy wyjsc na stok aby sir otym przekonac. Kazio Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Długość nart do kubagra 20.02.05, 16:29 Troche pokreciles. Chyba masz na mysli wzor z mechaniki na sile dosrdkowa/odsrodkowa. Może on być postaci mv2/r lub mω2r. Żeby porównywać przeciążenia w zakretach o roznym promieniu (skretu), trzeba się zastanowic, co z prędkością. Mysle, ze raczej można założyć, ze prędkość liniowa (styczna) jest taka sama (lub przynajmniej porownywalna). Wówczas można popatrzeć na pierwszy ze wzorow i stwierdzic, ze im mniejszy zakret (ciasniejszy) tym wieksze przeciążenie, czyli odwrotnie proporcjonalne do promienia (ale bez kwadratu). Nie jest tu nic odkrywczego. Ciaśniejsze zakrety na pewno wymagaja większego wysilku, no chyba, ze ktos jedzie gigantowo z prędkością 120 km/h… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekkkk Re: Długość nart IP: 217.8.186.* 21.02.05, 13:35 Kuba z jednej strony na pewno masz racje (no moze poza tym kwadratem). Mniejszy promien przy tej samej predkosci liniowej oznacza wieksza sile odsrodkowa, co moze negatywnie dzialac na kolana. Jednak, moim zdaniem, to jak obciazasz kolana bardziej zalezy od sposobu jazdy niz samego sprzetu. Zalozenie ze predkosc liniowa na narcie gigantowej i slalomowej jest taka sama nie do konca jest prawdziwe. Wiec ta sila nie musi byc wcale mniejsza przy wiekszym promieniu skretu. (z drugiej strony nie bez znaczenia jest pewnie to, ze tych skretow przy mniejszym promieniu jest po prostu wiecej) Dodatkowo pamietaj, ze przy dobrej technice i plynnej jezdzie wystepuje rownosc sily grawitacji i odsrodkowej. W praktyce oznacza to, ze sila, o ktorej mowisz dziala w dosyc naturalnej plaszczyznie(czyli absorbuje ona miesnie nog, w mniejszym stopniu stawy). Nie ma skretnej sily dzialajacej na kolana, jak w przypadku techniki tradycyjnej. W kazdym razie na pewno zgodze sie, ze ekstremalna jazda carwingowa (czyli fun, body, czy tez jazda sportowa) bedzie duzo bardziej obciazala miesnie i stawy niz zupelnie rekreacyjne zwozenie sie z gory. Sam to nieraz odczulem w kolanach. Z drugies strony lagodny, rekreacyjn carwing prawie w ogole nie obciaza stawow, a krotsza narta oznacza mniejsze ryzyko upadku z zablokowaniem kolana. (i tu Skydadd ma racje). Na tej samej narcie potrafie zjezdzac carwingowo 8 h i nie poczuc w ogole zmeczenia. Czasami godzinka w przypadku ostrej jazdy daje bardziej w kosc niz caly , lightowy dzien. Niestety wieksza frajde sprawia mi jazda, po ktorej kolana raczej czuje:) Cos chyba Kuba pisales ostatnio o skakaniu z nawisu na scianke nachylona pod katem 50 stopni. Zgodzisz sie, ze i dla kolan i dla kregoslupa nie jest to najzdrowsze?;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubagr re: darekkk IP: *.CHP.EDU 21.02.05, 13:55 zgadzam sie z twoi,mi uwagami z tym ze z jednym zastrzezeniem: jezeli rozpatrujesz sily to musisz rozpatrywac tylko jedna zmienna jaka jest promien skretu i tylko o tym sie wypowiadalem. nie mozna porownywac rekreacyjnego wozenia sie i ostrej jazdy zawodniczej w tej samej dzialce. nie wiem , nie czytalem i nie doswiadczylem, czy ryzyko upadku na narcie krotszej jest mniejsze niz na dluzszej: prawdopodobnie ma to sens jezeli zalozymy ze nauka na narcie krotkiej jest szybsza i latwiejsza. z tym kwadratem to rzeczywiscie przesadzilem: nie bralem fizyki przez.........lat wiec mi sie po.........lo z grawitacja gdzie wzajemna sila jest odwr proporcjonalna do kwadratu promienia, jestem wdzieczny za wytkniecie tego niedopatrzenia: posluzylo mi to do odswiezenia kursu fizyki. z tym skakaniem to nie takie proste: co innego radzic na podstawie zdrowego rosadku a co innego nie dac sie skusic........ jestem facetem z baaaaaaaaaaardzo slaba wola jak widze okazje do utrudnienia sobie zycia na nartach........ jedno jest pewne ze skokami: bardzo rypia kolana i kregoslup, ale jak juz "musze" skakac to staram sie wybrac ladowanie na bardziej stromym terenie: znow fizyka, wtedy impakt jest mniejszy niz przy ladowaniu na plaskim pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whiskey Re: Długość nart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 19:46 160cm ale nie za miękkie. Ja mam 178/58 jezdzilam na 150 rossignolach x-cut juz ich nie ma nawet, miękkie nartki, zabawa rewelacyjna, multdu nie muldy, skoki, rozne takie, a na dodatek bylam zdziwiona ze tak mozna je rozpędzić i kontrolowac mimo duzej prędkosci. W rezultacie kupilam sobie Cobry s rossignola 160 cm, zeby miec cos posredniego i moc poszusowac tez spokojnie po nartostradach. Są duzo twardsze, nie pozwalają się juz tak pięknie kierować, ale nie drgaja przy duzych prędkosciach i mocno przyklejaja sie do "jezdni". Trzeba sie do nich przyzwyczaic. Jesli chcesz isc totalnie w karwing to jak naj krotsze narty, nawet 150, jesli bardzoej uniwersane 160. reszta wszystko zalezy od wlasnych upodoban. Ja najpierw probowalam rozne narty w wypozyczalniach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś