Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

konserwowanie nart

22.11.06, 20:06
    1.prosze mi powiedziec czy przed kazdym sezonem nalezy ostrzyc krawedzie
    nart. od czego to zalezy i jakie moga byc konsekwencje nie ostrzenia lub
    czestego ostrzenia. niektorzy narciarze chyba przesadzaja z ostrzeniem
    poczatkujacy narciarz.

2.w ktorym kraju obowiazkowe sa kaski dla narciarzy
    Obserwuj wątek
      • sitn Re: konserwowanie nart 22.11.06, 20:43
        Narty powinny być zawsze ostre i ostrzenie powinno to być powtarzane w
        zależności od zużycia krawędzi. Lepiej wielokrotnie ostrzyć narty i mieć je
        cały czas we właściwym stanie (wtedy ostrzenie powoduje nieznaczne "zebranie"
        krawędzi) niż rzadkie.
        Ostre krawędzie mają wpływ na bezpieczeństwo. Szczególnie obecnie, gdy
        większość tras jest sztucznie śnieżona i w związku z tym bardzo twarda. Lepiej
        kontrolujemy tor jazdy i prędkość.
        Narty powinno się również smarować i to przed każdą jazdą.
        Co do kasków, to na pewno wymagane są w Austrii. Pełną odpowiedź mogę dać po
        sprawdzeniu.
        ZS
        • outlaw4 Re: konserwowanie nart 03.02.07, 14:24
          kto smaruje ten jeeddzie -nawet w toko tak mowia:)))))
          ostrzyc tez warto wtedy narta dobrze trzyma w skretach i na lodzie
          na to jak czesto ostrzyc nie ma uniwersalnej odpowiedzi, moze ktos jezdzic w
          kiepskich warunkach i po jednym dniu jazdy nalezalo by przeostrzyc krawedzie,
          ale np jak ktos jezdzi w ladnym sniezku w super warunkach to mozna to robic
          zadziej, najlepiej sprawdzic to empirycznie czyli wziasc narte w raczki i
          zobaczyc:))))))
        • staruch5 Re: konserwowanie nart 05.02.07, 23:50
          a coz to znaczy????
          Co do kasków, to na pewno wymagane są w Austrii. Pełną odpowiedź mogę dać po
          > sprawdzeniu

co to znaczy sa wymagane w A??? Gdzie indziej nie sa wymagane?
          NIGDZIE w Europie kaski dla doroslych nie sa obowiazkowe (sa obowiazkowe czesto
          w snow-parkach).
          Poki co wlosi wprowadzili obowiazek posiadania kasku na trasach przez dzieci do
          lat 14. I tyle!
          • tpa4 Re: konserwowanie nart 06.03.07, 16:34
            Nie rozumiem skad takie wahanie. Kask jest na stoku potrzebny (szczegolnie na
            niektorych) dla ochrony nie tylko przed twarda nawierzchnia ale czesciej przed
            innymi narciarzami - i nie tylko. Jak mi wlasna instruktorka rozciela glowe
            talerzykiem od wyciagu to przestalam sie wstydzic i kask kupilam. Dziecka z
            pewnoscia nie wypuscilabym na stok pelen pijanych noworocznych gosci. Czasem
            mysle ze przydalaby sie zbroja, szczegolnie miedzy swietami i nowym rokiem w
            Zakopanem. Prosze sie dobrze przyjrzec naostrzonej narcie i potem sobie
            wyobrazic jak ona z predkoscia uderza w glowe. Wystarczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka