Dodaj do ulubionych

flying visa

24.02.13, 16:44
wybieram się w kwietniu na wycieczkę do Izraela, poczytałam ciekawe rzeczy tu na forum, ale nie znalazłam nic o "pieczątkach w paszporcie".
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak to jest z flying visa, kiedy i komu zgłosić oraz czy nie ma z tego powodu problemów (mam na myśli te uciążliwe kontrole)
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: flying visa 25.02.13, 16:28
      generalnie do Izraela wiz nie potrzeba (jak pewnie wiesz, zakladam ze paszport polski). Jezeli masz pieczatki z krajow arabskich (poza Egiptem i Jordania) musisz byc przygotowany na pytania na lotnisku, szczegolowosc pewnie zalezy od sytuacji i odpowiedzi. W druga strone dziala tak ze z pieczatka izraelska w paszporcie nie wpuszcza Cie do wiekszosci krajow arabskich (znow: wyjatek Jordania i Egipt), po prostu nie wpuszcza i juz, wyjasnienia nikogo nie beda interesowaly. Mozna prosic o pieczatke na kartce (przynajmniej z tego co slyszalam, nie korzystalam) i izraelska straz graniczna raczej nie robi problemu, ale jesli pieczatka jest z drogowego przejscia granicznego z Jordania lub Egiptem to wjazdu do krajow arabskich i tak nie dostaniesz bo bedziesz mial pieczatke egipska lub jordanska z nazwa przejscia, a oni wiedza gdzie sa granice, nie wiem jak podchodza do pieczatek na kartkach na Ben Gurionie, sama mam w paszporcie po prostu :)
      • gos15 Re: flying visa 26.02.13, 15:11
        dzięki, chodziło mi oczywiście o ten stempel nie w paszporcie tylko na osobnej kartce, czy jeśli poproszę o tzw. flying visa to wydam im się bardziej podejrzaną osobą
        • maadzik3 Re: flying visa 26.02.13, 16:51
          nie sadze. wszyscy wiedza po co to jest robione :)
          • maftik Re: flying visa 27.02.13, 20:22
            W zeszły czwartek wróciliśmy z Izraela. Nic nam nie wbili w paszporty ( o nic nie prosiliśmy).Dali nam tylko takie niebieskie karteczki ze skanowanymi naszymi zdjęciami z paszportu. Dokładnie przejrzałam paszport nie mam żadnej pieczątki z Izraela. Nie wiem czy to jakiś nowy zwyczaj czy też przypadek. M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka