Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Atomic 9.12 jaka dlugosc?

07.02.03, 00:29
    Zamierzam kupic narty Atomic 9.12 i zastanawiam sie czy kupic 150cm czy
    160cm.
    -Mam 175cm wzrostu/90kg
    -Srednie umiejetnosci
    -Jezdze relatywnie malo - max 2tyg/rok
    -Kiedys jezdzilem klasycznie, od roku zaczynam jezdzic karwingowo, preferuje
    jazde bez kijow ;-)
    150cm pasuja bardziej do fun, 160cm do jazdy bardziej klasycznej
    Gdzies wyczytalem, ze slalom-curvery powinny byc 20-30cm nizsze od narciarza.
    Kusi mnie te 150cm.....
    Jaka dlugosc wybrac?
    Obserwuj wątek
      • koaala Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? 07.02.03, 10:39
        aaaaa123 napisał:

> Zamierzam kupic narty Atomic 9.12 i zastanawiam sie czy kupic 150cm czy
        > 160cm.
        > -Mam 175cm wzrostu/90kg
        > -Srednie umiejetnosci
        > -Jezdze relatywnie malo - max 2tyg/rok
        > -Kiedys jezdzilem klasycznie, od roku zaczynam jezdzic karwingowo, preferuje
        > jazde bez kijow ;-)
        > 150cm pasuja bardziej do fun, 160cm do jazdy bardziej klasycznej
        > Gdzies wyczytalem, ze slalom-curvery powinny byc 20-30cm nizsze od narciarza.
        > Kusi mnie te 150cm.....
        > Jaka dlugosc wybrac?

No jest mały problem ,

zależy co bardziej preferujesz, jesli mocno w kierunku fun to 150, ale jeśli
        ten fun tylko momentami to lepsza, bardziej uniwesalna będzie 160. Jest to na
        tyle skrętna nartka że przy 160 wykonasz na niej wszystko co chcesz, nawet
        dłuższe łuki idzie nie najgorzej ale trzeba się momentami na większym gazie
        pilnować. Najlepsze byłyby 155 ale takich nie ma :(
        Weź jednak 160 cm, ja ma 178 cm wzrostu i 100 kg i wziąłem 160 cm , o 150 nie
        myslałem, po prostu za krótka.

Pozdrawiam , koaala

• darekkkk Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? 07.02.03, 14:03
        Czesc
        Ja bym sugerowal 160. Do funu to powinno byc w sam raz. Do klasycznej mogloby
        byc wiecej.
        150 to chyba za malo dla Ciebie. W sumie wzrost jest teraz malo wazny przy
        doborze nart, wazniejsza jest waga, a 90 kg to juz troche jest.
        150 moga Ci nie trzymac krawedzi, szczegolnie przy wiekszych predkosciach
        Ekspertem nie jestem, ale robilem podobne rozeznanie bo waze tyle samo wiec ta
        opinia jest juz mocna skonsultowana
        Pozdrawiam
      • martaatlanta Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? 19.02.03, 20:31
        Nie tak dawno mialam ten sam problem -jaka dlugosc ?
        Doradzano mi pytaniem o to jak chce jezdzic:szybko , dynamicznie czy miec
        wiecej fun. Oczywiscie chcialam te dwie rzeczy z przewaga tego drugiego. Przy
        moim wzroscie 168cm i wadze 54kg zdecydowalam sie na 160 -ki i nie zaluje. Sa
        w sam raz dla mnie i dostarczaja mi obu tych przyjemnosci , ale stanowczo nie
        kupilabym krotszych. Przy tej dlugosci i tak swietnie sie je kontroluje.
      • slawek.banaszak Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? 25.02.03, 10:50
        Jeślui chcesz jeździć tylko fun bez kijów to bierz 150 cm na wysokiej płycie,
        jeśli chcesz aby były bardziej uniwersalne to 160 cm.

Pozdrawiam
        Sławek
      • skyddad Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? 23.01.04, 13:28
        aaaaa123 napisał:

> Zamierzam kupic narty Atomic 9.12 i zastanawiam sie czy kupic 150cm czy
        > 160cm.
        > -Mam 175cm wzrostu/90kg
        > -Srednie umiejetnosci
        > -Jezdze relatywnie malo - max 2tyg/rok
        > -Kiedys jezdzilem klasycznie, od roku zaczynam jezdzic karwingowo, preferuje
        > jazde bez kijow ;-)
        > 150cm pasuja bardziej do fun, 160cm do jazdy bardziej klasycznej
        > Gdzies wyczytalem, ze slalom-curvery powinny byc 20-30cm nizsze od narciarza.
        > Kusi mnie te 150cm.....
        > Jaka dlugosc wybrac?
        Atomic 9.12 czyli maksymalny promien skretu jest 9.12m zupelnie wystarcza narty
        o dlugosci 150cm oczywiscie mowimy o Carvingach,lubisz wykorzystywac
        wlasciwosci jazdy carvingowej to zamow wysokie podkladki pod wiazania i dla
        lepszej przyczepnosci na kantach na lodzie zmien katy kantu metalowego na
        bardziej ostre.My uzywamy do jazdy zawodowej kat 87 handlowy jest 90 stoppni i
        jest duza roznica.Robi sie to recznie specjalna maszynka.
        Zobacz www.atomic.com
        Pzdr.Skyddad
        • wote Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? 24.01.04, 13:43
          WEź 150.
          Ja mam 190 cm wzrostu i jeżdże na 160 nartach.
          Ta zasada 20 30 cm jest bardzo słuszna. Przy Twoim wzroście 160 są za długie.
          Z drugiej strony jeśli nie jeździsz sportowo to nie ma wiekszego znaczenia.
          Na krótszych będzie Ci po prostu łatwiej.
          Pozdrawiam
        • Gość: R Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? IP: *.resetnet.pl 28.01.04, 22:09
          > Atomic 9.12 czyli maksymalny promien skretu jest 9.12m zupelnie wys....
          W Atomicach 160cm promien skretu wynosi dokladnie 11,5m
          R
        • Gość: jth Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? buhahaha!!! IP: *.t6.ds.pwr.wroc.pl 11.02.04, 17:37
          kanty i podkladki, maksymalny promien skretu?!!?!
          no niezle niezle :))) buhahaha
        • Gość: MK Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 16:39
          Hey!

w 9.12 (jak i nowych sl9) juz prosto ze sklepu masz kat 87 i chyba nawet dolne
          podciecie pół stopnia.

Pozdrawiam!
      • Gość: beagle2 Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? IP: 62.233.169.* 28.01.04, 22:24
        Wez 160cm.
        Ja posiadam 9.12 o dlugosci 160cm. Mam 185cm wzrostu i 100kg zywej wagi ;-)))
        50% czasu jezdze klasycznie z kijkami, reszte carvingowo bez kijow i zapewniam
        przy tym promieniu skretu fun jest nieziemski ;-))))
        Podsiadam te nartki juz trzeci sezon i jestem z nich bardzoooo zadowolony!!!!

• skyddad Re: Atomic 9.12 jaka dlugosc? 29.01.04, 04:43
          Ten promien skretu odnosi sie do rowniez pewnej predkosci.Dlaczego krotsze?
          po prostu oszczedzaj kolana i miesnie po to zostal wynaleziony carving.Stary
          styl niektorym sie wydaje piekny i najlepszy doprowadzil tysiace ludzi od
          przedwczesnego zuzycia kolan i innych czesc ukladu kostnego.Dlatego im krotsze
          tym latwiejsza jazda i o to idzie.Nie jezdzicie zawodniczo to poco.
          narty maja byc przyjemnoscia ,a nie katowanmiem siebie.Wystarczy ,ze to robia
          zawodnicy,ktorzy za to placa dosc wysoka cene.narosla na piecie z powodu
          minimum 4godzin dziennie butow na nogach.Zawodnik jezdzi caly rok.W lecie na
          lodowcach.
          Nie zrobi tego, potem te setne czesci jego koledzy sa lepsi.Tutaj sprawa
          rozbija sie o olbrzymie pieniadze.
          Jest sponsorowanie,sa inne narty do treningu, wlasnie krotsze ,aby osczedzac
          cialo,do zawodow sa inne.Do kazdej konkurencji jest pare nart.Narty te na
          ktorych sie startuje uzywa sie tylko pare razy .Takze jak macie okazje kupic
          takowe to dobry zakup tylko uwazajcie one sa strasznie ciezkie.Mozecie miec
          problemy z nogami.Pzdr.Skyddad.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka