Gość: jagoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 12:05 znajomy poprosił mnie o to, chyba dla swojej dziewczyny, nie znam jej i wolałabym niepozyczac,a narty maja rok czyli w sumie nowe, no niewiem moze przesadzam....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oleyu Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 12:38 Ja bym nie pożyczył. Chyba że komus bliskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
looney1 Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 11.01.06, 11:06 Pożyczać można zaufanej osobie. Kłopotliwa jest później sytuacja, kiedy narty wracają w nie do końca identycznym stanie co przed pożyczeniem. -- po prostu forum fotograficzne z dobrą konstruktywną krytyką obiektywni.pl Odpowiedz Link Zgłoś
vdagv Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 12:45 hmm...narty to może w przypływie dobrych chęci bym i pożyczyła (przynajmniej swoje obecne, które i tak są już przeznaczone na straty ;) ),ale butów w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
wote Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 13:23 Narty któreś ze starych nawet bym oddał... za darmo. Ale moich SX 11 w życiu bym nie pożyczył ... no ew bratu ale tylko jak by zagroził że sobie żyły popodcina jak mu nie pożyczę... no ale on jeździ na desce więc jestem spokojny :) Odpowiedz Link Zgłoś
wote Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 13:25 a co do butów to moje mają już tyle km za sobą że nikt by ich nie chciał pożyczyć ;) ale z powodów higienicznych raczej bym tego unikał. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 16:11 butów nie ale nart jeżdzij do woli zie mydło nie wymydli się a ile na tych nartach pojeżdzisz 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
souls_hunter Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 13:27 Nigdy w zyciu. Jedyny wyjatek, kiedy bnylem razem ze znajomym na stoku i zamienilismy sie nartami na 2 kolejki zeby zobaczyc jak sie jezdzi na tych drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemort Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 13:58 Nigdy Nikomu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Kult materialistyczny się szerzy IP: 193.109.212.* 11.01.06, 13:24 Ważniejsze są rzeczy niż ludzie. Niestety. Im ktoś mnie ma tym chętniej pożycza - zauważyliście??? Odpowiedz Link Zgłoś
bradz Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 15:54 Mowy nie ma. Zwykle jestem chętna do pomocy i uczynna - to sprzęt - zdecydowanie nie!! Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 15:55 a ja bym i pozyczam - co prawda nie nowe, ma to juz kilka sezonow jesli znam dana osobe - nie ma problemu (pewnie komus to sie udalo - polamaliscie kiedys narty?!?!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.fornfyndet.se 10.01.06, 16:08 Nart osobistych nie pozyczam,niedlatego ze skapie akle ludzie nie szanuja. Natomiast wdomu jest zawsze pare starszych modeli na ktorych nikt nie jezdzi to te pozyczam,oczywiscie uprzednio robiac najlepszyt servis.Wiecie co mnie spotyka pozniej.To sie nzdarzylo wiele razy.Dzuiekuje serdecznie na trak dobrych nartach dawno nie jezdzilem. Mam znajomnych co co ruku chca pozyczac i dostaja.Narta dobrez wygzana i wyszlifowna nasmarowana na goraco idzie jak ta znajwyzszej polki. Mnie to sprawia radosc.'Sa to przewaznie koledzy syna. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 07:44 pożyczałam narty kilka razy znajomym, nigdy nic się im nie stało, a mam dobry sprzęt Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 16:16 Nie przesadasz :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.fornfyndet.se 10.01.06, 18:10 Przeciez to mlodzi ludzie ,trzeba zawsze pomoc. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
wote Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 18:46 Sky chyba zostanę kolegą Twojego syna ;) Serdeczne pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 19:00 Jakieś starsze, już nie używane czemu nie, takie co jak u Ciebie leżą i szkoda wyrzucić bo jeszcze dobre ale masz już nowsze, ładniejsze. Jednak prawie nowe, nie porysowane, zapewne z zadbanymi ślizgami, to nie chyba, że najlepszemu przyjacielowi, bo wtedy wiesz i możesz mu zaufać. Jednak dziewczynie kolegi? Czasem, gdy są przejazdy nartostrad przez szosy np. na SR, widać kto ma narty wypożyczone a kto własne, szczególnie zdobyte z wysiłkiem. Wiesz co mam na myśli ... . To raczej nie ma nic wspólnego z wzajemnym pomaganiem sobie. Ostatecznie są wypożyczalnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wrb1 Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 19:21 Myślę, że w podtekście tego pytania jest prośba o podpowiedż jak zgrabnie odmówić; myślę, że jak zasugerujesz wypożyczenie w sklepie czy gdzie indziej dorabiając do tego teorię, że będzie mogła od razu coś wybranego przetestować to taka wymówka będzie w miarę zgrabna; 3maj się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxi Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 19:23 Nie pożyczaj. Powiedz, że sama wyjeżdżasz i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.fornfyndet.se 10.01.06, 20:04 Ortodox, Narty moje osobiste sa naprawde jezdzane,sa tak zrypane mimo tego jest tylu chetnych zeby je dnmuchnac.Najpierw byly ujezdzane przez kuzyna pol roku jako tylko treningowe.To zrobily tyle co normalnego czlowieka przez 10 lat. Osobiscie szanuje slizg i nic wiecej,narty sa od jezdzenia a nie pucowania. Sa w swietnej kondycji technicznej,pod dzadzia skyddadem jeszcze dlugo pochodza. Musze sie do nich podtrenowywac,wiazania wyczynowe maja takie sily wypiecia ze nie jednemu to juz dawno noga by strzelila, co najgorsze ze nie mozna zjechac ponizej 100.To nie jest problemem.Stary sprzet zawsze oddawalem komus jak potrzebowal i chcial.Obecnie mam juz zupelnie nie jezdzone kevlar- carbon Dynamit gigantowy proste 195cm.Ktore mna rzadzily juz nie mialem sily na nich jezdzic.Za dlugie co prawda moje SL11 sa ciezsze o wiele ale sprawniejsze,lekko kierowalne i o wiele szybciej jezdzace.Mimo ze maja tylko 157cm. Na reszcie sztruclowego sprzetu ale dobrze podrasowanego i servovanego jezdzi moja mlodziesz. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 20:18 Ale widziałeś jak niektórzy przejeżdżają drogi na SR? Dodam, drogi wysypane kamieniem, bo inaczej by się nie dało jeździć autem. Niektórzy zdejmują narty i to są właściciele albo bardzo porządni narciarze. Inni jadą po tych kamieniach i się nie przejmują, to są narty pożyczone albo "byle narciarze", którym pożyczać się nie powinno. No, nie wszędzie na szczęście jest tyle dróg do przejechania co na SR ale jak ktoś nie szanuje to ślizgi może załatwić. Ale Ty Skydded widocznie wiesz, komu pożyczasz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 20:01 zależy jaki masz sprzęt moja żona jeździ bardzo dobrze i w związku z tym ma sprzęt wyjątkowo pod siebie dobrany i tylko dla niej ja że jestem totalnym amatorem mam takiego skłądaka że przyjacielowi bym pożyczył bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broda Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.fn.pl 10.01.06, 20:08 Każdy dobry uczynek, niewątpliwie zostanie ukarany. Pradziadek Melchiora Wańkowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jur1 Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 10.01.06, 20:18 A szczoteczkę do zębów też ? Sprzęt nie jest tani, jeden żyły sobie wypruwa i kupuje, a drugi chce pożyczać. Nigdy w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.fornfyndet.se 10.01.06, 20:35 Ortodox, Szwed nie wjedzie w kamioenie,oni naprawde pozyczone szanuja lepiej niz swoje wlasne."Boi sie opini negatywnej".Wszyscy chca byc najlepsi. Pzdr.Sky Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nie, są wypożyczalnie, tak samo jak z pieniędzmi IP: *.acn.waw.pl 10.01.06, 20:33 - są banki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa.lodz SR = Sella Ronda?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 20:46 jadę 11.02 może się spotkamy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: SR = Sella Ronda?? 10.01.06, 21:01 SR=Sella Ronda, oczywiście. Ciekawe, dla kogo jest ta propozycja :)? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa.lodz Re: SR = Sella Ronda?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:58 hehe, to nie propozycja. Może po prostu spotkamy się gdzies na trasie przypadkiem, albo usłyszę w kolejce polską mowę i pomyslę "Ocho, może to ktoś z forum" (no może nie dokładnie tak) :p A co do tematu wątku... nie pożyczyłabym mojej deski, a już tym bardziej butów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.internet.v.pl 10.01.06, 21:54 NIGDY ! Odpowiedz Link Zgłoś
bzubza Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 10.01.06, 21:56 Przy większości stoków są wypożyczalnie, to niech sobie pożyczy. W takiej wypożyczalni to buty odgrzybiają chemicznie, a Ty jak to zrobisz? Ludzie to poszaleli i wyczucia nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydzyk grzybica i te sprawy IP: 80.48.173.* 10.01.06, 22:49 Dobry zwyczaj nie pożyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narciarka Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.bas.roche.com 11.01.06, 07:39 Buty zdecydowanie nie!! Po pierwsze to niehignieniczne i nie żeby od razu grzybica, ale podczas jazdy nogi sie zwyczajnie poca i o ile jest to wlasny pot to w porzadku ale cudzy bleeee. Buty z wypozyczalni sa jakos chemicznie odkazane i czyszczone a w warunkach domowych to trudne. Po drugie but dopasowuje sie do ksztaltu stopy i pozyczajac innej osobie moze go ona znieksztalcic w srodku. Co do nart to jesli jest to poczatkujaca narciarka to nie bo porysuje i zniszczy. Chyba ze jezdzi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo.tak Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: 194.51.20.* 11.01.06, 09:13 Pożyczyłam raz. Pierwszy i ostatni: nartki zrysowane po obu stronach! (nowe nie były ale przez te lata użytkowania nie udało mi się ich tak porysować, jak ta panna w jeden dzien) buty brudne (ale to już kultura widać) tak że dopiero po umyciu objawiło się kilka sporych rys wyraźnie zrobionych nartą. Laseczka nic nie powiedziała jak oddawała, nawet nie odśnieżyła. Zgiętego kijka nie liczę. No cóż.. wot kultura. Nigdy więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fisz Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:28 Sknerusy.Dlaczego wasi wszyscy znajomi mają grzybice? Odpowiedz Link Zgłoś
ijnl Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 11.01.06, 12:00 Butow, zony, fajki, grzebienia sie nie pozycz. Jeslichodzi o buty narciarskie ukladaja sie do stopy, jak je komus pozyczysz to po tem moga byc klopoty z komfortem tymi butam. Jesli chodzi o narty to sprawa intywidualna ale raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blah Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.Red-80-39-213.dynamicIP.rima-tde.net 11.01.06, 12:40 Ja w ogóle nie rozumiem po cholerę mieć narty na własność, skoro można sobie wypożyczyć nówki za dwie stówki za tydzień. Ja rozumiem, jak ktoś jest zawodowym sportowcem albo mieszka w górach. Ale ktoś, kto na nartach spędza maks 2 tygodnie w roku? Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 11.01.06, 19:28 No niezupełnie. Koszt wypożyczenia kompletu do około 100e w zależności od modelu, miejsca i sezonu. Policzmy 100e x 2tyg= 200ex3,8zł=760zł. Po 2 latach to już 1520zł za taka kwotę kupuje już niezłe narty, buty i kije. Można taniej ale trzymajmy poziom. Mam więc po 2 latach spłacony sprzęt i mogę dalej jeszcze parę lat jeździć. Jest jednak sens kupować własny sprzęt ale można też pożyczyć ale nie koniecznie od kogoś kto właśnie dla siebie kupił. Są wypożyczalnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:33 kieruje sie zasadą jesli posiadam cos na czym mi zalezy a tym bardziej znam klase sprzetu na ktorym jezdze, a ktory jest nowy a tymbardziej kosztowal mnie troche wyzeczen, nie pozyczylbym swoich nart. z butami jest to inna kwestia, pod warunkiem wczesniejszego dostarczenia badan lekarski na nieobecnosc grzybicy stop, zgodzilbym sie. zwazywszy ze pozyczas, komus tam komus kogo na oczy nie widzials, miej swiadomosc iz wzglednie nie bedzie sie ta osoba liczyla z dbaniem, nie jezdzeniem po kamieniach , przetartych odcinkach, a slizgi po takim wyczynie nadaja sie do generalki. Nie ze nie stac ich na wypozyczenie na caly dzien kompletu w cenie 40 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
benita19741 Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 11.01.06, 14:58 Nigdy buty. Butów nie wolno pożyczać, to po prostu niebezpieczne. Zwłaszcza, że w częśći butów narciarskich wkładki są dopasowywane wyłącznie do nogi właściciela i inna osoba nie może w nich jeździć, stopa się inaczej układa i but może nie trzymać tak dobrze, co może spowodować kontuzję. Co do nartów, to porzyczyłabym wyłącznie stare. Nigdy nowych. Narty po wyjeździe zawsze wracają w gorszym stanie niż były przed nim. Zawsze mogą wypożyczyć i buty i narty na miejscu w wypożyczalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 16:37 nie!! Narty mozna pożyczyć! Wypozyczenie carvingów! kosztuje 20 zł za dobę (Soszów)!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:23 hej! dzieki za odpowiedzi, nie spodziewałam sie az tylu! a wiec ostatecznie odmowiłam... i zeby mi nikt nie zarzucał, to dodam ze ogolnie wiele bym pozyczyła komus kogo znam, moze takze z faktu ze nie lubie odawiac, dlatego z tymi nartami miałam taki dylemat, buty mam stare ale chodzi o higiene, poza tym w ogole nie znam tej osby, a narty kupiłam w zeszłym roku, Blizzardy X-spirit3, moze nie jakies extra ale szkoda mi ich pozyczac, poza tym dziewczyna dopiero bedzie sie uczyc, no trudno odmówiłam i juz, jeszcze raz dzieki wam narciarze, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? IP: *.adsl.solnet.ch 12.01.06, 16:31 i popieram, ja bym tez nie pozyczyla komus, kogo na oczy nie widzialam. do nauki (a uczylam sie ledwie 2 lata tamu) wzielismy sprzet z wypozyczalni. pan zostal uczciwie uprzedzony, ze to moje pierwsze kroki na nartach. buty zostaly dobrane oczywiscie do nogi, ale narty wybralismy takie, zeby pasowaly, ale jednoczesnie zeby nie bylo wielkiej tragedii, jak wroca gdzies zarysowane. wlasne kupilam dopiero, gdy przestaly mi sie platac nogi, a na poczatku plataly sie nieziemsko :-). dlatego nie pozyczyla bym nart komus, kto sie dopiero uczy jezdzic, a wlasnych butow nikomu. Odpowiedz Link Zgłoś
el_s Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 13.01.06, 11:56 Butów sie nie pozycza i koniec, z tym liczeniem że w wypozycalniach robia jakieś dezynfekcje to duża naiwność przynajmniej w wiekszości polskich wypozyczalni. Nie ma czasu na jakies pierdoły a i grzybica to nie skaleczenie, od razu nie widać więc ludzie zdążą wyjechać .... Co do nart to naprawde trzeba wiedzieć komu i że będą szanowane, najczęściej pozyczonego ludzie nie szanują i maja to gdzieś bo właściceniel nie widzi. Jest stara oddająca rzecz anegdota jak pytał się narciarz bacy na Kasprowym czy da się zjechać do samych Kuźnic na nartach bo sniegu coś nie za wiele ? A baca na to: - da się panocku ale na .... pożyczonych !! :))) Przykre ale prawdziwe Pozdrawiam, els Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: pozyczylibyscie narty z butami obcej osobie ? 13.01.06, 20:05 wlasnie tak sie zastanawiam: tak - jesli wszystko stoi gdzies tam i i tak nie uzywam, ale ... generalnie nie, bo to w koncu przede wszystkim kosztuje a ludzie nie szanuja jak nie ich, niestety. argumenty: Butow nie - bo kazdy ma inna noge nawet jak rozmiar ten sam i ulozenie stopy inne (moze glupie porownanie ale to tak jak z piorem wiecznym;) ) a poza tym suszenie kapcia i dbalosc o buty to dla mnie rzecz wazna - a ja wiem co ten ktos z tymi butami bedzie robil, moze zniszczy jak sto piorunow? Nart mniej mi by bylo szkoda, ale zalezy jakie kto ma i na ile jest przywiazany. gdybym miala ukochane i wyszukane to nigdy w zyciu. jestem sknera i sobek? ps. obcej osobie to wogole wykluczone, pozyczylam ostatnio corce, ale wiem co ona moze zrobic i to wogole co innego Odpowiedz Link Zgłoś