Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pierwsze narty dla 11-latki

04.01.02, 13:33
    Moja jedenastoletnia corka (138cm wzrostu, 30 kg) wyjezdza po raz pierwszy na zimowisko
    narciarskie. Miała już kilkakrotnie kontakt z nartami, ale wciąż jest narciarzem początkujacym.
    Chcę kupić jej pierwszy komplet narciarski. Jeszcze nie podjąłem decyzji czy nowy,
    czy używany, choć cena oczywiscie będzie istotnym czynnikiem wyboru.

Proszę o radę jaki typ/model nart wybrać. Z zamieszczonych już postów zorientowałem
    się, że na pierwsze narty najlepsze byłyby "easy carving". Ale na stronach producentow
    czesto nie ma nart tak okreslanych, pojawiajja sie tylko rozne tajemnicze skroty, symbole
    i numerki, które postronnej osobie niewiele mówią. Na przyklad, mysle, że dla poczatkujacych
    lepiej jak promien wciecia nie jest za duzy (jak jest za duzy to narta b. latwo skreca i trudno utrzymac
    kierunek jazdy). Ale nie wiem jaka jest numeracja tych promieni, czy np. R15 to duzy
    promien, czy maly. Ile powinien wynosić w przypadku osoby, która dopiero się uczy jazdy?

Prosze też o sugestie dotyczące butów narciarskich.
    Czy każdy but nadaje się do każdego wiązania? czy też może okazać się, że narty i
    buty kupione osobno nie pasują do siebie wzajemnie?
    Czy raz zamontowane wiązania można dopasować do troche większego/mniejszego buta?

Sorry jesli to brzmi trywialnie, ale be wdzięczny za wszelkie rady.
    pzdr.
    mirek

Obserwuj wątek
      • joanna.jablonska Re: Pierwsze narty dla 11-latki 18.01.02, 19:17
        narty juniorskie i takież buty - jeśli nowe w sklepie Panu doradzą, jeśli
        używane to:
        buty na cztery klamry
        narty taliowane
        wiązania ze skalą do około 5 (nie potrzeba więcej)
        PROSZĘ nie kupować:
        za dużych butów - znacznie utrudniają naukę, są za wysokie, noga w środku rusza
        się, skarpety rolują i obcierają dziecku stopy - nierzadko bardzo poważnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka