Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Arlberg versus Soelden

05.12.08, 12:08
    oba osrodki chcialbym zobaczyc. zastanawiam sie, czemu Arlberg, ktory
    zdecydowanie wygral z Soleden w rankingach austriackich i ma znacznie wiecej
    tras (276 do 151) nie jest drozszy; ceny sa nawet odrobine wyzsze w Soelden.
    Czy jest cos takiego w Soelden, co by to uzasadnialo?
    Obserwuj wątek
      • ewangelizator_carvingu Re: Arlberg versus Soelden 05.12.08, 12:27
        byłem tylko w Solden

ceny to kwestia popularnosci i prestiżu, akurat te dwa miejsca to
        top austriacki, dopiero potem licza sie narciarskie warunki
        obiektywne

wydaje mi sie ze wyższa cena Solden jest opłata za unikatowosć tego
        miejsca - lodowiec / a własciwie 2 / połączony z bogatą siecią tras
        wokół, to chyba jedyny taki ośrodek austriacki

IMO lepiej chyba porównywac cały Oeztal z Arlbergiem - wychodzi 276
        do 151+110/ Obergurgl gdzie mozesz jeździc tylko 1 dzień/ + 35 / Oetz
        czyli 276 do 286
        • rav_rav Re: Arlberg versus Soelden 05.12.08, 13:10
          ja tez bylem tylko w Soelden.

zdaje mi sie, ze opinia jest taka, ze Arlberg (Sankt Anton, a zwlaszcza Lech i
          Zurs) jest najdrozszy w Austrii. faktycznie skipass na Soelden jest nieco
          drozszy, ale chodzi chyba o koszty zwiazane z zakwaterowaniem i zyciem.

czytalem sporo o celebrities z calego swiata, bogaczach w megadrogich futrach i
          ferrari na ulicach Lech. moze to przesada, ale Soelden wydalo mi sie mocno
          "proletariackie". mnostwo pijanych niemcow i holendrow a z glosnikow "zwanzig
          zentimeter" ;-)

w styczniu planuje odwiedzic Sankt Anton. jesli sie uda, bede mogl napisac cos
          wiecej.
          • Gość: web Re: Arlberg versus Soelden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 14:18
            ferrari nie widziałam. Kolejki dośc stare, miejscowość malutka, hotele bardzo
            drogie ale standard 4* w Lech, jest gorszy niż np. w Mayerhofen:)Góry ładne,
            trasy też, jest połączenie z Zurs. Poprostu elitarny z powodu ceny ośrodek. Oni
            nawet mapki tras wydaja w złotym kolorze,:)
            • skyddad Re: Arlberg versus Soelden 05.12.08, 14:36
              Bylem w St.Anton am Alberg,no zle postawilem auto pod sklepem i zaplacilem
              odrazu bez zmruzenia oczu 20€.Ot tak na przywitanie.
              Faktycznie jest drogi dla ludzi ktorzy jezdza do restauracji ,na dyskoteki i na
              narty czasem tez.Jezeli mieszkasz w apartamencie zkuchnia kupujesz wszystko po
              normalnych cenach w sklepie duzym tuz za centrum 2km. tez jest milo.Resort sie
              charakteryzuje niezliczona iloscia super offpist tras. Nawet takie gdzie
              potrzeba przewodnika
              narciarskiego inaczej nie wypuszcza z kolejki.Zreszta jak sie zobaczy przepascie
              pod off pistem odrazu szpanowcy znikaja.
              Lech Zurs jest dostepny tylko od jednej strony i wzwiaku ztym wytworzono osrodek
              dla ludzi zamoznych czuja sie pewniej.
              Sumujac to do St .Anton jedzie ten kto naprawde jezdzi.
              Pzdr.Sky.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka