Gość: HUBA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.12, 13:43 Jak długo trzeba jechać samochodem z Corralejo do Morro Jable? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jasiu... Re: Corralejo - Morro Jable IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.12, 16:06 Około dwóch godzin i nie radzę jechać szybciej. Patrole na drogach są widoczne, a ty wybierasz miejscowości położone po dwóch różnych krańcach wyspy. Jest to ponad 100 km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HUBA Re: Corralejo - Morro Jable IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.12, 11:32 Jasiu znam Twoją opinie na temat tej wyspy i na temat Pułtuska :) ale gdybyś miał wybrać miejsca na wyspie godne zobaczenia na dzień - góra dwa co byś polecił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Corralejo - Morro Jable IP: *.Red-217-127-175.staticIP.rima-tde.net 11.07.12, 19:17 Będę tam jechał jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Corralejo - Morro Jable IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.12, 16:38 Na początku to ja cię zachęcam do zapoznania się z wątkiem na tym forum, dotyczącym teneryfy. Zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,39880,137281275,137281275,Teneryfa_bez_samochodu.html Koleżanka pisze, że: "Teneryfa jest szpetna", "szpetne są teneryfskie kurorty i drogi dojazdowe do nich", "Myślę, że gdyby Chorzów miał dostęp do morza wyglądałby kropka w kropkę jak Las Americas". A mnie się Teneryfa podoba, uważam, że są na Teneryfie miejsca atrakcyjne, za to takich miejsc na Fuerteventurze, pomijając piękne plaże, po prostu nie spotkałem. O ile na Teneryfie znajdziesz fajne, klimatyczne miasteczka (gdzieś ten personel obsługujący turystów musi mieszkać), to na Fuerteventurze naprawdę takich miejscowości nie znalazłem, a uwierz mi, starałem się szukać i to dość dokładnie. Jeśli koleżanka z postu obok porównuje Teneryfę do Chorzowa (przecież fajne miasto, z ZOO, lunaparkiem i okolicą, jest gdzie połazić), to co ja mam napisać o Fuerteventurze? Naprawdę nie potrafię wskazać ci niczego, używając twoich słów "godnego zobaczenia". Linia brzegowa jest na Fuerteventurze jedyną atrakcją i dotyczy to pięknych plaż piaszczystych (Costa Calma, Esquinzo, półwysep Jandia, a z drugiej strony Corralejo. Owszem, można zajrzeć na zachodnie wybrzeże, ale ze słowa "można" nie zrezygnuję. Ot fajnie przespacerować się z jednej strony wyspy na drugą (możliwe w Costa Calma), ale żeby się tym jakoś specjalnie zachwycać? Tylko mi nie mówcie o tym, żebym nie porównywał tego z wybrzeżem Grecji (wyspy), bo porównywał będę. W tym kontekście Fuerteventura leży. Każda z wysp ma swoją specyfikę. Fuerteventura została oddana plażowiczom, w tym naturystom (nagie opalanie jest dozwolone wszędzie) i tak ma zostać. To się nazywa polityka turystyczna hiszpańskiego rządu. Nie tworzy się nowych atrakcji, a starych po prostu nie ma, bo najważniejsze, żeby niemieccy golasy przyjeżdżali chętnie i często. Oni zapewniają wyspie dochód, przyzwyczaili się do tego miejsca, wracają chętnie. Ja też wracam w to miejsce, żeby pomoczyć się w oceanie, poleniuchować. Oczywiście, nie sugeruję, że widok rozebranej niemieckiej emerytki jest "godny zobaczenia", ale reszta widoków, jakie ta wyspa zapewnia również niewielu ludziom się podoba. Podkreślam, nie dotyczy to pięknych plaż. No chyba, że ktoś pierwszy raz się wybrał za granicę z założeniem, że tam musi być dużo do zwiedzania. Ja wiem po co tam jeżdżę, dlatego wybacz, ale na tej akurat wyspie niczego polecał ci nie będę. Nie lubię kłamać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HUBA Re: Corralejo - Morro Jable IP: *.183.254.166.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.07.12, 20:07 Wielkie dzięki :) Wiem teraz na co się nastawiać..... plaże, leżenie i odpoczynek :) a do tego sporo wiatru... Samochód na 1 dzień aby dojechać do Cofete Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Corralejo - Morro Jable IP: *.unitymediagroup.de 13.07.12, 16:27 Z tego samego forum.gazeta.pl/forum/w,39880,137281275,,Teneryfa_bez_samochodu.html?v=2 Wypowiedź brehia78: Mnie urzekła Fuerteventura - piękne, puste plaże, mniej znacznie śladów działalności człowieka niż na Teneryfie, spokój... Zwiedzać nie ma co, to fakt, ale na spokojny wypoczynek I właśnie po to ja wracam na Fuerteventurę. Mam pracę, w której spotyka mnie dość dużo stressu. A z własnego doświadczenia wiem, że kołysanie oceanu stress wyciąga z człowieka. Po prostu kładziesz się na plecach, rozluźniasz się, w mocno słonej wodzie możesz leżeć i dać sobą kołysać. Do tego wędrówki, ale piesze, plażą, można też w głąb wyspy, a jak jesteś w Costa Calma, to i na drugą stronę. Oasis Park cię nie zachwyci, ale że autobus z hotelu w cenie całkiem niedrogiego biletu, to możesz pojechać. Za to wycieczka wielbłądami, prowadzonymi w tempie 1 km/h to po prostu żenada. Już lepiej zdjęcie z papugą sobie zrobić (płatne). Chyba warto zafundować sobie wycieczkę jakimś statkiem. Z Corralejo masz wycieczki na Los Lobos. Niektórzy powiedzą, że tam nic nie ma, ale mnie się wysepka podobała. Na drugim końcu z Morro Jable też parę wycieczek z portu można sobie zrobić. Jeśli nie masz klaustrofobii, to niektórym podoba się łódź podwodna. A może skusisz się na naukę pływania na żaglu z deską. Może i się nie nauczysz, ale ile przy tym jest uciechy, śmiechu i po prostu fajnej gimnastyki. Takie właśnie aktywne spędzanie czasu mnie podoba się najbardziej. Na tej akurat wyspie naprawdę nie warto "zwiedzać". Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Corralejo - Morro Jable 18.07.12, 08:34 > Samochód na 1 dzień aby dojechać do Cofete... Tak, zakładając, że nie lubisz nadmorskich pejzaży, takich jak: - skalne bramy: fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,108902997.html - wydmy: fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,109428904.html - laguny: fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,108527000.html itd. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brehia78 Re: Corralejo - Morro Jable IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.12, 11:49 Jako wywołana do tablicy wielbicielka Fuerte :), polecam plażę Sotavento. Kitesurferzy uczą się tam puszczać swoje latawce - w połączeniu z naprawdę ładą plażą, daje to wybitnie malowniczy efekt :). Jasiu, jakie wycieczki statkiem organizuje się z portu w Morro Jable? Jest szansa na obserwację delfinów lub coś w tym guście? Odpowiedz Link Zgłoś
der1974 Re: Corralejo - Morro Jable 17.07.12, 00:11 Ej Ty. Psioczysz na Teneryfę a Fuerte chwalisz? To inne wyspy i na kązdej jest coś pięknego. Zresztą ja tam ubóstwiam każdą z wysp archipelagu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brehia78 Re: Corralejo - Morro Jable IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.12, 09:33 No co ja Ci poradzę, de gustibus ..:). Każda wyspa jest inna, więc warto każdą zobaczyć i wyrobić sobie własne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Corralejo - Morro Jable IP: *.unitymediagroup.de 17.07.12, 17:36 jak byłem, był katamaran Santa Maria, wypływał o 10.00, przypływał koło 14.00, był po drodze posiłek, napoje i kąpiel w zatoczce. Płynie się pod żaglami. Kosztowało 56 Euro od osoby, ale najlepiej zarezerwować sobie termin jeszcze przed wyjazdem na wyspę. Rezerwacja pod numerem +34 645 696 666 - niestety po polsku nie mówią (niemiecki, angielski). Często widać delfiny, ale stuprocentowej pewności (jak na Teneryfie, w pobliżu Los Gigantes) niestety nie ma. Za to szampan był. Do der1974 - bo każda wyspa jest inna i bardzo łatwo to zauważyć. Mnie też się wiele rzeczy na wielu wyspach nie podobało, co nie znaczy, że nie dostrzegłem na każdej z wysp prawdziwych perełek. Odpowiedz Link Zgłoś