kochanica-francuza 06.04.09, 23:55 Bliska osoba: "X nadepnął mi na wątrobę". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meduza7 Re: Przekręcone idiomy 06.04.09, 23:59 Z komentarzy na blogu: "Być może tym razem po raz pierwszy trafiła kosa na kamień?" - "Wcale nie trafiłaś na kiepską kosę". Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: Przekręcone idiomy 07.04.09, 00:27 To nie idiom, ale o mało co bym kiedyś powiedział, że idę na operację łechtaczki (chodziło o łękotkę, na szczęście się ugryzłem w język). Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: Przekręcone idiomy 07.04.09, 01:57 ;) umarlam ! :DDD fotoforum.gazeta.pl/u/mimbla.londyn.html Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony-ryj Nie przejmuj się 13.04.09, 19:04 frred napisał: > To nie idiom, ale o mało co bym kiedyś powiedział, że idę na operację łechtaczk > i > (chodziło o łękotkę, na szczęście się ugryzłem w język). U mnie w szkole (Średniej!!!,) jeden idiota przyniósł lewe zwolnienie lekarskie od lekarza GINEKOLOGA Odpowiedz Link Zgłoś
moze_doktor Re: Nie przejmuj się 13.04.09, 21:07 zapijaczony-ryj napisał: > frred napisał: > > > To nie idiom, ale o mało co bym kiedyś powiedział, że idę na operację łec > htaczk > > i > > (chodziło o łękotkę, na szczęście się ugryzłem w język). > > U mnie w szkole (Średniej!!!,) jeden idiota przyniósł lewe zwolnienie lekarskie > od lekarza GINEKOLOGA Jesli to bylo podczas np. epidemii grypy to mozliwe. Uruchamia sie wtedy WSZYSTKICH lekarzy. W koncu z grypa GINEKOLOG tez sobie poradzi. Jesli to bylo w okresie "normalnym", to wierze, ze zwolnienie bylo sfalszowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qui Re: Przekręcone idiomy IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.04.09, 01:15 Z tą łechtaczką/łękotką to nie jesteś odosobniony :) Moja koleżanka przez telefon opowiadała mojej babci o tym, że jej szwagier będzie miał operację łechtaczki. W życiu nie widziałam, żeby ktoś się tak zaczerwienił w 1 sekundę. A ja padłam. Babcia to dama więc udawała, że nie słyszała :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiekzlasu Re: Przekręcone idiomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.09, 11:36 Moja polonistka w liceum: porywać się z motyką na rzepę. Po delikatnym zwróceniu uwagi, że to chyba nie tak, poprawiła się: z motyką na księżyc. Poza tym była przekonana, że oportunista to ktoś, kto stawia opór. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Przekręcone idiomy 24.04.09, 12:44 Moja polonistka miała czarne przywidzenia na temat naszej matury. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_kidler Re: Przekręcone idiomy 07.04.09, 15:44 Z ta linią oporu poprawne są obydwie wersje - najmniejsza linia i linia najminejszego - tak Miodek mowil :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowita771 Re: Przekręcone idiomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.09, 16:29 Mylisz się, Miodek mówił, że poprawna jest tylko wersja z najmniejszym oporem. Tłumaczył, że linia nie może przecież być mała ani duża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crom Re: Przekręcone idiomy IP: 94.246.142.* 09.04.09, 19:27 Gość portalu: jowita771 napisał(a): > Mylisz się, Miodek mówił, że poprawna jest tylko wersja z najmniejszym oporem. > Tłumaczył, że linia nie może przecież być mała ani duża. zasadniczo pobieznie miodek nie ma racji sa linie male i duze sa o duzym oporze jak np lufthansa panie miodek nosil wilk razy kilka dopoki mu ucha nie urwali pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydro Re: Przekręcone idiomy IP: *.acn.waw.pl 07.04.09, 07:53 Mam mieszane obiekcje :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Przekręcone idiomy 07.04.09, 12:00 Byłam bezradna jak goryl we mgle. Jestem głodna! Królestwo za konia z kopytami! Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Przekręcone idiomy 07.04.09, 13:11 Moja żonka mawiała kiedyś "pal pies" odnośnie czegoś, co nie było ważne. Wogóle to lubuje się chyba w łączenie idiomów - jeszcze coś tam miała, ale nie pamiętam co. Natomiast moja była już bratowa wychodziła "z punktu założenia" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abija Re: Przekręcone idiomy IP: 194.181.194.* 07.04.09, 15:56 z kopytkammi, hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flumka Re: Przekręcone idiomy IP: *.registered.aka2.ukw.edu.pl 24.04.09, 13:06 mój wykładowca mawiał: jestem zagubiony jak pijane dziecko we mgle:) Odpowiedz Link Zgłoś
jayamez Re: Przekręcone idiomy 07.04.09, 13:59 Ostatnio na forum widzialem: "Co ma plywac nie utonie" :D W sumie z sensem, bo jak np. okret ma plywac, to raczej nie utonie. Chyba ze podwodny ;) A sam kiedys stosowalem powiedzonko laczone: z "Fakt, masz racje!" robilem "Masz fakt!" :) Przestalem od kiedy pojawila sie gazeta "Fakt" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Przekręcone idiomy 07.04.09, 14:15 jayamez napisał: > Przestalem od kiedy pojawila sie gazeta "Fakt" ;) No nie dziwię się - ja bym też przestał Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_kidler Re: Przekręcone idiomy 07.04.09, 15:45 Coś jest proste jak słońce :) Odpowiedz Link Zgłoś
uccello Re: Przekręcone idiomy 07.04.09, 16:34 takie przekrecone specjalnie, a nie bezwiednie też mogą być? u nas w domu się mawia: eee tam, awangarda po obiedzie pies co dużo szczeka, mało mleka daje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moonshine Re: Przekrêcone idiomy IP: *.internetserviceteam.com 07.04.09, 17:21 chyba byk co duzo muczy malo smietany daje!!! (nie doic byka, i co z tego ze sie cieszy?) Odpowiedz Link Zgłoś
cherryhills Re: Przekrêcone idiomy 07.04.09, 17:30 Pierwsze koty robaczywki - moje ulubione :) Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: Przekrêcone idiomy 09.04.09, 11:35 Jak cię dorwę, to ci włosy z d.. powyrywam. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Przekrêcone idiomy 09.04.09, 12:46 to ja NA SZYBCE przytoczę słowa sprawozdawcy sportowego, który czarnego konia z rękawa wyciągnął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LGOM Re: Przekrêcone idiomy IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.09, 20:58 Z tej samej beczki: tegoroczny TCS - "Czarny dżoker turnieju" - Szaranowicz o Wasiliewie Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Przekręcone idiomy 09.04.09, 12:53 > pies co dużo szczeka, mało mleka daje! Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje :) Odpowiedz Link Zgłoś
blue-leeloo Re: Przekręcone idiomy 09.04.09, 22:10 jayamez napisał: > Nie rob drugiemu miedzy drzwi :) i " Kto rano wstaje...ten dużo leje" :) (tylko trochę w przysłowia biegniemy) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Przekręcone idiomy 17.04.09, 22:46 kto rano wstaje, ten leje jak z cebra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyssawka Re: Przekręcone idiomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 20:08 Kto rano wstaje, ten leje jak wół do karety :))) Odpowiedz Link Zgłoś
chantal10 Re: Przekręcone idiomy 09.04.09, 13:18 1. Albo rybki albo przewóz 2. Z "Killerów - 2": "(...) jak sęp Prometeuszowi nerkę". Mówił to Ferdynand Lipski Ewie, kiedy ta narażała swoją reputację w ultra-kusej sukience :] Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: Przekręcone idiomy 09.04.09, 15:40 'jestem godna podziwu' w znaczeniu 'jestem pełna podziwu', w dodatku wypowiedziane z pełną powagą i nutą tegoż podziwu w głosie przychodzi anglojęzyczny lektor na lekcję i chichocząc w kułak wydusza (po angielsku), 'ale macie fajny idiom, właśnie się go nauczyłem' i już po polsku lekko się zacinając mówi 'nie rób sobie ze mnie... jajko' Odpowiedz Link Zgłoś
uccello Re: Przekręcone idiomy 09.04.09, 18:45 nie kładź palców między drzwi , bo się nie wyśpisz! Odpowiedz Link Zgłoś
alfa.abc0 Re: Przekręcone idiomy 09.04.09, 19:29 jeden gość "cofnął się do tyłu" a tam była przepaść i "spadł do dołu" Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp struś na Boże Ciało 09.04.09, 21:15 Dzisiejszy idiom z forum Moda: "Wystroił się jak struś na Boże Ciało" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=650&w=93869614&a=93888578 Prawda, że cudne? Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: struś na Boże Ciało 10.04.09, 11:58 struś na Boże Ciało wymiata ! ;) fotoforum.gazeta.pl/u/mimbla.londyn.html Odpowiedz Link Zgłoś
olimp11 szczur na otwarcie kanału 14.04.09, 12:48 "Wystroił się jak ....." pożyczone, ale dla mnie fajne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: struś na Boże Ciało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.13, 10:07 Jak do tej pory używałem stróż, ostatnio dostałem email ze strusiem i zbaraniałem :) która wersja jest poprawna? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Przekręcone idiomy 09.04.09, 21:16 I jeszcze z zamierzchłych forumowych czasów przypomniała mi się dyskusja z osobą upierającą się, że prawidłowa wersja idiomatycznego wyrażenia brzmi "Każda pliszka swój ogonek chwali", bo każdy z wyjątkiem największych zacofańców wie, że gąsienice nie mają ogonków :) Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: Przekręcone idiomy 10.04.09, 00:51 Nie moje,komentatora boksu: ...nie da rady ! nie da rady! nogi ma jak z zelatyny... (galareta z zelatyny jest ,wiec ...prawie dobrze ;) fotoforum.gazeta.pl/u/mimbla.londyn.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vandulka Re: Przekręcone idiomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 11:20 Z cyklu "moje dziecko powiedziało" - u nas w domu funkcjonuje: hałas choć uszy na wykol A kiedyś, dawno temu, w jakiejś audycji radiowej: Kto rano wstaje, ten leje jak z cebra Leje jak wół do karety Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje Nie wszystko łyse co się świeci Odpowiedz Link Zgłoś
gorillon Re: Przekręcone idiomy 10.04.09, 22:38 Otóż mamy kolegę, który masami przekręca stałe związki frazeologiczne względem tego, co mu się wydaje. Te nowe idiomy zyskały nawet w towarzystwie osobna nazwę "[...] izmy" - od jego nazwiska. Oto typowe przykłady: coś tak kiepskie, że "o krzak du.pę potłuc" ktoś jest "prawdziwym tyranem pracy" "plułem sobie w twarz" (że czegoś nie zrobiłem) Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: Przekręcone idiomy 11.04.09, 00:10 Daj kurze grzędę a zażąda mercedesa. Daj kurze grzędę a odgryzie ci palec. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: Przekręcone idiomy 11.04.09, 00:10 O wilku mowa a tu czerwony kapturek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Przekręcone idiomy IP: 78.8.26.* 12.04.09, 23:19 O, ja też znam takiego, jego powiedzonka to: Zwieracze mi opadły wszelki bóg pana Boga chwali nie wpieprzaj się między bułkę a zakąskę :D ma całą masę innych, ale w tym momencie nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Przekręcone idiomy 11.04.09, 14:04 > I jeszcze z zamierzchłych forumowych czasów przypomniała mi się dyskusja z osob > ą > upierającą się, że prawidłowa wersja idiomatycznego wyrażenia brzmi "Każda > pliszka swój ogonek chwali", bo każdy z wyjątkiem największych zacofańców wie, > że gąsienice nie mają ogonków :) upierała się chyba z z sensem:) ba - niektórzy zamiast pliszki wstawiają już nawet nie liszkę, ale myszkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorillon Re: Przekręcone idiomy 11.04.09, 14:47 Upierała się jednak bez sensu bo pierwotnie była to "liszka", czyli po prostu lis (patrz: obraz Witkacego). I wtedy kwestia ogonka robi wiekszy sens. Robi sens? Matko, co za kalka jezykowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Przekręcone idiomy IP: *.acn.waw.pl 11.04.09, 14:53 > Upierała się jednak bez sensu bo pierwotnie była to "liszka", czyli > po prostu lis (patrz: obraz Witkacego). O serio?? A ja zawsze znalem to z pliszka. No prosze, jak sie czlowiek cale zycie uczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Przekręcone idiomy 11.04.09, 22:48 > O serio?? A ja zawsze znalem to z pliszka. No prosze, jak sie czlowiek cale > zycie uczy :) Zdecydowanie w idiomie występuje liszka = lisiczka, względnie Pani Lisowa, podziwiająca własny puszysty, rudy ogonek. Zadne tam ptaszyny, myszki czy inne gunsienice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Przekręcone idiomy IP: 78.8.26.* 12.04.09, 23:21 a niektóre gąsienice mają "ogonki"... a z pliszką też może być, bo te ptaszki mają długie ogonki i nimi energicznie kiwają :) stąd może tak się często mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crom Re: Przekręcone idiomy IP: 94.246.142.* 13.04.09, 12:44 stawiam na pliszke nie widzialem lisicy z podniesionym ogonem pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Przekręcone idiomy 14.04.09, 05:21 Gość portalu: crom napisał(a): > stawiam na pliszke > nie widzialem lisicy z podniesionym ogonem To ja proponuję w takim razie: "Każda KISZKA swój WYROSTEK chwali!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: Przekręcone idiomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 11:57 Sie gonsiennica mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka Re: Przekręcone idiomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 00:18 irytuje mnie ogromnie tak powszechnie błędnie używane sformułowanie "mieć ciężki orzech go zgryzienia". twardy orzech ludzie, twardy!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Przekręcone idiomy IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.09, 01:47 moja kumpela ostatnio mi opowiadała, że ktoś tam był "pijany w SZTORC" :D Wyobraźcie sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Przekręcone idiomy 12.04.09, 17:35 Gość portalu: naiwna napisał(a): > moja kumpela ostatnio mi opowiadała, że ktoś tam był "pijany w > SZTORC" :D Wyobraźcie sobie :) Wyobrażam sobie :) Cudne! Pijany jak kołek w płocie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Przekręcone idiomy IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.09, 02:58 Ta moja kumpela to w prawie każdej rozmowie coś pięknie przekręca. Staram się pamiętać, ale nie zawsze mi się niestety udaje. I niestety nie widujemy się często. Odpowiedz Link Zgłoś
farelkaa Re: Przekręcone idiomy 11.04.09, 14:47 Kiedyś jeden pan opowiadał, że miał serce na ramieniu. Podsłuchałam też rozmowę dwóch starszych pań nt pogody, że to już marzec a dalej śnieg pada z deszczem, co druga podsumowała - " no cóż, w marcu jak w garncu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulla1 Re: Przekręcone idiomy IP: 77.236.0.* 11.04.09, 23:32 " Uczepił sie jak żyd psiego ogona" Spełzło na niczym, spaliło na panewce- spełzło na panewce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Przekręcone idiomy IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.09, 02:22 farelkaa napisała: Podsłuchałam też rozmowę dwóch starszych pań nt pogody, że to już marzec a dale > j > śnieg pada z deszczem, co druga podsumowała - " no cóż, w marcu jak w garncu" No a jak to leci twoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: farelkaa Re: Przekręcone idiomy IP: *.ds4-s.us.edu.pl 12.04.09, 04:23 Mówi się "w marcu jak w garncu" ale wg mnie ma to oznaczać, ze jest gorąco. chociaż może i w niektórych garncach zdarza się śnieg z deszczem- nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przekręcone idiomy IP: *.telpol.net.pl 12.04.09, 04:48 ale prima aprilis już był! :D chyba nie napisałaś tego na serio??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Przekręcone idiomy IP: *.cable.smsnet.pl 12.04.09, 14:09 Też spotkałem się z taką interpretacją;), a że mniejszościowa to co? Rozumisz, rozumię, wziełem, przywiezę, zawiezę.. tak "mówio" Polacy i w pewnych środowiskach są w większości - potrafią purystę zmieść autorytetem demokratycznej przewagi:) Też nigdy garnca nie kojarzyłem z ciepłem, mimo że to nawet logiczne, ale nie o gar na ogniu tu chodzi. Pozdrawiam świątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Przekręcone idiomy IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.09, 02:55 Gość portalu: farelkaa napisał(a): Mówi się "w marcu jak w garncu" ale wg mnie ma to oznaczać, ze jest gorąco. > > chociaż może i w niektórych garncach zdarza się śnieg z deszczem- nie wiem :) Mnie w szkole uczono, że chodzi o misz masz jak w garncu, kiedy się wrzuca do niego różne składniki na potrawę - raz jest tak, a raz znienacka zupełnie inaczej (pogodowo). Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Przekręcone idiomy 19.04.09, 14:27 Gość portalu: farelkaa napisał(a): > Mówi się "w marcu jak w garncu" ale wg mnie ma to oznaczać, ze jest gorąco. O_o Trzymajcie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
the.ctphr Re: Przekręcone idiomy 12.04.09, 12:25 Komu w drogę, temu gwóźdź w nogę (czyli lekka makabra z okazji świąt - ale to ewidentnie specjalnie przekręcone) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CRLWN Re: Przekręcone idiomy IP: *.chello.pl 12.04.09, 20:52 "nie mów hop przed zachodem słońca" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: Przekręcone idiomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 14:28 Moja mama zawsze mówi: Nie owijaj kota w bawełnę Został na lądzie I nie sposób ją przekonać, że to trochę inaczej leci... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Przekręcone idiomy 13.04.09, 16:58 Gość portalu: CRLWN napisał(a): > "nie mów hop przed zachodem słońca" Nie chwal niedźwiedzia przed zachodem słońca... :) Odpowiedz Link Zgłoś
184l Re: Przekręcone idiomy 13.04.09, 23:02 kto rano wstaje, ten leje jak wol do karety Odpowiedz Link Zgłoś
krowa_w_kropki Re: Przekręcone idiomy 14.04.09, 15:18 Nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki. No ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Przekręcone idiomy 14.04.09, 22:27 - Pijanemu słoniowi nie zagląda się w trabę - Przyjechał mój książę na białym traktorze - Nie mów chłop dopóki nie zajdziesz - Czym chata bogata, tym struje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Przekręcone idiomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 23:13 Jeśli mogę tak subletnie zauważyć, to tu jest pomieszane mięso z twarogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tynia Re: Przekręcone idiomy 15.04.09, 18:31 Ja trochę obok tematu, bo to nie idiomy, ale blisko bo pokręcone jak się patrzy. Koleżanka o swoich niezmiennych gustach kulinarnych: "Ja jestem tradycyjna moim kanapkom" Ta sama koleżanka o swoim rosnącym doświadczeniu życiowym: "Teraz, gdy jestem w podobnej sytuacji to już wiem na czym to wygląda" Wśród moich bliskich o konserwatywnych, uparcie powtarzanych zachowaniach: "Już nie bądź takim ortodontą!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3,14-Roman Re: Przekręcone idiomy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.04.09, 18:36 Ja często coś przekręcam. -"co ma myszy, nie utonie" -"słyszałem to na własne oczy" lub "widziałem to na własne uszy" -"Może coś zaśpiewamy? -Ale ja śpiewam, jakby mi słoń na nogę nadepnął!" -"porywać się z motyką na słonia" -"siedzieć cicho, jak mysz w pułapce" -"raz na wozie, raz podwozie" I cała kolekcja pt: "wystroił się, jak" -menel na uroczyste otwarcie toi-toi/monopolowego -ciocia na pogrzeb -pies do weterynarza -szczur na otwarcie kanału Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Przekręcone idiomy IP: 193.59.95.* 17.04.09, 15:07 Moja kumpela: wystawiać się na POŚMIECHOWISKO :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przekręcone idiomy IP: *.telpol.net.pl 17.04.09, 20:31 współpracownica - "Umarł kot w butach"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyssawka Re: Przekręcone idiomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 20:11 > -"raz na wozie, raz podwozie" Raz na wozie, raz w nawozie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Przekręcone idiomy 18.04.09, 19:03 Przypomniało mi się, że zawsze przekręcam i w nie wiem w końcu, czy: Należy mu się jak psu kiełbasa czy też Należy mu się jak psu buda czy jeszcze co innego się temu biednemu psu należy. Kaszanka? Ta tego, ekhm, pani pies? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Przekręcone idiomy IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 13:39 Słyszałam takie wersje: jak psu buda, jak psu zupa, jak psu miska - jak to w końcu jest? Psu na budę takie powiedzonko! Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Przekręcone idiomy 19.04.09, 14:23 Należy się jak psu zupa Psu na budę Nie dla psa kiełbasa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Przekręcone idiomy 23.04.09, 15:42 - głodny jak osioł - raz na wozie, raz w nawozie - Nieszczęścia chodzą stadami - A co mam tak siedzieć o suchej twarzy - Jest między nami jakaś fizyka - Jestem szczera. Nigdy nie gram na dwa ognie - Co będziemy drzeć koce - Będę cicho jak miś pod miotłą - Jak dasz ludziom palec, oni wejdą ci na głowę. - Ktoś dzwoni, dzwoni, ale nie w tym porcie. - kamień z serca, kupa w majtki - obiecanki, cacanki...a głupiemu stoi Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: Przekręcone idiomy 26.04.09, 20:11 A co jest nie tak z "psu na budę" i "nie dla psa kiełbasa"? :) Serio pytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Przekręcone idiomy 26.04.09, 20:43 mariolka99 napisała: > A co jest nie tak z "psu na budę" i "nie dla psa kiełbasa"? :) Serio > pytam :) Nie no, właśnie w porządku jest :) Ja pytałam, jak to się mówi prawidłowo, bo zawsze mi się mieszają te idiomy z "należy się jak psu..." (no i właśnie nie buda i nie kiełbasa, bo budę i kiełbasę psina otrzymuje na mocy innych idiomów) Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: Przekręcone idiomy 26.04.09, 22:21 nessie-jp napisała: > mariolka99 napisała: > > > A co jest nie tak z "psu na budę" i "nie dla psa kiełbasa"? :) Serio > > pytam :) > > Nie no, właśnie w porządku jest :) Ja pytałam, jak to się mówi prawidłowo, bo > zawsze mi się mieszają te idiomy z "należy się jak psu..." (no i właśnie nie > buda i nie kiełbasa, bo budę i kiełbasę psina otrzymuje na mocy innych idiomów) > Aj, faktycznie:) Twoja wypowiedź mi umknęła :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miaumiau Re: Przekręcone idiomy IP: *.29.71-86.rev.gaoland.net 26.04.09, 21:31 Psu mogą się też świecić, ale to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Przekręcone idiomy 26.04.09, 22:23 Gość portalu: miaumiau napisał(a): > Psu mogą się też świecić, ale to inna bajka. NOS! Psu może się świecić NOS! Proszę bez żadnych świecących... bajek. Tu dzieci czytają :P Odpowiedz Link Zgłoś
loginka1 Re: Przekręcone idiomy 25.04.09, 23:58 Ostatnio usłyszałam perełkę "to rodzi dwa końce kija". A tak w ogóle to boję się, że częśc tych przekręceń mi się utrwali ;- D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gd Re: Przekręcone idiomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 16:27 Nauczycielka na wywiadówce w przedszkolu: Nie mam do Kasi żadnych przeciwwskazań. Z innej beczki: panoszące się ostatnio słowo "wyrwigrosz": kabaret, knajpy (zamiast historycznie utrwalonego słowa "wydrwigrosz"). Odpowiedz Link Zgłoś
cherryhills Re: Przekręcone idiomy 27.04.09, 14:39 Hit mojego faceta z wczoraj: Nie kąsaj ręki, która ci dała jeden palec! Jak to powiedział to aż sam zamilkł z wrażenia na swe własne słowa. Do dziś się z tego śmieję :) Połączenie oczywiście "nie kąsaj ręki, która cię karmi" oraz "dać palec, to weźmie całą rękę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annaud Re: Przekręcone idiomy IP: 195.137.246.* 27.04.09, 14:59 No fajne te idio(tyz)my. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Woda na płyn 27.04.09, 15:37 Znalezione dzisiaj na Gamecornerze: "To jest woda na jego płyn"... Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Przekręcone idiomy 21.05.09, 20:14 Każda potwora znajdzie swojego sponsora. Tylko nie wmawiaj mi dziecka w brzuch! To jest sprawa życia po śmierci. Morska decyzja. Raz krowie śmierć. Pies sadownika. Gość niezgody. Napaść w mroczny dzień! Wyrzucona na zbity mróz! Co się patrzysz jak sroka w granat! Kodeks murgrabiego oko za oko, sekret za sekret. Pasujemy do siebie jak dwie połówki chleba. Beze mnie wiele spraw by się posypało, jak amen w popiele. Stęk bzdur. Uczepiłeś się jak rzep psiego tyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Przekręcone idiomy 23.05.09, 10:18 to pierwsze to chyba tylko świadoma trawestacja; drugie jest powtarzane dla zabawy dzięki politykom, którzy rozpowszechnili tę wersję; ostatnie to chyba też świadome podkreślenie emocji wypowiadającego poprzez zmianę słowa na 'ostrzejsze' lub bardziej wulgarne, coś w rodzaju 'mam cię po dziurę w d.pie'. ale murgrabia i stęk bzdur to coś, co sam muszę zacząć wykorzystywać w rozmowie:) Odpowiedz Link Zgłoś