Dodaj do ulubionych

Teide w gorę czy w dół

IP: *.csk.pl 13.10.08, 20:44
Ciągle zastanawiam się czy wejść na wulkan i zjechać kolejką, czy
odwrotnie. Trochę się obawiam zostawienia samochodu z wypożyczalni
na miniaturowym parkingu Monta Blanca. Proszę doradźcie, który
wariant wybrać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tominator Re: Teide w gorę czy w dół IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.08, 22:35
      Podaruj sobie kolejkę i Twój problem zniknie. A samochód możesz zostawić na El
      Portillo.
      • Gość: wspinacz Re: Teide w gorę czy w dół IP: *.lei3.cable.ntl.com 14.10.08, 22:26
        najlepiej jak poprzednik powiedzial:),ale to dosc ciezkie wyzwanie-
        ja wchodzilem i zjezdzalem ta nudna kolejka,potem jeszcze 2-3km po
        asfalcie do monta blanca--parking odludny ale b.bezpiecznie,to nie
        jakies centrum miasta pelne zlodziei i chuliganow skaczacych po
        autach...Duzo wieksze wrazenia wchodzac i zjezdzajac-co chwila coraz
        lepsze widoki-ciagle sie foty robi i filmy,...jak wjedziesz najpierw
        to duzo stracisz bo odrazu zobaczysz superpanorame z gory...Jak
        kiepsko z kondycja to lepiej wjechac i zejsc--tam jest cala droge
        b.goraco i dlatego ciezko sie wchodzi-caly czas pod gorke(ale dosc
        lagodnie)....Jak idziesz z kims i macie dobra kondycje to najlepiej
        w 2 strony na piechote,ja bylem sam to juz zchodzic samemu mi sie
        nie chcialo,no i jakis krem z filtrem minimum 50-tam
        slonce "bierze"kilkaset razy szybciej i mocniej niz na plazy..
        • Gość: Tominator Re: Teide w gorę czy w dół IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.08, 22:29
          A propos wrażeń: zaczynając na El Portillo ma się po pierwszych 10 minutach
          przez dłuższy czas kapitalny widok na Teide, podchodząc wystarczy się od czasu
          do czasu rozglądać, żeby nie przeoczyć interesującego widoku, a schodząc tą samą
          drogą ma się przed oczyma cały czas spektakularne widoki. Plusem podchodzenia i
          schodzenia jest też to, że rano podchodzi się na wschód, a po południu schodzi
          na zachód i spowodowane tym różnice w oświetleniu pozwalają na zrobienie
          zupełnie różnych zdjęć.
    • Gość: edi Re: Teide w gorę czy w dół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 20:56
      Wydaje mi sie ze o auto nie masz sie co martwic..ewentualnie pozyczajac samochod
      doplac pare euro za dzien wiecej (u nas to było 5 eur) i nie mysl o wkladzie
      wlasnym gdyby przydarzyła sie jakas szkoda...Natomiast jesli chodzi o wulkan :)
      jedzcie wczesniej, jest malo ludzi, ale co wazniejsze - piekne widoki, bo okolo
      poludnia chmury zaczynaja sie podnosic i ponizej krateru zaslaniaja widok.. no i
      spacer w chmurze jest srednio przyjemny - chlodno i wilgotno. Przed 10siątą
      zaczynają wpuszczac na szczyt - pozwolenie+dokumenty.. a potem pozostaje cieszyc
      sie tym niesamowitym widokiem... Nam sie udalo trafic na bezchmurne niebo, bo
      jesli wieje kolejka nie dziala. Powodzenia :)
      • Gość: Tominator Re: Teide w gorę czy w dół IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.08, 22:41
        To z chmurami od południa nie jest żadną regułą. Ja dwa dni przed wejściem na
        Teide byłem na Guajara i przez cały dzień w Canadas była super pogoda bez śladu
        chmur, a dzień wcześniej wierzchołek T. ukryty był w chmurach akurat do
        południa. Z koleji jak wchodziłem na Teide, to wierzchołek był przez cały dzień
        ukryty w chmurze (od 3000 m n.p.m. w górę i kolejka oczywiście nie jeździła).
        Poza tym na szczyt można też wejść, gdy punkt kontrolny nie jest obsadzony
        (czyli albo bardzo wcześnie - niektórzy nocują w Refugio de Altavista, żeby
        zaliczyć wschód słońca na piku - albo bardzo późno, albo przy złej pogodzie, gdy
        kolejka nie kursuje) i wtedy oczywiście zezwolenie nie jest potrzebne.
    • bah77 Re: Teide w gorę czy w dół... 16.10.08, 23:18
      > Trochę się obawiam zostawienia samochodu z wypożyczalni
      > na miniaturowym parkingu Monta Blanca.

Autka na obszarze kaldery nie są kradzione, tylko namiętnie okradane:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,59854596,62265934.html

Pzdr

bah77
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka