Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kontuzja kolana a narty

12.11.02, 15:15
    W lutym br podczas nauki jazdy na nartach doznalem kontuzji - naderwalem
    wiezadlo przysrodkowe kolana lewego. Skonczylo sie to operacja. Zdazylem
    jednak zlapac bakcyla i nie moge sie juz doczekac wyjazdu w gory. Mam pytanie
    (szczegolnie do ortopedy moze bedzie na forum) po jakim czasie moge
    bezpiecznie wrocic do nart i jak zabezpieczyc kolano (chodzi mi o jakis
    konkretny ochraniacz lub stabilizator)przed odnowieniem sie urazu? Z gory
    dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
    bim
    Obserwuj wątek
      • wacek.warzecha Re: Kontuzja kolana a narty 15.11.02, 10:33
        Już pisałem na podobna temet, odpowiem Ci podobnie.
        Założeniem każdego leczenia i rehabilitacji jest powrót chorego do stanu i
        sprawności z okresu przed urazem. Prawidłowo przeprowadzone leczenie daje
        mozliwość powrotu nawet do sportu wyczynowego (wiekszość czołowych alpejczyków
        z Pucharu Świata przechodziła ciężkie urazy). Operacje kolan, rekonstrukcje
        więzadeł nie są niczym nowym wśród zawodników.
        Myślę, że i w Twoim przypadku (o ile leczenie zostało przeprowadzone prawidłowo
        i do końca) powrót do narciarstwa jest możliwy. Uwaga na fun-carvery!!!
        Podczas jazdy na mocno taliowanych nartach (o promieniu poniżej 14 m) powstają
        większe obciążenia stawów i przy drobnych błędach prawdopodobieństwo kontuzji
        jest także większe. Proponuję Ci więc narty o promieniu w przedziale 14-20 m.
        Jeśli chodzi o stobilizatory zewnętrzne kolana (ortezy)to musisz się poradzić
        ortopedy, który prowadził twoje leczenie (nie wiem na ile masz stabilne to
        kolano i jaką posiadasz siłę mięśni). Nie zawsze są wskazana w/w stabilizatory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka