Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

moje pierwsze narty

IP: *.autocom.pl 03.12.05, 22:44
    Chcę zacząć w tym roku jeździć na nartach, czy te narty to dobry wybór?
    www.skimax.pl/?p=productsMore&iProduct=98
    Jaką długość mam wybrać, przy wzroście 169 cm i wadze 52 kg?
    Obserwuj wątek
      • marek.przybylski Re: moje pierwsze narty 03.12.05, 23:17
        Opis ktory wskazalas w linku jest kiepsciuchny (nie narta - tylko opis): nie
        wynika z niego, ktore miejsce w swojej grupie zajmuje ta narta (czy jest np
        najlatwiejsza z grupy allround Nordici, czy jest np najwyzsza z grupy easy),
        nie podano taliowania, nie podano materialow. Cena 1450 za narte z tej polki
        jest takze dosyc wysoka. Czym sie kierowalas wybierajac te a nie inna narte? I
        na koniec prosba. Przejrzyj watki na tym forum. Na pewno znajdziesz odpowiedz
        na Twoje pytanie. Powodzenia :)
        • Gość: perla Re: moje pierwsze narty IP: *.autocom.pl 03.12.05, 23:46
          Polecał mi je sprzedawca w macro, ale miałam wrażenie, że nie bardzo zna się na
          rzeczy:).Tam kosztują 1200.
          Znalazłam też opis tutaj:
          www.nordica.pl/prod_narty_woman.htmlPOzdrawiam
          • marek.przybylski Re: moje pierwsze narty 04.12.05, 00:30
            OK starasz sie, ale link ktory przyslalas, dotyczy narty z tej samej grupy ale
            najwyzszej z serii, pierwszy link dotyczyl narty 3 od gory. Ceny wskazuja na to
            ze z dwoch informacji ta pierwsza jest wlasciwa. Roznice sa spore od taliowania
            poczawszy a na budowie skonczywszy. Czekam dalej :) no chyba ze ktos inny
            pomoze, no bo ja wychodze z zalozenia ze pomoge ale chce widziec ze warto bo
            Tobie tez zalezy.
            • Gość: Skyddad. Re: moje pierwsze narty IP: *.fornfyndet.se 04.12.05, 10:44
              W Szwecji jest zasada ze poczatkujacy nigdy nie kupuja nart,tylko pierwsze
              godziny nauki spedzaja na nartach wypozyczonych. Instruktor wpaja tajniki
              jezdziectwa i stwierdza dla ciebie na poczatek za dlugie poco idz zmien
              nakrotsze lub na dluzsze i odrazu wystepujke postep w nauce anie sie zmuszasz i
              swteoirdzasz ze na poczatek jednakl ptrzydalyby sie krotsze.Instruktor doiradza
              aby dopiero w trzecim roku jezdzebnia kiedy wiesz czegochcesz sprawic sobie
              narty.Narty wpierwszym roku jezdzenia sa straszkliwie zrypane.Po co niech sie
              wypoizyczalnia martwi,ktora i takco roku ma fabrycznie nowe a stare ida na
              aukcje.Pzdr.Sky.
      • kodnam Re: moje pierwsze narty 04.12.05, 13:27
        Witam.
        Jak już ktoś napisał - na początek nauki jazdy
        narty mogą się bardziej zniszczyć, poza tym
        początkującym "nie warto" kupować drogich nart,
        gdyż:
        1.JAk wyżej - szybsze zużycie
        2.Narty droższe są przeznaczone często dla bardziej zaawansowanych
        technicznie narciarzy (są twardsze, wymagają wiecej siły i techniki przy
        skrętach, przez co postępy w nauce i komfort jazdy jest gorszy)
        3. Nawet gdyby to były narty "miękkie", to nie warto moim zdaniem przepłacać,
        bo początkujący narciarz niespecjalnie odczuje różnicę (tylko w cenie)

Ja kupiłem mojej żonie w tamtym roku narty rossignol nowy model za 900zł,
        a już kilka miesięcy później były 200zł tańsze. Więc może warto kupić model z
        poprzedniego roku - jest taniej.
        Wybór jest duży - w przypadku kobiet zazwyczaj rolę odgrywa kolor,
        w sumie dobrze bo narty dla początkujących niewiele się różnią (przy podobnych
        cenach).
        Cóż dodać.
        Ja kupiłem narty kilka lat temy w Auchan za 399zł (rossignol z wiązaniami)
        - po sezonie - koniec lutego - wtedy są ceny dużo niższe.Jeżdżę na nich do tej
        pory i jestem zadowolony.
        Na pewno nie będzie mi żal jak je "zajadę".
        Ciekawy wybór nart jest w sieci makssport (www.maks.pl) - tam kupiłem żonie
        nartki.
        Na początek można wybrać np. zestaw Blizzard Xop za 699zł,
        dla Ciebie proponuję długość ok.150 cm (max 160cm)
        Moja żona ma 150, przy podobnym wzroście, łatwiej jest się nauczyć skręcać
        przy krótszych nartach, instruktorzy dają nawet 140cm,
        ale jak chcesz kupić to ok. 150cm.
        Pozdrawiam i miłych szusów.
        Przemek
        • marek.przybylski Re: moje pierwsze narty 04.12.05, 14:13
          A ja dalej swoje: narta jest albo stabilna albo skretna, albo krotka albo
          dluga. Reszta to szukanie kompromisow. Na nartke wyraznie nisza od wzrostu
          mozna sobie pozwolic tylko wtedy gdy jest WYRAZNIE taliowana. Kupno narty o
          promieniu skretu np 14m przy dl 150 cm to gwarancja ze narta nie bedzie ani
          rokowac przy nauce carvingu, ani nie bedzie stabilna bo wprowadzona na krawedz
          nie bedzie ciagnac skretu tylko sie zwyczajnie dziobem albo pieta uslizgnie.
          Nie mozna wiec forsowac kupna narty krotkiej jesli nie jest to narta WYRAZNIE
          skretna, a nie mozna forsowac narty skretnej bez pewnosci ze osoba ktora mamy
          uszczesliwic ta narta - wlasnie w tym kierunku chce zmierzac.
          Moim zdaniem opis "X Sprit 3 + S9" : "...do nieograniczonej jazdy carvingowej."
          przy taliowaniu 108-68-97 mm i R:14,1 m (przy dł. 159 cm) to naduzycie. To
          przyzwoita nartka uniwersalna ale kupywanie takie w dlugosci 150 przy 170cm
          wzrostu to nietakt. 150? a prosze bardzo, tyle ze przy R:10 czy 11m i
          swiadomoscia do czego to to :)
          co do reszty - zgadzam sie :)
      • kodnam Re: moje pierwsze narty 04.12.05, 13:47
        Na stronie www.maks.pl jest dział: "dla kobiet",
        tam znajdziesz m.in nartę blizzard X Spirit z wiązaniami za 699zl.
        Pozdrawiam.
      • ortodox Re: moje pierwsze narty 04.12.05, 18:14
        Prawdę mówiąc nie wiem w czym widzisz problem? (to do Marka)
        Trudno, żeby dziewczyna która nigdy nie jeździła na nartach, wiedziała
        co chce jeździć. No początek to pewnie z góry na dół :).
        Chyba nie takie było pytanie więc nie róbmy z tego problemu kwadratury koła.
        Z opisu narty wynik, że narty są przeznaczone właśnie dla początkujących
        i średnio zawansowanych kobiet. Więc właśnie dla Ciebie?
        Jeżeli chcesz oczywiście aż tyle wydać na swoje pierwsze narty, bo całkiem
        spokojnie można by wybrać co coś tańszego. Co do samej firmy to NORDICA to
        jest tak samo dobra jak pozostali wiodący producenci.
        Przy twoim wzroście (169) moim zdaniem powinnaś wybrać narty o długości 157
        lub 164cm, raczej jednak 157.
        Pozdrawiam
        • marek.przybylski Re: moje pierwsze narty 04.12.05, 18:26
          Moj post dotyczyl sugestii sprzezenia TEJ narty z dlugoscia 150 przy wzroscie
          170. Abstrachuje w ogole od tematu kupna narty przed poczatkiem nauki, bo wtedy
          zawsze ryzyko ze za rok okaze sie ze "trzeba mi innej" - jest bardzo duze.
          Wyrazilem moje prywatne zdanie ze sprzezenie krotkiej i slabo taliowanej narty
          nie rokuje W OGOLE, bo nie bedzie z tego ani rozwiniecia w strone allround,
          giganta - zacznie sie nijak i dalej nie bedzie lepiej. Nie kwestionuje
          istnienia nart dla poczatkujacych i ich przydatnosci do nauki ale rowniez w tej
          grupie obowiazuja zasady doboru dlugosci narty ktorych nie mozna sobie
          bezkarnie "przeszczepic" z grupy fun/slalom bez zrozumienia istoty taliowania
          narty.
          Twoja sugestia ortodox doboru narty w dlugosci 157 lub 164 jest duzo "zdrowsza"
          i rokujaca.
          I tyle.
          • Gość: Colagen Re: moje pierwsze narty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.05, 20:10
            Ludziska dajcie przyjemnosc poznawania tego sportu od podszewki ludziom ktorzy
            zaczynaja - cala przyjemnosc to odkrywanie wszystkich urokow samemu. mozliwosc
            wyboru , podejmowania decyzji i cieszenia sie z nich,-doradcow co niemiara
            mozna ogłupiec a nie cieszyc sie z wlasnych osiagniec
            • marek.przybylski Re: moje pierwsze narty 04.12.05, 23:16
              masz racje Colagen - zamknac to cholerne forum, robi tylko wode z mozgu - albo
              chociaz odebrac mi glos - niepotrzebie mące? :)
              • ortodox Re: moje pierwsze narty 04.12.05, 23:33
                Bo prawdę mówiąc akurat w tym wątku trochę mącisz.
                Perła zadała dość konkretne pytanie a w zamian dostała trele-mele.
                Muszę przyznać, że Ciebie nie rozumiem.
                pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka