Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co wybrać Head SL czy Atomici SL9

21.03.05, 14:24
    Witam
    Obecnie jeżdżę na Atomicach C11, ale po paru jazdach na atomicach SL9
    stwierdziłem , że to jest to, kłopot jedynie w cenie . Obecnie mam okazje
    kupić tanio narty Head SL z Chip Systemem, ale praktycznie nic nie wiem o
    nartach tej firmy. Czy ta narta jest choć troche podobna do SL9. Zaznaczę, że
    jeżdżę dosyć dobrze na nartach, ale czysto amatorsko. Proszę o pomoc bardzie
    doświadczonych kolegów narciarzy.
    Z góry dziękuje za wszelkie rady.
    p.s.może zaproponujecie mi inny model nart podobny do SL9

Obserwuj wątek
      • Gość: darekkkk Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: 217.17.46.* 21.03.05, 15:07
        Jezeli rzeczywiscie z chipsystemem to head SL chyba jest troche bardziej
        wymagajaca narta (pisze chyba, bo sam nie jezdzilem-sugeruje sie katalogami).
        Dziwi mnie tylko, ze cena jest problemem w przypadku sl9. Head jest w
        katalogach sporo drozszy.
        Podobnych nart do sl9 troche jest: Elan SL, Fischer race sc, salomon
        streetracer, dynastar omecarve 10 i nie tylko. Generalnie szukaj w kategorii
        tzw. slalom performance (z heada to tam miesci sie chyba wersja bez chipa).
        Narty te sie roznia miedzy soba, ale nie jest to jakas straszna roznica.
        Pozdrawiam
      • Gość: Jozzo Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: *.sympatico.ca 21.03.05, 15:16
        Nie jezdze juz ze dwa lata na carvingach.
        U nas moda na crvingi przeminela jakies dwa lata temu
        teraz jezdzimy crossy wiec nie moge powiedzic ci nic na
        temat wspolczesnych.
        Ale tu bede klakierem Kazia i polece ci jego post o
        kramie narciarskim w ktorym podaje link na test 260 nart
        moze jak poczytasz to co w tym linku to cos wykukasz.
        Generalnie u nas ludzie sobie chwala Heada zwlaszcza tego
        z chipem.
        Jozzo.
        • Gość: darekkkk Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: 217.8.186.* 21.03.05, 15:26
          A crossy to niby nie carwingi? Niektore slalomki kilka lat temu byly mniej
          taliowane niz crossy, wiec moze zmienila sie tylko nazwa:)
          Z Kaziem juz nieraz byla tu niezla polemika.
          Pozdrawiam

• Gość: Skyddad Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: *.fornfyndet.se 21.03.05, 15:51
            Jaki ten jooozzzio podobny do KKKaaaziiiaaa.oczywiscie ze Crossy byle jakiej
            marki sa taliowane.
            Kaziu U Was sie godo no nie Parabolici ponial?.
            PZDR.SKY
            • Gość: Jozzo Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: *.sympatico.ca 21.03.05, 16:29
              No sa podobienstwa jestesmy w tym samym systemie o dziwo
              nie spotkalismy sie a poztym nie jetem instruktorem.
              Tak czy inaczej u nas tzn u mnie i Kazia moda sie zmienila
              i teraz wiekszosc jezdzi na tzw. crossach.
              Tak czy onaczej okreslenie parabolic dawno wyszlo z uzycia
              teraz sie mowi shape, chociaz i to okresleni wypada z uzycia
              operuje sie okresleniami moze nie dokadnymi ale mowi sie
              carving - majac na mysle ostrzej taliowane narty pochodne slalomek,
              cross - majac na mysli slabo taliowane pochodne gigantowych, czersto
              okreslane jako eastern ski
              western- to cala gama nart freeride generalnie szersze.
              No ale nie chce wprowadzac zamentu w stuktorze ktora zalozyl Kazio.
              A tak nawiasem mowiac to jest duzo polakow jest w systemie
              csps.ca/ jak rowniez www.snowpro.com/csia/e/
              Mysle ze jak bys zapytal wikszosc moich kolegow z systemu to w
              zdecydowanej wiekszosci nie zalezne od ich pochodzenia uzyskalbys
              bardzo podobne wypowidzi do mojej czy tez Kazio.
              Moze to zboczenie zawodowe a moze lokalne podejscie do narciarstwa.
              Sam ocen.
              Pozdrowienia.
              Jozzo.
          • Gość: Jozzo Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: *.sympatico.ca 21.03.05, 16:01
            No tak masz racje wszystkie teraz wszystkie sa
            taliowane a wiec carvingi.
            Mialem na mysli carving jako wylaczna technika lub jazde
            bardziej normalna traktujaca carving jako jeden z elementow
            technicznych w palecie umiejetnosci danego narciarza.

Nie chce wchodzic w polemiki Kazia.
            Chociaz w wielu przypadkach sie z nim zgadzam glownie z
            opisem linku, ktory podal.
            Znam to wydawnictwo z racje tej ze jestem po tes samej strone
            jak to powiedzal wielkij wody ale nie zwrocielm na to uwagi.
            Dopiero jego post uzmyslowil mi, ze jest to rzeczywiscie dosc
            dobrze wykonany podzial nart na kategorie.
            Taki podzial pozwala dokladniej zdefiniowc co sie chce i w czym
            szukac narty dla siebie.

Jozzo.
            • Gość: Colagen Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:56
              ja kupilbym Dobermana - wydaje sie nadzwyczaj ciekawa narta
              • Gość: Jozzo Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: *.sympatico.ca 21.03.05, 17:01
                No coz jescze jeden aspekt w ktorym zgadzam sie z Kaziem.
                W tym szczegolnym przypadku z calym przekonaniem powiem
                o sobie tak: "Jestem Klakierm Kazia"
                Jozzo.
                • bocianiv25 Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 22.03.05, 11:09
                  Zależy czego szukasz.
                  To całe gadanie o kształtach i pochodnych narty to takie pitu pitu. Najlepiej
                  przetestować samemu. Wtedy wiesz co ci odpowiada. Ja miałem przyjemność na
                  jednej i drugiej jeździć.
                  SL9 to taka zabawka zrobi co chcesz nie zaskoczy , nie zachwyci. Jak dla mnie
                  za spokojna.
                  Head to inna klasa i epoka. Tę trzeba już pilnować szybka z krawędzi na krawędź
                  jak dociśniesz to jest zabawa. Polecam do kompletu płytę supercarv 23mm i wtedy
                  tej narty nie poznasz.
                  Bocian
                  • norki2 Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 22.03.05, 11:42
                    Dziękuje za pomoc
                    Mam jeszcze pytanie czy przy moim wzroście 177cm i 56kg wadze nie będzie ta
                    narta dla mnie za ciężka, czy dam rade ja przycisnąć chodzi mi o Heada i.SL z
                    Chip systemem dł 160cm
                    Pozdrawiam
                    Dorminik
                    • bocianiv25 Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 22.03.05, 13:34
                      No tego to Ci nie zagwarantuję
                      Ja mam długość narty 165cm ale ważę o 30kg więcej i o 5 cm jestem wyzszy.
                      Najwyżej trochę dopakujesz i będzie OK
                      Pozdrawiam
                      Bocian
                      Ps 56 kg przy 177 cm wzrostu czy aby na pewno sie nie pomyliłeś
                      • dorminik Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 22.03.05, 13:47
                        Oczywiście masz racje 66kg a nie 56kg.
                      • Gość: darekkkk Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: 217.17.46.* 22.03.05, 13:50
                        Nawet wiecej niz troche musialbys dopakowac.
                        Jesli przesiadasz sie z serii c atomica to moim zdaniem wybierz narte z grupy
                        slalom performance (czyli klasa sl9). slalom top przy Twojej wadze to bedzie
                        narta bardzo sportowa- do docisiniecia przy naprawde ostrej i szybkiej jezdzie
                        (ale moze taka lubisz?)
                        Pozdrawiam
                        • dorminik Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 22.03.05, 14:10
                          Dziękuje za wszelkie rady.
                          Na heada skusiła mnie cena bo mogę je kupić za 630zł narty z roku 2003/2004 oto
                          link do aukcji www.allegro.pl/show_item.php?item=45373860 oferta bardzo
                          kusząca tylko boje się, że zajade się na nich. Na SL 9 jeździłem i są dla mnie
                          super to się zgadza a headami wielka niewiadoma.

• bocianiv25 Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 22.03.05, 15:19
                            W przypadku tej narty to koles nie dokońca wie co sprzedaje.
                            Płyta ma 13 milimetrów a nie 10. Brakuje jeszcze jednej częsci przy wiązaniu
                            (niepemietam fachowej nazwy). Jest to taka płyta między przodem i tyłem
                            wiązania powodująca szybsze prostowanie narty.
                            Genralnie fajna narta powinna być OK
                            • Gość: Colagen Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 16:37
                              headem to mozna pograc w tenisa a nie na snieg.Head i Volant jeden głupszy od
                              drugiego
                              • Gość: Jozzo Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: *.sympatico.ca 22.03.05, 17:01
                                Wychodzi na to ze jestes tak slaby w narciarstwie jak
                                towja ocena nart head.
                                Niektore osobniki maja szanse na rozwoj.
                                Popracju nad soba moze to takich nalezysz i ci sie uda.
                                Jozzo.

ps.
                                Jednak zostalem klakierem Kazia.
                                I na dodatek zacznam byc dumny z tego ;-)
                                Jozzo.

• Gość: Colagen Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 17:23
                                  skoro szczytem Twych osiagniec jest lizanie komus tyłka to moge powiedziec
                                  tylko jedno - smacznego
                                  • Gość: Jozzo Re: Co wybrać Head SL czy Atomici SL9 IP: *.sympatico.ca 22.03.05, 18:06
                                    Nie marnuj czasu, tylko bierz sie do roboty i sprawdz czy
                                    nalezysz do osobnikoe bedacych w stanie sie rozwijac.
                                    Gdyby tak ci sie udalo to by byla wielka sprawa dla ludzkosci,
                                    ze nie wspomne o tym forum. Nie zawiedz cywilizacji !!!
                                    Jozzo
                                    • murowany i tak bedzie przez cale lato? 22.03.05, 18:27
                                      Chol..... jasna! Powiedzcie mi panowie, czy takimi uwagami bedziecie sie kasac przez cala wiosne, lato i jesien az nastapi nastepny sezon czy to tylko takie niewinne czubienie sie starych dziadkow???
                                      • Gość: Jozzo Re: i tak bedzie przez cale lato? IP: *.sympatico.ca 22.03.05, 20:41
                                        nie denerwuj sie to tylko rozrywka.
                                        Mysle ze Kola jak go tu nazywaja powinien zmienic
                                        user ID z Colagen na "a teraz kabaret"
                                        i bedzie po krzyku.
                                        Nie martw sie zaraz wybywam na wiosenne sniegi i nie bede
                                        zasmiecal forum.
                                        Wesolego Jajak
                                        Jozzo.
                                        • bocianiv25 do Jazzo, Colagen 24.03.05, 13:23
                                          Każda dechy mogą być fajne. Dla kazdego cos innego a tak na marginesie to na
                                          jakich dechach jeździcie?
                                          Zawsze mżna zrobić spotkanako na tzw ubitym śniegu i sprawdzić które klepki są
                                          THE BEST.
                                          Pozdrawiam
                                          Bocian
                                          Ps moge łapać czas zwyciezca w ramach nagrody stawia wszystkim :-)))))
                                          • Gość: darekkkk Re: do Jazzo, Colagen IP: 217.17.46.* 24.03.05, 14:28
                                            Ja min. na serwisowej slalomce heada 166. Moim zdaniem to super narta, wbrew
                                            temu co glosi Colagen o tej marce. Na elana hcx (promowanego przez Colagena)
                                            bym sie w kazdym razie nie zamienil. HCX tez fajne nartki, ale jednak dwie
                                            klasy nizej, wiec porownanie byloby nie fair;)
                                            • Gość: Colagen Re: do Jazzo, Colagen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 16:29
                                              Bocian - kolegów do chlania szukaj pod budka z piwem
                                              Darekkk- brak mi slow- jak mozesz takie g---a Heady porownywac z prawdziwymi
                                              deskami - klasa to nie cena - a prawdziwa klasa to narciaz a nie na tym na czym
                                              jezdzi. zreszta Skyddadowi to mozecie skoczyc - nie dorastacie mu wszyscy do
                                              piet. Smiesza mnie Ci harcownicy co podskakuja Skyddadowi - i tak ma chlop
                                              cierpliwosc ze Wam odpowiada. Nawet nart nie jestescie mu godni lizac hahahah.
                                              to bylo do kalifornijskich meduz . zdrówko pijaczyny
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka