Dodaj do ulubionych

Rachunki za gaz

19.02.15, 18:05
Dziś dostałem rachunek za gaz. Mam zużycie blisko 40% większe niż rok temu. Jak sprawdzałem temperatury w zeszłym roku, to były podobne lub niższe. Zatem pytanie - czy PGNiG "uszlachetniło" gaz np. azotem, może wina jest po mojej stronie (np. awaria pieca, choć takowej nie było). Będę wdzięczny jak napiszecie, czy Wam też podejrzanie wzrosły rachunki po mimo ciepłej zimy? Parę lat temu PGNiG oficjalnie przyznało się do uszlachetniania gazu, któty spowodował jego wzrost zużycia i oddawał pieniądze.
Jak to wygląda u Was?
Obserwuj wątek
    • bobi_wawer Re: Rachunki za gaz 19.02.15, 22:38
      Ja w tym roku mam rachunki niższe, bo latem naprawiłem piec.
      Ale jeszcze najnowszego nie dostałem.
    • fan.ortografii Re: Rachunki za gaz 20.02.15, 00:38
      Od 1.10.14 do 11.02.15 zużyłem 921 cbm gazu, czyli 6,925 cbm dziennie.
      Przed rokiem, od 4.10.13 do 3.02.14 zużyłem 747 cbm, co daje 6,123 cbm dziennie. Wzrost o 13%. Piec działał bezawaryjnie, temperatury zbliżone. Zostają dwa czynniki - tej zimy mocniej wieje (u mnie to tak samo istotne jak temperatura) lub spadła wartość opałowa gazu. Jeśli tak, to przejście na rozliczenia w jednostkach energii powinno nas przed tym chronić.
      • kawon86 Re: Rachunki za gaz 20.02.15, 08:40
        Ochroni tylko pod warunkiem, że wartość opałowa gazu podawana przez dostawcę będzie realna i kontrolowana
    • miedzylesianin1 Re: Rachunki za gaz 20.02.15, 10:29
      W zeszłym roku miałem zużycie na poziomie ok. 670, a teraz mam 920 m sz., czyli wzrost o ok. 37%. Temperatury za ten okres były zbliżone, więc i zużycie tez takie powinno być. Stąd moje zdziwienie. Ale jeśli jestem jedyny, to znaczy, że problem po mojej stronie :-)
      • maoz2 Re: Rachunki za gaz 20.02.15, 11:46
        Nie jesteś jedyny - zaniepokojeni znaczącym pogorzeszeniem sprawności kuchenki (chodzi np o czas zagotowania wody ) wezwalismy serwisanta. Kuchenka była OK a serwisant potwierdził w rozmowie, że spotyka się z takimi problemami. Narzekają zwłaszcza duzi odbiorcy gazu np .piekarnie.
        Poszukałem teraz w sieci i znalazłem ciekawy artykuł : m.wyborcza.biz/Gieldy/1,120973,17366300,PGNiG_wyparowaly_kalorie_z_gazu.html
        Warto drążyć temat !
        "PGNiG postanowiło też o 68 mln zł obniżyć wartość swoich zapasów gazu. Koncern tłumaczy to m.in. "utratą kaloryczności gazu" w swoim największym podziemnym magazynie w Wierzchowicach.
        Poprosiliśmy PGNiG o wyjaśnienie, dlaczego zdaniem koncernu gaz przechowywany w magazynie stworzony w byłych złożach gazu stracił kaloryczność i kto to ocenił. Jednak koncern nie odpowiedział nam, tłumacząc, że w czasie po opublikowaniu komunikatu nie byli już osiągalni pracownicy kompetentni w tej sprawie.W swoim komunikacie PGNiG nie wyjaśniło, czy zamierza przyznawać rabaty odbiorcom gazu, który utracił kaloryczność. A od zeszłego roku ceny gazu sprzedawanego przez PGNiG zależą właśnie od jego kaloryczności."
        • w_v_w Re: Rachunki za gaz 21.02.15, 20:59
          "Pies pogrzebany w kaloryczności gazu" Od dwóch lat domu nie ogrzewam gazem, z kuchenki korzystam sporadycznie, gazem ogrzewam wodę piec typu Hydroterm. Rachunki wzrosły.
          Miałam kontrolę na okoliczność, małego zużycia...

Wawerka
          • miedzylesianin1 Re: Rachunki za gaz 22.02.15, 13:26
            Chyba też tak zrobię. Im zima łagodniejsza, tym większe zużycie gazu :-( Widzę, że PGNiG robi wszystko, aby i tak płacić tyle co przy mroźnej zimie. Trzeba zarobić na pensje prezesa i jego odprawę. Dość dymania, na wiosnę zakładam dodatkowy piec na wszystko.
            • w_v_w Re: Rachunki za gaz 22.02.15, 19:07
              Dom budowalam cwierc wieku temu, mialam wspanialego hydraulika, on doradzil co by zainstalować dwa piece :) Zgrabnie zaiinstalowal i ten drugi piec czekal na swoj czas i sie doczekal :D Zdecydowanie cieplej w domu i koszt nizszy, tona groszku kamiennego okolo 800 pln, w eleganckich workach.

Wawerka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka