Dodaj do ulubionych

Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza?

IP: *.pzu.pl 18.06.12, 11:29
w licpu pierwszy raz wybieram się na wyspy kanaryjskie, i nie wiem na którą się zdecydować. W grę wchodzi Lanzarote, Gran Canaria i Fuerteventura. Chciałbym nie tylko leżeć na plaży ale przy okazji trochę zwiedzić, zobaczyć... którą moglibyście polecić?
zdążyłem wyczytać na forum, że każda jest specyficzna, na pewno warta obejrzenia, ale może na jednej jest coś, co powoduje że jest lepsza od drugiej? będę wdzięczny za pomoc ;)
Obserwuj wątek
    • deoand Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? 18.06.12, 12:05
      Trudno ci doradzić -zalezy co lubisz i gdzie znajdziesz interesująca i atrakcyjna oferte - Grand Canaria największa wyspa ze stolicą archipelagu -
      • bemeta Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? 18.06.12, 15:46
        Nie Grand Canaria tylko Gran Canaria
        Nie Lanzarotte tylko Lanzarote
        Nie Manrigue tylko Manrique,
        Poza tym pozdrawiam i zycze udanych wyjazdow,
        bart
    • Gość: gość Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.12, 12:20
      Lanzarote jest drugą wyspą na której byłam (wcześniej Teneryfa) i muszę powiedzieć że się zakochałam. Pierwsze wrażenie jest niezbyt pozytywne, ale z każdym dniem odkrywa się tu wiele uroków tej wyspy. Wulkany , piękne budowle Cesare Manrique i cudne plaże Papagayo. A niska zabudowa tworzy niezwykle sielski klimat. Jest to doskonałe miejsce do wypoczynku. Polecam miejscowość Playa Blanca.
    • Gość: jasiu... Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.unitymediagroup.de 18.06.12, 16:05
      A czemu nie Teneryfa?

Właśnie na Teneryfie masz najwięcej do zwiedzania. Z jednej strony np. Loro Park, czy wyprawa statkiem, by zobaczyć w oceanie delfiny, z drugiej ogromny szczyt Teide i wiele innych ciekawych krajobrazowo miejsc. Nie wspomnę o możliwości zwiedzenia np. La Gomery. Moim zdaniem Teneryfa ma najwięcej atrakcji.

Fuerteventura, to plaże, przepiękne, no ale skoro ty nie chcesz tylko plażować, to nie jestem przekonany, czy ta wyspa cię zachwyci.

Lepiej Lanzarote, choć dla mnie te wszystkie sztuczki, z wlewaniem wody do przygotowanych otworów w skale, czy pieczenie kiełbasek nad studnią zalatuje tanim jarmarcznym kiczem. Te same krajobrazy, co w parku Timanfaya masz na Teneryfie, jeśli się wybierzesz drogą spod Teide w kierunku Los Gigantes. Jest tylko jedna różnica. Park Narodowy Timanfaya zwiedzasz zza szyby autobusu, a jeśli wypożyczyłeś auto na Teneryfie, to w wielu miejscach możesz do skał podejść, zrobić koło nich zdjęcie. Chodzi mi o krajobraz wzdłuż TF-38.

No a skoro nie może być Teneryfa, to ja stawiałbym na Gran Canarię Plaże są naprawdę ładne, jest co zwiedzać, chyba zdecydowałbym się na twoim miejscu właśnie na GC.
      • zjawa1 Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? 18.06.12, 22:52
        A ja polecam Fuerte. Bylam tez na Lanzarote. Znam osobiscie tych, co byli na Teneryfie
        i Grand. Najpiekniejsze plaze sa na Fuercie i tego nikt nie podwarzy. Co, do zwiedzania.
        Od lora na teneryfie lepszy jest Disneylend:) Jesli o takie zwiedzanie Ci chodzi.
        Na Fuercie masz Oasis Park. Delfiny zobaczysz wybierajac sie na rejs statkiem pirackim w Jandi. Wiec Teneryfa i zadna wysa mnie nie przekonaly. Lece w lipcu po raz 2-gi na Fuerte, bo jest to wyspa o najpiekniejszych plazach na Kanarach i nic jej nie pobije!
        • Gość: jasiu... Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.12, 18:46
          Widzisz, zjawa1, jako że na Teneryfie też bywałem i pewnie jeszcze nie raz wrócę stąd nie musiałem pytać "tych, co byli", a więc to co piszę, to moje własne spostrzeżenia.

A ponieważ znam też i inne wyspy, stąd mam pewne porównanie. Ot choćby Oasis Park, setki wielbłądów i krokodyli, podejrzewam, że hodowanych po cichu na skóry, na torebki, no bo skąd by ich tam tyle było. Obsługa w zakurzonych drelichach, nędza wygląda z każdego kąta. Takie miałem wrażenia, po skojarzeniu Oasis Parku z Loro Parkiem. Nie wspomnę o żenujących pokazach.

Porównanie Loro Parku z Disneylandem jest absolutną pomyłką. Loro Park, to zupełnie inny typ rozrywki. Masz trochę z bardzo dobrej jakości cyrku (pokazy tresury), ale masz też pokazane w doskonałych warunkach zwierzęta. Może skusisz się, obejrzysz pingwinarium, akwarium z pływającymi nad tobą rekinami, czy choćby goryla za szybą i wówczas zdanie zmienisz.

Na razie obejrzyj film www.youtube.com/watch?v=zZGSXvuUvKs - moim zdaniem warto tam się pojawić.

Bo o plażach pisałem, rzeczywiście nie ma ładniejszych nigdzie na wyspach, niż na Fuerteventurze. Problem w tym, że plaże na GC (choćby Maspalomas) są równie ładne, a możliwości zwiedzania nieporównywalnie większe.
    • travelsky Lanzarote 19.06.12, 11:16
      Lanza jest na tyle mała, że można ją w 2 dni objechać. Nawet jadąc bo najdalszego punkty zawsze wrócisz na obiad lub kolację do hotelu. Wypożyczenie auta i benzyna bardzo tanie. W sam raz na początek.
      • Gość: Sławek Re: Lanzarote IP: *.toya.net.pl 25.06.12, 12:16
        Byłem na Lanzarote , Gran Canarii i Teneryfie. Lanzarote zrobiła na mnie ogromne wrażenie bo jest tak rózna od tego co widziałem w innych rejonach. Park Timafaja robi zdecydowanie większe wrażenie niż Teide na Teneryfie. Na Gran Canari byłem w Playa de Ingels - plaże rzeczywiście supera spacery do Maspalomas bardzo przyjemne. W tym roku w lipcu wybieram się na Furte. Na każdej z wysp można spędzić fajne wakacje i na każdą chętnie wrócę.
    • alicja.alicja.alicja Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? 24.02.13, 09:31
      Zdecydowanie Fuerteventura. Byłam na wszystkich wyspach i ta mi przypadła najlepiej do gustu ... co kto lubi.

youtu.be/lmUKG9K5leA
      • Gość: jasiu... Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.unitymediagroup.de 24.02.13, 13:42
        No własnie, zależy co kto lubi. Początkowo rozdziawiłem gębę po zobaczeniu La Gomery, ale dopiero La Palma spowodowała, że "kopara mi całkiem opadła". Najmniej komercji, a jakie widoki!
        • szprotka6 Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? 24.02.13, 15:07
          Wybralabym Lanzarote z jednodniową, albo i dwukrotną wyprawą na Fuerte.
          Wszystko zalezy od tego, co preferujesz. Ja nie lubię biegać zwiedzając, chcę pobyc w jakims miejcsu wystarczająco dlugo, zeby je faktycznie poznac, poczuc. Zdecydowanie nie zadowolilyby mnie 2 dni poswięcone na zwiedzanie Lanzarote, nie lubię "zaliczac".
          Na Lanzarote jest więcej miejsc do obejrzenia-poza plazami, wiec to bylaby dla mnie dobra baza wypadowa. Jesli zostalyby mi jakies wolne dni do dyspozycji-poplynelabym na Fuertę, a moze i na La Graciosę (z rowerami np, w wakacje mozna się spodziewac na wyspach tlumów, na La Graciosę popłynęlabym odpocząć;-)).
          Wynajem auta na Lazarote naprawdę nie kosztuje wiele, paliwo równiez tanie (na Fuercie podobnie zresztą).
      • Gość: JJ Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.dynamic.mm.pl 28.03.13, 22:45
        Dokładnie tak. Co kto lubi.
        Byłem na wszystkich wyspach, z widokowego punktu widzenia najbardziej przypadła mi do Gustu Lanzarote, a potem kolejno, GC, Teneryfa i Fuerteventura.
        Na Lanzarote i Fuerte więcej nie wrócę ze względu na wiatry, na pozostałe dwie - mam nadzieję, że tak.
        Jeżeli ktoś leci na Kanary po raz pierwszy, rekomenduję Teneryfę lub GC.
        • Gość: Tominator Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.pool.mediaWays.net 29.03.13, 13:09
          Twoja list jest trochę krótka. Dlaczego brakuje na niej La Palmy, La Gomery, El Hierro, o mniejszych nie wspominając?

• Gość: JJ Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.dynamic.mm.pl 30.03.13, 20:23
            Zanim zaczniesz się wymądrzać, przeczytaj wpis założyciela wątku.
            Piszę o czterech największych i najważniejszych z turystycznego punktu widzenia wyspach dlatego, że wyłącznie na nie organizowane są wyjazdy/wczasy z naszych biur podróży.
            Każdą z wymienionych przez Ciebie można zwiedzić fakultatywnie, zakładam, że założyciel wątku nie szuka informacji o wysepkach, które wymieniłeś i słusznie bo z pewnością nie są one "gwoździem programu".
            Czepiasz się niepotrzebnie.
            • Gość: Tominator Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.pool.mediaWays.net 30.03.13, 22:20
              >
              > założyciel wątku nie szuka informacji o wysepkach, które wymieniłeś i
              > słusznie bo z pewnością nie są one "gwoździem programu".
              >
              O Gran Canarii też nie szukał, więc po co się wymądrzałaś? Twierdzenie o La Gomerze i La Palmie, że nie są "gwoździem programu" wymaga sporej hucpy. To nie ja się czepiam, tylko ty majaczysz na tematy, o których nie masz pojęcia.
              • Gość: JJ Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.dynamic.mm.pl 01.04.13, 21:07
                Idź spać sieroto i nie rób ludziom zamieszania w głowach.
                Byłem na Gomerze, na La Palmie, i zapewniam, że nie są warte tygodniowego chociażby pobytu.
                Ty ekspercino, "koneserze" z pewnością będziesz polemizował.
                Wymiana zdań z Tobą to strata czasu - ekspercie od popierdółek i zamętu.. :)
                Więcej takich "doradców" na forum...
                • Gość: jasiu... Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.unitymediagroup.de 02.04.13, 16:11
                  Ejże?

Naprawdę byłeś na La Palmie? A gdzie, w jakim hotelu? W jakiej miejscowości?

Pytam tak z ciekawości, bo mnie właśnie na La Palmie szczęka opadła, takich widoków naprawdę się nie zapomina, wszystkie kolory, a do tego bardzo mało komercji.

I chyba najtaniej, jak do tej pory. Może nie sam urlop, ale ceny w restauracjach, czy w innych miejscach z których na urlopach się korzysta. Ja na pewno jeszcze na tę wyspę wrócę. A że ty masz o tej wyspie inne zdanie, to może rozwiniesz temat, czemuż to ta wyspa akurat ci się nie spodobała. Naprawdę bardzo to dla mnie ciekawe.

Na marginesie - próbował ktoś przejechać starą drogą na północy wyspy? Chodzi mi o LP-111.
                • Gość: Tominator Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.pool.mediaWays.net 02.04.13, 20:46
                  Psychiatra stęsknił się za tobą, wulgarna kłamczucho.
                  • Gość: JJ Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.dynamic.mm.pl 06.04.13, 19:58
                    Zanim zaczniesz bełkotać, interpunkcji się naucz.
                    Cała polska czyta na forum twoje/wasze przemyslenia i głupoty.

Mnie to nie boli bo byłem i widziałem, ale, jeżeli ktoś pyta to odpowiadam grzecznie, ale nagle włącza się troll, który wie lepiej.
                    Więcej słowa nie napiszę.
                    Kłaniam się.

• Gość: jasiu... Re: Lipiec 2012 - która wyspa najlepsza? IP: *.unitymediagroup.de 06.04.13, 20:24
                      ale napisz JJ, ja proszę.

A proszę dlatego, że mnie La Palma naprawdę urzekła. Byłem tam tydzień i wielu rzeczy nie dałem rady zobaczyć, głównie dlatego, że tam nie podjedziesz do "atrakcji z przewodnika", sam musisz na własnych nogach iść, czasem dość długo. I system zwiedzania trochę inny, umawiasz się z taksówkarzem, dokąd ma cię zawieźć i gdzie czekać (bo schodzisz czasem w innym miejscu). Ale wrażenia niesamowite, na pewno jeszcze tam wrócę.

A ty La Palmę przekreślasz. No to proszę cię, opowiedz, cóż tak do La Palmy cię zniechęciło? Brak dyskotek, takich jak w Playa de Las Americas? Brak autobusu, co to cię obwiezie po parku (jak w Timanfaya)? Fakt, na wulkan musisz wejść, ale za to ten wulkan wybuchł w 1971 roku (Teneguía). Rozumiesz, około czterdziestu lat temu!

Fakt komercji tam nie ma, ale czyżby to cię zniechęciło?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka