Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

NA NARTY W ALPY - PORADY???

IP: *.*.*.* 04.12.01, 17:48
    W tym roku chce po raz pierwszy wybrac sie na narty w Alpy - wloskie Dolomity.
    Czy ktos moze mi dac kilka kluczowych rad - jak zachowywac sie na stoku, co
    oznaczaja kolory szlakow narciarskich, jak wezwac pomoc w razie czego, jakie
    trasy sa atrakcyjne itp.itd. Bede wdzieczny za wskazowki :-)))
    M.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Monika Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? IP: 192.168.3.* 07.12.01, 18:38
        :-) Nie martw się niczym. Kolory tras identyczne jak w Polsce, czarne- bardzo
        trudne, czerwone- trudne i niebieskie(zielone)- łatwe. Ja jeżdze co roku w
        Dolomity, wiec chętnie polecę ci jakies trasy, ale napisz w jaki rejon
        jedziesz??????
        Pozdrawiam
        • Gość: MAREK Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? IP: *.*.*.* 10.12.01, 17:45
          Wielkie dzieki za info! Problem w tym ze nie wiem w jaki region. Mozesz mi tez
          poradzic region, gdzie pojechac, i trasy w tym regionie. Moze jakies namiary na
          hotele? Aktualnie pracuje w Rzymie wiec gdzies pewnie na granicy Wlosko -
          Szwajcarskiej. Bede bardzo wdzieczny.
          Pozdrowionka
          Marek
          • Gość: Agata Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 10.12.01, 20:06
            W tamtych stronach byłam w Bormio i Livigno - fantastyczny region, polecam.
            Mozna wykupić wspólny karnet na Livignio, Bormio i S. Caterina - w cenę
            wliczone są busy między ośrodkami. Tereny od strony narciarskiej sa bardzo
            interesujące (jest wszystko: od wymagajacych czarnych tras po malownicze
            niebieskie), a dodatkowo w Livigno jest strefe bezcłowa, a koło Isolaccia (w
            stronę Bormio) jeszcze gorące źródła - pod gołym niebem, na dziko. Niesamowite
            wrażenia - po nartach spędzić wieczór w źródle z grogiem pod gołym niebem, po
            ciemku, kiedy dookoła leży snieg ...
            Noclegi z pewnością można załatwić przez Internet (chociaż nie próbowałam).

pozdrawiam
            • sir_psycho_sexy Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? 11.12.01, 19:12
              Bormio to jest to. Nalezy dodac ze miasteczko jest bardzo stare (chyba wrecz
              sredniowiecze) i ladne. Dosc tani i w miare przyzwoity nocleg -
              luisa.compagnioni@valtline.it albo luisa@valtline.it (nie pamietam dokladnie)
      • Gość: joanna.jablonska Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.01, 13:01
        Jazda na nartach w Alpach to prawdziwa przyjemność. Z reguły trasy są
        oznakowane, a w kasach gdzie kupuje sie karnety mozna otrzymać mapkę z
        rysunkami przebiegu tras i oznaczeniem - czarne trudna, czerwona - średnia,
        niebieska - łatwa. Są tam równiez zaznaczone pólka dla dzieci - maluchów oraz
        snow parki dla snowboardzistów. W kasie lub w biurze turystycznym mozna uzyskac
        informacje czy w miejscowości jeżdżą bezpłatne ski busy i czy wykupienie
        skipassu uprawnia do np. bezpłatnego wejścia na besen. Dużo informacji o
        regionie można znaleźć na stronach internetowych. Jesli wiedziuałabym o jaki
        region chodzu z przyjemością podam adres www.
      • joanna.jablonska Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? 08.12.01, 13:48
        Jazda na nartach w Alpach to prawdziwa przyjemność. Z reguły trasy są
        oznakowane, a w kasach gdzie kupuje sie karnety mozna otrzymać mapkę z
        rysunkami przebiegu tras i oznaczeniem - czarne trudna, czerwona - średnia,
        niebieska - łatwa. Są tam równiez zaznaczone pólka dla dzieci - maluchów oraz
        snow parki dla snowboardzistów. W kasie lub w biurze turystycznym mozna uzyskac
        informacje czy w miejscowości jeżdżą bezpłatne ski busy i czy wykupienie
        skipassu uprawnia do np. bezpłatnego wejścia na besen. Dużo informacji o
        regionie można znaleźć na stronach internetowych. Jesli wiedziuałabym o jaki
        region chodzu z przyjemością podam adres www.
        • Gość: Moni Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? IP: 192.168.3.* 11.12.01, 23:01
          Byłam w Bormio i jest fajnie, ale polecam ci coś innego! Val di Fassa! To
          dolinka niedaleko Bolzano, rewelacyjna! Ja jade tam juz kolejny raz, kupuje
          karnet Dolomiti-Super-Ski i jest świetnie! W każdym miasteczku w tej dolince
          nie ma problemów z noclegami, wszystkie piękne! I co najważniejsze: codziennie
          jeździ się w innym kompleksie narciarskim, (wszystkie do 10 km dojazu, sa ski-
          busy), codziennie nowe widoki, góry i trasy! A jeszcze można sobie zafundowac
          wypad na slynna Marmolade (lodowiec)- tam to sa widoki!!!
          Powodzenia!!
      • Gość: atropina Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 00:53
        Dolomiti super sky polecam :)
        www.val-gardena.com
        w hotelu Alpino Plan są jeszcze miejsca na święta!!! chyba, bo były tydzień
        temu :)
        Uczyłam się tam jeździć, tego się nie da z niczym porównać, tam jest BOSKO.
        pozdrawiam
        arto
        ps. w tym roku jadę tam po raz trzeci
        • Gość: domin Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? IP: 193.0.77.* 20.12.01, 14:38
          właśnie wróciłem z dolomitów troche mało było śniegu ale tarsy były dobrze
          przygotowane. Jeslt ktos nie był jeszcze w alpach to wydaje mi sie iż nie jest
          to problemem . Ja byłem pierwzsy raz i wszystko robi się intuicyjnie (typowe
          narciarskie czynności) bez problemóew. Włosi bardzo słąbo mowią po angielsku, w
          regionie w którym ja byłem a mianowicie Madonna di campilio (ach co za piękne
          góry dookoła szkoda tylko ze pojechałem z tak kiepskiego biura jak almatur)
          • Gość: slaw Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.12.01, 13:39
            Witaj Domin. Wlasnie wybieram sie w Dolomity i w dodatku w to samo
            miejsce co Ty. Czy mozesz napisac cos wiecej o tym rejonie .Pozdrawiam
            • Gość: Michal Re: NA NARTY W ALPY - PORADY??? IP: *.telia.com 23.12.01, 14:38
              Tez jak inni sklaniam sie w kierunku Dolomitow.Jeden problem jest wtym roku
              bardzo malo sniegu.Pisty sa zasypane sztucznym sniegiem i wszytko jest otwarte.
              Chcesz dobre noclegi to www.val-gardena.com lub calosc www.superski.com
              Zobacz zreszta sam na satelicie Astra program 3SAT godz.8-9 i Bayern 3 g. 8-9
              Alpen panoramma.Codziennie. W Waszej lokalnej telewizji nadaje TDC tez rano
              tylko z Waszych italienskich gorek.Miejsca dostaniesz sa .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka