Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Gressoney La Trinite

07.02.09, 17:09
    Wrocilem przed dwoma godzinami. Jazda non stop auten w dwoch kierowcow syn i
    ja 1800km w 21 godzin.W drodze powrotnej przezylismy koszmar na dojezdzie do
    Tunelu w przeleczy Gottard. Od zjazdu do Doliny Aosty z Gressoney La Trinite
    notabene najwiekszy resort of pist w Europie jako ciekawostka otoczony samymi
    szczytami od 4300m do 4570m czyli wyzej niz Matterhorn.Jezdzi sie max na
    3000m w dol a of pist troszeczke wyzej oczywoscie jak wywioza helikopterem.W
    mNo i pozjezdzie do doliny Aosty mielismy dobry opad deszczu do samego
    Milano,po wjezdzie na autostrade prowadzaca na przelecz Gotarda na okolo 25km
    przed najwyzszym punktem zaczal sypac najpierw maly a poznije wzmagajcy sie
    ciezki snieg. Oczywiscie Wlosi pedza jak szaleni na tych swoich brzeczykach.
    Dopiero nabieraja respeku jak pierwsze autop wpada wposlizg i sie krecac
    rozbija.Oczywioscie kolumna sunie wolniej i rozsadnoej.-Przyczyna problemu sa
    dsamochodyy wybierajacy sie wysoko w gory na letnich oponach.Zarowno zawodowcy
    na swoich pieknych ciezarowkach jak i prywatni w swoich drogich
    limuzynach.Zawodowcy mysleli ze sie przesmykna pocichu a osobowki ze
    rozpedem.Ale jakzaczal walic snieg w ciagu 10 minut na autobhan urosla warstwa
    do 20cm sniegu kopnego po spodem marznacego.Widze zdaleka wlaczone u jednej
    osobowki emergency swiatla nie namyslajac sie wlaczam usienbie inni robia
    tosamo,droga jest prosta i taki widoki Tir probowal wyprzedzic kolege i przy
    wyprzedzaniu ugrzazl na lewym pasie i stanal ise lekko zsunal na bok.Ten
    pierwszy stojacy po prawj stronire gazowal aby do punky max bylo okolo 30m aby
    wjechac zsunal sie lekko na srodek przejazd mozliwy tylko dla
    osobowek.Satnolem w kolejce nadjezdza Szwajcar Scania i probuje na maxa choc
    torchre dociagnac zaczyna sie zsuwac na mnie.szescie ze moje Nkian chodza po
    slizgim i lodzie jak po asfalcie i dalem gazu i przedemna szawjcar na passacie
    zrobil mnie miejsce na 2m za soba.Ciezarowkw zamna sie zsunela na srodek i
    zablokowala caly autobhan.Auta kore maly zimowki odrazu ruszyly doprzodu.na
    letnich ludzie pomogli i wypchelialbo zepchneli na bok.Przyszla kolej na mnie
    dalem gazu i Camra jak z kopyta odrazu ruszyla i trzymala swoj tor jazdy,udalo
    sie wyjechalem i bylem ostnim samochodem ktoryt poszedl do gory za mna zostalo
    okolo 200autzablokowaymi przez niedolegio jezdzace na letnich oponach w gory w
    zimie.Jka mijalem TIRY pospiesznie kierowcy zaköldali swoje
    lancuchy.Tankowalem na szczycie do fulla stacja benzynowa w 4metrowej posypce
    sniegowej ale caly czas jezdza Uminogi i odsniezaja.
    Tankuje sie pod achem nawet milo.Wiele ludzie zakladalo lancuch coe sie
    wczesniej zdazylo przedrzec.ja pstanawiam ze dio 30cm sniegu Camra idzie jest
    juz z gory niema potzreby. Noc zamiec zimno czulem sie jak na arktyce.Wjezdamy
    w Tunel po tych kilkunastu kilometrach jazdy wdol o dziwo sucho i cieplo ani
    sladu zimy.Na jakim boisku druzyna cwiczy pilke nozna.Inny swiat.Wina
    kierowcow,ktorzy szybklo i na gwalt zakladali lancuchy a mogli to zrobuic 10km
    wczesniej ale w tym wypadku lenistwo nie poplaca.Zabawilismy na tej stacjio
    okolo pol godziny pijanc kawe zaden samochod nie minal nas po
    ruszeniu.Autobahn mail okolo 25cm sniegu.W druga strone dla Wloch pedzily
    setki aut i napewno spotakla ta sama przykje,mniosc przed szczytem.Policji ani
    sluzb drogowych ani sladu ,pewnikiem juz spali 23.00.Reszta drogi bez przygod
    szybko i sprawnie.Pzdr.Sky.
    Jutro opisze wiecej ide spac oczy sie zamykaja.
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: Gressoney La Trinite 10.02.09, 18:31
        Niema sensu opisywac przygod ktore wszyscy mamy takie same ale zobaczyc to juz
        co innego zapraszam;
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,853,91157683,91157683.html
        • bunia78 Re: Gressoney La Trinite 10.02.09, 21:23
          Sky, fotki piękne - tylko coś mało.... jak na razie.
          Zadam pytanie - którędy jechałeś do Aosty? Ja planuje wielkim bernardem od
          strony Szwajcarii - a czytam, że Ty jechałeś Gothardem - nie jest szybciej i
          bliżej Bernardem? dzięki za jakieś wskazówki co do drogi!
          Pozdrawiam!
          • skyddad Re: Gressoney La Trinite 11.02.09, 11:31
            Bernard maly jest zamnkniety w zimie.Bernard duzy otwarty,ale noca nigdy bym sie
            nie zdecydowal.Jest tam waska i bardzo pod gore przy sniezycy mozna sie
            zsunac.Jechalem tamtedy w czerwcu i snieg walil i bylo slisko gdzy mialem
            "odziwo" sommar opony.Na noc sie tamtedy nie pisze.Szwajcaria to malenstwo aby
            cala przejechac potrzeba dwie do trzech godzin jadac jak Bozia przykazala
            110km/h.Jest cholernie obkamerowana w tunelach.Gothard na zime jest
            bezpieczniejszy.Benzyna u nich jest taniutka i bardzo dobra. Z Gotharda schodzin
            na autostrade kolo Milano i zmieniasz z trzy razy rozne autostrady nie powiem
            jakie gdzy zaczelem jezdzic na GPS,gapie sioe tylko w moja kreske i strzalke i
            gazu tanio bez obiazdow i szukania drogi.
            Pzdr.Sky
            P.S
            Zdjec jest duzo i sukcesywnie bede wstawial.Ta forma opowiadanias woich przygod
            jest najciekawsza tak sie mnie wydaje.
            • skyddad Re: Gressoney La Trinite 11.02.09, 19:04
              Zdjecia sa dostepne rowniez w Albumie pt "Re: Monterosa, Gressoney La Trinite "
              Pzdr.Sky.
              • ewangelizator_carvingu Re: Gressoney La Trinite 11.02.09, 20:28
                obejrzałem fotki

niesamowite ilosci śniegu, takie właśnie warunki mi sie marza

niestety nie w tym roku juz chyba ;(
                • skyddad Re: Gressoney La Trinite 12.02.09, 15:05
                  Buniu,
                  Zdaje sie masz racje,tam juz zbudowano autobhan do samego tunelu ,ostani raz tam
                  bylem w 2002 i mialem dlatego zastrzezenie.Musialem byc w Locarno i dlatego
                  wybralem te trase.
                  Buniu tutaj sa ceny od najtanszych na terenie CH.
                  www.carburants.ch/index.php/german/News/Benzin-und-Diesel-am-billigsten-in-der-Schweiz.html
                  Ciekawy link warto0 sobie zatrzymac.
                  Pzdr.Sky.
                  • skyddad Re: Gressoney La Trinite 12.02.09, 19:40
                    Juz sa dolaczone wszyskie fotki i opisane.Zapraszam;
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,853,91157683.html
            • bunia78 Re: Gressoney La Trinite 11.02.09, 19:48
              Właśnie troszkę na mapę pozaglądałam, bardziej straszny i kręty wydaje mi się
              Gotthard niż np. Tunel San Bernardino. Wg mapy najszybciej do Aosty wyszło mi
              przez Niemcy-Szwajcarię tam Martigny i na Wielkiego Bernarda tunelem do Aosty -
              z Opola wyszło mi 13 h, jadąc od południa przez Czechy-Austrię ponad 15 h. Więc
              chyba jednak zaryzykuję wielkiego bernarda - to będzie już marzec więc troszkę
              cieplej (mam nadzieję) i baz opadów (oby). Może pamiętasz jaka jest cena za
              litr diesla w Szwajcarii - skoro tak tanio?
              Pozdrawiam!
              • Gość: Mary Re: Gressoney La Trinite IP: *.n4u.airbites.pl 12.02.09, 20:46
                Szczęściarz !!!
                Podczas mojego pobytu w tym rejonie - tydzień temu była okropna mgła więc takich
                widoków mogę tylko pozazdrościć.

Super zdjęcia !!!
                • maczores Re: Gressoney La Trinite 12.02.09, 21:31
                  Swietne zdjecia, ale zdziwily mnie pustki na stokach.Czyzby to
                  naprawde tak malo popularne miejsce? Jesli tak to chyba jedno z
                  ostatnich miejsc gdzie mozna poczuc atmosfere wysokich gor - bez
                  dyskoteki na 3000 m.npm. Pozdro
                  • skyddad Re: Gressoney La Trinite 13.02.09, 11:02
                    Mary,
                    Dzieki,ja bylem doslownie w zeszlym tygodniu i juz pisalem mialem slonca tylko
                    4 godziny,,azraz po sniadaniusam wyskoczylem z nartami wgory.Zdjecia gor
                    wykonuje sie tylko rankiem pozniej to juz nie jest to,gdyz slonce pada z
                    gory.Aby uzyskac i wyciagnoác piekno gor slonce musi padac bardziej rownolegle,a
                    to jest mozliwe zaraz po wschodzie.Stalem wjednym miejscu ponad 40minut potem
                    wdrugim tyle samo i w trzecim tez a rezta wykonana pozniej juz nie jest taka udana.
                    Nastepne dni jezdzilem codziennie z aparatem ale nie bylo co fotografowac opad
                    sniegu czy mgle.W miasteczku mozna to robic.
                    Tak tam jest atmnosfera i szacunek dla tych gor.Podziwialem of pistowcow a
                    szczegolnie panie i to nie pierwszej mlodosci ktore tak odwaznie sobie
                    poczynaly ze mnie ciarki przechodzily. Od dziecka tak jezdzily to sie niema
                    czego dziwic.
                    Pzdr.Sky.
                  • skyddad Re: Gressoney La Trinite 13.02.09, 11:12
                    Maczores,
                    Dzieki,nie to tak rozlegle tereny i niestety z powodu kryzysu tylko 1/4 gosci
                    przybyla.Hotele stoja pozamykane na 4 spusty.Tam przyjezdzaja ludzie zadni i
                    rozkochani w gorach a nie na tania komercje z bum bum.Dlatego niema zadnych
                    restauracji dyskotek itp.Sa tylko w hotelach i male bary z bardzo mila imtymna
                    atmosfera.
                    Szwedzi krolowali na stokach of pist i kwaterach i hotelach.Wlaczalismy skaner w
                    naszym PMR radio i na wszyskich 304 kanalach rozmawiali tylko szwedzi.Nikt na of
                    pist nie wypuisci sie bez PMR radia i telefonú.Okazuje sie ze PMR radio
                    obejmowalo swoim zasiegiem caly resort. Jest to cholerna oszczednosc na
                    rozmowach .Sa gratisowe a mobil kosztuje od metra.
                    Pzdr.Sky.
                    P.S PMR radio ma 8kanalow i na kazdy kanal 38 kodowanych kanalow. daje to 8x38=
                    304 kanaly niezalezne.PMR radio z akumlatorkami chodzi caly dzien na nasluchu i
                    starcza swobodnie na stoku.Wogule sie nie wylacza i nie oszczedza
                    energi.Ladowanie po przyjsciu do domu.
                    • skyddad Re: Gressoney La Trinite 13.02.09, 11:30
                      Zdjecia opisane sa dostepne w albumie Re: Monterosa, Gressoney La Trinite i
                      Resort Monterosa La Trinite.
                      Pzdr.Sky.
                      • staruch5 Re: Gressoney La Trinite 27.02.09, 22:22
                        czy Ty spedziles caly tydzien w Gressoney La Trinite? Jezdziles autem gdzies
                        indziej, czy tylko Monte Rosa przez tydzien?
                        • skyddad Re: Gressoney La Trinite 03.03.09, 14:49
                          Jazda z autostrady do Gressoney La Trinite trwa ponad 50 minut jedzie sie prawie
                          2lub 3 biegiem,jest wasko i niebspiecznie i caly ´czas do gory. Nie mysmy
                          jezdzili tylko z w Monterosie czyli na prawo od szosy w Stafal, Gabiet do gory
                          Passo Salati i ztamtad do nastepnej doliny miescowosci Alagna Valsesia. Z
                          Gressoney odrazu przez ich wlasny dosc duzy resort na Gabiet.Duzy resort mam na
                          mysli bardzo duze odleglosci.Pist z Salati do Trinite tylko 11km przepiekna
                          jazda o wszystkich stopniach trudnosci.Natomiast na lewo od Stafal przez Colle
                          Bettaforce do Frachey i przez ich resort do Champoluc. Moze malo ale napewno
                          wiecej niz na Sella Rondzie. Dziennie robilismy po 50km.Do lunchu na gorce
                          pozniej juz spokojnie.
                          Zauwazyliscie ze zdjec ze opusto po prostu duze odleglosci i jest miejsca dla
                          wszystkich.O szalenstwach takich jak na Sella Rondzie niema mowy trzeba sie
                          pilnowac aby nie poleciec gdzies wdol gdyz nikt nieznajdzie sniegu pare
                          metrow,chyba ze masz sprzet of pist i sie wykopiesz.Swiadkiem bylem jak starsza
                          kobieta nie odroznila w pochmurna pogode kantu pistu i pomknela wdol.Malzonek
                          jej kopal i odkopal ja stalem ah gorze i trzymalem slad zjazdu gdyz sypalo
                          niemilosiernie.Samemu trzeba byc ostrozny.
                          Pzdr.Sky.
                          • staruch5 Re: Gressoney La Trinite 04.03.09, 17:02
                            ky'u, ja bede jezdzil z aosty. Zamierzam dojechac najblizej, czyli
                            do Champoluca. On jest o 100 m nizej niz Trinite. Moze bedzie pod
                            gorke, ale trudno. No i stamtad zamiezram jechac przez obie
                            przelecze do Alagni i z powrotem. Wyglada mi to na jakies 3o km w
                            jedna strone. Razem 60, ale polowa wyciagami, wiec spokojnie do
                            zrobienia (przy dobrej pogodzie).
                            W tej powrotnej drodze moze lekko na boki, jak czas pozowli.
                            Widze, ze to nie jest typowy osrodek z wieloma trasami. To raczej
                            turystyka przy pomocy wyciagow. Juz sie nie moge doczekac.
                            Nie wiem, czy bede tam 2 razy, czy tylko raz.
                            Pozdrawiam
                            • skyddad Re: Gressoney La Trinite 04.03.09, 18:35
                              Tak wyglada na mapie ale w rzeczywistosci jest to raj dla of pisciarzy.Zreszta
                              jak pozwoli pogoda to zobaczysz. Z Salati w dol jak bedzie mgla jedz powoli i
                              trzymaj sie tyczek trasa lagodna konczy sie przepascia i obok jest stacja
                              posrednia i kolejka zabirze Ciebie na gore.Jest to oznakowane ale of pisciarze
                              sa na TY z takimi niespodziankami ,normalny deskowiec dostaje zawalu
                              serca.Natomiast tarsa czarna prowadzi na sam dol i jest do wytrzymania. Twoja
                              ocena odleglosciowa jest prawidlowa.Rano wyjedz abys wrocil caly.W razie mgly z
                              salati na dol duza kolej jest nieczynna ze wzgledu na niebesbieczenstwa
                              wynikajace z tej dziewiczosci tych przepieknych swiezych i nie zniszczonych
                              gor.Wokol cisza czasami spotkasz kogos.Zawsze miej mobila wlaczonego i PMR Radio
                              upewnij sie na ktorych kanalach sa osiagalne ich ratownicze sluzby na PMR Radio.
                              Wszystko sie moze zdarzyc,zjechanie w bok moze wez jakas skladana lopatke do
                              plecaka napewno nie zaszkodzi.Po sniegiem jest milo i cieplo aby nie byl zbity i
                              latwo sie mozna wykopac i trawersem do pistu.Zabierz duzo picia i troche
                              kalorycznego zarcia.W gorach byle baton to ju naprawde kosztuje.
                              Czekamy na zdjecia.
                              Pzdr.Sky.
                              • skyddad Re: Gressoney La Trinite 04.03.09, 18:41
                                To dkla Ciebie Staruch;
                                www.monterosa-ski.com/index.php?option=com_content&task=view&id=123&Itemid=224#
                                • skyddad Re: Gressoney La Trinite 04.03.09, 18:47
                                  Zobacz;
                                  www.monterosa-ski.com/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=188
                                  • staruch5 Re: Gressoney La Trinite 04.03.09, 19:03
                                    dzii, ale 2 razy lepsza mapa jest tutaj
                                    skimaps.skiforum.it/skimaps/displayimage.php?pos=-387
                                    • skyddad Re: Gressoney La Trinite 05.03.09, 09:59
                                      To jest ta sama mapa.Wiesz nie spotkalem tam innej.Mam taka w domu wersji A2 na
                                      sciane.Powiesilem nad lozkiem i codziennie sie gapie.
                                      Jak bedziez w Stafal to pojdz do kass ale do tej ostaniej i tam wydaja skipassy
                                      wycieczkom zarezerwowanym.Popros moze odstnbiesz.Zalatwialem dla naszej grupy
                                      skipasy po prostu odbior,bylem pierwszy na miejscu i samochodem to wyreczylem
                                      szefa grupy i kassy daly w prezencie taka mape.
                                      Pzdr.Sky.
                                      • staruch5 to nie jest TA SAMA mapa 05.03.09, 11:43
                                        wiesz, no mape to sie chyab zawsze dostaje za darmo. Nie spotkalem
                                        sie z sytuacja, zeby mi nie dali. (???)
                                        Co do linkow Twojego i mojego. To jest taka sama mapa, ale jak
                                        napisalem, Twoj link daje mape 1.5MB a moj 3MB. Sprawdzilem i jest
                                        spora roznica w rozdzielczosci. czy w szczegolach, to nie
                                        sprawdzalem.
                                        • skyddad Re: to nie jest TA SAMA mapa 05.03.09, 12:41
                                          Otworzylem dla Ciebie osobiscie mam ta od nich.Dostajesz ale malutki zlozony w
                                          piec arkusik.Ta co o niej opisze tylko jest dla tych co prowadza grupy.
                                          Pzdr.Sky.
                                          • staruch5 Re: to nie jest TA SAMA mapa 05.03.09, 13:19
                                            to jest niestety mozliwe. W Cervinii tez daja mapke pozal sie Boze!
                                            Bede pamietal i postaram sei zdobyc porzadna mapke Monte Rosy.
                                            dzieki za radze.
                                            Pozdrawiam
                              • staruch5 Re: Gressoney La Trinite 04.03.09, 18:48
                                dzieki za rady. Zamiast lopatki chyba wezme rozaniec...

Na razie mi nie odpisali do kiedy czynne. Reszta resortow w Aoscie
                                do 26 kwietnia, wiec moze oni tez. Na zdjecia bedziesz musial dlugo
                                poczekac. Beda na Wielkanoc.
                                Pozdrawiam
                                • staruch5 Re: Gressoney La Trinite 12.03.09, 15:49
                                  Sky'u,
                                  czy w Trinnite kursuje cos jak skibus?
                                  Bede ze slabeuszami i oni pewnie nie zjada czarna od strony
                                  przeleczy Salati do Safalu 1818. Maja czerwona do Orsii, ale potem
                                  musieliby sporo tuptac. jak to jest?
                                  • skyddad Re: Gressoney La Trinite 12.03.09, 17:00
                                    Witaj Satruch,
                                    dobrze ze sie pytasz,na poczatek kolejka z Orsa jest zdemontowana i nie
                                    kursujaca.Tzn wagonikow brak. Zadne pisty nie byly w tym roku przerabiane do
                                    Orsy.Tak ze zapomnij.Natomiast czerwona z Salati do Gabit jest bardzo przyjemna
                                    i fajnie sie nia sunie, dluga.Z Gabit do Stafal jest czarna na mapie ale wcale
                                    nie jest tak trudna moze dwa zjazdy troszke ostrzejsze. W CH to bylaby zielona.
                                    Skibus jest przechodzi od Stafal do wszytskich miejscowosci czy idzie na sam dol
                                    do autostrady tego nigdy nie sprawdzalem.Sa to male busiki po 12osob i kosztuja
                                    1€od osoby.Duzo osob korzysta.Mysmy zawsze zjezdzali do Gressoney La Trinite na
                                    nartach bardzo przyjemne trasy i szybkie.
                                    Widze ze bedziesz mustrowal familje.
                                    Pzdr.Sky.
                                    • staruch5 Re: Gressoney La Trinite 12.03.09, 17:15
                                      nie wiem, czy dobrze Cie rozumiem.
                                      Nie ma polaczenia kolejka z Orsii na przelecz Salati? Tak? To widze
                                      na mapie.
                                      Mozna zjechac do Orsii (z Salati), ale juz sie nie wyjedzie.
                                      Moze wezma taki busik, a moze pojada z nami.
                                      To sa moi znajomi, jak slysza o czarnej trasie, to im sie nogi
                                      trzesa i glos zalamuje, wiec nie bede ich namaiwal.
                                      Pzdr.
                                      • staruch5 Cimalegna 12.03.09, 19:17
                                        jeszcze jedno pytanie.
                                        Interesuje mnie ta przestrzen widokowa nad przepascia Cimalegna.
                                        Czy tam jest posrednia stacja kolei linowej? Chodzi o to, czy jadac
                                        tam z przeleczy Salati niebieska trasa mozna wrocic kolejka na
                                        przelecz?
                                        Jak nie - to rozumiem, ze trzeba miec spadochron i wtedy w Alagni
                                        jestem za 3 minuty :-)
                                        • skyddad Re: Cimalegna 13.03.09, 11:12
                                          Jest stacja posrednia.Spadochron zostaw w domu, nie przewiduja uzywania na
                                          stokach w Monterosie.Niedyskretne pytanie czy to jest taki grupowy spadochron
                                          czy osobisty?Czy 3 minuty to zalezy od wiatrow moze sie zdarzyc ze w 10minut
                                          bedziesz w Champoluc.
                                          Pzdr.Sky.
                                          • staruch5 Re: Cimalegna 15.03.09, 13:14
                                            Sky'u, z tego co napisale poprzednio moge sie domyslec, ze drzewiej
                                            byla kolejka z Orsii na przeelcz Salati.
                                            Jak to jest teraz - czy jak "zbladze" z Salati na lewo od Jeziora
                                            Gablet, to juz przepadlem i tylko skibus? Nie da sie wrocic z
                                            Seehorna do czarnej do Stafala?
                                            To jest wlasciwie powtorzenie pytania, ale chce sie upewnic.
                                            W razie srednio cieplej pogody chcialbym wpasc do Orsii. Gdy bedzie
                                            kasza, to bede grasowal tylko na gorze.
                                            • skyddad Passo Salati-Stafal lub Gressoney La Trinite 15.03.09, 18:02
                                              Witaj,
                                              Jezeli pojedziesz z Passo Salati na Gabiet i po przejechaniu Gabiet trzymaj sie
                                              prawej strony i po kilkuset metrach masz zjazd do Stafal.Jezeli pomylkowo nie
                                              skrecisz to pojedziesz G5 do stacji wyciagu 23 Seehorn i poznije trafiosz na
                                              zjazd do Stafal ten sam.
                                              Jezeli przejedziesz wszystko i pojedziesz do samego dolu dojedziesz do Gressoney
                                              La Trinite i tam masz skibusa za 1€od lba do Stafalu.
                                              Proponuje aby Twoja familja poczekala na Gabiet w restauracji
                                              (bombardino dla kazdego) i ty dokonasz zjazdu osobiscie i zaraz do nich kolejka
                                              przyjedziesz i powezmiesz decyzje nadaja sie na te lekka czarna? Pamietaj do
                                              Orsia niema zadnego zjazdu nic nie jest w tych zwalach sniegu "przepistowane"
                                              stoja slupy bez wagonow i zardzewiale.Ponoc tam juz sniegu nie mieli od kilku lat.
                                              Pzdr.Sky.
                                              P.S Nie pamietam aby w Orsia stawal skibuss,moze.
                                              • staruch5 Re: Passo Salati-Stafal lub Gressoney La Trinite 15.03.09, 20:05
                                                wilkie dzieki, Skay. Wszystko jasne.
                                                Milego wieczoru. Skal!
                                                • staruch5 Re: Passo Salati-Stafal lub Gressoney La Trinite 15.03.09, 20:42
                                                  nie chcialem byc az tak namolny (i pytac), ale Ty de facto
                                                  odpowiedziales na to pytanie, czy G12 prowadzi do czy od gornej
                                                  stacji na Seehorn 2390.
                                                  Bardzo Twoje uwagi z okolic Trinite przydadza mi sie. Obym tylko
                                                  trafil w malo wietrzna pogode.
                                                  Jeszcze raz dziekuje.
                                                  • skyddad Re: Passo Salati-Stafal lub Gressoney La Trinite 16.03.09, 11:26
                                                    Jest wszystko okey pytaj ile mozesz tam mozesz nikogo nie spotkac.
                                                    G12 prowadzi do dolnej stacji na Sehorn 2390m.Tam po prawej strionie jest urocza
                                                    ristorante,gdzie w kawalku jarzynowa wrabiesz za 6€,
                                                    tzn ze nazywa sie zupa ale stala, kawal szpinkau swietnie doprawionego í
                                                    opieczonego w ciescie.Jest tez w plynie.
                                                    Pzdr.Sky.
                                                    • staruch5 Re: Passo Salati-Stafal lub Gressoney La Trinite 26.03.09, 11:44
                                                      od 2 dni wiedze, ze na przeleczy Salati zamknieta jest jakas trasa.
                                                      wydaje mi sie, zWto sa niebieskie V4 i V5 do Cimalegny. Czy to one?

www.monterosa-ski.com/phpwebcam/img.php?img=meteoeye4.jpg&map=1

Na stronie Monte Rosy nie pisza o tym...

www.monterosa-ski.com/index.php?option=com_monterosaski&Itemid=222

obie sa otwarte.
                                                      Czy mzoesz mnie wyprowadzic z bledu???
                                                    • staruch5 Re: Passo Salati-Stafal lub Gressoney La Trinite 26.03.09, 11:46
                                                      wiem, ze wszystko jest dzis zamkniete z powodu silnego wiatru. Ale
                                                      to co innego.
                                                      Z jakichs powdodow (lawiny?) postawili te zapore, ktora widac w
                                                      kamerce. To nie jest z powodu wiatru.
                                                    • skyddad Re: Passo Salati-Stafal lub Gressoney La Trinite 26.03.09, 13:28
                                                      Troszke wloszczyzny;
                                                      Chiuso zamkniete, per vento w tygodniu.
                                                      Aperte otwarte.
                                                      Ztego co tam pisza to kiedy dmie z polnocy wszystko jest zamkniete.
                                                      Antagnod na 1730m nie posiada juz sniegu.Pisty sa wylaczone z eksploatacji.Ta
                                                      zapora prowadzi jest na piscie ktora prowadzi do tej przepasci widokowej.
                                                      Reszta to wczytuj sie i sie dowiesz ktore Pista jest Aperte.
                                                      Pzdr.Sky
                                                    • staruch5 Re: Passo Salati-Stafal lub Gressoney La Trinite 26.03.09, 14:04
                                                      Oj Sky, poligloto. Vento to wiatr a nie tydzien. :-)
                                                      Ale to chcialem wiedziec, to droga do tej przepasci. juz otwarli.
                                                      nie wiem, czemu od przedwczoraj byla zamknieta.

Antagnod mial zakonczyc "prace" w niedziele i zakonczyl, choc snieg
                                                      jeszcze jest.
                                                    • skyddad Re: Passo Salati-Stafal lub Gressoney La Trinite 26.03.09, 16:29
                                                      Ty sie nie smiej,dopiero co resetowalem disk i jeszcze nie byl zladowany slownik
                                                      wlosko- szwedzki,co ja biedny sie nameczylem aby sobie przypomniec znaczenie
                                                      tych slow.Vento tak kombinowalem veckan to tydzien vänta czekac cos pasowalo
                                                      ,tak wogole jest bardzo duzo slow wloskich podobnych do innych jezykow i mozna
                                                      trafic.No nie udalo sie.Przynajmniej teraz bede wiedzial i jedno slowko wiecej.
                                                      Z tym sniegiem to wymowka,poprostu niema ludzi i wiecej kosztuje pedzic te
                                                      maszyny na pusto.
                                                      Pzdr.Sky.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka