Dodaj do ulubionych

Chciałabym ale....

28.04.11, 11:08
Witam Was cieplutko.
Marzy mi się wyjazd na Wyspy Kanaryjskie w zimie i chciałabym zadać Wam kilka pytań bo jestem kompletnie zielona.
Zawsze korzystałam z wyjazdów zorganizowanych ale widzę, że w biurach podróży wychodzi to bardzo drogo, chyba że trafię zimą na jakieś last minute ale pewnie będzie ciężko.
We wrześniu urodzi nam się dziecko i tak jak będzie miało około 3 m-ce chcielibyśmy wyjechać na wakacje. Czyli najwcześniej końcem listopada najpóźniej końcem marca wyjazd wchodzi w grę.
1. Czy moglibyście nam polecić jaki miesiąc będzie odpowiedni, tak żeby nie było strasznych upałów ale żebyśmy też nie zmarzli?
2. Czy moglibyście mi polecić, na którą wyspę pojechać najlepiej ( mamy jeszcze 2 dzieci 7 i 14 lat), bardzo chciałabym plażę z piaskiem z łagodnym zejściem do morza, żeby też ceny nie były z kosmosu.
3. Czy plaże są zagospodarowane, z leżakami parasolami itp... Ile trzeba zapłacić za plażowanie? Czy na plażach są jakieś atrakcje dla dzieci i młodzieży, żeby ta 14-stka mi się bardzo nie wynudziła.
4. Czy możecie polecić gdzie znaleźć hotel lub pensjonat cokolwiek najlepiej z wyżywieniem - mile widziane All Inclusiv - ale nie koniecznie. Chodzi o to że nie wiem jak tam wygląda cenowo a moje dzieci to prawdziwe smoki w pochłanianiu napojów, lodów itp...
Chociaż ideałem byłoby też mieszkanie u jakiegoś gospodarza, który zapewni chociaż śniadania i obiadokolacje.
5. Jak można dostać się na taką wyspę, możecie mi polecić, którymi liniami latacie , gdzie przesiadki itd...
6. Czy możecie mi polecić gdzie można rozglądać się za jakimiś noclegami? Czy ogólnie wyżywienie w knajpkach jest drogie gdyby nie udało nam się znaleźć noclegów z wyżywieniem?
Mam nadzieję że nie mam wymagań które można spełnić tylko w Erze? I możecie mi trochę pomóc?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jotka Re: Chciałabym ale.... IP: *.152.131.96.dsl.dynamic.eranet.pl 29.04.11, 00:42
      Hmm, szczerze powiedziawszy, to żeby spełnić jak najwięcej postawionych przez Ciebie warunków, to chyba zaproponowałabym Ci ... Egipt, a ze względu na okres listopad-marzec to chyba tylko Marsa Alam.
      Kanary są fajne, ale chyba bardziej dla zwiedzających i dużo jeżdżących a z 3 miesięcznym dzieckiem to raczej trudno. Poza tym w okresie listopad-luty jest tam niepewna pogoda, raczej wietrznie i może być deszcz, Atlantyk zimny i baseny też a rozumiem, że dla starszych dzieciaków to priorytet. Podgrzewane baseny mają raczej tylko drogie hotele, a rozumiem że cena zakwaterowania jest dość istotna. Do tego lot na wyspy jest dość długi bo 5,5-6 godzin a potem jeszcze jazda samochodem/autokarem do hotelu, więc podróż zajmuje min. 8 godzin co dla maleństwa może być bardzo męczące.
      Osobiście wybrałabym Egipt ponieważ:
      1. W Egipcie pogoda jest pewniejsza, choć szybko zapada zmrok a dni są dość krótkie wydaje mi się że jest cieplej niż na Kanarach w tym okresie.
      Średnie temperatury przedstawiają się następująco:
      www.holidaycheck.pl/climate-wetter_Marsa+Alam-ebene_oid-id_2316.html
      2. Lot trwa 4 godziny a nie 6;
      3. Dobre hotele 4* mające prywatną, piaszczystą plażę wliczoną w cenę i podgrzewane baseny ze zjeżdżalniami są dużo tańsze niż na Kanarach, a w lastach można naprawdę znaleźć bardzo korzystne i relatywnie niedrogie oferty;
      4. Większość hoteli w Egipcie funkcjonuje w formule All Incl. co oznacza, że w podanej za pobyt cenie masz już wszystkie posiłki, przekąski, owoce, napoje i lody dla każdej z osób, co przy dzieciach jest naprawdę bardzo wygodne i 'ekonomiczne'.
      Jedynym mankamentem jest inna flora bakteryjna, powodująca biegunki, więc trzeba pić tylko wodę butelkowaną a napoje bez lodu. Owoce i warzywa także lepiej myć w butelkowanej albo obierać ze skóry. Dla maleństwa nie powinien być to jednak problem bo i tak będzie tylko na pokarmie naturalnym albo opartym na wodzie butelkowej, a starsze dzieciaki można nauczyć jak postępować.
      5. Hotele w Egipcie są rozmieszczane na dużym terenie i mają bardzo bogatą infrastrukturą, więc całe życie toczy się na terenach hoteli a poza nimi są tylko albo inne hotele albo ... pustynia. Z małym dzieckiem będziesz pewnie jednak bardziej nastawiona na pobyt stacjonarny a nie na zwiedzanie, a starsze dzieci na pewno nie będą się nudzić i zawsze będą gdzieś w pobliżu: na plaży, na basenach, mini golfie lub animacjach - wszystko na terenie hotelu.
      Sama mam 10 letniego syna i jak usłyszał, że kolejny urlop na Kanarach to powiedział: ja wolę Egipt !
      Poobserwuj lasty w biurach podróży czy ceny są dla Ciebie osiągalne, przelicz i popytaj w biurach podróży może oferty first minute na zimę ze zniżkami dla dzieci będą bardziej korzystne niż lasty. Staraj się nie wybierać terminów ferii szkolnych bo ceny wtedy idą mocno w górę a tuż po feriach: mocno w dół. I tyle.
      Powodzenia :- )
    • bah77 Re: Chciałabym ale.... 29.04.11, 08:38
      Witaj Sanpjo!

> Marzy mi się wyjazd na Wyspy Kanaryjskie w zimie...

Nie dziwię Ci się wcale. :)

> 2. Czy moglibyście mi polecić, na którą wyspę pojechać najlepiej ( mamy jeszcze
      > 2 dzieci 7 i 14 lat)...

Myślę, że na 1-y raz odpowiednia będzie Gran Canaria, np. w lutym może być tam tak:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,88970518,91962630,0,2.html?v=2

> 1. Czy moglibyście nam polecić jaki miesiąc będzie odpowiedni, tak żeby nie był
      > o strasznych upałów ale żebyśmy też nie zmarzli?

W zimie możesz oczekiwać średnich temperatur od ~15 st. C w nocy do ~20 st. C w dzień.
      To jest np. Egipt z bardzo zimnymi nocami.

> jakieś atrakcje dla dzieci i młodzieży, żeby ta 14-stka mi się bardzo nie wynudziła.

Polecam samodzielne wycieczki po wyspie, która jest bardzo malownicza (to nie jest Egipt).

Akurat na Kanary latam czarterami z BP.
      Przeważnie najtaniej jest w I poł. grudnia i I poł. stycznia.

Pozdrawiam

bah77
      • sanpja Re: Chciałabym ale.... 29.04.11, 13:07
        Dzięki bah-u, na Ciebie można często liczyć :)
        Widzę też po twoich zdjęciach, że jednak znaleźli się śmiałkowie którzy kąpali się w oceanie w lutym.
        19 stopni to miewa chyba Bałtyk w lecie o ile się nie mylę. Gdy wyjedziemy z Polski w której będzie jakieś - 10 a po przylocie tam jak będzie nawet tylko + 20 na powietrzu to będzie jednak raj dla nas.
        Jeszcze będziemy się zastanawiać, ale jednak w Egipcie już byliśmy i marzą mi się te Kanary.
        Zwłaszcza że w lecie będę na rozsypce i na pewno nie pojedziemy nigdzie, to chociaż zimą poszalejemy. Z doświadczenia wiem że z takim maluchem podróżuje się bardzo dobrze i większy problem będę miała z lotem ja niż on :D
        • bah77 Re: Chciałabym ale.... 29.04.11, 18:30
          > Jeszcze będziemy się zastanawiać, ale jednak w Egipcie już byliśmy i marzą mi się te Kanary...

Sanpjo, jeśli jednak ma być najtaniej i marzysz wyłącznie o plażowaniu zimą (a nie o samodzielnym zwiedzaniu), to ostatecznie może być i Egipt, a wtedy polecam Ci (szczególnie z małym dzieckiem!) El Gounę:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,73987787,74101680,0,2.html?v=2

Jednak, dla mnie, być raz w Egipcie to był turystyczny obowiązek, a na Kanarach mógłbym spędzić wszystkie zimy. ;)

> Gdy wyjedziemy z Polski w której będzie jakieś - 10 a po przylocie tam jak będzie nawet tylko + 20 na powietrzu to będzie jednak raj dla nas.

Mój rekord to -24 st. C na Okęciu i +25 po wylądowaniu na GC. :)

Pozdrawiam serdecznie

bah77
    • Gość: brehia78 Re: Chciałabym ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 09:02
      A ja bym jednak zaleciła rozważenie wyjazdu zorganizowanego. W styczniu ceny są naprawdę przystępne. Za ok 2.200-2.500 masz hotel 4* z all (na tydzień). Na terenie hotelu dzieci mają masę atrakcji, a Ty się nie martwisz o ich potrzeby w zakresie lodów itp. :). Kanary to jednak Europa, a więc stołowanie się po restauracjach, choć ma swój urok,może być kosztowne.
      • sanpja Re: Chciałabym ale.... 29.04.11, 12:55
        Ale te 2000-25000 to jest rozumiem za osobę?
        Chciałabym trochę taniej :)
        • Gość: brehia78 Re: Chciałabym ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 13:04
          Czarterowe loty na Wyspy Kanaryjskie są dość kosztowne. Jeśli wydasz ok. 1000-1500 na bilet, to niewiele zostanie do wydania na jedzonko i rozrywki.
          • Gość: Kika Re: Chciałabym ale.... IP: *.ups.com 29.04.11, 15:21
            Poczytaj moj watek tutaj moze cos sie przyda:)
        • Gość: Magda Re: Chciałabym ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.11, 16:39
          Z tego co kojarzę to zwykle natańsze oferty są na początek grudnia.
          Co roku np. Itaka ma lasty w tym terminie w granicach 1500-1800zł za 3-4* all inclusive.
          Ale nie wiem, czy itakę polecać, bo nigdy z nimi nigdzie nie byliśmy (latamy z tui i neckermannem).
          Co do miejsca - my na razie jesteśmy wierni Gran Canarii i miejscowości Taurito. Jest tam kilka hoteli ( w ofercie Itaki, Tui i Neckermanna), jest przyjemna plaża, mały aquapark itd. I kilka minut autobusem do Puerto Mogan - urocza mieścinka (zresztą tam też coś ma tui i neckermann, ale już chyba drożej).
          Pogoda - byliśmy 3 razy w grudniu i raz na pocz. stycznia. Trzy razy pogoda była bardzo przyjemna, raz koszmarna... Ale i tak zawsze kąpaliśmy się i w basenach i w oceanie.
          Mieliśmy też parę podejśc do wyjazdu na własną rękę, ale zawsze z biurem wychodziło taniej (latamy z dziećmi, więc np. ryanair z 5 przesiadkami na razie nam nie odpowiada ;-).
          • Gość: jotka Re: Chciałabym ale.... IP: *.152.132.101.dsl.dynamic.eranet.pl 03.05.11, 00:04
            No to jeśli masz takie ciśnienie na Gran Canarię, to możesz teraz spróbuj.
            Dzisiaj zobaczyłam, że Itaka ma w lastach hotel Cay Beach z soft all za 1748 zł, a i w TUI też są oferty na maj w cenie 1700-2000 więc taniej to już się chyba nie da ...
          • sanpja Re: Chciałabym ale.... 03.05.11, 08:49
            Ja byłam z Itaką, nie mam zastrzeżeń ;)
            Dzięki za pomoc
            • bo76 Re: Chciałabym ale.... 03.05.11, 17:43
              A może, jak ktoś pisał, samodzielnie?
              Gran CAnaria, wylot Ryanair z Magdeburga. Cena lotu np teraz w maju, początek czerwca taniutko, koło 30 Euro od osoby nawet - w zimie będzie pewnie podobnie; nowe lotnisko i Gran Canarię ma w tym roku w świetniej cenie.
              - jeśli jesteś z zachodniej Polski, to masz 350km autostradą do tego lotniska, parking koło lotniska 20Euro na tydzień, plus benzyna na dojazd.
              - latam też przez Niemcy (np Katowice - Frankfurt-HAhn, dalej Lanzarote, tanio jest też z Bratysławy np).

na miejscu apartament z booking.com - ceny zależne od woli i zasobności kieszeni, my na lanzarote w styczniu płaciliśmy 600zł na tydzień za całość za wszystkich, teraz "w szczycie letnim" w lipcu płącę 2200 za dwa tygodnie.

Plusem booking.com jest niepobieranie prowizji i niepłacenie w momencie rezerwacji - podajesz nr karty jako zabwzpieczenie transakcji a płacisz dopiero na miejscu.

WYnajem auta na 8 dni z pełnym ubezpieczeniem w zimie 110Euro, teraz w lecie trochę drożej. WYżywienie na miejscu od kilku Euro za paelę itp w knajpce, zaopatrzenie w sklepach porównywalne z Polską, niektóre produkty nieco droższe.

benzyna 90 EUrocentów.

Wychodzi duuuużo taniej niż w biurze, dużo niezależniej. Polecam gorąco - my od kiedy dzieci są na świecie, właśnie ak podróżujemy i bardzo polecamy.

Wiem - zaraz się rejwor podniesie, że samemu, że niewygodnie, że trzeba samemu załatwiać itp - my to właśnie lubimy najbardziej, a poza tym latając w ten sposób spotykamy mnóstwo ludzi z całego świata, którzy też tak jeżdżą, pomijając prowizję dla biura podróży, zaoszczędzoną kasę przeznaczając na inne cele.
              Poza tym jadąc indywidualnie wybieram taki apartament, żebyśmy wszyscy mieli wygodnie, nie śpimy sobie "na głowie", dzieci mają swoją sypialnię, my swoją, do tego salon i kuchnia, jak dla mnie z małymi dziećmi mega wygoda.
              Wynajmując auto jestem mobilna, jednocześnie dostosowując wycieczki do możliwości moich dzieci i do warunków - w zimie jest tak, jak u nas latem nad BAłtykiem przy nienajgorętszej pogodzie - zdarza się drobna mżawka, przeważnie piękna pogoda, czasem wiało - nic innego przez lata wakacji nad Bałtykiem nie miałam, też niekiedy wieje, że ma głowę urwać, a jeżdżę nad Bałtyk w lipcu;)
              Generalnie - polecam indywidualnie! Zimą tydzień lanzarote kosztował mnie ze wszystkimi zbytkami, wynajmem auta, benzyną i dolotem przez Niemcy z noclegiem tranzytowym tam i przy powrocie dla czterech osób w sumie 1000 Euro! Latem Gran Canaria z szacunków 1500 - 1700Euro na dwa tygodnie (tym razem dla 5 osób, z tego dwójka dzieci).

• sanpja Re: Chciałabym ale.... 04.05.11, 09:12
                Dzięki. mieszkam w Bieszczadach ale jak można lecieć z przesiadką to właśnie chodziło mi o to którędy?
                Też mi się wydaje że lot na własną rękę jest o wiele tańszy.
                • Gość: bo76 Re: Chciałabym ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 18:11
                  Masz teraz dużo możliwości z Rzeszowa, o ile się nie mylę - można pokombinować, szukając, skąd jest tańsze połączenie na KAnary. Na pewno masz super ceny na Frankfurt - Hahn na koniec czerwca - jakieś 45zł za odcinek, a z HAhn super ceny na LAnzarote 12 Euro, dobre na TEneryfę i Fuertę - aż się prosi, żeby coś pokombinować. W hahn ew. nocleg tranzytowy - dla 4 osób koło 200zł płaciłam w zimie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka