smirek
04.01.02, 13:33
Moja jedenastoletnia corka (138cm wzrostu, 30 kg) wyjezdza po raz pierwszy na zimowisko
narciarskie. Miała już kilkakrotnie kontakt z nartami, ale wciąż jest narciarzem początkujacym.
Chcę kupić jej pierwszy komplet narciarski. Jeszcze nie podjąłem decyzji czy nowy,
czy używany, choć cena oczywiscie będzie istotnym czynnikiem wyboru.
Proszę o radę jaki typ/model nart wybrać. Z zamieszczonych już postów zorientowałem
się, że na pierwsze narty najlepsze byłyby "easy carving". Ale na stronach producentow
czesto nie ma nart tak okreslanych, pojawiajja sie tylko rozne tajemnicze skroty, symbole
i numerki, które postronnej osobie niewiele mówią. Na przyklad, mysle, że dla poczatkujacych
lepiej jak promien wciecia nie jest za duzy (jak jest za duzy to narta b. latwo skreca i trudno utrzymac
kierunek jazdy). Ale nie wiem jaka jest numeracja tych promieni, czy np. R15 to duzy
promien, czy maly. Ile powinien wynosić w przypadku osoby, która dopiero się uczy jazdy?
Prosze też o sugestie dotyczące butów narciarskich.
Czy każdy but nadaje się do każdego wiązania? czy też może okazać się, że narty i
buty kupione osobno nie pasują do siebie wzajemnie?
Czy raz zamontowane wiązania można dopasować do troche większego/mniejszego buta?
Sorry jesli to brzmi trywialnie, ale be wdzięczny za wszelkie rady.
pzdr.
mirek