Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

LUDZIE POMOCY

09.01.06, 11:18
    zero kondycji jestem ociężała,
    wczoraj po raz pierwszy w tym sezonie zaliczyłam narty trochę się
    przeforsowałam
    POMOCY co robić aby podczas ferii uniknąć bólu łydek i ud czy da się jeszcze
    coś zrobić z kondycją w tak krótkim czasie
    może ktoś ma sprawdzony sposób na te cholerne łydki i udka aby jakoś
    przetrwać i cieszyć się feriami a nie wyć z bólu???????
    Obserwuj wątek
      • arwena Re: LUDZIE POMOCY 09.01.06, 11:26
        poza nabraniem kondycji, rozgrzewka przed zjazdem i koniecznie dobrym
        naciaganiem tuz po (jeszcze rozgrzanych miesni), ew. sauna lub goracym
        prysznicem na zakwasy - rozwaz jeszcze jazde na jezykach
        jesli bola cie uda i lydki - na 90% jezdzisz z ciezarem ciala zbyt przesunietym
        do tylu, probujac to rownowazyc przysiadaniem (stad uda)

sprobuj zachowywac wlasciwa pozycje (w skrocie staly mocny nacisk na jezyki)
        plus szeroko narty plus krawedzie - bol nog praktycznie odpadnie przy
        niewyczynowej jezdzie
        pozdr!
        • mega35 Re: LUDZIE POMOCY 09.01.06, 11:59
          a możesz polecić mi jakieś ćwiczenia do wykonywania w domu dobre na moje
          dolegliwości
          MUSZĘ ZACZĄĆ ĆWICZYĆ PRZED WYJAZDEM bo potem to koszmar a przecież uwielbiam
          narty nie ukrywam że w tym roku zapuściłam się okropnie
          muszę cos zrobić aby pokonać ból szczególnie wykańczający mnie podczas stania w
          kolejkach do wyciągu POZDRAWIAM
          • arwena Re: LUDZIE POMOCY 09.01.06, 12:09
            tu na forum gdzies sa wylinkowane cwiczenia
            skydadd poleca dlugie marsze, dosc szybkie
            ja polecam kazda forme ruchu - step, aerobic, rowerek, silownia, co tylko
            lubisz, min. kilka razy w tygodniu po 1-1,5 godz., po prostu sie ruszaj

ale rowniez polecam Ci zaobserwowanie wlasnej postawy (moze niech ktos Ci zrobi
            kilka zdjec w trakcie jazdy?) - czy czujesz nonstop silny nacisk goleni na
            jezyki butow? pisze to z wlasnego doswiadczenia - jak poprawilam technike,
            zniknal bol ud i lydek (z tylu mnie buty uciskaly, mialam wrecz siniaki).
            pozdr - i przeszukaj forum, zacznij od ABC na gorze
            • arwena Re: LUDZIE POMOCY 09.01.06, 12:10
              stojac do wyciagu tez napieraj na jezyki, przenoszac ciezar ciala bardzo mocno
              do przodu, w ten sposob uda odpoczna
              jesli jezdzisz z kijkami, wykorzystuj je do podpierania sie
            • Gość: ian Re: LUDZIE POMOCY IP: *.fbx.proxad.net 09.01.06, 12:28
              zacznij od robienia zwyklych przysiadow, po 50 z rana, a potem zwiekszaj. Potem
              po kilka razy dziennie.
              • skyddad Re: LUDZIE POMOCY 09.01.06, 15:32
                W dopmu jak masz chwoile to rozciagaj mioesnie wszystkie rak, ramion nog,tulow.
                Jezeli masz TV Bayern to zawsze rano jest przed i po alpen panorama tele-gym-
                Czyli telewizyjna gimnastylka. Swietnie prowadzona i tylko w wiekszosci
                rozciaganie miesni i napinanie.Dakje niesamowiute efekty.Dla ludzi po 40 roku
                zycia tylko tego typu cwiczenia,zadne przysiady to jest tzw ruska
                gimnastyka,dopiero jak sie rozkrecisz wtedy mopzesz zaczaqc robic
                przysiady,obciazenie trzeba dozowac.To samo biegi jezeli kjtois nie biegal
                wogole to juz po 35 roku zycinie wolno biegac,beda wystepowac uszkodzenoia
                kolan i tylko problemy.Cwiczenia nalezy zaczac juz na dwa trzy miesiace przed
                wyjazdem na narty i stoppniowa zwoiekszac wysilekj i rozciaganie miesni tye
                ostanie jest najwazniejsze,gdyz szybko nauczymy przepuszczac przez miesnie duze
                ilosci krwi,ktore oczycszci z zakwasow.Co ztego ze wzmocnimy straszlkiwiue
                nmiesnie jak zakwasy nie beda rozprowadzane.Pzdr.Sky.
                • mega35 Re: LUDZIE POMOCY 09.01.06, 18:09

dzięki za porady będę się stosowała do nich
                  zaczynam już dzisiaj pozdrawiam
                  • active.x Re: LUDZIE POMOCY 09.01.06, 20:25
                    oprócz wszystkich powyższych porad moge polecic tez preparaty magnezu,nie tyle
                    na sam ból z przemeczenia mieśni,co na skurcze mieśni łydek,które tez czasami
                    sie zdarzają gdy noga długo pozostaje scisnięta w bucie narciarskim.

Jeżeli chce ci sie w to bawić na poczatku podczas wjeżdzania na góre wyciagiem
                    mozna rozpiąc lekko górną klamre buta,zeby noga troche odpoczęła. Przy zjeżdzie
                    należy oczywiście zapiać spowrotem :)

I w miare mozliwosci nie przeforsowywać sie od pierwszego dnia
                    • arwena Re: LUDZIE POMOCY 09.01.06, 21:16
                      no wlasnie - zapinacie i rozpinacie klamry?
                      robilam tak na poczatku walki, ale to dosc klopotliwe, i w sumie lepiej mi
                      teraz, ja porzadnie mocno zapne dwie dolne klamry, a gorne - owszem, mocno, ale
                      dosc komfortowo jednoczesnie

jeszcze raz powtorze - bo u mnie okazalo sie to rewolucja w przyjemnosci z
                      jazdy na nartach - jezyki i krawedzie. tez niespecjalnie mam kondycje (siedze
                      przy biurku, do domu autem, cos tam sie ruszam, ale jak was tu czytam na forum
                      to sie zalamuje), a pojezdzic kilka dni z rzedu przez 6 godz praktycznie
                      nonstop (co prawda, wyczynowcem jeszcze dlugo nie bede! trasy raczej czerwone)
                      nie jest dla mnie problemem. w poprzednim roku juz po 2gim dniu walczylam z
                      bolem nog.
                      pozdr

ps. a najwazniejsze w ruszaniu sie - mysle ze nalezy polubic dany rodzaj
                      aktywnosci. albo tez miec motywacje, chocby narty! ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka