Dodaj do ulubionych

Teneryfa_Karta Internetowa

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.12.15, 20:56
Cześć,
Jadę na tydzień na Teneryfę i potrzebowałbym kartę sim internet ok 500 MB do 1 GB.
Czy może ktoś coś polecić? Jakiej sieci? Cena?
A może jeszcze gdzie zakupić w Puerto de Santiago? Wiem, że jest tam lokalny supermarket, czy sprzedają w nim podobnie jak w polskich sieciach karty sim?
Dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ortpol Re: Teneryfa_Karta Internetowa 11.12.15, 17:55
      Orange Ballena. Tarifa de datos. 1 GB za 10 euro w prepaid w Hiszpanii kontynentalnej. Na Kanarach będzie ciut taniej. To najlepsza oferta jaką znam. Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o mobilny internet czy w ogóle internet to są 100 lat za murzynami.
      • bemeta Re: Teneryfa_Karta Internetowa 12.12.15, 09:20
        Urzekla mnie Twoja historia,
        mieszkam w kanaryjskiej wiosce, mam swiatlowod z movistara, 300 mb, realnie chodzi od 220 do nawet wiecej niz te 300. Jezeli to jest "100 lat za Murzynami" to pozazdroscic Murzynom.
        Milego dnia,
        bart.

ortpol napisał:

> Orange Ballena. Tarifa de datos. 1 GB za 10 euro w prepaid w Hiszpanii kontyne
        > ntalnej. Na Kanarach będzie ciut taniej. To najlepsza oferta jaką znam. Trzeba
        > przyznać, że jeśli chodzi o mobilny internet czy w ogóle internet to są 100 lat
        > za murzynami.
        >
        • ortpol Re: Teneryfa_Karta Internetowa 15.12.15, 14:29
          Nie histeryzuj bemeta ;) Nie twierdzę, że nie ma szybkiego Onternetu w ES, twierdzę, że kroją Was dużo za dużo. Nie będę się upierał w temacie neta po kablu, bo już chwilę tam nie mieszkam, ale podtrzymuję zdanie, że net mobilny to jest jakaś porażka. 9euro za 1GB mam w Orange w Hiszpanii, w Polsce mam za 30zł netto 60GB LTE z routerem mobilnym e5577c. Czy tylko ja widzę różnicę?

Tu się nie ma co obrażać, ale w wielu aspektach Hiszpania jest zacofana w porównaniu do Polski - czy to net mobilny, czy bankowość na przykład.

Miłego dnia!
          • Gość: qq Re: Teneryfa_Karta Internetowa IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.15, 11:00
            ortpol ma rację. kanary są 100 lat za murzynami, a już na pewno nie dorastają nam do... pod względem netu mobilnego.
            u nas idziesz do biedronki czy dowolnego kiosku i w ciągu minuty i za 5-10E masz natychmiast sim z kilkoma GB w pakiecie. I możesz przebierać w ofertach. I nie musisz nikomu dawać do skserowania swojego paszportu czy dowodu, że ty to ty. Po prostu bierzesz sima z wieszaka obok gum do żucia i za chwilę możesz już wrzucać na fejsa swoje selfi ;-)

Byłem w zeszłym roku na Fuercie. W okolicy mojego hotelu nigdzie nie było możliwości kupna prepayda więc podjechałem specjalnie do centrum handlowego w Caleta de Fuste- w sklepie typu GSM&Mobile (nie konkretny operator) pan powiedział mi, że ma tylko simy abonamentowe.
            Był tam też punkt Orange i usłyszałem to samo. Osoba przede mną i osoba za mną również chciały prepayda z netem... i też odeszły z kwitkiem. Jakiś Polak powiedział mi, że w Puerto del Rosario mu się udało kupić, ale przecież nie będę teraz cały dzień jeździł po wyspie w poszukiwaniu głupiej karty sim, choćby z 500Mb. Odpuściłem.

Także nie ma się co obrażać, ale kanary w tym temacie to są akurat 100 lat za murzynami.
            • bemeta Re: Teneryfa_Karta Internetowa 24.12.15, 12:06
              Wyjasnie z cala uprzejmoscia zeby juz skonczyc z tym "100 lat za Murzynami".
              W Hiszpanii tez sprzedawano karty sim w "kazdym sklepie z simami i gumami do zucia" chociaz jeszcze wtedy mibilnego neta nie bylo. Do 2004 roku, kiedy to islamscy terrorysci 11 marca przy pomocy 5 takich anonimowych kart sim odpalili 5 ladunkow wybuchowych w metrze mordujac 195 osob i raniac 1985. Mysle, ze byl to wystarczajacy powod zeby wprowadzic obowiazkowa rejestracje wszystkich sprzedawanych simow. Osoby ktore juz posiadaly anonimowe karty ze sklepu z kartami i gumami do zucia, dostaly czas na zarejestrowanie tychze. Murzynstwo? Ja tak nie uwazam.
              U kazdego operatora mozesz kupic starter pokazujac dowod lub paszport, na doladowanie, potem go wyrzucisz lub doplacisz. Dlaczego nie byles w stanie tego zakupu dokonac? Nie wiem, nie bylo mnie przy tym.
              A teraz przeczytaj uwaznie o "100 latach za Murzynami". Mam kontrakt z Vodafone i takimi pie...mi o ktorych piszesz, jak szukanie simow na wakacjach, tracenie pol dnia, staie w kolejkach w Orange nie musze sie przejmowac. Po prosto moj operator zniosl oplaty roamingowe w Unii i USA. Place cene jakbym byl na miejscu. Zadnych oplat, zadnego dopytywania sie na forum, zadnej straty czasu.
              KANARYJSKI MURZYN, pozdrawia i zyczy Wesolych Swiat.
              • Gość: STYRO Re: Teneryfa_Karta Internetowa IP: *.146.69.195.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.12.15, 15:15
                Bemeta niepotrzebnie się unosisz. Nie wiem kiedy były prepaidy nie rejestrowane w Hiszpanii, jak w 1998 roku kupowałem moją kartę prepaid Airtel to musiałem podać paszport, jak nieco później Yoigo miał fajną ofertę to też podawałem NIE. Stary jestem i pamięć może mnie zawodzić, ale skłaniałbym się do stwierdzenia, że karty SIM były rejestrowane odkąd zaczela ich używać ETA, na długo jeszcze przed zamachami w Madrycie. Tak, że to co napisałeś kupy się nie trzyma.

Twój kontrakt w Vodafone ole, ole i ole. Ale jedna jaskółka wiosny nie czyni. Poza tym to są specyficzne taryfy RED i One - nie wszyscy klienci Vodafone mają tak dobrze. Jeszcze chwila i roaming calkiem zniknie w całej UE - bez łaski. Poza tym odwracasz trochę kota ogonem, my o gruszcze, a Ty o pietruszce. Wątek dotyczy Internetu na kartę. Nadal nie przekonałeś mnie, że jeśli chodzi o ceny Internetu mobilnego to nie jesteście zacofani. 9 euro za 1 GB vs. mobirank.pl/jaki-wybrac-internet-mobilny-na-karte/ Daniel w pierwszym poście pytał o neta mobilnego, nie o roaming.

Swiątecznie pozdrawiam

Styro
                • bemeta Re: Teneryfa_Karta Internetowa 27.12.15, 19:31
                  Witam,
                  jeszcze raz z calym szacunkiem sie odniose. Styro, napisales
                  "Stary jestem i pamięć może mnie zawodzić, ale skłaniałbym się do stwierdzenia, że karty SIM były rejestrowane odkąd zaczela ich używać ETA, na długo jeszcze przed zamachami w Madrycie. Tak, że to co napisałeś kupy się nie trzyma"
                  Zabawne jest ze przyznajesz ze nie pamietasz ale na bazie Twojego "nie pamietam" piszesz, ze moj post "kupy sie nie trzyma"-
                  Sorry ale to kompletna niespojnosc logiczna.
                  Tu podaje link gdzie mozesz doczytac kiedy i dlaczego wprowadzono rejestracje simów.
                  elpais.com/diario/2007/10/05/espana/1191535205_850215.html
                  Ja sie nie unosze, po prostu nie lubie jak ktos wypisuje glupoty o 100 latach za Murzynami bez najmniejszej znajomosci tematu (tu nie chodzi mi o Ciebie).
                  Wszystkiego dobrego. Bart.
                  • Gość: STYRO Re: Teneryfa_Karta Internetowa IP: *.146.134.169.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.12.15, 19:56
                    "Zabawne jest ze przyznajesz ze nie pamietasz ale na bazie Twojego "nie pamietam" piszesz, ze moj post "kupy sie nie trzyma""

Ok. Przekonałeś mnie, że to z moją pamięcią nie tak. Byłem prawie pewien, że już wcześniej trzeba było zostawiać dane. Sprawdziłem z kolei u siebie - dane jakie zostawiałem w 1998r były do karty gwarancyjnej mojej 3110. A numery komórek zaczynały się jeszcze wtedy na 9. Tak czy inaczej - masz rację, przepraszam.

"Ja sie nie unosze, po prostu nie lubie jak ktos wypisuje glupoty o 100 latach za Murzynami bez najmniejszej znajomosci tematu (tu nie chodzi mi o Ciebie)."

O mnie, o mnie - ortpol to moje konto tylko skara mi do tyłka nakopała za sygnaturke, więc staram się tu nie logować. I jeśli chodzi o neta mobilnego (czy bankowość na przykład) to nadal upierał się będę, że jesteście 100 lat za Murzynami :D I tak jak napisał qq w poście poniżej - nie ma co się denerwować - Polska też jest w wielu kwestiach 100 lat za Hiszpanami czy Kanarkami.

Z noworocznym pozdrowieniem

Styro.
              • Gość: qq Re: Teneryfa_Karta Internetowa IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.15, 15:10
                hej bemeta, po co się tak unosisz? te porównania do "murzyny" cię tak zdenerwowały? może ci się humor poprawi jeśli napiszę, że PL też jest w wielu kwestiach 100 lat za murzynami, 100 lat za Hiszpanami czy Kanaryjczykami.

No ale nie o tym przecież ten wątek, a trudnością z netem mobilnym dla przeciętnego ol inkluziwowca na wakacjach co chce zrobić zdjęcie swoim ajfonem w kredycie i wysłać na fejsa zdjęcie paszy podawanej w bieda hotelu, żeby się pochwalić w kraju który jest 100 lat za murzynami, jaki to on nie jest obieżyświat.

Możesz nie wierzyć i dyskredytować moje słowa, że mi nie sprzedali prepayda w centrum handlowym w Caleta de Fuste i w orange w tymże centrum, tylko po co miałbym kłamać? Żeby stanęło na moim? Bez sensu.

A było to dokładnie w tym centrum handlowym (aż mi się znowu zachciało tam jechać jak looknąłem w street view :-) ).
                www.google.pl/maps/place/35610+Castillo+Caleta+de+Fuste,+Las+Palmas,+Hiszpania/@28.3864371,-13.8652371,3a,75y,105.25h,88.71t/data=!3m7!1e1!3m5!1sFgPQhjuEn9ozXpIQzShKPQ!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DFgPQhjuEn9ozXpIQzShKPQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D35.511868%26pitch%3D0!7i13312!8i6656!4m2!3m1!1s0xc47c11e310805a3:0xa5fd9fa5724621d4!6m1!1e1

I nie ważne w tym momencie czy im się prepaydy skończyły, czy im się nie chciało ze mną gadać, czy może uznali że jestem murzynem , Polakiem, islamistą czy terrorystą. Nieważny też tu jest w tej chwili powód takiego stanu rzeczy, czyli że ETA, że terroryści, większa kontrola, łatwiejsza inwigilacja, względy bezpieczeństwa itp. ,

Tak po prostu jest, że w PL z netem mobilnym jest dużo prościej i taniej niż na Kanarach, które w tej akurat kwestii są 100 lat za...
                Na pewno jest tak jak piszesz, że kiedyś Hiszpania przodowała w prepaydach i rozdawala je wszystkim jak leci bez kserowania paszportu, skanowania siatkówki i zdejmowania odcisków palców u nóg , a prepaydy wisiały na każdym rondzie na palmach, ale teraz tak łatwo już nie jest, a nawet jest to bardzo utrudnione w porównaniu do PL (oczywiście piszę z własnego punktu widzenia czyli spasionego bieda turysty z Europy East co to ani be ani me w językach innych niż nadwiślański dialekt, przyzwyczajonego że simy z 10Gb za 2 Euro wiszą w biedrze obok prezerwatyw).

Oczywiście za chwilę pewnie zniknie roaming danych w UE, a ty zapewne masz super neta z vodafona bez limitu na wszystko, ale ... przecież nie o tym ten wątek.

I zluzuj deko bo po co se ciśnienie podnosić?
    • ortpol Re: Teneryfa_Karta Internetowa 11.12.15, 18:06
      8.95 euro dokładnie, do końca stycznia masz 1,5GB na miesiąc, potem 1 GB.
      tiendaonline2.orange.es/tarifas/tarjeta Pamiętaj, że kupujac kartę SIM musisz podać swoje dane paszport/dowód osobisty.
    • Gość: mechan Re: Teneryfa_Karta Internetowa IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 25.12.15, 21:18
      Ja mam u swojego polskiego operatora (nie wymienię nazwy, bo nie o reklamę chodzi, pewnie większość polskich operatorów ma coś podobnego w ofercie) 30 dni w roku bezpłatnego roamingu w UE na rozmowy, sms-y i internet bez limitu na te 30 dni w ramach abonamentu i polecam takie rozwiązanie dla kogoś, kto systematycznie wyjeżdża za granicę PL. Jak mnie kilka lat temu na Teneryfie właśnie skrojono na ponad 500 PLN pomyślałem o kompleksowym rozwiązaniu. Abonament za 39 zł netto/m-c (na firmę i kilka kart SIM).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka