Dodaj do ulubionych

Fuerteventura - kilka pytań :)

29.09.08, 16:54
Za tydzień (07.10) wybieram się na Fuertę. Mam kilka pytań o wyspę - jak z
cenami w sklepach, restauracjach itp.? Jakie ceny taxi/ autobusów? Ew. jakiś
namiar na wypożyczalnie samochodów (opłaca się?). Co warto zwiedzić? Coś o
hotelu Oasis Papagayo w CORRALEJO? Wogóle wszystko co może się przydać :)
Dzięki z góry za info.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: senior Wyszukiwarka forumowa nie gryzie IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.08, 19:51
      Zanim zada sie po raz kolejny pytanie, na ktore odpowiedzi bez trudu
      mozna znalezc na tym forum, wypada zadac sobie chociaz odrobine
      trudu i przejrzec kilkanascie watkow. lepiej wykazac sie totalnym
      lenistwem i bezradnoscia - inni pomogą.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=39880&w=69159473&a=69159473
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=39880&w=82479017&a=82479017
      • babilonczyk Re: Wyszukiwarka forumowa nie gryzie 29.09.08, 21:49
        ok, senior, masz rację, wystarczy poszukać. ale to nie z lenistwa, tylko
        dlatego, że dziś nie miałem czasu w pracy, żeby grzebać w necie. :) a czas
        naglił - trzeba było do 18 potwierdzić.
        PS. świetne linki podałeś, dzięki!
        • Gość: senior Re: Wyszukiwarka forumowa nie gryzie IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.08, 22:00
          Skoro nie miałeś czasu i decyzje należało podjac do 18:00 to tym
          bardziej trzeba bylo skorzystac z wyszukiwarki, a nie liczyc, ze
          ktos blyskawicznie zasypie cie gradem wiadomosci.
          • babilonczyk Re: Wyszukiwarka forumowa nie gryzie 29.09.08, 22:09
            no dobra dobra, udowodniles mi, że lepiej bym zrobił korzystając z wyszukiwarki
            ;) ale mimo wszystko podałes mi linki o fuerte - chwała Ci za to - własnie
            czytam - są naprawde dobre. ja zabookowałem wycieczke i jest ok :)
    • turhotel Re: Fuerteventura - kilka odpowiedzi :) 29.09.08, 20:05
      ceny w sklepach: wysokie
      ceny w restauracjach: wysokie
      ceny taxi: umiarkowane
      ceny autobusów: umiarkowane
      jakiś namiar na wypożyczalnię:
      www.aviacar.com/fuerteventura.php
      nie opłaca się wypożyczać samochodów, na piechotę taniej
      kup sobie przewodnik, to bedziesz wiedzial co zwiedzic
      cos o hotelu oasis papagayo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=54131&w=79213061

genaralnie przejrzyj setki postow na tym forum a znajdziesz
      odpowiedzi na swoje pytania.
      • Gość: 85821 Re: Fuerteventura - kilka odpowiedzi :) IP: *.chello.pl 29.09.08, 20:28
        dalbym drobna korekte ceny taxi -wysokie
        ceny busow -niskie
        pozdr
        • turhotel Re: Fuerteventura - kilka odpowiedzi :) 29.09.08, 21:22
          akurat w corallejo taksowki sa umiarkowane: za kurs nie placi sie
          wiecej niz 3 euro.
          • Gość: unknowntwinks Re: Fuerteventura - kilka odpowiedzi :) IP: *.chello.pl 30.09.08, 05:40
            raz sie pokusiłem zeby wziasc w drodze powrotnej taxi z parku wydmowego do oasis papagayo ponad 6 euro.pozdr
            • turhotel Re: Fuerteventura - kilka odpowiedzi :) 30.09.08, 10:11
              No to miałaś pecha. Standardowe stawki taksówkowe z Papagayo do
              centrum Corallejo lub do wydmowych hoteli RIU to okolice 3 euro.
      • Gość: edyta Re: Fuerteventura - kilka odpowiedzi :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 21:41
        taxi tanie około 3 euro za dojazd do centrum. czyli mniej niż w
        wawie krakowie poznaniu za porównywalną odległość.
        ceny w sklepach niższ niż niektóre w polsce.
      • Gość: gosc Re: Fuerteventura - kilka odpowiedzi :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.13, 23:14
        generalnie to siec w domu bedziesz miał tanio
    • Gość: asia Re: Fuerteventura - po powrocie... IP: *.subscribers.sferia.net 01.10.08, 09:49
      kilka dni temu wróciłam z fuerte, jeśli komuś mogę pomóc przed wyjazdem to
      chętnie odpowiem na pytania, pozdrawiam
      • Gość: bella49 Re: Fuerteventura - po powrocie... IP: *.xdsl.centertel.pl 01.10.08, 10:30
        Witam serdecznie a w jakim hotelu byłaś
        • Gość: asia Re: Fuerteventura - po powrocie... IP: *.subscribers.sferia.net 01.10.08, 11:25
          oasis papagayo w corralejo
          • babilonczyk Re: Fuerteventura - po powrocie... 01.10.08, 13:00
            To jest właśnie hotel do którego jadę we wtorek (07.10) :)
            Sporo już się dowiedziałem z forum, ale zawsze jest kilka pytań ;)
            Jaka jest teraz pogoda? Czy w hotelu jest internet? Wiem, że jest kilka kompów w
            hotelu, chyba 3€/10 min - dość drogo, dlatego jeśli jest tam jakiś hot spot czy
            inny bezprzewodowy internet to warto byłoby wziąć laptopa.
            Ponadto interesuje mnie wypożyczenie samochodu - bardziej opłaca się wypożyczać
            na miejscu czy zamówić przed wyjazdem przez net?
            W hotelu są też podobno rowery do wypożyczenia - jakie są ceny?
            No i co warto zwiedzać. Dziś zamierzam kupić jakiś przewodnik w empiku + mapę
            wyspy chyba na miejscu, ale może dowiem się czegoś, czego nie ma w przewodnikach :)
            • turhotel Oasis Papagayo 01.10.08, 15:07
              WiFi hotspot jest w sali recepcyjnej - for free
              Auto bardziej opłaca się wziąć na miejscu - zawsze coś utargujesz -
              nawet wypozyczalnia przy recepcji jest bardzo konkurencyjna.
              Rower - 8 euro dziennie
              jak kupisz przewodnik, to bedziesz widzial co zwiedzac. ja
              powielilem trase Tomasza (lokalizacje zdjec sa podane na
              picasaweb.google.com/tomstar68)
            • Gość: asia Re: Fuerteventura - po powrocie... IP: *.subscribers.sferia.net 01.10.08, 16:59
              pogoda: temperatura w ciągu dnia około 27 st, wieczorem chłodniej, ale to ze
              względu na wiatr od oceanu, w ciągu tygodniowego pobytu jeden dzień pochmurny,
              ale to akurat ok - był czas na spokojne zwiedzenie wyspy, cieple ubrania raczej
              można ograniczyć :)
              samochód: wypożyczalnia w hotelu ma promocję, 3 dni w cenie 2, za citroena c3 za
              3 dni zapłaciłam 110 eur (z ubezpieczeniem i podatkiem 13%)), samochód
              dostaliśmy od ręki, nie było potrzeby rezerwacji, w miasteczku jest kilka
              wypożyczalni jeśli chcesz porównać ceny na miejscu, benzyna nie jest droga
              (tankowanie do pełna-30 eur)
              mapa: nie kupuj, są rozdawane na lotnisku i dostaniesz w hotelu, wystarczają w
              100%, przewodnik się przydaje, ale warto samemu po prostu pojeździć po wyspie i
              odkryć szczególnie ładne plaże na południu.
              z jakiego biura jedziesz?
              • babilonczyk Re: Fuerteventura - po powrocie... 02.10.08, 08:33
                turhotel, asia - dzięki za pomoc
                Wypożyczenie samochodu odkładam do załatwienia na miejscu, na darmowe mapy na
                miejscu też liczyłem. Niestety nie udało mi się dostać przewodnika po Fuerte, w
                empiku były tylko ogólne o Wyspach z naciskiem na Teneryfe i Gran Canarie, o
                Fuerte było tylko kilka kartek. Tak więc, jeśli jest net w hotelu to chyba biorę
                laptopa i będę planował trasy w necie (korzystając m.in. z forum) ;)
                Asia - jadę z Itaką. Ile jest km z północy na południe wyspy? Pytam z
                ciekawości. Aha, jeszcze jedna sprawa - z gniazdkami nie ma żadnego problemu?
                Można z nich normalnie korzystać? (bez wkładania łyżek jak w Anglii) ;)
                • Gość: asia Re: Fuerteventura - po powrocie... IP: *.subscribers.sferia.net 02.10.08, 09:33
                  przewodnik- zgadzam się, ja kupiłam, ale nie był niezbędny, na fuerte nie ma
                  dużo historycznych miejsc do zwiedzania. Nam o kilku wartych zobaczenia
                  miejscach powiedzieli pracownicy recepcji (bardzo mili!).
                  wyspa- odległość między dwoma najbardziej wysuniętymi na pd i pł miejscami
                  wynosi 97 km, w najszerszym miejscu wyspa ma 30 km. Jest małe zaludnienie, dobre
                  drogi i niewielki ruch. Jeździ się bardzo dobrze.
                  kontakty - nie było problemu, wtyczka okazała się zbędna.
                  cieszę się, że mogłam pomóc, jeśli coś jeszcze chcesz wiedzieć to pisz,
                  pozdrawiam,
                • turhotel Re: Fuerteventura 02.10.08, 13:49
                  Tak szczerze mówiąc przewodnik po Fuercie nie powinien mieć wiecej
                  niż kilkanaście kartek. Odkrywaj wyspę samodzielnie.

Z Papagayo dojazd samochodem na południowy cypel wyspy to 142 km –
                  około 2 godz. 43 min
                  Polecam:
                  maps.google.com/maps?f=d&saddr=Av+de+las+Islas+Canarias%2FFV-1&daddr=FV-3%2FUrbanizaci%C3%
                  B3n+Las+Granadas+4+to:Puerto+de+la+Cruz,+Fuerteventura&hl=pl&geocode=
                  FYpFtgEdylAs_w%3BFVKpsgEdbFks_w%3B&mra=ls&via=1&sll=28.724012,-
                  13.868802&sspn=0.013642,0.019226&ie=UTF8&t=h&z=10
                  • Gość: asia Re: Fuerteventura IP: *.subscribers.sferia.net 02.10.08, 16:00
                    co do czasu dojazdu z corralejo na sam koniec wyspy na południe (konkretnie do
                    morro jable) to nie mogę się zgodzić. Tę trasę spokojnie pokonywałam w ok. 1h 45min.
                    pozdrawiam
                    • turhotel Re: Fuerteventura 02.10.08, 17:58
                      Tylko kolega pytał o kraniec wyspy a nie Morro Jable.
                      Z Morro Jable do Puerto de la Cruz jest 24 km szutrową drogą.
                      Niemniej jednak Corralejo - Morro Jable (via FV1-FV2) w 1h54m (121km)
                      jest jak najbardziej normalne.
                • turhotel Re: Fuerteventura - co warto zobaczyć 02.10.08, 13:55
                  Znowu kłania sie wyszukiwarka:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=39880&w=80264460&v=2&s=0
                  3 dni wystarczą na objazd wyspy: trzeba tylko je dobrze rozplanowac.
                  1 dzien mozesz poleciec 'auostradą' FV1-FV2 na południowy cypel do
                  Puerto de la Cruz (od Morro Jable do latarni jest dobra szutrowa
                  droga). Jak bedziesz wracac z latarni do Morro Jable to w połowie
                  drogi odbij w lewo na górę do El Cofete (rewelacyjny punkt widokowy
                  na szczycie)
                  2 dzien to Betancuria - groty Ajui - Pajara - wrak American Star -
                  Antigua
                  3 dzien z Corralejo szutrowa droga wzdluz wybrzeza na zachod -
                  latarnia toston - Twierdza w Cotillo - Oliva - ewentualnie puerto de
                  rosario (ale niekoniecznie bo miasto malo interesujace)
            • bah77 Re: Fuerteventura - przed wyjazdem... 02.10.08, 09:46
              > Sporo już się dowiedziałem z forum, ale zawsze jest kilka pytań ;)

A czy zapoznałeś się także z poniższym wątkiem?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=31977376&v=2&s=0

Pzdr

bah77
            • Gość: edyta Re: Fuerteventura - po powrocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 21:42
              słuchaj z cicara miałam samochód na 7 dni za 102 euro.
              • babilonczyk Re: Fuerteventura - po powrocie... 04.10.08, 22:59
                A samochód wynajmowany namiejscu czy wcześniej przez net? Dobra cena ;)
      • turhotel Re: Fuerteventura - po powrocie... 01.10.08, 15:12
        jak chcesz pomoc to napisz kilka zdan:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54131&w=79213061

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka